Feiten. Anders bekeken.

Creatief maar veilig naar Hasselt kermis

Geschreven door  op in Lokaal Nieuws.

Stad Hasselt stelde begin deze week haar corona proof kermisplan voor, waardoor ze hoopt dat toch tussen de 60 en 70.000 mensen een min of meer normale kermis kunnen genieten. Er komen vijf kleinere foorzones in de plaats van één langgerekte en tijdsblokken van twee uur met verplichte reservatie, zodat telkens 2.000 mensen toegang krijgen.

(topfoto © Stad Hasselt)

“Vanaf het begin van de coronacrisis heeft Hasselt altijd geprobeerd om het ‘normale’ aan te houden en elke afgelasting voor zich uit te schuiven tot het écht niet anders zou kunnen”, vertelt burgemeester Vandeput. “Denk bijvoorbeeld maar aan de buurtkermissen zoals in de Banneuxwijk, waar wij toch het voortouw namen om een oplossing te verzinnen. Volgens mij heeft Hasselt als bruisende stad gewoon nood aan evenementen. Het stadspersoneel heeft nu opnieuw getoond dat er creatieve oplossingen mogelijk zijn.”

Een creatieve oplossing, dat is inderdaad het minste wat je kan toegeven. De stadsdiensten plooien op deze manier namelijk de federale beperking van 400 bezoekers om tot een werkbare en aanvaardbaar rendabele situatie voor de tevreden foorkramers. Die laatsten zaten de voorbije maand trouwens mee aan tafel om dit systeem uit te dokteren. De foorkramers moeten dit jaar bovendien geen standgeld betalen als compensatie voor hun moeilijke situatie.

Campagnebeeld van Hasselt Kermis 2020. Afbeelding © Stad Hasselt

In elk van de zones vindt een bezoeker een interessante mix van kramen, zodat hij na twee uur toch wegwandelt met een tevreden kermisgevoel. Ook het ‘groot vermaak’ wordt netjes verdeeld over de vijf compartimenten. “Alle leeftijden zullen hun gading kunnen vinden en ook de liefhebbers van een kermisfriet of smoutebol worden in de watten gelegd.”

Die laatste groep van spontane, ultrakorte kermisgangers vormen elk jaar een uitdaging. In plaats van de ‘friet & ride’-zone komt er dit jaar een wachtzone waar bezoekers hun bestelling telefonisch kunnen plaatsen bij een kraam van hun keuze. Daarvoor plaatsen die een bord met hun aanbod in de wachtzone. Een medewerker van de kraam in kwestie brengt dan de eetwaren naar de wachtzone en vermijdt op die manier een eventuele ‘besmetting’ van een compartiment. “Als iedereen zich aanpast, moet dit perfect te doen zijn”, aldus schepen van Economie Rik Dehollogne. “We vermijden zo in elk geval een kruising van bezoekersstromen.” Voor deze specifieke oplossing “keek de stad over het muurtje bij andere gemeenten”.

Doorheen het hele verhaal loopt immers een systeem van crowd control dat de voorbije jaren op grote evenementen de groepsbewegingen van grote massa’s te sturen en te spreiden. Hasselt kreeg hiervoor advies en hulp van de organisatie van Pukkelpop. Om al deze redenen kreeg Vandeput heel snel de zegen van federaal minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem, bij wij Vandeput persoonlijk het kermisplan ging voorstellen en bespreken.

De stadsdiensten bekijken intussen ook nog hoe ze één of meerdere prikkelarme tijdsblokken kunnen organiseren. De voorbije jaren was er telkens één kermisdag tijdens de week waarbij de achtergrondmuziek stevig gedimd werd, evenals de andere overstimulerende prikkels die een kermis normaal met zich brengt. Het initiatief kreeg vanaf de eerste keer al een heel positieve evaluatie van bezoekers.

Enkel het traditionele kermisvuurwerk valt uit de boot. “We kunnen zo’n massa van 10.000 mensen in het duister tijdens deze openingsplechtigheid niet veilig beheersen, ondanks het feit dat we alles hebben geprobeerd hiervoor”, licht de burgemeester deze beslissing toe. “We kregen echter een negatief advies van de politie en de veiligheidscel, en daarom doen we dit jaar dus geen vuurwerkshow aan de kanaalkom.”

“We hebben een veilige kermis op de wereld gezet waar ondanks corona de kermisbeleving centraal staat”, besluit hij. “We hebben hard gewerkt en we hopen dat de Hasselaren, de Limburgers en de Vlamingen dit werk appreciëren en van deze Hasselt kermis een groot succes maken.”

Vandeput hoopt dat uiteindelijk alle kermisplekken – naar goede gewoonte zo’n 175 à 180 – zullen worden ingenomen. De foorkramers beslissen momenteel nog over hun deelname. “Vooral bij de eetkramen was er wel terughoudenheid”, geeft hij toe. “Ze willen zeker komen, maar het is vandaag nog niet zeker welke kramen dat ook gaan doen.” Hij hoopt dat de vrijstelling van standgeld en de besteloplossing hen zullen overtuigen.

PRAKTISCHKERMIS HASSELT – zat 19 tot en met zondag 27 september 2020

Vijf zones

Afbeelding © Stad Hasselt

Zoals de kaart toont, zijn er vijf zones met elk een aparte ingang. Drie van die zones zijn bereikbaar vanaf het Dusartplein, de twee andere via de oude brandweerkazerne aan de Willekensmolenstraat. Wie zones wil combineren, trekt wel best stevige schoenen aan én plant best de tijd tussen het vertrek uit de ene zone en de start in de andere zone. Reken alleszins met een wandeling van minstens een kwartier, zeker met kleine kinderen.

Tijdsblokken

Tijdens weekdagen kan je gedurende twee uur lang in drie blokken telkens één zone bezoeken. Elke zone opent dan om 15 uur, om 17u30 en om 21u.
Tijdens weekenddagen kan hetzelfde in vier blokken, namelijk om 13u30, 16u, 18u30 en 21u.
Elke avond eindigt de kermis om 23 uur.
Merk op dat er telkens 2,5 uur tussen elke blok-start ligt. Dit is om een zone helemaal leeg te maken en te zorgen voor de nodige ontsmetting van kermisattracties.

Online registratie

Op voorhand kies je online op welke dag je welke zone wil bezoeken. Maximum 5 personen kunnen zich telkens registreren. Elke inschrijver laat bovendien zijn contactgegevens achter voor eventuele latere contactopsporing. “Dit is geen wettelijke verplichting, maar wij doen dat wel”, licht Vandeput dit aspect toe.
Registreren gebeurt op de website www.hasselt.be/kermis. Na registratie volgt een bevestigingsmail met het ticket.

Wie een half uur te laat aankomt, of zelfs helemaal niet opdaagt voor zijn geboekte tijdsslot, verliest de toegang tot de kermis.

De niet-geboekte plekken of de plekken van deze laatkomers gaan telkens naar spontane bezoekers, want ook dat blijft mogelijk. Meerdere bezoeken verspreid over de hele kermisweek mag natuurlijk ook.

De website van de stad zal aangeven hoeveel mensen er op de kermis aanwezig zijn. Dat laat toe om een bezoek op voorhand goed te plannen of uit te stellen, wanneer zou blijken dat het veel te druk is.

5 x 35

Elke zone heeft 35 standhouders die samen een traditionele en herkenbare kermismix aanbieden. Per zone kan je op voorhand opzoeken welke attracties er staan. Er gaan weer grote nieuwigheden zijn, belooft het stadsbestuur. Maar zelfs in het weekend is het praktisch gezien onmogelijk om de vijf zones tijdens één lange kermisdag te bezoeken, want er zijn maar vier tijdsblokken beschikbaar.

De gekende maatregelen

Op de hele kermis is een mondmasker verplicht. In elke zone wordt voldoende ontsmettingsgel voorzien. De foorkramers nemen zelf ook de nodige maatregelen om een veilig bezoek te garanderen. Afstand houden is sowieso de gouden regel, ook aan de betaalautomaten van de parkings.

Ook interessant

Straks het traditionele onweer?

20/07/2016

20/07/2016

Komt er straks gedonder van? Of houden we het droog? Voor het gemak gaan we voorlopig even uit van Limburg....

Een beetje oorlog in het Oude Gerechtsgebouw

13/02/2020

13/02/2020

Momenteel is het Oude Gerechtsgebouw van Hasselt bezet door een uitgebreide productiecrew voor de opnames van ‘De Slag om de...

Parkeerstroomsturing in bijna-4K-kwaliteit

22/03/2018

22/03/2018 2

Het eerste LED-bord van het Hasseltse verkeersmanagementsysteem ziet eruit als een gigantische tv. De Diepenbekerweg kreeg afgelopen maandagnamiddag de primeur...

Bam! Cultuur! Een culturele pop-up aan Hasselt station

28/09/2016

28/09/2016

“Verandering zonder cultuur kan niet.” Dat stelt Christiaan Kastrop, bezieler van het #bamstat project in Hasselt. Een buurt opwaarderen kan...

Een weekend vol Runkster gezelligheid

10/09/2019

10/09/2019

Dit komende weekend van vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september bieden de Runkstenaren iedereen weer een gezellig feestweekend...

Hasselt zegt ‘neen’ tegen Vlaamse leidingstraat

22/04/2021

22/04/2021

Stad Hasselt wil geen Vlaamse leidingstraat onder haar grondgebied. Het college van burgemeester en schepenen geeft een negatief advies voor...

En wat met de bus op de Grote Markt?

04/02/2019

04/02/2019 1

Vandaag begint de heraanleg van de Kapelstraat, midden in het centrum van Hasselt. Tijdens de gefaseerde werken rijden er geen...

Potentieel van een woonproject ontdekken via pop-up

23/06/2018

23/06/2018

Het oude RTT-gebouw in de Paardsdemerstraat zal de komende vier maanden als pop-up activiteitenlocatie de zomer van Hasselt versterken. DMI...

Coole kids leren vandaag programmeren voor morgen

01/09/2017

01/09/2017

Op 23 september starten in Hasselt en Genk gelijktijdig de eerste FutureProof programmeerlessen voor kinderen. De jonge Gentse vzw CodeFever...

Een flinke upgrade voor de grote stadslong van Hasselt

04/02/2019

04/02/2019

Vandaag start de heraanleg van het Kapermolenpark in Hasselt. In een eerste fase komt er een grote waterzone die de...

Pootjebaden en fietsen in 25 nieuwe, groene hectaren

23/04/2020

23/04/2020 1

Stad Hasselt koopt een nieuw natuurgebied van 25 hectare over van een privé eigenaar. Tussen het stadscentrum en Kuringen breit...

De oplossing moet vanuit de buurt komen

11/09/2018

11/09/2018

Vanavond staat in het Crutzenhof een politiek debat gepland over mobiliteit, parkeerdruk en leefbaarheid in de Heilig Hartwijk in Hasselt....

Digitale wandelkaart om de natuur achter de hoek te ontdekken

04/05/2020

04/05/2020

Stad Hasselt heeft een digitaal wandelplatform ontwikkeld om inwoners kennis te laten maken met een achttal mooie natuurgebieden rondom het...

“Grondige audit” met duidelijke vaststellingen en straffe aanbevelingen

31/01/2017

31/01/2017

De befaamde audit rond belangenvermenging binnen het vorige stadsbestuur in Hasselt is klaar. Burgemeester Nadja Vananroye gaf deze namiddag toelichting...

Veilige fietsoversteek met lichten en drukknop op Kempische Steenweg

28/09/2023

28/09/2023

Tussen maandag 2 oktober en vrijdag 3 november creëert het Agentschap Wegen en Verkeer een nieuwe dubbelrichtingsfietsoversteek met lichten op...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.