Feiten. Anders bekeken.

Parkbeheer 2.0: informeren, stimuleren, uniform onderhouden

Geschreven door  op in Lokaal Nieuws.

Parkjes-Rombouts.jpg

Via parkranger Sam Polders wil de stad Hasselt efficiënter kunnen ingrijpen in al haar wijk- en buurtparken. De mosterd voor zijn uitgebreide takenpakket haalde de groendienst in Nederland. Het doel van de parkranger is drieledig: het parkgebruik stimuleren, de inwoners informeren over groenbeheer en de algemene leefbaarheid op lange termijn verhogen via kwalitatief groen.

Tijdens een persmoment wordt Sam voorgesteld en zijn takenpakket toegelicht. Maar misschien is het symbolisch voor zijn werkwijze en persoonlijkheid dat hij tijdens dit ‘moment de gloire’ helemaal opzij aan tafel plaatsneemt, niet in het midden.

Sam is al enkele weken in dienst bij de stad als ‘missing link’ tussen de groendienst, die zo’n 100 parkjes in de stad beheert, en de parkgebruikers. Heel die tijd heeft hij echter niet stilgezeten, maar een planmatige aanpak bedacht. “Ik ben begonnen met een droge bespreking met mijn collega’s over wat we al weten over alle parken”, begint hij. “Die informatie is op een kaart van Hasselt aangebracht. Al die parkjes ga ik nu apart bekijken en analyseren. Dat is natuurlijk een heel werk, dus in het begin hebben we ons toegespitst op de grotere parken.”

Gerichte aanpak
“Van de wijkparken zoals Beukenhof, Prinsenhof, Wijngaertsveld of Kloosterlaan (in de buitengebieden), heb ik al SWOTs gemaakt. Ik kijk naar de sterke punten die aanwezig zijn, de zwakke punten, welke kansen en mogelijkheden er zijn voor verbetering en welke bedreigingen op korte en op lange termijn. Die laatste proberen we zo veel mogelijk te minimaliseren zodat de effecten op het park zo klein mogelijk zijn.”

“Ik doe dit samen met mijn collega Geert Vandekerkhof (groenambtenaar). Zo komen we tot initiatieven die we willen uitwerken op korte termijn, maar ook zaken die we op langere termijn willen bereiken.” Een vijver vrijmaken van riet of oude bomen extra beschermen met extra omheining zijn zaken die de stad de komende maanden al wil uitvoeren. “Een beheersplan uitwerken bijvoorbeeld vraagt echter langere tijd. We kijken daarbij echt naar de lange termijn, een periode van zelfs 20 tot 25 jaar. Dus we proberen een soort van onderhoud uit te werken dat we doorheen alle parken van Hasselt gaan vastleggen om zo tot uniformiteit te komen.” Om opnieuw de oude bomen als voorbeeld te nemen: nu al worden geschikte ‘jonge’ vervangers voor de huidige veteraanbomen aangeduid, die door aangepast beheer en onderhoud kunnen uitgroeien tot de toekomstige oudjes in een park.

Eerste vaststellingen
“Wat me tijdens mijn rondgang opviel, is dat in de Hasseltse parken heel wat verschillende soorten banken en vuilnisbakken staan”, gaat Sam verder. “Dit doordat bepaalde types uit productie gingen of er al eens iets werd gerecupereerd van op andere locaties binnen de stad. Graag zou ik per park in eerste instantie de nood aan vuilnisbakken en banken opnieuw in kaart willen brengen. Zo kunnen we misschien plaatselijke zwerfvuilproblemen terugdringen. Al het nieuwe meubilair zal bovendien ook van éénzelfde type zijn, liefst met een natuurlijk karakter. Op termijn moeten ook verouderde vuilnisbakken en banken door dat type vervangen worden. Op die manier vergemakkelijken we het onderhoud doordat we het aantal wisselstukken beperken.”

Praten en oplossen
“Tenslotte is het de bedoeling dat ik een aanspreekpunt vorm, met als doel het gebruik van het park te verhogen. Bijvoorbeeld, waarom komen mensen niet meer naar het park? Als ze dan naar mij toestappen en uitleggen wat hun stoort – zijn ze misschien bang omdat daar ergens rare figuren lopen of vaak loslopende honden -, dan zijn dat soms kleine dingen die hun effect kunnen hebben. Als ik weet wat het probleem is, dan kunnen we het ook aanpakken. Het is niet de bedoeling dat ik het park naar mijn goesting ga creëren, maar eerder dat we het park gaan afstemmen naar de gebruiker. En dat kan soms verschillen van het centrum t.o.v. het buitengebied.”

“Met die dingen ben ik nu vooral bezig, en ik hoop dat het op korte termijn al zichtbaar wordt. Op lange termijn zal het zeker zijn effect gaan hebben.”

Parkjes-Alverberg.jpg

Brede visie
Schepen Valerie Del Re en groenambtenaar Geert Vandekerkhof zijn alleszins gewonnen voor de nieuwe aanpak. “Het grote, strategische doel waarom we dit doen, is algemeen de kwaliteit van het groen goed houden en verbeteren waar nodig”, licht de schepen de nieuwe visie rond parkbeheer en -gebruik toe. “Hasselt is een groeiende stad die aan het verdichten is. Je ziet dat aan het aantal projecten in Hasselt. Dat is alleen maar houdbaar als je een goed openbaar domein hebt. Als je mensen hebt die wat dichter op elkaar wonen – wat nu eenmaal de trend is van verstedelijking in de toekomst -, dan moet je die mensen ruimte geven om te onthaasten en rust te hebben. Daarvoor is dat kwalitatief groen super belangrijk voor de leefbaarheid op lange termijn. Daarom investeren we steeds meer in groen.”

De betrokkenheid en de input van de omwonenden krijgt een belangrijke plaats in de nieuwe aanpak. De stad wil komaf maken met het eenrichtings denken en handelen omtrent groen. “Vaak weten de mensen die vlakbij een park wonen en het park bezoeken iets meer dan wij, wij komen daar hoogstens als stad een paar keer per week langs”, voegt Del Re er nog aan toe. Daarbij heeft ze het zowel over de manier hoe een groen gebied – ongeacht of het een grotere groenzone of een ingesloten postzegelparkje is – gebruikt wordt als over het aanwezige ecosysteem waarvan het beheer niet altijd goed begrepen wordt.

Parkjes-Toekomststraat.jpg

Informeren
Groenambtenaar Geert Vandekerkhof licht dit laatste verder toe aan de hand van een voorbeeld. “Waar we een heel grote behoefte aan hadden, was iemand die de mensen kon uitleggen waar de groendienst mee bezig is. Soms durven wij in een parkje brandnetels in een hoek te laten staan, maar mensen vragen zich dan af waarom we die niet gewoon verwijderen. Diezelfde mensen willen echter graag dat er vlinders in hun park zijn. Welnu, je krijgt geen vlinders zonder rupsen, en rupsen zitten nu eenmaal graag op brandnetels. Dat moet je uitleggen. Dat was in het verleden misschien een tekortkoming. Wij zouden infoborden moeten zetten op de juiste plaatsen waarop staat: ‘Hier laten wij brandnetels staan om vlinders aan te trekken, hier bouwen wij aan een populatie vlinders.’ Het is aan Sam om nu te gaan nakijken waarover de mensen meer informatie willen hebben.”

Nederlands idee
Vandekerkhof geeft toe dat het idee voor zo’n tussenpersoon ontstond tijdens een studiedag in Nederland. “Daar was een spreker uit een Nederlandse gemeente die heel veel indruk heeft gemaakt op ons, vooral hoe hij met de parkgebruikers bezig was. Hij legde alles uit aan de mensen en kwam met nieuwe ideeën en opmerkingen terug naar zijn dienst over dingen die parkbezoekers belangrijk vinden.”

Alle mogelijke opmerkingen en suggesties zijn dus welkom bij Sam Polders. Te weinig vuilbakken in een parkje, zes verschillende soorten banken die ook nog eens op de verkeerde plek staan, achterblijvende hondenpoep, behoud of verzorging van oude bomen of een poel, noem maar op. “Sam is alle parken al langsgegaan voor de plussen en minnen en de mogelijkheden”, besluit Vandekerkhof, “maar ook om de quick wins te zoeken die we met een minimum aan middelen snel kunnen realiseren. Daarvoor moet je dus in het park gaan wandelen, bij de mensen gaan zitten en met hen praten. Wij verwachten ook dat Sam in zijn vrije tijd eens naar een aantal plaatsen gaat. Bijvoorbeeld Park Kapermolen wordt ’s avonds heel druk bezocht, dus ook met die mensen moet gepraat worden.”

Oproep
De parkranger doet tenslotte zelf nog een oproep tot iedereen met een parkje in de buurt. “Tijdens mijn bezoeken kan ik onmogelijk alles opmerken. Omwonenden kennen de problemen en de situatie in hun buurtparkje vaak heel wat beter. Door de grote populariteit van de sociale media worden frustraties er vaak onderling gedeeld, maar de verantwoordelijke wordt niet altijd verwittigd. Door regelmatig in contact te treden met de buurten, hoop ik dat ze in eerste instantie aan mijn mouw trekken.”

Vergeet dus maar alle beelden van een stoere revolverheld te paard die GAS-gewijs ten strijde trekt. Observeren, luisteren en creatief uit de hoek komen vanuit een groen hart, altijd op zoek naar de meerwaarde van groen in een buurt. Die zaken lijken eerder van toepassing op de jonge, ambitieuze kerel die rustig van zijn water drinkt. Praat maar eens met hem. (ds)

Foto’s: archief Bad Republic

Ook interessant

“Geen enkel Spartacustracé is van tafel gehaald”

25/02/2019

25/02/2019

Volgens Hasselts schepen van Mobiliteit en Ruimtelijke Ordening Marc Schepers is er enkel afgesproken met De Lijn om het Boulevardtracé...

Tentoonstelling over maatschappij en psychiatrie

18/02/2017

18/02/2017

In Museum de Mindere in Sint-Truiden kan je de tentoonstelling Maatschappij/Psychiatrie bezoeken. Vanuit de 175-jarige lokale geschiedenis wordt er een...

Eindelijk. Hollandse schwung in de Hasseltse handelscocon

31/12/2017

31/12/2017 1

Komende dinsdagochtend 2 januari gaat hij eerst ontbijten met een goede kop koffie en daarna aan de slag als centrum...

Die dag op het dak van het Sportpaleis

14/06/2018

14/06/2018

Wat hebben Micha Marah, twee Schotse doedelzakspelers, een Nederlandse ondernemer en onze fotograaf Kris Van de Sande gemeen? Ogenschijnlijk niets,...

Turkse Culturele Vereniging annuleert activiteit van nu zondag

15/03/2017

15/03/2017

De Turkse Culturele Vereniging van Genk annuleert haar activiteit van aanstaande zondag 19 maart in de feestzaal Anatolia. Dat vernam...

“Grondige audit” met duidelijke vaststellingen en straffe aanbevelingen

31/01/2017

31/01/2017

De befaamde audit rond belangenvermenging binnen het vorige stadsbestuur in Hasselt is klaar. Burgemeester Nadja Vananroye gaf deze namiddag toelichting...

Eerst de chaos, dan het leerproces

03/10/2019

03/10/2019

Afgelopen dinsdagochtend begon het mobiliteitsproefproject rond het Vrijwilligersplein in Hasselt. Chaos was te verwachten, en die kwam er ook, stelden...

Warmlopen voor Spartacus in Maastricht

21/10/2019

21/10/2019

De Lijn organiseert op donderdag 7 november een inloopavond over de toekomstige Spartacustram tussen Hasselt en Maastricht. Na eerdere infosessies...

Einde ruwbouwfase nieuw stadhuis Hasselt

12/01/2017

12/01/2017

Op vrijdag 13 januari bereikt de ruwbouwfase van het nieuwe stadhuis van Hasselt haar eindpunt. “Dan storten we het beton...

Een beetje oorlog in het Oude Gerechtsgebouw

13/02/2020

13/02/2020

Momenteel is het Oude Gerechtsgebouw van Hasselt bezet door een uitgebreide productiecrew voor de opnames van ‘De Slag om de...

Rust ontdekken vanaf de eerste schooldag

01/09/2020

01/09/2020

Dinsdagochtend, 1 september, half negen ’s ochtends. Aan de rand van Kuringen, midden in de velden, overheerst de rust en...

Kraantje Pappie headliner op tweede editie We R Young

03/04/2017

03/04/2017

Stad Hasselt organiseert op woensdag 24 mei voor de tweede keer het tienerfestival We R Young in het Kapermolenpark. Jongeren...

En, elektrische fietsen gaan testen?

18/02/2019

18/02/2019

Afgelopen weekend konden Hasselaren verschillende elektrische fietsen gaan uitproberen in het kader van de groepsaankoop die nog loopt tot eind...

Een “politiek akkoord” uitvoeren

19/11/2019

19/11/2019 1

De Lijn is tevreden dat het Spartacusproject in een laatste rechte lijn zit. “De tram is vertrokken”, vertelt woordvoerster Sonja...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.