Feiten. Anders bekeken.

Groene Boulevard voor één dag zonder auto’s

Geschreven door  op in Lokaal Nieuws.

Vandaag, zondag 16 september, is het weer autoloze zondag in heel wat Vlaamse gemeenten. Hasselt sluit de Groene Boulevard, de Frans Massystraat en de Bampslaan naar goede gewoonte weer af tussen 11 en 19 uur. “Verschillende activiteiten zetten alternatieve vervoersmiddelen in de kijker”, meldt het persbericht van de stad.

Eén dag per jaar is de auto niet welkom in de Hasseltse binnenstad. Schepen van Mobiliteit El Ouakili hoopt bij elke autoloze zondag dat er de overige 364 dagen van het jaar iets blijft hangen en dat bezoekers “onze stad op een andere, minder hectische manier” leren zien. De fiets en andere alternatieve vervoersmiddelen staan daarom centraal. “Doel van onze deelname is bezoekers laten ervaren hoe aangenaam een autoluwere stad kan zijn en hen overtuigen om de wagen vaker aan de kant te laten.” Hasselt is een van de 48 Vlaamse steden en gemeenten die dit jaar deelnemen aan het initiatief, al doen sommigen dat op een andere datum.

Blikvanger van de activiteiten wordt zeker de Sky Bikes waarmee bezoekers om ter snelst tot 60 meter hoog de lucht in gaan. Verder is er de mogelijkheid om de fiets te laten wassen of te laten graveren. “Dat laatste heeft echt wel zijn nut. Het afgelopen jaar konden we 41 fietsen linken aan hun eigenaar”, licht El Ouakili toe.

Verder is er ook een promilleparcours waar je de invloed van alcohol op de rijvaardigheid kan ervaren. “aangevuld met verschillende gezellige eet- en drankstandjes zorgen al die activiteiten voor een attractief programma”, aldus de schepen. Over zijn fietsboulevard spreekt hij voor een keertje niet. Die ‘attractie’ dient eigenlijk meer voor die andere dagen van het jaar. Nog maar enkele dagen geleden werd het kruispunt van de Groene Boulevard met de Dorpsstraat voor 90% afgewerkt. Enkel de gele slemlaag en de belijning ontbreken hier nog.

De werken aan de fietsboulevard gaan nu continu verder, vertelt schepen El Oukali. Volgens de schepen start de aannemer morgen al ter hoogte van de bushalte aan de Kunstlaan. “Een plek die vandaag helemaal niet duidelijk is voor fietsers”, noemt hij het zelf. De bestaande bushalte wordt letterlijk opgeschoven zodat fietsers een bredere strook krijgen tussen de Groene Boulevard en het bushokje. De website van De Lijn vermeldt echter nog geen informatie over werken aan die halte in de komende dagen en weken, en ook Agentschap Wegen en Verkeer communiceerde daar nog niet specifiek over.

Op de projectsite bij Wegen en Verkeer vinden we wel de volgende informatie: “Van maandag 17 september tot en met vrijdag 28 september werkt de aannemer aan het bestaande fietspad van de promenade, ter hoogte van de Capucienenstraat, schuin tegenover De Gerlachestraat. Hij trekt er het fietspad door over de ventweg zodat het fietspad niet langer onderbroken wordt. Door de werken is de Capucienenstraat, aan de kant van de kleine ring, afgesloten. Plaatselijk verkeer bereikt de Capucienenstraat via de ventweg ter hoogte van het Hassotel.”

Maar met zoveel meer fietsers in de binnenstad zal er toch wel iemand stilaan het al beschikbare stuk van dit luxefietspad eens willen uitproberen? Het lijkt alsof weinigen zich al geroepen voelen om dit te gebruiken. Veel fietsers blijven nog altijd het fietspad aan de buitenzijde van de Groene Boulevard in de tegengestelde richting gebruiken, terwijl die binnenkant nochtans nu al een flinke verbetering is – op de plekken die intussen klaar zijn én voorwaarde dat automobilisten die de binnenstad in- of uitrijden voldoende snappen dat de fietser voorrang heeft tenminste.

Groepsaankoop elektrische fietsen

Ongetwijfeld zal Stad Hasselt ook ergens promotie maken voor hun groepsaankoop voor elektrische fietsen. Iedereen die in Hasselt woont, studeert of werkt kan zich vrijblijvend inschrijven via de website van de stad. In januari 2019 gaan de stad en Test Aankoop op zoek naar de leverancier met de beste prijs/kwaliteit. Samen met een stuurgroep van burgers wordt een definitieve keuze gemaakt. Naast kwaliteit en prijs kijkt men ook naar de service na verkoop en de betrokkenheid van lokale fietshandelaars. In februari volgen dan testmomenten en proefritjes en pas dan neemt deelnemer een definitieve beslissing. De fietsen worden dan in de lente van 2019 geleverd.

De fiets als kunstobject

“Tijdens de Autovrije Zondag wordt ook het startschot gegeven van RING! RING!: een parcours rondom de Groene Boulevard met 40 uiteenlopende beeldende installaties”, vult schepen van Cultuur Karolien Mondelaers aan. 40 ontwerpers en kunstenaars van ontwerperscollectief Het LABO werkten hun eigenzinnige interpretatie op de fiets uit. Met zowel ernstige als grappige, intieme als groteske, actieve en iets minder actieve resultaten tot gevolg.

Na de Autoloze Zondag kan je dit criterium met een hoek af nog tot 11 november bewonderen rondom de Hasseltse binnenstad. “Jaarlijks proberen we projecten zoals RING! RING! op poten te zetten om kunst en cultuur nadrukkelijker in het straatbeeld te plaatsen en zowel kunstliefhebbers als de gewone man in de straat er mee in contact te brengen.”

Langste veggietafel

“Samen met de Preuverie, De Levensboom Hasselt, De Sladerij en All About Eve dekken we tijdens de Autovrije Zondag ook de Langste Veggietafel op het Molenpoortplein”, vertelt schepen van Duurzaamheid en Leefmilieu Joost Venken. “Want niet alleen je verplaatsingsgedrag kan bijdragen tot een gezondere levensstijl… ook je eetgewoonten. Alle plaatsjes aan dit vegetarisch buffet zijn intussen bezet. Je kan er wel een bezoekje brengen aan een markt met verschillende aanbieders van ecologisch verantwoorde producten.”

Opening vernieuwde stadspark

Zondagnamiddag is er ook de officiële ingebruikname van het eerste vernieuwde deel van het stadspark. Het resultaat mag zeker gezien worden: het park voelt veel opener en meer uitnodigend aan dank zij de nieuwe wandelwegen. Het nieuw ingezaaide gras is helaas nog niet overal uitgekomen, maar dat is gewoon een kwestie van tijd. Intussen vingen we al heel positieve reacties op over een geslaagde heraanleg. Zo zijn er nu twee hondenweides naast elkaar, zodat bijvoorbeeld kleinere en grotere honden niet meer verplicht moeten samen lopen. Ook het vernieuwde parkmeubilair zorgt mee voor een frisser ogend park. De zonnebank – die met ingebouwd zonnepaneel waar je bijvoorbeeld een gsm kan opladen – vonden we echter niet meteen terug.

“Het afgelopen jaar werd de zone tussen het CCHa, het Jessa-ziekenhuis en Hoge Vijf in een volledig nieuw kleedje gestoken”, vertelt El Ouakili die na het vertrek van Valerie Del Re een flink deel van haar bevoegdheden overnam. “Naar aanleiding van deze gelegenheid kan je tussen 13 en 17 uur in het park je fiets bekleden met bloemen. Bezoekers krijgen er ook gratis een pannenkoekje aangeboden. Doorlopend is er een bloemenquiz met leuke prijzen. Klokslag 15.30 uur zal burgemeester Nadja Vananroye dan het park ‘openen’. Aansluitend worden ook de winnaars van de PR8 retro-bebloemingsactie in de kijker gezet.”

Gelukkig voorspelt weerman Ruben Weytjens een droge nazomerdag met temperaturen van 23 à 24 graden. Stel je voor dat je dergelijk stadsplezier alleen maar zou kunnen beleven per auto. (ds)

Praktisch:
Om het event mogelijk te maken, worden op zondag 16 september een aantal tijdelijke verkeersmaatregelen genomen:

  • Vanaf 11 uur kan er verkeershinder zijn als gevolg van de opbouw van de activiteiten.
  • Van 12 uur tot 19 uur zijn de Groene Boulevard, de Bampslaan tot aan Frans Massystraat en de Kunstlaan tot aan Stadsomvaart die dag afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer.
  • In de binnenstad geldt bovengronds een parkeerverbod tussen 10 en 19 uur.
  • De parkings Molenpoort, Kanaalkom en TweeToren zijn tussen 11 en 19 uur niet bereikbaar.
  • De ondergrondse parking Dusartplein is enkel bereikbaar via de ingang aan de Koning Boudewijnlaan
Ook interessant

Hasselt in 48u op kindermaat

19/03/2017

19/03/2017 1

Op het Capucienenplein in Hasselt verwende de Dienst Toerisme alle kinderen onder een stralende lentezon met een activiteitennamiddag. Dit alles...

Een beetje oorlog in het Oude Gerechtsgebouw

13/02/2020

13/02/2020

Momenteel is het Oude Gerechtsgebouw van Hasselt bezet door een uitgebreide productiecrew voor de opnames van ‘De Slag om de...

Ali op de vlucht voor de taliban

20/06/2017

20/06/2017

GASTBIJDRAGE ivm #WORLDREFUGEEDAY 2017 (deel 1) Annick Hus is freelance journaliste die ons speciaal voor Wereld Vluchtelingendag twee straffe artikelen...

Tentoonstelling over maatschappij en psychiatrie

18/02/2017

18/02/2017

In Museum de Mindere in Sint-Truiden kan je de tentoonstelling Maatschappij/Psychiatrie bezoeken. Vanuit de 175-jarige lokale geschiedenis wordt er een...

Eindelijk. Hollandse schwung in de Hasseltse handelscocon

31/12/2017

31/12/2017 1

Komende dinsdagochtend 2 januari gaat hij eerst ontbijten met een goede kop koffie en daarna aan de slag als centrum...

Veilig en vooruitziend: Genk On Stage heeft het (al lang)

24/06/2017

24/06/2017

Gisteravond begon de vijftiende editie van Genk On Stage. Naar goede gewoonte babbelen we dan op voorhand met burgemeester Wim...

Helabar! Daar zijn ze weer!

17/02/2017

17/02/2017

Tot zeker eind april kan je in het centrum van Hasselt terecht in een nieuwe pop-up conceptstore in de Minderbroederstraat....

Fietskluizen duiken op in het straatbeeld

15/06/2017

15/06/2017

Hasselaren die thuis over onvoldoende ruimte beschikken, kunnen vanaf volgende week hun fiets op een veilige manier wegzetten in een...

Fotospecial: Ondergronds in de Antwerpse Noorderlijn

15/02/2017

15/02/2017 1

Dat Antwerpen momenteel bijna één grote open werf is, zal niemand ontgaan zijn. Het is zelfs zo erg dat men...

Lopen over het water

10/08/2016

10/08/2016

Op zaterdag 10 september organiseert de stad Sint-Truiden de tweede editie van de Monumentenrun. Zowel recreatieve als ervaren lopers passeren...

Iemand zin in ‘E Bellemenneke’?

15/10/2019

15/10/2019

Een levende belleman met zijn eigen jenever? Hasselt heeft het sinds kort. Jan Dierckx, de immer sympathieke belleman slash stadspromotor...

Welke stad telt de meeste feministen: Gent of Genk?

07/03/2017

07/03/2017

Stad Genk is de tweede stad in Vlaanderen die door Stad Gent wordt uitgedaagd. Gent is officieel ambassadeur van de...

Zelfs tijdens #Corona moet je een fiets kunnen ‘passen’

07/04/2020

07/04/2020

Traxio-Velo heeft schrik voor een ravage in de Belgische fietsensector en lanceert vandaag het voorstel om de verkoop van nieuwe...

Deel van Kapermolenpark heropent midden juli

15/06/2019

15/06/2019

Enkele delen van het vernieuwde Kapermolenpark in Hasselt worden tegen de start van het bouwverlof opnieuw opengesteld voor het publiek....

Met de auto naar Hasselt de komende weken?

14/06/2019

14/06/2019

De komende weken gaat het autoverkeer in de ruime omgeving van Hasselt rekening moeten houden met de drukke agenda van...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.