Feiten. Anders bekeken.

Pukkelpop en stad Hasselt experimenteren in de binnenstad

Geschreven door  op in Lokaal Nieuws.

Sinds 1992 zet het Pukkelpopfestival gedurende enkele weken bijna een aparte stad neer op zo’n 3,5 kilometer van het centrum van Hasselt. Wie de ene naam noemt, denkt spontaan aan de andere. En toch bleef de verwevenheid tussen beide al die jaren schijnbaar onzichtbaar, zeker voor de handelaars van de binnenstad. Met PKP DWNTWN hopen zowel de stad als de organisatie vanaf dit jaar een manier te hebben gevonden om van deze experimentele brug een definitieve te maken.

“Zeker als men naar een jonger publiek kijkt of het publiek dat wat verder weg woont, dan staat Hasselt om een aantal zaken bekend, maar vooral omwille van Pukkelpop”, valt burgemeester Steven Vandeput meteen met de deur in huis. “Daarom zochten we in samenwerking met het festival en met ondersteuning van Muziekodroom en de Serre naar een manier om de aanwezigheid van dit belangrijke festival ook een stuk in onze stad zelf naar voor te laten komen.”

Hij spreekt tijdens het persmoment trouwens op geen enkele manier over een soort van ‘rechtzetting’ uit het verleden. PKP DWNTWN moet een positief toekomstverhaal worden waar zowel de stad – en dus elke Hasselaar – als het festival bij winnen.

Vandeput omschrijft PKP DWNTWN als een “experiment op beperkte schaal, maar wel met de nodige ambitie”, dat loopt van 10 tot en met 18 augustus. Vooral de sfeer van de festivalweide moet zich verspreiden over de binnenstad, want die sfeer bepaalt dat mensen het gevoel hebben dat er altijd iets unieks te doen is in Hasselt, en dat is dan weer goed voor het toerisme en de handel.

Drie pleinen en twee weekends staan centraal in het verhaal.

De Serre palmt het Groenplein in

Op het Groenplein laat de Serre jongeren al warmdraaien in het weekend van 10 en 11 augustus, dus vijf dagen voor Pukkelpop begint. “Voor ons is het belangrijk dat we jonge, lokale artiesten steunen met onze werking”, licht Kristof Claes toe. “Dat trekken we door naar dit PKP DWNTWN-verhaal. Op zaterdag 10 augustus zetten we allemaal jonge Limburgse dj’s die het weekend nadien ook op het festival zelf in de Booth zullen draaien. We zetten hen in atypische combinaties, zodat het een uitdaging voor henzelf is en een unieke beleving voor wie er komt dansen.”

“Op zondag is er het Project Cucuron, een collectief van kunstenaars en muzikanten die eerder al een try-out deden bij ons. Nu komen ze met hun full show naar het Groenplein. Shht is dan weer een band van laureaten van PXL Music die ook op het festival een podium krijgen.”

Daarnaast is er ook op zondag een festival- en streetwearmarkt met tweedehands kledij, goed voor een last minute festival outfit te scoren. Tenslotte is er een maker escape room van een aantal jongeren die na een eerdere test bij ons nu klaar zijn om dat aan een groter publiek te tonen. ‘Ontsnap uit de backstage van Pukkelpop’ is het thema van die escape room en daar kunnen mensen gratis aan deelnemen.

Livebands op het Molenpoortplein

Dit moet het orgelpunt worden van PKP DWNTWN 2019, volgens Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine. Jonge, typische Pukkelpopbands die via een samenwerking met Muziekodroom een extra show spelen. Vroeg naar het centrum afzakken is wel de boodschap, want de optredens zijn een soort van aperitiefconcert tijdens de middaguren. “Met Equal Idiots, Brihang, Portland, SONS en onze eigen Hasseltse Ruby Grace denk ik dat er voor elk wat wils in het programma zit – van garagerock tot het iets rustigere, meer ingetogen werk.”

Uurschema optredens Molenpoortplein

VRIJDAG 16 AUGUSTUS

 • 11u30 – 12u00 SONS
 • 13u00 – 13u30 EQUAL IDIOTS

ZATERDAG 17 AUGUSTUS

 • 11u00 – 11u30 RUBY GRACE
 • 12u15 – 12u45 PORTLAND
 • 13u15 – 13u45 BRIHANG

Capucienenplein

“Naast die twee andere podia hebben we ook op het Capucienenplein een aantal projecten met onder meer een graffitiworkshop, food en drinks en dergelijke”, vertelt Chokri tenslotte nog over de derde locatie. Concreet gaat het dan over een Pinterest worthy look geven aan je outfit via een festival make up of make over. En met graffiti bedoelt Chokri eigenlijk street art, want de Hasseltse street artist Linez is de begeleidende kunstenaar van dienst. Ook dit gebeurt allemaal tijdens het weekend van vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus, doorlopend van 13 tot 17 uur. Deelname is eveneens gratis.

Over heel de binnenstad zal op vrijdag 16 augustus tenslotte tussen 18 uur en 19u15 de stadsbeiaard nog voor “aangepaste muziek” zorgen. Stadsbeiaardier Jan Verheyen laat zich dan namelijk inspireren door het festival en gaat zelf aan de slag met beats, riffs, loops en dergelijke.

Voor het eerst op het ijs

“Pukkelpop probeert altijd experimenteel te werken en nieuwe dingen uit te proberen. Dat is iets dat er doorheen onze geschiedenis altijd uitspringt en dat deel uitmaakt van ons DNA”, meent Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine. “En dat willen we ook altijd blijven doen.”

“Dus toen het huidige stadsbestuur dit idee om zo’n nieuw element aan Pukkelpop te breien einde vorig jaar aan ons voorstelde, wilde ik daar graag in meegaan. Dat was trouwens het allereerste wat de burgemeester tegen mij zei, toen we mekaar voor het eerst spraken.”

Chokri is er eveneens van overtuigd dat de doorgetrokken sfeer van het festival de verbondenheid van Hasselt ten aanzien van de vele toeristen en Limburgers alleen maar kan versterken. “We wilden niet onmiddellijk met groot geweld en een festival op zichzelf starten. Het resultaat dat er nu is, is wat we wel wilden: hoe meer je de startdatum van het festival nadert, hoe sterker je de sfeer ook in de binnenstad voelt en niet alleen maar rond de weide van Kiewit.”

“Het gaat er voornamelijk om dat we een aantal dingen uitproberen en bepaalde facetten van het festival of van de subcultuur die in Pukkelpop aanwezig is naar het stadscentrum brengen.”

Chokri Mahassine, organisator Pukkelpop

“Nogmaals, PKP DWNTWN is een experiment en we zijn heel benieuwd wat dit gaat geven”, herhaalt Chokri. “Achteraf gaan we dit evalueren samen met de stad en dan zien we of het iets is waarop we kunnen verder gaan en wat we moeten corrigeren of vervangen door andere dingen. We willen dit jaar gewoon een zaadje planten en zien of zo’n uitbreiding misschien een stuk van Pukkelpop kan worden in de toekomst. Dus laat dat maar evolueren. Wat we absoluut niet willen, is dat er een apart festival zou komen.”

Festivalbezoekers die naar de binnenstad zouden willen trekken, kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van de shuttles om daar eens te gaan kijken, voegt Chokri er nog aan toe. “Want dat is toch ook wel een belangrijke doelstelling van het experiment.”

Foto Bad Republic

Ambassadeurs

Lokale handel en toerisme zijn dus de onderliggende drijfveren voor het experiment. Daarom werkte de dienst Economie samen met de dienst Evenementen van de stad heel hard mee aan het nieuwe initiatief. “Vermits er niet zoiets bestaat als een free lunch hopen we dat mensen later ook aan onze stad denken voor een uitstap of bezoek”, geeft burgemeester Vandeput toe.

Behalve groepjes jongeren die zich enkel kwamen bevoorraden en kartons vol bierblikjes en snacks terug naar de camping sleuren (regelmatig zelfs inclusief de winkelkar) – of misschien een apotheek zochten voor antikaterpilletjes -, hadden de winkels in de binnenstad de voorbije jaren vrij weinig aan de 70.000 festivalgangers per dag, een paar kilometer verderop. Toch blijken er makkelijke links te verzinnen om die afstand figuurlijk te overbruggen en de festivalsfeer in de stad te injecteren. Dat proberen de ambassadeurs tenminste te tonen aan de bezoekers én aan hun collega-handelaars.

“Er zijn dit jaar een aantal heel diverse winkels in het centrum die zich vooruitschuiven als ambassadeurs van het festival”, vertelt de burgemeester hierover. Hij is in elk geval blij met die verscheidenheid en met hun spontane promotie-aanbod, ondanks dat het aantal misschien niet spectaculair oogt. “Ik hoop dat we naar volgend jaar toe veel kunnen leren uit deze testcase om dan de verwevenheid tussen het grote festival en de stad verder te kunnen uitbouwen.”

Deze PKP DWNTWN ambassadeurs promoten de komende weken het festival op hun eigen manier:

 • IMS/International Magazine Store (Demerstraat 80): groot aanbod muziektijdschriften
 • Maison Lab (Demerstraat 71): festivaloutfit met topmerken aan hoge kortingen
 • Klinder (Lombaardstraat 13): herbruikbare drinkbus meebrengen voor een gratis refill. En leren hoe iedereen kan helpen om de afvalberg te verkleinen met kleine, alledaagse dingen.
 • Gigaswing (Kapelstraat 28): een unieke totebag bij een aankoop
 • Marloo’s (Minderbroedersstraat 5): speciale PKP DWNTWN-gerechtjes
 • JnR Music Center (Dorpsstraat 27a): Thunder Plugs oorstopjes aan 10 euro
 • Just for the Record (Diesterstraat 18): tweedehands vinyl, koffie en herinneringen aan grote concerten – liefst op Pukkelpop, natuurlijk, maar andere mogen ook.
 • Huis Pricken (Diesterstraat): gezonde voeding uit de hele wereld
 • Hendrikshuis (Minderbroedersstraat 56): festivaloutfits naast trendy, vintage en duurzame spullen
 • Paplou en Sessa (Dorpsstraat): nog meer festivaloutfits, concept spullen van Belgische, Scandinavische en Europese merken. Leuke extra’s in beide winkels.

“Ik ben zelf op dit idee voor deze samenwerking gekomen door terug te denken aan mijn studententijd in Leuven”, vertelt de burgemeester verder. “Op de vrijdagavond voor Torhout/Werchter – zo heette dat toen nog – had je toen ook al hier en daar een showcase in het centrum van de stad. Dus ik voelde dat die dingen wel gelijk kunnen lopen en dat we niet naast elkaar leven. Dat is hetgeen wat we zochten en wat we willen uitproberen. Daarom starten we bijvoorbeeld ook niet met iets groots op het Dusartplein. The National had van mij gerust op het Molenpoortplein mogen spelen”, lacht de burgemeester. “Het zou wel heel exclusief geweest zijn…”

Dat is ook waar centrummanager Christiaan Kastrop een aantal maanden geleden al over sprak toen dit nieuwe initiatief bekend raakte. “We moeten dat niet te groot willen zien in één keer want dan gaan we fouten maken. Wij zijn het niet gewend om zelf een festivalletje te organiseren in de stad. Laten we gewoon leuke prikkelhoekjes maken in het centrum. Laat het belevingsmoment voor de Hasselaar en Pukkelpop samenkomen op een rustige manier. Volgend jaar gaan we dan een stapje hoger.” De centrummanager was zelf tussen haakjes niet aanwezig tijdens het persmoment.

“Pukkelpop, dat is intussen eigenlijk een machine”, gaat Vandeput verder. “Ik moet bij wijze van spreken als burgemeester gewoon tekenen dat daar geen drones mogen vliegen, maar voor de rest loopt die machine. Nu voegen we daar een extra laag aan toe, en dat betekent voor iedereen voor het eerst op het ijs komen.”

De stad betaalt 25.000 euro voor dit experiment. Burgemeester Vandeput hoopt dat het Hasselt meer op de kaart zal zetten als een stad waar veel te beleven valt. Dat is een lange weg en zeker geen gemakkelijke, geeft hij ook toe. In de toekomst komen er daarom ook nog andere initiatieven die ook nieuwe doelpublieken willen aanspreken, belooft hij tenslotte. “Voor mij zal het belangrijk zijn dat wie naar PKP DWNTWN komt, achteraf kan terugkijken op een fijne dag. En degenen die er niet waren, zullen weten dat ze iets gemist hebben.”

De organisatie meldt tenslotte via sociale media dat het festival bijna uitverkocht is. De combitickets zijn bijna de deur uit, dus wie nog geen ticket heeft, aarzelt best niet te lang om de volledige sfeer van PKP UPTWN te beleven. (ds)

Meer info via UiTinHasselt en de website van Pukkelpop.

Ook interessant

Beloning voor anders denken

12/01/2017

12/01/2017

Pukkelpop heeft gisteren een mooie prijs in ontvangst mogen nemen in de rand van het Eurosonic Noorderslag festival in Groningen....

Hasselt heropent recyclageparken in twee stappen en met strikte regels

04/04/2020

04/04/2020

Stad Hasselt gaat de twee recyclageparken opnieuw openstellen voor het grote publiek. Vanaf dinsdag 7 april kunnen bewoners weer terecht...

IKEA distributiecentrum in Winterslag werkt voortaan deels op windenergie

25/09/2017

25/09/2017

In Winterslag heeft IKEA vandaag haar eerste Belgische windturbine in gebruik genomen. Een deel van de energieopbrengst dient voor onmiddellijk...

Carrièreswitch in gedachten? Gauwdief is dan misschien iets voor u.

19/06/2017

19/06/2017

Jan Steelmans en Jaak Boeven lopen een beetje gefrustreerd over de Grote Markt van Hasselt. Ze zijn boos omdat hun...

Fietsverbod in Hasseltse winkelstraten vanaf 1 juli

05/06/2019

05/06/2019

De grote, centrale winkelroute doorheen het centrum van Hasselt wordt vanaf 1 juli ‘fietsvrij’. Het schepencollege keurde daarvoor op 23...

Pootjebaden en fietsen in 25 nieuwe, groene hectaren

23/04/2020

23/04/2020 1

Stad Hasselt koopt een nieuw natuurgebied van 25 hectare over van een privé eigenaar. Tussen het stadscentrum en Kuringen breit...

Hasselt Stroomstad: krijtverf en groepsaankoop elektriciteit en gas

20/09/2016

20/09/2016 1

Schepen van duurzaamheid Joost Venken wil zoveel mogelijk Hasselaren doen overstappen op Belgische, groene stroom. Hij lanceert daarom de actie...

Flaneren tussen het centrum en Quartier Bleu

22/10/2019

22/10/2019

In het voorjaar van 2020 opent het nieuwe stads- en shoppingdeel Quartier Bleu aan de kanaalkom in Hasselt. Het stadsbestuur...

Een plons in de roos

26/07/2016

26/07/2016

Twee jaar na start van de werken ging afgelopen vrijdag het nieuwe zwembad eindelijk open voor de genodigden. Bad Republic...

Kempische Steenweg wordt opnieuw afgesloten tijdens Pukkelpop

21/06/2017

21/06/2017

Ook dit jaar wordt de Kempische Steenweg in Hasselt van 16 tot en met 20 augustus verkeersvrij ter hoogte van...

OPROEP: Stad Hasselt vraagt foto-bewijsmateriaal van stormschade

17/08/2016

17/08/2016

De stad Hasselt vraagt bijkomend fotomateriaal aan haar inwoners om als rampgebied erkend te worden na de stormschade van einde...

Parkbeheer 2.0: informeren, stimuleren, uniform onderhouden

25/08/2016

25/08/2016

Via parkranger Sam Polders wil de stad Hasselt efficiënter kunnen ingrijpen in al haar wijk- en buurtparken. De mosterd voor...

Kunst onder de toren, en met handleiding.

10/07/2016

10/07/2016

Dit weekend opende een nieuwe tentoonstelling tekenkunst in de Hasseltse kunstzaal ‘onder de Toren’. Je kan werken gaan bekijken van...

Extra vertraging aan de werken aan de Universiteitslaan

02/07/2020

02/07/2020

Vanaf vrijdag 3 juli sluit AWV het kruispunt van de Universiteitslaan en de Trichterheideweg in Hasselt af. Tot half augustus...

MARTA Hasselt, stimulans voor lokaal lekkers

12/06/2017

12/06/2017

De eerste MARTA Hasselt boerenmarkt in de oude ABX-loods aan het station van Hasselt ligt intussen alweer drie weken achter...

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.