Feiten. Anders bekeken.

Onze kippen leggen eieren in de openbare ruimte

Geschreven door  op in Lokaal Nieuws.
Foto Annelies Vandeweerdt

Afgelopen zaterdag werd de Kippodroom voorgesteld, een buurtinitiatief rond een gedeeld kippenhok in de Tuinwijk in Hasselt. Het proefproject krijgt voluit steun van de diensten Groen en Duurzaamheid van de stad, ondanks een duidelijk voelbare ‘not-in-my-backyard’-houding van omwonenden.

“Fuck you, Kippodroom! Fuck you!” Enkele kinderen fietsen op afstand langs de grote kippenren die een deel van ‘hun’ speelterrein tussen de Averbergstraat en de Panoramastraat inneemt. “Fuck you, Kippodroom! Kippen gaan dood!” blijven ze roepen. Ze lijken niet blij met het initiatief. De vijf aanwezige kippen zullen het precies niet makkelijk krijgen, zou je daaruit kunnen afleiden.

Is de stadskip al een bedreigde diersoort nog voor ze zich heeft kunnen ontwikkelen? Die beesten willen toch enkel maar blij en vrolijk in groep rondhuppelen in hun ren, afval verwerken dat ze krijgen en een – letterlijk – lokaal geproduceerd vers eitje teruggeven? Daar is toch niks op tegen, of wel? Of is het probleem net dat ze dit willen doen op openbare ruimte, dat stadsgebied dat door iedereen voor eigen gebruik geclaimd wordt?

Een andere buurtbewoner had ook al het openingsmoment verstoord met opmerkingen over het verlies aan speel- en voetbalruimte voor kinderen en onbegrip over zo’n investering vanwege de stad, “terwijl er zoveel andere noden zijn”. Moet een stad dan investeren in het individualisme van elke inwoner? Is dat de bedoeling van samenleven in een stad? Die vragen las je in de gezichtsuitdrukking van de enthousiaste initiatiefnemers.

Foto Annelies Vandeweerdt

Zij steken met hun proefproject gewoon de nek uit om de sociale cohesie in hun buurt te bevorderen – een vrij nieuwe stadswijk zonder café, winkel of andere ontmoetingsplaats. Over enkele jaren zal het ontmoetingscentrum Crutzenhof hier wel operationeel zijn, maar voorlopig is er niets. Een gezamenlijk beheerde kippenren vonden ze daarom een leuk en relatief snel realiseerbaar idee toen ze ermee kennismaakten in New York, een jaar geleden. “Als bestuur zagen we dit initiatief wel zitten op voorwaarde dat het draagvlak in de buurt voldoende groot was”, vertelt schepen van Groen Valerie Del Re.

In het begin van de afgelopen zomer organiseerde de stad hierover een infomoment om te polsen naar de kracht van dat draagvlak. Vanzelfsprekend waren er toen al de nodige opmerkingen over vandalisme, over geur- en lawaaihinder, over aantrekken van ratten en de overlevingskansen van de kippen. Dezelfde opmerkingen zijn er nu nog altijd. “Dat ze hier maar een camera neerzetten” komt in die optiek nog zacht over. Uitspraken over gelijkaardige, mislukte projecten in andere steden die in verband gebracht worden met stadsbewoners met een migratie-achtergrond onthouden we u gewoon. Veel fantasie is daarvoor echter niet nodig.

Ook over de kostprijs van het hok en de omheining werden en worden de nodige bedenkingen gemaakt. Als dit project niet zou slagen, verhuizen beide gewoon naar de kinderboerderij in Kiewit, reageerde de stad al tijdens het infomoment, dus weggegooid geld is het sowieso niet.

Schepen Valerie Del Re en schepen Joost Venken, stedelijke kippen-verdedigers van Stad Hasselt. Foto Annelies Vandeweerdt

Maar waarom zou het proefproject niet kunnen slagen? “Zeker in buurten waar veel appartementen liggen, kan een publiek kippenhok als dit een meerwaarde betekenen”, reageren schepen Del Re en haar collega van Duurzaamheid, Joost Venken. “Niet enkel vanuit sociaal opzicht, maar ook op vlak van duurzaamheid. Ze helpen immers mee bij de recyclage van keukenrestjes.”

Ook het feit dat openbare ruimte gebruikt wordt, speelt hierbij een belangrijke rol. Openbare ruimte is volgens schepen Venken net een stuk van de stad waar dingen samen gebeuren. En waar ook duurzame afvalverwerking een plaats heeft, zeker als omwonenden daar mee de verantwoordelijkheid voor nemen.

Het kippenproject gaat dus met andere woorden over een duurzaam wij-verhaal. En met ‘wij’ bedoelt de schepen dan zo’n willekeurig samengesteld groepje mensen die over een bepaald onderwerp hetzelfde denken en samen iets willen doen. De gepensioneerde buurman met de pet van de overkant van de straat hoort daarbij, maar ook de mevrouw die klokvast haar hondje uitlaat en altijd haar boodschappentas bij heeft, of de sportieve boekhouder van iets verderop, en het jonge koppel met de bakfiets en hun guitige kinderen. Mensen zoals ze in elke straat in elke stad wonen, en die het op zijn minst jammer vinden dat er nog zo weinig samen gedaan wordt.

De grote uitdaging bestaat erin om ook die andere buren te overtuigen. Die mensen die altijd over zichzelf spreken in de wij-vorm (de pluralis ik-iensis?), die alleen maar de verkeerde dingen van de buren zien of die wat zijzelf doen als moreel superieur beschouwen. Samenleven in een stad is echter geen eenrichtingsverkeer met enkel profiteren van de voordelen zonder iets te moeten teruggeven.

Jeroen, één van de initiatiefnemers van Kippodroom Hasselt. Foto Annelies Vandeweerdt

Jeroen, één van de initiatiefnemers, drukt zich ook uit in die bewoordingen. “Dit is een verhaal van, voor en door omwonenden. Hopelijk ziet iedereen dat na een tijd ook in. Geef ons project gewoon een kans, over een jaar zien we waar we staan.” Intussen wil hij in alle redelijkheid de dialoog aangaan met elke wijkbewoner die opmerkingen heeft om eventuele probleempjes aan te pakken en samen op te lossen.

Deelnemen aan deze eerste Kippodroom staat open voor iedereen die interesse heeft. Op het eenvoudigste vlak betekent het gewoon keukenafval aan de kippen geven en er eitjes voor terugkrijgen (informeer dan wel even bij de initiatiefnemers naar de praktische afspraken daaromtrent). Op lange termijn en via veel goede dialoog moet dan de ultieme beloning volgen: een hele leuke samenleef- en samendoe-omgeving, die zich ver uitstrekt achter het eigen tuinhekje. Als het project hier slaagt, wil de stad Hasselt het trouwens ook uitbreiden naar andere wijken.

De buurtbewoner die tijdens het persmoment “zijn opmerkingen wilde delen”, verdween meteen nadien. Hij voelde zich niet langer welkom, vertelde hij achteraf tegen gemeenteraadslid en wijkbewoner Rob Beenders. De man vond het initiatief natuurlijk wel leuk en zo. Maar hij had gewoon begrepen dat de kippenren langwerpig van vorm ging zijn en parallel aan het achterliggende bosje zou liggen, en dus niet zo ver naar voren op het grasveld zou komen. Terwijl schepen Del Re de omheining al kleiner had laten maken, want “de eerste mensen belden al toen ze de palen nog maar net aan het zetten waren.”

Op Kinderboerderij in Kiewit staan we allemaal graag naar de kippen te kijken en vertellen we aan onze (klein)kinderen over het goede dat ze doen. En in de Tuinwijk? (ds)

Info over het project via de Facebook-pagina De Kippodroom Hasselt

Ook interessant

Bam! Cultuur! Een culturele pop-up aan Hasselt station

28/09/2016

28/09/2016

“Verandering zonder cultuur kan niet.” Dat stelt Christiaan Kastrop, bezieler van het #bamstat project in Hasselt. Een buurt opwaarderen kan...

OPINIE – ‘Koekenbak’ op de Grote Ring in Hasselt. Of toch niet?

17/11/2017

17/11/2017

Voka Limburg haalde vanochtend hard uit naar de verkeerssituatie op de Grote Ring van Hasselt. De toestand werd zelfs vergeleken...

“Uit Hasselt, met liefde.” Toerisme Hasselt op promotour.

27/03/2017

27/03/2017

Vanaf vandaag, maandag 27 maart tot en met zondag 2 april gaat Hasselt onder de naam ‘From Hasselt with love’...

Eerst de chaos, dan het leerproces

03/10/2019

03/10/2019

Afgelopen dinsdagochtend begon het mobiliteitsproefproject rond het Vrijwilligersplein in Hasselt. Chaos was te verwachten, en die kwam er ook, stelden...

Innovatie uit jonge, frisse of soms zotte ideeën

27/02/2018

27/02/2018

Afgelopen zaterdag verzamelden zowat 50 jonge studenten uit heel uiteenlopende studierichtingen voor de tweede ‘Innovation Station’. Hun opdracht: bedenk een...

Oude gsm omruilen voor een pintje of een hotdog?

10/05/2017

10/05/2017

In april en mei focust Recupel, de vzw die de inzameling en recyclage van elektro-afval organiseert in België, op studenten....

Bus- en rijbaan tussen nieuwe stelplaats De Lijn en station Hasselt

04/03/2017

04/03/2017

Vanaf maandag 6 maart begint de aanleg van een directe verbindingsweg tussen de nieuwe stelplaats van De Lijn in de...

Jeneverfeesten 2016: genadeloos terug de zomer in

17/10/2016

17/10/2016

De fabuleuze Indian Summer zou nog één keer uithalen, dat werd vorige week duidelijk in zowat ieder weerbericht. Ideaal dat...

Coole kids leren vandaag programmeren voor morgen

01/09/2017

01/09/2017

Op 23 september starten in Hasselt en Genk gelijktijdig de eerste FutureProof programmeerlessen voor kinderen. De jonge Gentse vzw CodeFever...

150 feestlijnen, 400 vrijwilligers en speciale oudejaarsnachttickets om veilig te vieren

13/12/2017

13/12/2017

Voor het dertigste jaar op rij zorgt De Lijn tijdens oudejaarsnacht voor een verkeersveilig alternatief. 400 medewerkers laten de cava...

Apple Store Brussels

19/09/2015

19/09/2015 2

After many years of waiting, Apple decided to grace Belgium with a brand new Apple store. Not just any store,...

De spiegels van het nieuwe stadhuis

02/05/2018

02/05/2018

Fotograaf Kris Van de Sande liep gisteravond met zijn camera door de stad. Hij maakte enkele beauty shots van het...

Iedereen wintert in Hasselt

23/11/2018

23/11/2018

Het is weer die tijd van het jaar dat de kerstbomen en mutsen in het straatbeeld verschijnen. In Hasselt betekent...

PKP19 kan beginnen

14/08/2019

14/08/2019

De Pukkelpopweide ligt zo goed als helemaal klaar om drie dagen en één pre-avond 198 artiesten en 66.000 bezoekers per...

Online bestellen en afhalen in de ‘Cordafour’

09/01/2018

09/01/2018

Corda Campus in Hasselt krijgt vanaf morgen een Carrefour-primeur. Werknemers kunnen hun boodschappen dan online bestellen en nadien in het...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.