Het Hasseltse stadsbestuur vierde vrijdagmiddag met een traditionele meiboomsteek het einde van de ruwbouwfase van het nieuwe stadskantoor. Tegelijk gaf het bestuur ook details van de manier waarop het in de toekomst de dienstverlening wil verbeteren.
Afgaande op de lange toelichting in de open, winderige bouwwerf lijkt het inderdaad alsof men niet alleen met een fysiek gebouw vanaf een schone lei wil beginnen. Betere dienstverlening was al aangekondigd vanaf de openbaring van de eerste plannen van het stadhuis. De integratie van vijf verschillende administratieve centra, die nu verspreid zitten over de binnenstad, evenals van het OCMW in één gebouw moet op diverse manieren zorgen voor verbeterd ‘klantencontact’. One-stop shopping, uitgebreidere digitale dienstverlening en persoonlijk contact op afspraak zullen in het nieuwe model centraal staan. Eenvormige en doorlopende openingstijden – dus ook tijdens de middaguren -, vrije toegang in de voormiddag, afspraken in de namiddag, de afschaffing van de zomerregeling vanaf 2018 en eenvoudige telefonische hulp via een soort callcenter moeten het de burger gemakkelijker maken vanaf het ogenblik dat alle diensten hun intrek nemen in het nieuwe gebouw.
“In 2015 voerde een onafhankelijk extern bureau een tevredenheidsenquête uit onder bezoekers van de stadsdiensten en het OCMW”, lichten burgemeester Vananroye en schepen van Personeelszaken Valerie Del Re toe. “74 % gaf daarbij aan tevreden te zijn, maar 2/3 van de 455 bevraagden wensten de mogelijkheid tot afspraak buiten de huidige standaardtijden. Bovendien bleek uit eigen onderzoek dat heel wat stadsdiensten nu heel uiteenlopende openingstijden hebben, wat eigenlijk ook niet echt klantvriendelijk is.” Vandaar de drastische wijziging. In een beweging worden ook twee lokale ‘feestdagen’, kermisdinsdag en vette dinsdag, afgeschaft. Het stadspersoneel mag deze vrije dagen vanaf 2018 naar keuze opnemen.
Economische reactivatie TT-wijk
De ruimere omgeving van het nieuwe stadhuis wordt eveneens onder handen genomen, want nu lijkt het alsof het drukbezochte winkeldeel ophoudt aan de deuren van MediaMarkt en de omliggende winkels. Ook de aanpalende Galerie De Ware Vrienden/Albert die nochtans een snelle verbinding vormen met de klassieke drukke winkelstraten, nodigen momenteel niet bepaald uit tot een gezellige wandeling naar het nieuwe stadskantoor. Daarom komen er twee nieuwe doorsteken: één naar de Koning Albertstraat via Galerie Albert, de andere naar de Inno. Op de zone tussen het stadskantoor en de nieuwe doorsteken komt een pleintje, deels op openbaar, deels op privé terrein. “Beide doorsteken gaan een belangrijke rol spelen voor de beleving op de stadhuissite en moeten voor een kruisbestuiving zorgen tussen het stadhuis, de galerij en onze centrale winkelas Koning Albertstraat-Hoogstraat-Demerstraat. We willen ervoor zorgen dat wie een bezoek brengt of werkt in het nieuwe stadhuis ook gemakkelijk de weg vindt naar onze handelaars en horeca”, aldus schepen van Economie en Ruimtelijke Ordening Tom Vandeput. De Galerij Ware Vrienden zelf zal ook worden opengewerkt en gerenoveerd om de voetgangersstromen naar de TT-wijk te doen toenemen.
“Een oud Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) beperkte de stedelijke ontwikkeling van ondermeer de Capucienenstraat. Via een nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan TT-Wijk willen we die evolutie een halt toeroepen en een lange termijnvisie uitwerken die de TT-wijk de komende jaren moet laten uitgroeien tot een nieuwe hotspot”, voegt hij eraan toe. Als voorbeelden geeft hij het nieuwe hotelconcept Park Inn by Radisson in de kleinste TT-toren en de uitbreidingsplannen die Hassotel heeft. En zelfs daar houdt het echter niet op, want ook de Kleine Maastrichterstraat zal een grondige facelift krijgen na de heraanleg van de Grote Markt die start in het najaar van 2017, na de Virga Jessefeesten dus. De directe omgeving van het nieuwe stadskantoor en vooral het kruispunt van de Capucienenstraat en de Sint-Jozefstraat wordt dan sowieso heraangelegd in functie van de toegang tot de ondergrondse parking van de nieuwbouw.
Bouwwerken op schema
Op dertien maanden tijd werden de 11 vloerniveaus en het dak van het nieuwe gebouw gegoten. 35 stortfases waren nodig voor de ruwbouw, waarvan 24 na vijf uur ’s avonds. Tegen begin juni moeten alle 7.500 vierkant meter glasramen in het gebouw geplaatst zijn. Daarop wacht men echter niet om diverse technische voorzieningen zoals elektriciteit, ventilatie en verwarming te installeren. Vanaf april kan ook de binnenafwerking starten van onderaf.
Intussen loopt ook de verbouwing van de oude rijkswachtkazerne een beetje sneller. Het interieur werd al gestript, rondom de buitengevel plaatste de aannemer al een stelling. In drie fases wordt binnenkort het dak verhoogd en vernieuwd, waarbij een tijdelijke overkapping per fase wordt gebruik om geen achterstand op te lopen.
“Zowel de verbouwing van de rijkswachtkazerne als de bouwerkken van de nieuwbouw zitten perfect op schema”, aldus stadsarchitect Marc Swyngedouw.
De volgende foto-reportage geeft een beeld van de bouwwerken. (foto’s Kris Van de Sande)
[…] Dat vertelden burgemeester Vananroye en schepen van Personeelszaken Valerie Del Re al tijdens de meiboomsteek van het nieuwe stadhuis. “74 % van de bezoekers van het administratief centrum gaf tijdens een enquête aan tevreden te […]