Feiten. Anders bekeken.

PKP19 kan beginnen

Geschreven door  op in Lokaal Nieuws.

De Pukkelpopweide ligt zo goed als helemaal klaar om drie dagen en één pre-avond 198 artiesten en 66.000 bezoekers per dag te ontvangen. Gisteren maakten we al eens een wandeling over de weide.

Aan de main stage krijgt burgemeester Steven Vandeput zijn officiële initiatie in de veiligheidsvoorzieningen om het publiek te compartimenteren. Verder gaat er aandacht naar de grote digitale infozuilen vlak achter de ingang die cruciaal zijn in de communicatie naar zo’n grote massa. Op dat vlak zijn er dus weinig veranderingen.

Druk verkeer op de eerste Pukkelpop Boulevard in 2018. Foto © Kris Van de Sande

De Pukkelpop Boulevard, de licht verhoogde planken wandelweg die vorig jaar geïntroduceerd werd, kreeg een flinke verlenging tot voorbij de Dance en Boiler site. Dit jaar is hij 733 meter lang en eindigt hij vlak voor de Booth, helemaal achteraan het rechterdeel van de weide. De Dance Hall en de Boiler liggen deze editie trouwens schuin tegenover elkaar, en de weide voelt daardoor op die plaats alweer een stuk ruimer aan.

“Qua publieksspreiding over het hele terrein is het dit jaar alweer verbeterd”, merkt één van de politieagenten die deelnemen aan de rondgang terloops op. “Op deze manier kunnen grote massa’s snel en eenvoudig van de ene locatie naar de andere trekken. En dat is heel goed.” Op zondag 18 augustus, zal dit principe vrijwel zeker een stresstest krijgen. Dan spelen The Opposites namelijk een exclusief concert op het festival op de plek die vrijkwam door de verhuis van Billie Eilish naar de Main stage.

Big2 en Willem van The Opposites kozen de afgelopen vijf jaar liever voor eigen soloprojecten, maar komende zondag staan ze voor het eerst en voorlopig ook als enige keer weer samen op het podium. “Het voelt heerlijk om na zoveel jaar weer samen te gaan doen waar we het beste in zijn, alles uit de voegen trekken!”, laat het duo weten. (Zondag 18 augustus, 21.40 – 22.40u Dance Hall)

De Club en de Castello zijn ook van plek gewisseld. Omdat er in de Club dit jaar harder geprogrammeerd werd, leek het logischer om deze vlak langs de Beer Shack te leggen.

ART United, kunst op de festivalweide van Pukkelpop 2018. Foto © Kris Van de Sande

Zowel achteraan op de main stage zone als op twee andere plekken vind je weer behoorlijk veel aandacht voor kunst op de festivalweide. “Muziek is een onderdeel van een groter verhaal”, merkt organisator Chokri Mahassine op. “Muziek is niet iets dat op zichzelf staat. Daarom proberen we jongeren te prikkelen en linken te leggen met andere kunstuitingen. Een artiest kan namelijk ook met andere kunstvormen bezig zijn, en Pukkelpop wil gewoon een begeleider zijn in deze ontdekkingstocht.”

ART United heet die samenwerking met de kunstensector. Dit jaar is er o.a. een Concert in A.I.: The Promethean Promise, een zelflerend muziekalgoritme dat meerdere instrumenten tegelijk kan aansturen en meer muziek kent dan wie ook ter wereld. Zoek verder naar kunstwerken van jonge kunstenaars die in de Hidden Expo op onverwachte plekken op het terrein opduiken. Zin in een MetalYoga – pittige oefeningen op gebalde muziek? Ook dat kan. Bijzondere ijsjes of een organische wolk die vibreert op de energie van het festival zijn verdere mogelijke ontdekkingen. Het hele kunstprogramma vind je op de website van Pukkelpop terug. “Kunst is rock ‘n’ roll!”, vat Chokri het project samen.

De Boiler is bijna klaar voor een wereldrecordpoging. Foto Bad Republic

Pukkelpop probeert op donderdagavond, tijdens de openingsavond ook een nieuw record in het Guinness Book of Records te krijgen. De Boiler is the place to be, want daar probeert de organisatie om via een show van 320 (of meer) laserprojectoren het huidige record van 314 stuks te verbreken. Dat staat sinds eind 2017 op naam van een Brits bedrijf dat de voorbije twaalf jaren internationale ervaring verwierf met shows voor talloze grote namen uit de muziek of modewereld. En als we het toch over zulke grote visuele producties hebben, dan is dit artikel over de lopende wereldtour van Billie Eilish misschien ook een leuke teaser…

Helemaal voorbij de Dance en Boiler heeft The Booth een iets prominentere plek gekregen. Deze proeftuin voor jonge en vaak lokale dj’s is de plek waar de knopjesmannen en – vrouwen die het voorbije weekend nog in de Hasseltse binnenstad stonden, op uitnodiging van De Serre.

Zonder woorden: de Petit Bazar is sowieso zot genoeg. Foto Bad Republic

De Petit Bazar – “de speeltuin van het festival, waar het allemaal niet gek genoeg kan zijn”, volgens Chokri – ligt links in diezelfde hoek. Het thema van dit jaar is een variant op de klassieke love cruises, maar dan met de gekende twist natuurlijk. Kapitein Mahassein nodigt je heel zeker uit om in te schepen en keet te komen schoppen in deze zone.

Uitbreiding naar het bos aan de achterzijde: Vall-EY op PKP19. Foto Bad Republic

Via een doorgang dwars doorheen een container tussen de Booth en de Petit Bazar geraak je aan de nieuwste toevoeging van het festival: de Vall-EY. “Al een paar jaar zochten we een manier om iets te doen in het bos, iets kleinschaligs voor maximaal 400 mensen, maar met muziek, kunst en cultuur door elkaar”, licht Chokri tevreden toe. Drie curatoren zorgen voor een gevarieerd programma tot 23 uur – en geen seconde later – zodat ook de avonduren voor een aparte beleving konden zorgen. “We hebben hoge verwachtingen voor dit laagdrempelige initiatief”, geeft Chokri verder nog toe.

Let wel: de toegang tot dit deel wordt echt geteld én dus beperkt tot 400 personen. En je geraakt enkel via een metalen trap over de serviceweg achteraan het terrein in deze nieuwe, unieke festivalzone. Hier voorspellen we wachtrijen.

Aan de ingang staan dit jaar meer metaaldetectoren ten opzichte van vorig jaar, zodat iedereen vlugger op het terrein geraakt. Lees voor alle zekerheid de toegangsvoorwaarden van wat binnen mag en wat niet nog eens na op de website van Pukkelpop.

“Pukkelpop is een groot festival dat elk jaar naar nieuwe, kleine dingen zoekt op maat van jongeren”, besluit Chokri. “Volgens mij verklaart dat het succes van ons festival.” Dat, en de steengoede affiche natuurlijk. Er blijven nog minder dan 1.000 combitickets over, de dagtickets voor zaterdag en zondag zijn allemaal weg.

Burgemeester Steven Vandeput kijkt tevreden over de festivalweide van Pukkelpop. Foto Bad Republic

“Ik denk dat alles in gereedheid is om het festival te laten doorgaan”, lacht burgemeester Vandeput na de rondgang. “We hebben nu de eerste rondgang gehad. Vorige week is er nog een oefening geweest waarbij we een calamiteit geoefend hebben met alle betrokkenen. Er is een duidelijke volwassenheid in de manier waarop men met veiligheid omgaat. We hebben ook gevraagd om een paar andere accenten te leggen vanuit de stad waaraan men tegemoet komt.”

“Het festival vindt al voor de 34e keer plaats met veel dezelfde mensen en dezelfde firma’s” gaat hij verder. “Dus die weten waarmee ze bezig zijn. Op dat vlak kunnen we op onze twee oren slapen. Je weet natuurlijk nooit wat er gebeurt, en op die dingen moet je ook voorbereid zijn.”

Op het eerste weekend van PKP DWNTWN kijkt hij alvast heel tevreden terug. “Eigenlijk is het meer geweest dan we verwacht hadden. Dat zijn dingen die gebeuren in onze stad die men niet gewoon is, en ik hoop dat we daarmee een breder publiek aantrekken, of een ander publiek af en toe.”

In de binnenstad van Hasselt hangt namelijk opnieuw de sfeer van het festival. Op vrijdag- en zaterdagmiddag spelen bijvoorbeeld een vijftal bands op het Molenpoortplein een aperitiefconcert, bij de diverse PKP Ambassadeurs kan je terecht voor allerlei zaken en aan het Capucienenplein zijn er eveneens activiteiten tijdens het festivalweekend.

Geen autoverkeer op de Kempische Steenweg ter hoogte van de festivalzone. Pukkelpop 2018. Foto © Kris Van de Sande

Vanaf donderdagochtend 15 augustus om 4 uur tot en met maandagnamiddag 19 augustus om 16 uur is de Kempische Steenweg weer helemaal afgesloten tussen de Walenstraat en de Tulpinstraat/Vijverstraat aan de kerk van Kiewit. Fietsers en voetgangers kunnen dan wel passeren. In samenwerking met Agentschap Wegen en Verkeer zijn omleidingen gesignaleerd. Zwaar verkeer rijdt dan via de autosnelwegen, lokaal verkeer volgt alternatieve routes met een snelheidsbeperking.

Gratis vervoer is er opnieuw hetzij met de trein hetzij met bussen van De Lijn vanuit 36 Limburgse gemeenten. Voor het treinticket heen en terug activeer je de code op je festivalticket. Houd wel rekening met de aangekondigde treinstaking op zaterdag en check vrijdag nog eens op de website van de NMBS of je trein zeker zal rijden. De maatschappij probeert alles in het werk te stellen om festivalgangers zonder problemen vanuit het hele land in Kiewit te krijgen. Apprecieer dat een beetje als de treinbegeleider langs komt. Om gebruik te maken van de gratis nachtbussen naar huis toon je gewoon je polsbandje. Een vriendelijke ‘dank je’ gericht aan de lokale burgemeesters en aan de provincie Limburg mag daarom ook altijd.

Op donderdag 15 augustus om 12 uur openen de campings, en op maandag om 12u stuurt Pukkelpop je onherroepelijk – en liefst met een netjes opgevouwen tentje en andere bagage weer onder de arm – naar huis terug. In die tussentijd op de campings is het heel eenvoudig om de verplichte afvalwaarborg terug te verdienen: doe gewoon zoals thuis en gooi afval meteen in de juiste zak of container. Camping Chill en camping Comfy zijn al volzet, enkel op camping Relax is er nog plaats.

Fijn festivalweekend! (ds)

Ook interessant

“Voortschrijdend inzicht” levert Sporting Hasselt een nieuw jeugdcomplex op

09/11/2017

09/11/2017

Dit najaar start voetbalclub Sporting Hasselt met de bouw van een nieuw jeugdcomplex. Een broodnodige investering van 1,5 miljoen euro...

“Tack Hasselt!” voor een eerste succesjaar

04/02/2017

04/02/2017 1

IKEA Hasselt viert dit weekend zijn eerste verjaardag. Via tal van activiteiten voor klanten, inclusief een zondagse opening, mag iedereen...

Hasselt: centrale huisartsenwachtpost is verhuisd

01/07/2016

01/07/2016

Vanaf 1 juli vind je de centrale huisartsenwachtpost Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek aan de Stadsomvaart en niet langer in het oude Radio 2-gebouw...

Limburg.net stelt nieuw wapen tegen plastic voor

28/09/2017

28/09/2017

Limburg.net stelde vandaag Mick Plastic voor aan de kinderen van basisschool De Beerring uit Beringen. Via een nieuwe workshop rond...

Minder-hinderplan voor stadsduiven in Tongeren

15/03/2017

15/03/2017

Tongeren gaat, als eerste in dit land, een diervriendelijke manier introduceren om het aantal stadsduiven te verminderen. Door het voeren...

Even chillen in Groene Delle?

02/04/2021

02/04/2021

De nieuwe overzichtskaart ‘Hasselt Natuurlijk!’, die Stad Hasselt vorige week lanceerde, ligt een beetje op de maag van de eigenaars...

Welkom in ’t Scheep achter de Kezerreme Obbe Beek in Hasselt

06/05/2018

06/05/2018

Stad Hasselt maakte de drie namen bekend die voortaan de nieuwe stadhuissite aan de Guffenslaan zullen aanduiden, evenals het nieuwe...

Zo geraak je gratis op Pukkelpop (en weer thuis)

10/08/2016

10/08/2016

  Pukkelpop, De Lijn, de NMBS, de provincie Limburg en tal van Limburgse gemeenten doen ook dit jaar weer de...

Hasselt gaat de zachte boulevardstukken dicht fietsen

23/10/2019

23/10/2019

Stad Hasselt pareert de niet aflatende kritiek op de half afgewerkte fietsboulevard met nieuwe werfaankondigingen. Op de drie grote missing...

The Primark Effect

11/06/2015

11/06/2015

Last month, big blue neon letters where erected in our city center, making the opening of our cities Primark coming...

Veiliger fietsen via primeur van slim LED- en meetsysteem

10/08/2019

10/08/2019 1

Twee rode LED-strips dwars over de rijweg, maar parallel aan het fietspad, en een nauwkeurig, slim meetsysteem vormen samen een...

Porridge en Haggis in summerheat (Schots weekend Alden Biesen)

13/09/2016

13/09/2016

Het 31ste Schots weekend in Alden Biesen ging dit jaar gebukt onder een zinderende hitte. Schotten kunnen daar echter niet...

Dit was Theater op de Markt 2016

15/08/2016

15/08/2016

Theater op de Markt in Hasselt zit er weer op. De editie 2016 was goed voor meer dan 120.000 bezoekers....

Wat is slimmer: afval inzamelen, of vermijden?

15/09/2020

15/09/2020

Komende zaterdag 19 september is het weer internationale World Cleanup Day. Overal ter wereld ruimen miljoenen mensen dan massaal zwerfvuil...

Duurzame kerstpakjes helpen kleine beurzen en dakloze jongeren

25/11/2019

25/11/2019

Sinds vorige woensdag kom je in Galerij De Ware Vrienden in Hasselt de Empty Books & Toys Shop tegen. Leeg...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.