Feiten. Anders bekeken.

Het weekend van de Hasseltse Jenever(cocktail)feesten komt eraan

Geschreven door  op in Cultuur, Lokaal Nieuws.

Dit weekend, zaterdag 14 en zondag 15 oktober, is Hasselt voor de 29ste keer in de ban van zijn jenever. Een vooruitblik.

Drie nieuwe jeneverinitiatieven is Hasselt rijk sinds begin dit jaar, waarvan er slechts één deelneemt aan de feesten. Stokerij Vanderlinden heet de nieuwkomer. Uit hun eigen gedistilleerde en unieke moutwijn ontstaan een jonge jenever en twee fruitjenevers. Olivier Vanderlinden, de initiatiefnemer, stelt ook een innovatief open-source platform ter beschikking van participanten om een eigen beslag bij de stokerij te distilleren. Tenslotte bedacht Olivier ook een ecologisch alternatief voor het overschot aan lege glazen flessen. Onder het motto ‘Weg met de fles’ laat hij zijn schenkpartners hun lege flessen rechtstreeks aan de opslagvaten vullen. Stokerij Vanderlinden vind je komend weekend in een stand in de Hoogstraat.

Graanstokerij Wissels is er dit jaar niet bij. Hasselaar Michel Fryns nam recent de vorige stokerij uit Runkst over na het faillissement in april van dit jaar. Hij laat zijn installatie momenteel restaureren bij een Duitse specialist en zal daarna ook naar een nieuwe locatie in Hasselt verhuizen. Volgend jaar zal Michel wel weer deelnemen, heeft hij beloofd.

Het Jenevermuseum produceert en presenteert sinds 1991 een échte Hasseltse graanjenever. Zaterdagnamiddag om 15 uur keurt de burgemeester ‘de nieuwe’. Een uurtje later zal er als vanouds plotseling geen water maar jenever uit het Borrelmanneke lopen, wanneer die laatste zijn traditionele nieuwe mantels krijgt van diverse sponsors. Altijd goed voor een drummende (en dorstige) massa, want iedereen die op tijd aan het beeldje geraakt (dat wil zeggen, voor de jenever weer water wordt) krijgt een gratis borreltje. Als je niet weet waar het is, ga dan gewoon af op de stem van Jan de Belleman.

Als je op zondagnamiddag kelners met een dienblad en een borstnummer wel heel snel ziet aankomen, denk dan dat die mannen en vrouwen sowieso vlug zijn, en ook dat ze op dat moment deelnemen aan de kelnerloop. Ga in dat geval spontaan een stap achteruit, want hun lichaamsgewicht in jenever kunnen winnen, vinden ze elk jaar een ernstige zaak.

Deelneemster aan de kelnerloop. Jeneverfeesten 2016. Foto © MarkeTentster

Of het iets te maken heeft met het warmere weer van de afgelopen edities, kunnen we niet met zekerheid zeggen. Maar diverse Hasseltse horecazaken surfen mee op recente trends en laten zich door jenever inspireren om een originele of aangepaste jen-cocktail te creëren. Zo ook Rob Biesmans van Koks & Tales, die een variant maakt van twee klassiekers.

De Hanky Spanky is een aangepaste Hanky Panky met Peket d’Houyeu (jenever van 35% vol uit Thuin) in plaats van gin. Voor zijn versie van de Jamaican Old Fashioned neemt hij dan weer Hasseltse Vieux Système van ’t Stookkot (38% vol) in plaats van rum. Gelukkig leent die laatste cocktail zich gemakkelijk tot varianten én is Rob een begenadigd cocktailexpert die ook nog eens graag over zijn métier vertelt. Proeven en luisteren zijn dus twee aanraders. (Ja, óók dat tweede is een goede tip, zelfs als het al iets moeilijker gaat.)

De Japanse zusterstad van Hasselt, Itami levert voor deze feesten – eigenlijk voor de 25ste verjaardag van de Japanse Tuin – de populaire sake van Oimatsu. Uittesten kan in en aan Huis de Corswarem in de Maastrichterstraat. Tegelijk vertelt meneer Takeuchi van de Oimatsu brouwerij een en ander over de geschiedenis en het productieproces van de drank.

Hasselt krijgt ook een eigen Hop on-Hop off Tour tijdens de feesten. Elke 10 minuten tussen 11 en 15 uur kan je op de bus stappen (“koop je gratis tickets bij de chauffeur”, meldt het persbericht). Al doet de combinatie van alcohol en het voorspelde mooie weer misschien eerder vermoeden dat er later op de avond wel eens meer gegadigden voor een “comfortabele rit” zouden kunnen zijn.

Proeven van speciale Hasseltse speculoos tijdens de Jeneverfeesten 2016. Foto © MarkeTentster

Het programma van de Jeneverfeesten groeit volgens de organisatie elk jaar in kwantiteit, in kwaliteit en inhoudelijk. Uiteraard kunnen de dorstige bezoekers zich overal en probleemloos laven aan de diverse drankstandjes en togen. Maar cultuur en culinaria vind je even gemakkelijk in het rijke aanbod van tientallen verenigingen, huizen, chefs en horeca, kunstenaars en kunstenmakers. Verrassende acts en voorstellingen uit binnen- en buitenland zijn de entertainende gasten. De ambitie van ‘het grote feest’ voor alle Hasselaren en bezoekers van ver over de grenzen wijzigt ook dit jaar niet. De herbruikbare borrelglaasjes zijn tenslotte een testcase tijdens deze editie want ook de Jeneverfeesten ontsnappen niet aan de gangbare trend die duurzaamheid heet.

Het hele programma vind je hier.

Er is dit weekend weer veel te proeven in de Jeneverstad. Val echter niet over de betonnen legoblokken die overal rond het centrum werden opgesteld voor de veiligheid. En probeer dit jaar eens te onthouden wat Hasselt vertelt over jeneverwijsheid… Fijn weekend! (ds)

Ook interessant

Webpagina als extra oproep om lokaal te winkelen

04/04/2020

04/04/2020

Stad Hasselt is gestart met de oplijsting van alle lokale handelaars met een webshop op een aparte webpagina, www.shopinhasselt.be ....

“Eindelijk! Hij is er!”

12/08/2016

12/08/2016

Boekenliefhebbers in Hasselt zijn blij. Na bijna drie jaar is er weer een zelfstandige boekhandel in hun stad. Naar de...

Pootjebaden en fietsen in 25 nieuwe, groene hectaren

23/04/2020

23/04/2020 1

Stad Hasselt koopt een nieuw natuurgebied van 25 hectare over van een privé eigenaar. Tussen het stadscentrum en Kuringen breit...

‘Uitgelezen’ brengt Hugo Matthysen naar Smaaksalon Hasselt

03/03/2017

03/03/2017

Op 7 maart vindt de volgende editie van ‘Uitgelezen’ plaats in het gezellige Smaaksalon in Hasselt. ‘Uitgelezen’ is een literaire...

“Beste investering op een bank vandaag!”

22/09/2016

22/09/2016

Tijdens een kort persmoment op het Kolonel Dusartplein in Hasselt stelde schepen van Welzijn, Gezin en Senioren en toekomstig burgemeester...

Met de gieter naar de “Kapermolenvlakte”

27/02/2019

27/02/2019

Wie de voorbije nacht om half twee nog wakker was én nog altijd live naar de gemeenteraad van Hasselt zat...

Ingekaderde spuitbushelden in het Stadsmus in Hasselt

30/01/2018

30/01/2018

Via de expo ‘Outside Inside’ tonen 30 street artists dat ze niet geboren zijn op een hoogtewerker aan een straatgevel,...

Slimme verkeerslichten aan kruispunt Westerring en Boudewijnlaan in Genk

05/12/2017

05/12/2017

Agentschap Wegen en Verkeer schenkt een slim sinterklaascadeau aan de vele automobilisten die dagelijks het drukke kruispunt aan de Westerring...

Even chillen in Groene Delle?

02/04/2021

02/04/2021

De nieuwe overzichtskaart ‘Hasselt Natuurlijk!’, die Stad Hasselt vorige week lanceerde, ligt een beetje op de maag van de eigenaars...

WAARSCHUWING – Brandfase oranje in Limburgse natuurgebieden

18/06/2017

18/06/2017

Agentschap Natuur en Bos waarschuwt voor hoog gevaar in de Limburgse natuurgebieden en raadt iedereen aan om uiterst voorzichtig te...

Star Wars: All 6 Films At Once

17/06/2015

17/06/2015

Last week I had an idea of what it would look like if you where to play all Star Wars...

Pop-up containers met bomen en planten in de openbare ruimte

21/12/2017

21/12/2017 3

Containers met een mix van streekeigen bomen, heesters en kruiden die gedurende een bepaalde tijd als pop-up op een onaantrekkelijke...

WASBAR opent mooi op tijd voor een goed gevulde Zomer in Hasselt

29/06/2020

29/06/2020

Sinds vorige donderdag is WASBAR open, op de Grote Markt van Hasselt. Het interieur geeft weer hoe dit hippe concept...

Nieuwe reeks boerenmarkten aan station Hasselt

28/06/2018

28/06/2018

Na het succes van vorig jaar komt ‘de boerenmarkt’ dit jaar terug naar de oude ABX-loods aan het station van...

“Grondige audit” met duidelijke vaststellingen en straffe aanbevelingen

31/01/2017

31/01/2017

De befaamde audit rond belangenvermenging binnen het vorige stadsbestuur in Hasselt is klaar. Burgemeester Nadja Vananroye gaf deze namiddag toelichting...

Reageer
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.