Feiten. Anders bekeken.

Pukkelpop en stad Hasselt experimenteren in de binnenstad

Geschreven door  op in Lokaal Nieuws.

Sinds 1992 zet het Pukkelpopfestival gedurende enkele weken bijna een aparte stad neer op zo’n 3,5 kilometer van het centrum van Hasselt. Wie de ene naam noemt, denkt spontaan aan de andere. En toch bleef de verwevenheid tussen beide al die jaren schijnbaar onzichtbaar, zeker voor de handelaars van de binnenstad. Met PKP DWNTWN hopen zowel de stad als de organisatie vanaf dit jaar een manier te hebben gevonden om van deze experimentele brug een definitieve te maken.

“Zeker als men naar een jonger publiek kijkt of het publiek dat wat verder weg woont, dan staat Hasselt om een aantal zaken bekend, maar vooral omwille van Pukkelpop”, valt burgemeester Steven Vandeput meteen met de deur in huis. “Daarom zochten we in samenwerking met het festival en met ondersteuning van Muziekodroom en de Serre naar een manier om de aanwezigheid van dit belangrijke festival ook een stuk in onze stad zelf naar voor te laten komen.”

Hij spreekt tijdens het persmoment trouwens op geen enkele manier over een soort van ‘rechtzetting’ uit het verleden. PKP DWNTWN moet een positief toekomstverhaal worden waar zowel de stad – en dus elke Hasselaar – als het festival bij winnen.

Vandeput omschrijft PKP DWNTWN als een “experiment op beperkte schaal, maar wel met de nodige ambitie”, dat loopt van 10 tot en met 18 augustus. Vooral de sfeer van de festivalweide moet zich verspreiden over de binnenstad, want die sfeer bepaalt dat mensen het gevoel hebben dat er altijd iets unieks te doen is in Hasselt, en dat is dan weer goed voor het toerisme en de handel.

Drie pleinen en twee weekends staan centraal in het verhaal.

De Serre palmt het Groenplein in

Op het Groenplein laat de Serre jongeren al warmdraaien in het weekend van 10 en 11 augustus, dus vijf dagen voor Pukkelpop begint. “Voor ons is het belangrijk dat we jonge, lokale artiesten steunen met onze werking”, licht Kristof Claes toe. “Dat trekken we door naar dit PKP DWNTWN-verhaal. Op zaterdag 10 augustus zetten we allemaal jonge Limburgse dj’s die het weekend nadien ook op het festival zelf in de Booth zullen draaien. We zetten hen in atypische combinaties, zodat het een uitdaging voor henzelf is en een unieke beleving voor wie er komt dansen.”

“Op zondag is er het Project Cucuron, een collectief van kunstenaars en muzikanten die eerder al een try-out deden bij ons. Nu komen ze met hun full show naar het Groenplein. Shht is dan weer een band van laureaten van PXL Music die ook op het festival een podium krijgen.”

Daarnaast is er ook op zondag een festival- en streetwearmarkt met tweedehands kledij, goed voor een last minute festival outfit te scoren. Tenslotte is er een maker escape room van een aantal jongeren die na een eerdere test bij ons nu klaar zijn om dat aan een groter publiek te tonen. ‘Ontsnap uit de backstage van Pukkelpop’ is het thema van die escape room en daar kunnen mensen gratis aan deelnemen.

Livebands op het Molenpoortplein

Dit moet het orgelpunt worden van PKP DWNTWN 2019, volgens Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine. Jonge, typische Pukkelpopbands die via een samenwerking met Muziekodroom een extra show spelen. Vroeg naar het centrum afzakken is wel de boodschap, want de optredens zijn een soort van aperitiefconcert tijdens de middaguren. “Met Equal Idiots, Brihang, Portland, SONS en onze eigen Hasseltse Ruby Grace denk ik dat er voor elk wat wils in het programma zit – van garagerock tot het iets rustigere, meer ingetogen werk.”

Uurschema optredens Molenpoortplein

VRIJDAG 16 AUGUSTUS

 • 11u30 – 12u00 SONS
 • 13u00 – 13u30 EQUAL IDIOTS

ZATERDAG 17 AUGUSTUS

 • 11u00 – 11u30 RUBY GRACE
 • 12u15 – 12u45 PORTLAND
 • 13u15 – 13u45 BRIHANG

Capucienenplein

“Naast die twee andere podia hebben we ook op het Capucienenplein een aantal projecten met onder meer een graffitiworkshop, food en drinks en dergelijke”, vertelt Chokri tenslotte nog over de derde locatie. Concreet gaat het dan over een Pinterest worthy look geven aan je outfit via een festival make up of make over. En met graffiti bedoelt Chokri eigenlijk street art, want de Hasseltse street artist Linez is de begeleidende kunstenaar van dienst. Ook dit gebeurt allemaal tijdens het weekend van vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus, doorlopend van 13 tot 17 uur. Deelname is eveneens gratis.

Over heel de binnenstad zal op vrijdag 16 augustus tenslotte tussen 18 uur en 19u15 de stadsbeiaard nog voor “aangepaste muziek” zorgen. Stadsbeiaardier Jan Verheyen laat zich dan namelijk inspireren door het festival en gaat zelf aan de slag met beats, riffs, loops en dergelijke.

Voor het eerst op het ijs

“Pukkelpop probeert altijd experimenteel te werken en nieuwe dingen uit te proberen. Dat is iets dat er doorheen onze geschiedenis altijd uitspringt en dat deel uitmaakt van ons DNA”, meent Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine. “En dat willen we ook altijd blijven doen.”

“Dus toen het huidige stadsbestuur dit idee om zo’n nieuw element aan Pukkelpop te breien einde vorig jaar aan ons voorstelde, wilde ik daar graag in meegaan. Dat was trouwens het allereerste wat de burgemeester tegen mij zei, toen we mekaar voor het eerst spraken.”

Chokri is er eveneens van overtuigd dat de doorgetrokken sfeer van het festival de verbondenheid van Hasselt ten aanzien van de vele toeristen en Limburgers alleen maar kan versterken. “We wilden niet onmiddellijk met groot geweld en een festival op zichzelf starten. Het resultaat dat er nu is, is wat we wel wilden: hoe meer je de startdatum van het festival nadert, hoe sterker je de sfeer ook in de binnenstad voelt en niet alleen maar rond de weide van Kiewit.”

“Het gaat er voornamelijk om dat we een aantal dingen uitproberen en bepaalde facetten van het festival of van de subcultuur die in Pukkelpop aanwezig is naar het stadscentrum brengen.”

Chokri Mahassine, organisator Pukkelpop

“Nogmaals, PKP DWNTWN is een experiment en we zijn heel benieuwd wat dit gaat geven”, herhaalt Chokri. “Achteraf gaan we dit evalueren samen met de stad en dan zien we of het iets is waarop we kunnen verder gaan en wat we moeten corrigeren of vervangen door andere dingen. We willen dit jaar gewoon een zaadje planten en zien of zo’n uitbreiding misschien een stuk van Pukkelpop kan worden in de toekomst. Dus laat dat maar evolueren. Wat we absoluut niet willen, is dat er een apart festival zou komen.”

Festivalbezoekers die naar de binnenstad zouden willen trekken, kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van de shuttles om daar eens te gaan kijken, voegt Chokri er nog aan toe. “Want dat is toch ook wel een belangrijke doelstelling van het experiment.”

Foto Bad Republic

Ambassadeurs

Lokale handel en toerisme zijn dus de onderliggende drijfveren voor het experiment. Daarom werkte de dienst Economie samen met de dienst Evenementen van de stad heel hard mee aan het nieuwe initiatief. “Vermits er niet zoiets bestaat als een free lunch hopen we dat mensen later ook aan onze stad denken voor een uitstap of bezoek”, geeft burgemeester Vandeput toe.

Behalve groepjes jongeren die zich enkel kwamen bevoorraden en kartons vol bierblikjes en snacks terug naar de camping sleuren (regelmatig zelfs inclusief de winkelkar) – of misschien een apotheek zochten voor antikaterpilletjes -, hadden de winkels in de binnenstad de voorbije jaren vrij weinig aan de 70.000 festivalgangers per dag, een paar kilometer verderop. Toch blijken er makkelijke links te verzinnen om die afstand figuurlijk te overbruggen en de festivalsfeer in de stad te injecteren. Dat proberen de ambassadeurs tenminste te tonen aan de bezoekers én aan hun collega-handelaars.

“Er zijn dit jaar een aantal heel diverse winkels in het centrum die zich vooruitschuiven als ambassadeurs van het festival”, vertelt de burgemeester hierover. Hij is in elk geval blij met die verscheidenheid en met hun spontane promotie-aanbod, ondanks dat het aantal misschien niet spectaculair oogt. “Ik hoop dat we naar volgend jaar toe veel kunnen leren uit deze testcase om dan de verwevenheid tussen het grote festival en de stad verder te kunnen uitbouwen.”

Deze PKP DWNTWN ambassadeurs promoten de komende weken het festival op hun eigen manier:

 • IMS/International Magazine Store (Demerstraat 80): groot aanbod muziektijdschriften
 • Maison Lab (Demerstraat 71): festivaloutfit met topmerken aan hoge kortingen
 • Klinder (Lombaardstraat 13): herbruikbare drinkbus meebrengen voor een gratis refill. En leren hoe iedereen kan helpen om de afvalberg te verkleinen met kleine, alledaagse dingen.
 • Gigaswing (Kapelstraat 28): een unieke totebag bij een aankoop
 • Marloo’s (Minderbroedersstraat 5): speciale PKP DWNTWN-gerechtjes
 • JnR Music Center (Dorpsstraat 27a): Thunder Plugs oorstopjes aan 10 euro
 • Just for the Record (Diesterstraat 18): tweedehands vinyl, koffie en herinneringen aan grote concerten – liefst op Pukkelpop, natuurlijk, maar andere mogen ook.
 • Huis Pricken (Diesterstraat): gezonde voeding uit de hele wereld
 • Hendrikshuis (Minderbroedersstraat 56): festivaloutfits naast trendy, vintage en duurzame spullen
 • Paplou en Sessa (Dorpsstraat): nog meer festivaloutfits, concept spullen van Belgische, Scandinavische en Europese merken. Leuke extra’s in beide winkels.

“Ik ben zelf op dit idee voor deze samenwerking gekomen door terug te denken aan mijn studententijd in Leuven”, vertelt de burgemeester verder. “Op de vrijdagavond voor Torhout/Werchter – zo heette dat toen nog – had je toen ook al hier en daar een showcase in het centrum van de stad. Dus ik voelde dat die dingen wel gelijk kunnen lopen en dat we niet naast elkaar leven. Dat is hetgeen wat we zochten en wat we willen uitproberen. Daarom starten we bijvoorbeeld ook niet met iets groots op het Dusartplein. The National had van mij gerust op het Molenpoortplein mogen spelen”, lacht de burgemeester. “Het zou wel heel exclusief geweest zijn…”

Dat is ook waar centrummanager Christiaan Kastrop een aantal maanden geleden al over sprak toen dit nieuwe initiatief bekend raakte. “We moeten dat niet te groot willen zien in één keer want dan gaan we fouten maken. Wij zijn het niet gewend om zelf een festivalletje te organiseren in de stad. Laten we gewoon leuke prikkelhoekjes maken in het centrum. Laat het belevingsmoment voor de Hasselaar en Pukkelpop samenkomen op een rustige manier. Volgend jaar gaan we dan een stapje hoger.” De centrummanager was zelf tussen haakjes niet aanwezig tijdens het persmoment.

“Pukkelpop, dat is intussen eigenlijk een machine”, gaat Vandeput verder. “Ik moet bij wijze van spreken als burgemeester gewoon tekenen dat daar geen drones mogen vliegen, maar voor de rest loopt die machine. Nu voegen we daar een extra laag aan toe, en dat betekent voor iedereen voor het eerst op het ijs komen.”

De stad betaalt 25.000 euro voor dit experiment. Burgemeester Vandeput hoopt dat het Hasselt meer op de kaart zal zetten als een stad waar veel te beleven valt. Dat is een lange weg en zeker geen gemakkelijke, geeft hij ook toe. In de toekomst komen er daarom ook nog andere initiatieven die ook nieuwe doelpublieken willen aanspreken, belooft hij tenslotte. “Voor mij zal het belangrijk zijn dat wie naar PKP DWNTWN komt, achteraf kan terugkijken op een fijne dag. En degenen die er niet waren, zullen weten dat ze iets gemist hebben.”

De organisatie meldt tenslotte via sociale media dat het festival bijna uitverkocht is. De combitickets zijn bijna de deur uit, dus wie nog geen ticket heeft, aarzelt best niet te lang om de volledige sfeer van PKP UPTWN te beleven. (ds)

Meer info via UiTinHasselt en de website van Pukkelpop.

Ook interessant

Lopen over het water

10/08/2016

10/08/2016

Op zaterdag 10 september organiseert de stad Sint-Truiden de tweede editie van de Monumentenrun. Zowel recreatieve als ervaren lopers passeren...

Comfortshoppen in Hasselt

05/04/2017

05/04/2017

Wie droomt er niet van om tijdens het shoppen niet met al je aanwinsten te moeten blijven rondzeulen? Vanaf nu...

We komen nu aan in Klant-Centraal

12/10/2016

12/10/2016

Er waait al even een frisse wind door de NMBS. Het eens zo statige staatsbedrijf is ondertussen bijna drie jaar...

Gelukkige 25ste verjaardag, Japanse Tuin!

19/11/2017

19/11/2017

Op 20 november 1992 opende de Japanse Tuin in Hasselt voor het eerst de deuren. Huisfotograaf Kris Van de Sande...

Rijsimulator en testpanel moeten parkeerroutes slim maken

18/02/2017

18/02/2017

Het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) van de Universiteit Hasselt zet dit voorjaar Truienaars achter het stuur van een rijsimulator om...

Oproep tot slachtoffers of getuigen

22/02/2017

22/02/2017

Politie en gerecht doen een uitzonderlijke oproep tot slachtoffers van deze man. Hij werd op 27 september 2016 aangehouden op...

WAARSCHUWING – Brandfase oranje in Limburgse natuurgebieden

18/06/2017

18/06/2017

Agentschap Natuur en Bos waarschuwt voor hoog gevaar in de Limburgse natuurgebieden en raadt iedereen aan om uiterst voorzichtig te...

Online tickets kopen voor Chrystantenfestival

23/08/2016

23/08/2016

Vanaf vandaag, dinsdag 23 augustus, kan je online toegangstickets voor de Japanse Tuin in Hasselt kopen. Daarmee springt de grootste...

Virtuele pannenkoeken bakken om te leren

02/03/2017

02/03/2017

Klanten bij IKEA Hasselt kunnen twee virtual reality (VR)-toepassingen testen die hen op termijn kunnen helpen bij het plannen en...

Naar de Buurderij zoals naar de supermarkt

17/09/2019

17/09/2019

Vanavond tussen 17 en 19 uur organiseert de Hasseltse buurderij weer een proeverij aan de sporthal in Runkst. Deze heeft...

Coole high tech wint het van beperkingen

01/05/2019

01/05/2019

De fantasy en sci-fi fans hebben Flanders Expo al een aantal weken geleden bezocht, maar het lijkt alsof de superhelden...

Hasselt heropent recyclageparken in twee stappen en met strikte regels

04/04/2020

04/04/2020

Stad Hasselt gaat de twee recyclageparken opnieuw openstellen voor het grote publiek. Vanaf dinsdag 7 april kunnen bewoners weer terecht...

“Maar mijnheer directeur, ik wilde alleen maar ondernemen.”

09/11/2017

09/11/2017

Deze week start het tweede projectjaar van ‘Pitch Please’, het gezamenlijke initiatief van stad Hasselt, hogeschool PXL en Universiteit Hasselt....

Apple Store Brussels

19/09/2015

19/09/2015 2

After many years of waiting, Apple decided to grace Belgium with a brand new Apple store. Not just any store,...

Even chillen in Groene Delle?

02/04/2021

02/04/2021

De nieuwe overzichtskaart ‘Hasselt Natuurlijk!’, die Stad Hasselt vorige week lanceerde, ligt een beetje op de maag van de eigenaars...

Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.