Feiten. Anders bekeken.

Jonge bomen krijgen een vochtige start

Geschreven door  op in Lokaal Nieuws.

In diverse straten test de stad Hasselt sinds kort een druppelsysteem uit dat jonge, pas aangeplante bomen stabieler moet doen groeien zonder overmatig watergebruik. Kunststoffen waterzakken worden daarvoor tegen de jonge boompjes bevestigd. Het is een van de vele groene initiatieven die schepen Laurence Libert de voorbije weken opstartte.

Wie denkt dat de stad tussen de houten palen rond nieuwe boomaanplantingen een steviger type vuilniszak uitprobeert, kijkt beter een keer extra. Het systeem zal misschien nooit een schoonheidsprijs winnen, maar in feite gaat het wel om een eenvoudig en efficiënt boomdruppelsysteem, de AquaBag Slow Release watering bag zoals hij voluit heet. Deze kunststof waterzak bevat namelijk zo’n 75 liter proper water die via minuscule druppelgaatjes in de bodem van de zak de grond rondom de stam vochtig houdt – tenminste, zolang de zak gevuld is. Op die manier kunnen de wortels op een veel constantere manier het water opnemen en groeien de bomen steviger en stabieler.

De druppelzak doet er volgens de info op de website van verdeler GreenMax zo’n 6 tot 10 uur over om helemaal leeg te druppelen. Dat betekent dat het water langzaam en diep in de wortelzone van de boom kan doordringen, en de grond niet alleen maar de bovenste centimeters vochtig maakt. Wie het advies van de leverancier opvolgt en de zak een tot twee keer per week vult, geeft de boom een goede start mee.

Het water uit de zakken moet de grond rondom de boomstam vochtig houden en moet dieper in de grond doordringen. Op deze foto lijkt de grond opgedroogd, een teken dat de zak mag bijgevuld worden. Foto Bad Republic

“Oorspronkelijk komt het product uit Amerika”, antwoordt de Europese leverancier GreenMax op onze vraag hierover. “Hierna is dit druppelsysteem ‘overgewaaid’ naar Europa en werd het opgepikt in de Scandinavische landen en Duitsland.” Nu verkoopt het bedrijf het systeem ook in België en Nederland. Van een twaalftal steden en gemeenten in Nederland weet het bedrijf zeker dat zij de AquaBags ook al gebruiken. In ons land experimenteert ook Oudenaarde al met het systeem. “Hasselt en Oudenaarde lijken me voorlopers in België”, antwoordt Jeroen Pauwels van de Belgische verdeler Luc Pauwels nv op onze vraag. Beide steden kochten intussen al AquaBags aan via zijn bedrijf.

De voorbije maanden stonden de media bol van grote klimaatplannen die in verschillende steden en gemeenten werden voorgesteld. Maar hoe vertaalt zich dat in de praktijk? We vroegen daarom of zij bijvoorbeeld dit soort van waterbesparende technieken als een belangrijkere voorwaarde in hun prijsaanvragen steken. “Vroeger was die problematiek van watertekort niet echt aan de orde”, reageert Jeroen. “Nu gebeurt dat meer en meer in stedelijke gebieden en lange droogteperioden, en wanneer steden of gemeenten veel bomen aanplanten. Er worden ook andere duurzame manieren gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan herbruikbare gietranden.”

Omdat Hasselt dit project rond duurzaam bomen planten in een stedelijke omgeving wilde opstarten, kwam deze vraag wel, vermeldt Jeroen verder nog in zijn reactie. De meeste AquaBags die de stad aankocht zijn trouwens in gebruik in het Kapermolenpark, voegt hij eraan toe.

Jonge bomen in het Kapermolenpark in Hasselt. Foto Bad Republic

Oud principe in nieuwe zakken

De AquaBag is geen revolutionair, nieuw systeem, maar een variant van een klassieke bewateringsmanier die professionele tuinaanleggers en groenonderhoudsbedrijven al langer toepassen in nieuwe tuinen. Meestal doen ze dat dan via een druppelslang tussen de nieuwe tuinbeplanting of in cirkels rond bomen.

De grote, dikke boom aan de ingang van de stedelijke bibliotheek in Hasselt kreeg in het verleden bijvoorbeeld zo’n systeem om zijn groei te bevorderen. En ook in de Haspengouwse fruitstreek vind je tal van boomgaarden die met een geautomatiseerde variant van een bedruppelingssysteem zijn uitgerust.

Greenmax heeft met de waterzakken dus een simpele maar efficiënte – en vooral budgetvriendelijke – variant van dat principe in de markt gezet. “Een AquaBag kost bruto 14,95 euro per stuk, exclusief btw. Dat is inderdaad een zeer budgetvriendelijke oplossing”, beaamt het bedrijf. Het grote voordeel ervan? Er is geen dure pompinstallatie noch een ondergronds waterleidingnet voor nodig – lees: geen grote investeringskost en een flink pak werk. De zakken worden eenvoudig aan de stam van de boom (of de palenconstructie errond) bevestigd en met een tuinslang gevuld. In het geval van Hasselt gebeurt dat laatste met watercontainers in de laadbak van de werkvoertuigen, maar een aanhangwagen met een waterciterne zou even goed kunnen dienen.

80 nieuwe Japanse kerselaren in de Eendrachtlaan in Hasselt. Foto © Stad Hasselt

Straatbomen-participatie

In de Eendrachtlaan in Kiewit stelde schepen van Groenonderhoud Laurence Libert vorige week niet alleen de AquaBags voor, maar ook een lange sliert van nieuwe straatbomen. “Enkele weken geleden rooiden onze eigen diensten de oude bomen in die straat. Deze hadden hun beste tijd gehad”, verklaart ze. “Op elke plek waar ooit een exemplaar stond hebben we nu een nieuwe boom aangeplant. 80 nieuwe Japanse kerselaars sieren nu de straat. “De omwonenden kozen bewust opnieuw voor dezelfde boomsoort”, licht de schepen verder toe. “De Japanse kerselaar is een veelgebruikte laanboom die in het voorjaar mooi roze kleurt.”

Ook in andere straten kregen nieuw aangeplante bomen al zo’n waterzak. In de Japanse Tuin, de Marie-Curiestraat, de Palmstraat en de Windmolenstraat deed de stad hetzelfde. “Daar werden een aantal bomen op leeftijd vervangen door een nieuw exemplaar”, vertelt schepen Libert. Ze wil nu de resultaten van het proefproject afwachten voordat ze het systeem op grotere schaal uitrolt in de hele stad.

Kunststof blijvend herbruiken

Tot slot ook nog dit: GreenMax is er van overtuigd dat kunststof een duurzaam en efficiënte grondstof blijft, bijvoorbeeld voor de waterzakken. Een beetje weggestoken op hun website vinden we hun motivatie om blijvend kunststofproducten aan te bieden, maar dan wel op basis van het ‘Cradle 2 Cradle’-principe. Daarbij recycleert het bedrijf kunststof tot grondstof voor nieuwe producten. GreenMax gaat zelfs zover dat het gebruikte of afgedankte producten gratis gaat ophalen. Zelfs na 100 jaar kan kunststof nog altijd dienen, vindt het bedrijf, en dat kan dan opnieuw voor een heel lange periode. “Het is vele malen schadelijker voor onze wereld als plastic of kunststoffen na gebruik worden weggegooid; dit is werkelijk “eeuwig” zonde!” In hoeverre dit aspect meespeelde bij de keuze van Hasselt, maakte de stad echter niet duidelijk. (ds)

Ook voor particulieren

Ook particulieren kunnen heel eenvoudig een of meerdere AquaBags rechtstreeks aankopen. “Juist voor particulieren is dit een ideaal product aangezien het nog wel eens lastig in te schatten is hoeveel water een nieuw aangeplante boom nodig heeft”, verduidelijkt GreenMax. “Op deze manier weet je zeker dat de boom voldoende water krijgt maar ook niet in één keer teveel waardoor de boom juist kan verzuipen. Tuinaanleggers raden dan ook aan de zak zo’n 2 maal per week volledig te vullen met water.”

Zie www.greenmax-webshop.eu voor alle details. Belgische particulieren kunnen de AquaBag ook aankopen via www.luc-pauwels.be . Via de rubriek ‘Producten – Divers gamma’ kunnen ze dan het bedrijf contacteren voor meer info.

Ook interessant

Kermis na de ‘grote oorlog’

31/08/2016

31/08/2016

Van 3 tot en met 21 september kan je in het Stadsmus in Hasselt terecht om te zien hoe in...

Duurzame kerstpakjes helpen kleine beurzen en dakloze jongeren

25/11/2019

25/11/2019

Sinds vorige woensdag kom je in Galerij De Ware Vrienden in Hasselt de Empty Books & Toys Shop tegen. Leeg...

Rode Panda’s en Skywalk voor ZOO Antwerpen

27/10/2016

27/10/2016 1

Ze mogen opgelucht zijn in Antwerpen, er zijn (opnieuw) panda’s in hun zoo. Het feit dat het de schattige rode...

Opgelet: de paaltjes gaan opnieuw omhoog!

01/12/2016

01/12/2016

NIEUWE VERZINKBARE PAALTJES IN HASSELTSE BINNENSTAD OPNIEUW ACTIEF Vanaf maandag 5 december om 11 uur treden de nieuwe verzinkbare paaltjes...

So far, so good voor toeristisch ‘Project Ijzer, A soldier’s experience’

20/10/2016

20/10/2016

Begin vorige week kreeg de gemeente Leopoldsburg na twee eerdere pogingen een positief antwoord van Toerisme Vlaanderen over het toeristisch...

Duurzaam beheer van privaat landgoed in Duras ontvangt Baillet Latour Prijs 2017

12/10/2017

12/10/2017

Het Landgoed Duras in de landelijke omgeving van Sint-Truiden ontving de Baillet Latour Prijs voor het Leefmilieu, de grootste erkenning...

Pitch Please Hackaton: jongeren willen ouderen digitaal omarmen (en eraan verdienen)

21/02/2017

21/02/2017

Afgelopen zaterdag was UHasselt in Diepenbeek een arena voor innovatieve jongeren met ondernemerskwaliteiten. In het kader van Pitch Please, een...

Pukkelpop 2017: de jaarlijkse lokroep van de Kiewitse grassprietjes

11/08/2017

11/08/2017

Volgende week, tussen woensdag 16 en zaterdag 19 augustus, loopt het equivalent van het totale inwonersaantal van Hasselt weer rond...

Veiliger fietsen via primeur van slim LED- en meetsysteem

10/08/2019

10/08/2019 1

Twee rode LED-strips dwars over de rijweg, maar parallel aan het fietspad, en een nauwkeurig, slim meetsysteem vormen samen een...

PKP19 kan beginnen

14/08/2019

14/08/2019

De Pukkelpopweide ligt zo goed als helemaal klaar om drie dagen en één pre-avond 198 artiesten en 66.000 bezoekers per...

Meiboomsteek voor nieuwe stadskantoor van Hasselt

26/02/2017

26/02/2017 1

Het Hasseltse stadsbestuur vierde vrijdagmiddag met een traditionele meiboomsteek het einde van de ruwbouwfase van het nieuwe stadskantoor. Tegelijk gaf...

Een “chique station” voor Hasselt?

24/03/2017

24/03/2017

Burgemeester Nadja Vananroye van Hasselt werd gisterennamiddag al ingelicht over de de plannen die NMBS heeft klaarliggen voor het station...

Gratis lachen op het Kioskplein

05/08/2016

05/08/2016

Op woensdag 10 augustus krijgt Veerle Malschaert de kans om op het plein voor het lokale Cultuurcentrum een straf verhaal...

Opinie – Antwerpen introduceert de step der traagheid

27/07/2022

27/07/2022

Is er een nieuwe traditie in de maak in stad Antwerpen? Er was al het geklaag van bewoners en bezoekers...

Japanse Tuin in Hasselt kijkt terug op een geslaagd feestjaar

23/11/2017

23/11/2017

In zijn feestjaar heeft de Japanse Tuin in Hasselt een nieuw bezoekersrecord bereikt. Ongeveer 90.000 mensen kwamen er in 2017...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.