Feiten. Anders bekeken.

Opening nieuw stedelijk zwembad

Geschreven door  op in Lokaal Nieuws, Sport.

zwembad1.jpg

Na bijna twee jaar kunnen de Hasselaren weer in eigen stad gaan zwemmen in een gloednieuw en hypermodern stedelijk zwembad. Vandaag, zaterdag 23 juli, vanaf negen uur ’s morgens mogen de eerste bezoekers binnen. “Meer dan 20 jaar is geijverd voor een nieuw zwembad, en nu is het zover”, klinkt burgemeester Hilde Claes heel blij en trots.

“Een nieuw zwembad was echt wel nodig want het oude was tot op de draad versleten na 50 jaar gebruik”, verduidelijkt ze. “Dit is een historische dag voor Hasselt en we zijn er zeker van dat het een schot in de roos wordt, zeker met deze warme dagen. Hasselt is een sportstad en een sociale stad. Zwemmen is niet alleen een populaire sport, maar ook eentje met een lage sociale drempel en daardoor een hefboom in onze sociale functie. Bovendien heeft de stad Hasselt als provinciehoofdplaats een bepaalde taak en verantwoordelijkheid naar alle Limburgers toe. Ook die wordt nu ingevuld omdat het bad niet alleen openstaat voor de Hasselaren, maar voor iedereen.”

Oud idee
Brigitte Smets, voormalig schepen van sport en huidig schepen van onder andere bevolking vertelt op haar beurt over de totstandkoming van het nieuwe stedelijke zwembad. “Al in 1995 suggereerden we met meerdere mensen dat een nieuw zwembad toch wel een goed plan was. Uit overleg met de toenmalige sportraden bleek dat zowat iedereen daar voorstander van was, zelfs degenen die zich met zaalsporten bezig houden. Het idee is dus toen al ontstaan. Toch heeft het zolang geduurd om het nieuwe bad te realiseren. Maar nu is het er, en roep ik alle Hasseltse jonge gezinnen van harte op om met hun kinderen gebruik te maken van deze nieuwe faciliteiten. Zwemmen is belangrijk voor de toekomstige ontwikkeling van kinderen.”

Aanbod
Het nieuwe bad kan gebruikt worden in alle seizoenen: buiten, binnen, sport en recreatie hebben elk hun plek gekregen. Twee sportbaden waaronder een olympisch 25-meter bad met 8 wedstrijdbanen, een dieper bad voor duikers, een wildwaterbaan, een golfslagbad en kinderbad zijn samen goed voor 956 m2 zwemoppervlakte. In de zomer kan een ligweide maximaal 2.200 bezoekers ontvangen. Via een slimme teller aan de inkombalie met een directe link op de website van de stad kan iedereen op elk moment zien hoeveel bezoekers nog binnen mogen. Het binnenbad kan maximaal 700 bezoekers aan. Eens de maximum aantallen bereikt zijn, wordt wel onherroepelijk het bordje ‘volzet’ gehanteerd.  Het stadsbestuur gaat ervan uit dat deze beslissing slechts op een aantal piekdagen zal moeten genomen worden en is gerust in een goede afloop. De eerste dagen na de heropening zullen, zeker gezien het zomerse weer van dit moment, tonen of die inschatting correct is.

zwembad2.jpg

Flexibiliteit
Schepen van sport Habib El Ouakili wijst vooral op de uitbreiding van de openingsuren die volgens hem zullen zorgen van een spreiding van het aantal bezoekers. “Volgens onze informatie zijn er vier types van zwemmers: ten eerste de ‘baantjestrekkers’ die liefst in de vroege ochtend komen. Vier dagen per week kunnen zij dat vanaf zeven uur ’s ochtends al doen. Dan heb je de gezinnen die de vroege namiddag kiezen om met kinderen te komen. In de latere namiddag verschijnen dan de jongeren. En tenslotte zijn er de avondzwemmers die voortaan tot negen uur ’s avonds hier terecht kunnen. Die variatie kan veel beter opgevangen worden omdat niet alleen de beschikbare oppervlakte meer dan verdubbeld is, maar ook de openingsuren zelfs verdrievoudigd zijn ten opzichte van vroeger.” De schepen wijst er ook op dat het voortaan mogelijk is om op elk moment vrij te komen zwemmen. De verdubbeling van de het wateroppervlak maakt het nieuwe bad ook toegankelijker voor scholen en sportclubs. Onder andere de lange wachtlijsten voor zwemlessen zouden voortaan tot het verleden moeten behoren.

Kostprijs
De totale prijs van het nieuwe zwembad werd oorspronkelijk geraamd op 21,3 miljoen euro. Nu alle werken beëindigd zijn, blijkt de eindafrekening flink mee te vallen. “Slechts 1,5 procent hoger dan de raming. Dat is een fantastisch resultaat voor een project zoals dit”, vindt schepen El Ouakili. Omgerekend blijft de meerkost dus beperkt tot een dikke 300.000 euro bovenop het initiële bedrag. “Er zijn soms harde discussies gevoerd tijdens de werfvergaderingen”, geeft de schepen toe, “maar ik blijf het schitterend vinden dat het gebouw binnen de voorziene termijn en met slechts een minimale meerkost werd gerealiseerd. Van alle projecten die ik al heb meegemaakt, vind ik dit veruit het beste resultaat.” Extra geld werd bijvoorbeeld uitgegeven aan bijkomende lockers voor bezoekers. Oorspronkelijk waren er slechts 300 voorzien, maar uiteindelijk werd beslist om er 800 te plaatsen om zoveel mogelijk bezoekers dit comfort te kunnen bieden. Tijdens diverse gemeenteraadszittingen in de afgelopen twee jaren voerden het stadsbestuur en de oppositiepartijen regelmatig discussies over zowel het totaalbedrag als de extra kosten. Aan het begin van dit jaar liet schepen El Ouakili al overtuigd uitschijnen dat de totale kostprijs niet uit de hand zou lopen.

Groen tintje
Energiebesparing stond vanaf de eerste schetsen hoog op de agenda van de stad. De bouwfirma looft de stadsdiensten voor de bewuste keuzes die op dit vlak gemaakt werden. “Een zwembad is in feite altijd een energievreter. Hier zijn echter de nodige zaken voorzien om op zoveel mogelijk plaatsen energie – en dus geld – te besparen. Niet alleen de bouwschil van het gebouw is energiezuinig. Ook de filters en ventilatie zijn bijvoorbeeld van beton gemaakt, wat voor elk van de twee een besparing van 50% oplevert ten opzichte van de klassieke oplossingen. Het binnenzwembad is bovendien voorzien van een rolluik. Zo voorkom je warmteverlies tijdens de nacht, en moet het water ’s ochtends minder terug opgewarmd worden. Hetzelfde verhaal geldt voor de driedubbele beglazing tussen het zwembad en buiten. De stad heeft naast de ecologische basisvoorzieningen een aantal slimme opties gekozen die alles samen een hele besparing opleveren.” Volgens het Hasselts Energiebedrijf bespaart de stad meer dan 15.000 euro per jaar aan energiekosten door alle maatregelen samen.
Van buitenaf gezien lijkt het zwembad op te gaan in de omgeving van het Kapermolenpark. Een groendak boven de kleedruimtes en enkel de daarboven uitstekende ramen van de hoofdbouw doen het gebouw opgaan in de toekomstige parkomgeving. Ook dat was een bewuste keuze van het stadsbestuur. Momenteel wordt het oude zwembad nog afgebroken en ziet de omgeving er nog uit als een werf. Begin augustus zouden de laatste opruimwerken en de bijhorende hinder moeten afgerond zijn, maar kort daarna begint de bouw van de tweede studententoren op de plek van het vroegere zwembad.

Toegangsprijs
Voor al die nieuwe faciliteiten binnen en buiten betaal je voortaan slechts één prijs aan één ingangsloket, bereikbaar via de Koning Boudewijnlaan. De oude toegang via de Elfde Liniestraat verdwijnt. Een ticket voor het nieuwe zwembad kost 3,50 euro voor wie ouder is dan 18 jaar. Kinderen tot vier jaar mogen gratis binnen. De groep vier- tot achttienjarigen betalen slechts 2,50 euro. Ook studenten in het bezit van een sportkaart (uitgereikt door PXL, UCLL, UHasselt) of een studentenkaart van een school hebben recht op het studententarief tijdens het schooljaar, dus de periode van 1 september tot en met 30 juni. De laatste tariefwijziging van het stedelijk zwembad in Hasselt dateert intussen van 1988. Zowel burgemeester Hilde Claes als schepen El Ouakili wijzen op de zeer democratische prijs. “Zoek maar eens een ander zwembad waar je voor zo’n lage prijs al deze dingen krijgt. Dat ga je niet vinden. Trouwens, de prijs is dezelfde voor iedereen, en dat is een bewuste keuze geweest. Uiteraard zijn de nodige sociale tegemoetkomingen voorzien, onder andere voor studenten en sportclubs.”

5 gratis zwembeurten
Het geduld van de Hasselaar wordt via een speciale geste beloond door het stadsbestuur. Elke inwoner van Hasselt mag immers vijf keer komen plonzen in het nieuwe zwembad op kosten van de stad. Al meer dan 9.000 inwoners hebben zich intussen geregistreerd voor dit cadeautje. Via de website www.zwemmeninhasselt.be kan je dit trouwens nog altijd doen. Je ontvangt dan een formulier dat je thuis print en meeneemt naar de Sportdienst op het Groenplein 1 in Hasselt. Hou wel rekening met de zomerse openingsuren van deze dienst in juli en augustus. De gratis zwembeurten gelden tot einde 2016.

Reglement
Samen met het zwembad werd ook het reglement vernieuwd. Zo mag je etenswaren en dranken meebrengen, maar enkel verbruiken op de ligweide en daarvoor ingerichte plaatsen. “Frigoboxen, koetsen of buggy’s, ballen, luchtmatrassen of ander opblaasbaar drijvend speelgoed” mag je daarentegen niet meebrengen volgens een bericht op de inkomdeuren. Je bent voortaan ook verplicht om je afval op te ruimen. Roken is overal verboden en glas is niet toegelaten aan het buitenzwembad.  Kinderen jonger dan tien jaar moeten vergezeld zijn van een meezwemmende volwassene (18+) die bovendien ook permanent toezicht houdt. Een ‘aanspannende zwembroek of zwemshort tot boven de knie’ tenslotte is voortaan verplicht voor de heren. Voor dames is dit een badpak of bikini. Het reglement spreekt niet over mode-invloeden en kan geraadpleegd worden aan de inkom van het zwembad.

Parkeren
Er zijn 99 betalende parkeerplaatsen beschikbaar aan de ingang van het nieuwe zwembad. Wie een geldig zwemticket heeft, mag daar de eerste twee uren gratis parkeren. Nadien betaal je 1,50 euro per uur. Wie zijn auto op een van deze plaatsen zet zonder zwemticket betaalt een forfaitair tarief van 20 euro.
Op wandelafstand van het zwembad vind je echter voldoende gratis parkeerplaatsen. Een paar honderd meter verder vind je bijvoorbeeld de parking ‘Hawai’ aan de Boudewijnlaan (400 plaatsen). Naast de Boudewijnlaan zelf kunnen ook nog eens 330 voertuigen staan en tenslotte is er de parking in de Vilderstraat, goed voor 200 auto’s. Wie zijn auto toch ergens in de straten tussen de kleine en de grote ring kwijt wil, vergeet best niet de blauwe parkeerschijf achter de voorruit te leggen (maximaal 2 uur, verplicht tussen 9 en 18 uur behalve op zon- en feestdagen).

PRAKTISCH:
Openingsuren zwembad:
Maandag – vrijdag: 8u30 – 21u00
Zaterdag – zondag: 9u00 – 21u00
Abonnementshouders kunnen van dinsdag tot en met vrijdag binnen vanaf 7u ’s ochtends.

Stedelijk Zwembad Kapermolen
Elfde Liniestraat 21
3500 Hasselt
Tel. 011/24 11 61
E-mail zwembad@hasselt.be (ds)

Ook interessant

Spring op de groene deelfiets in Hasselt

07/09/2017

07/09/2017

Vorige donderdagnacht leek de Hasseltse binnenstad alsof een groene fietsinvasie er had plaatsgevonden. De Gentse startup Mobit was daarvoor verantwoordelijk,...

Nieuwe UiTpas 2017-2020 verkrijgbaar vanaf 4 maart

04/03/2017

04/03/2017

Gisteren lanceerde Stad Hasselt de nieuwe UiTpas tijdens de wekelijkse vrijdagmarkt. De nieuwe voordeelkaart geldt vanaf 1 april 2017 en...

Verlangen naar hoop, wachten op nieuws

20/06/2017

20/06/2017

GASTBIJDRAGE ivm #WORLDREFUGEEDAY 2017 (deel 2) Annick Hus is freelance journaliste die ons speciaal voor Wereld Vluchtelingendag twee straffe artikelen...

Muurgrote koi brengt zengevoel van Japanse Tuin naar Quartier Bleu

17/05/2020

17/05/2020

Hasselt is weer een bijzonder mooie muurschildering rijker. TUZQ, een jonge kunstenaar uit Scherpenheuvel, nam hiervoor dit weekend een binnenmuur...

Klik hier. Uw bank vraagt het toch?

24/11/2016

24/11/2016

Febelfin, de overkoepelende Belgische federatie van de financiële sector, lanceerde dinsdag een vernieuwde website om mensen alert te houden tijdens...

PXL gebruikt ervaring met digitaal onderwijs preventief omwille van Coronavirus

11/03/2020

11/03/2020

Hogeschool PXL gaat vanaf morgen, 12 maart, drie weken lang enkel online lessen organiseren. De algemene onzekerheid omtrent het Coronavirus...

Kinderen brengen Scandinavische schoolblijheid mee naar huis

05/06/2020

05/06/2020 1

In een zijstraat van de Stevoortse Kiezel in Kuringen gaan kinderen vanaf 1 september weer met blije pretoogjes rondlopen rond...

Coole kids leren vandaag programmeren voor morgen

01/09/2017

01/09/2017

Op 23 september starten in Hasselt en Genk gelijktijdig de eerste FutureProof programmeerlessen voor kinderen. De jonge Gentse vzw CodeFever...

Politie beledigen heeft voortaan een prijskaartje

25/02/2019

25/02/2019

Tijdens de Hasseltse gemeenteraadszitting van januari stond een aanpassing van de politiecodex op de agenda. Volwassenen die vanaf 1 maart...

Seizoen 31 van ‘De poort’ kondigt zich aan

22/02/2022

22/02/2022

Voorlopig heeft het verhaal van de gouverneurstuin in het centrum van Hasselt nog altijd een open einde. Gaat die poort...

Opinie – Antwerpen introduceert de step der traagheid

27/07/2022

27/07/2022

Is er een nieuwe traditie in de maak in stad Antwerpen? Er was al het geklaag van bewoners en bezoekers...

Comfortabel en veilig fietsen weer een stapje dichterbij

17/08/2020

17/08/2020

In en rond Hasselt vallen weer een aantal extra fiets-puzzelstukken op hun plaats. Het stadsbestuur werkte ondanks de coronacrisis verder...

Helabar! Daar zijn ze weer!

17/02/2017

17/02/2017

Tot zeker eind april kan je in het centrum van Hasselt terecht in een nieuwe pop-up conceptstore in de Minderbroederstraat....

Online vrijwilligersplatform moet vacatures invullen

07/03/2018

07/03/2018

Via een online platform wil stad Hasselt optreden als actor en regisseur tussen organisaties en vrijwilligers. Tijdens het PXL Salon...

Hasselt: Saxofoons, haiku’s en wensen in Japanse tuin

08/07/2016

08/07/2016

Morgen, zaterdag 9 juli zijn de Japanse bariton saxofonisten Tokyo Chutei Iki te gast in de Japanse tuin voor een...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.