Feiten. Anders bekeken.

Pukkelpop 2017: de jaarlijkse lokroep van de Kiewitse grassprietjes

Geschreven door  op in Festival Special, Lokaal Nieuws, Muziek.

Volgende week, tussen woensdag 16 en zaterdag 19 augustus, loopt het equivalent van het totale inwonersaantal van Hasselt weer rond op een groene weide in Kiewit. Pukkelpop arriveerde daar 25 jaar geleden, in 1992, vond dat wel een leuke plek en probeert sindsdien elke editie het begrip ‘festivalbeleving’ anders in te kleden (en nog wat straffer te maken) voor zowat 70.000 bezoekers per dag. Jong en oud wil immers drie dagen lang muziek horen, eten, drinken, zich amuseren, gemakkelijk daar en thuis geraken en dat allemaal liefst in heel veilige omstandigheden.

“Pukkelpop state of mind” lezen we op één van de t-shirts die midden volgende week aan de merchandising-stand te koop zijn. Want een ‘normaal’ of traditioneel muziekfestival kan je Pukkelpop al lang niet meer noemen. Daarvoor is in de loop der jaren een té grote en té unieke mix ontstaan van artiesten en bands uit alle mogelijke genres (uiteraard!), maar zeker ook van ontdekking, innovativiteit, creativiteit en plain old festival fun. Teveel om zelfs in vier dagen compleet te verorberen, eigenlijk. Maar wel meer dan voldoende om elk jaar duizenden jongeren te overtuigen om in Hasselt hun eerste grote festivalstappen ooit te komen zetten, én om de oudere generatie ondanks alle symptomen die zouden kunnen wijzen op een gesettled leven, toch nog maar een jaartje toe te laten voegen op de teller.

Het festival voorstellen hoeft in principe niet meer. Daarom gewoon een algemeen overzicht van wat er tijdens deze 32e editie op het menu staat.

MUZIKAAL
We tellen voor deze editie iets meer dan 190 optredens in het uurschema dat momenteel online staat. Iedereen stelt daarmee een eigen programma samen dat even gevarieerd kan zijn als de snoepafdeling in de supermarkt. Vier Belgische bands vullen de laatste gaatjes op, meldt de organisatie zes dagen voor de start. Brutus, DJ Lady S, Six Hands komen er nog bij en Tamino mag een extra show spelen.

Met Solange – de zus van Beyoncé – werd in laatste instantie nog een topper toegevoegd op donderdag, eentje die minder controversieel overkomt dan de vorige edities wel eens het geval was. Maar vergeet niet, Pukkelpop heeft altijd al iets gedurfder geprogrammeerd, en de jongedame in kwestie heeft een toch wel knap album ‘A Seat at the Table’ afgeleverd. Zet dus sowieso uw eventuele vakjesdenken of vooroordelen opzij en probeer dit eens nuchter te bekijken. (Ok, misschien niet meteen het meest toepasselijke woord rond 9 uur ’s avonds op een festival, maar probeer de geest te begrijpen.)

Editors, The XX, PJ Harvey, Mura Masa en Strand of Oaks zijn de andere grote namen om die dag naar uit te kijken. Daarnaast maken ook nog twee Belgische bands een soort van rentrée: Girls in Hawaï en Intergalactic Lovers. Heel benieuwd in beide gevallen.

London Grammar, Bastille, Elbow (in de Marquee nota bene!) zijn enkele grote lokvogels op vrijdag. Vergeet dan echter zeker niet om onder andere Parquet Courts en Nicolaas Jaar even goeiedag te gaan zeggen.
Dag drie, zaterdag, is van nog een ander muzikaal kaliber – links en rechts al iets harder – maar wel een dag die nu al uitverkocht is. Afghan Whigs, Mumford and Sons en Bear’s Den gaan daar zeker iets mee te maken hebben. Preoccupations heette twee jaar geleden nog Viet Cong. Onder die naam lieten ze toen in Kiewit een verschroeiende indruk na. Of bent u helemaal overtuigd dat punk terugkomt na Ho99o9. We zeiden toch dat zaterdag een beetje luider lijkt?

Twee podia zijn gesneuveld ten opzichte van vorige edities: The Shelter, de hoek met de zware metaalnijverheid, en de Wablief!?, de etalage voor Belgische bands, ga je niet meer terugvinden. Die podia zijn weg, maar de bands blijven, weliswaar netjes verweven in de programmatie van de andere stages. En dat was ook gemakkelijker om weer eens aan de terreinindeling te sleutelen, vermoeden we.

Tenslotte nog een tip gebaseerd op eigen, jarenlange Pukkelpop-ervaring: wandel vooraf eens doorheen de hele line-up en maak af en toe een spontane keuze gebaseerd op puur buikgevoel. Dat zorgt bij ons elk jaar voor tal van ontdekkingen.

En wie dan ook nog eens de eerste optredens in die ‘kleinere’ tenten opzoekt, die maakt echt wel kans op de hoofdvogels van de toekomst in een pril stadium. Elbow kwam in 2001 of Editors in 2005 voor het eerst naar Kiewit. Nauwelijks iemand kende hen op dat ogenblik, en beide waren tevreden met een heel lage podiumplek… De geschiedenis van Pukkelpop staat bol van gelijkaardige gevallen van bands die nu als headliner geboekt worden. En dat is ook altijd goed voor een straf verhaal, jaren later.

DE LEUKE EN HONGERIGE MOMENTEN
Petit Bazar blijkt een enorm diepe, en ogenschijnlijk onuitputbare graaipot te zijn van creatief entertainment dat perfect aansluit bij het principe van ‘bands bekijken’. Dit jaar ligt de nadruk op onze Noorderburen, waar alles nog een klein beetje geflipter lijkt. Zelfs de Nederlandse koning kreeg een uitnodiging in de bus, maar die bleek helaas al bezet.

Festivaleten is al enkele jaren niet alleen meer friet-stoofvlees. Dat is er uiteraard nog wel, maar gezonde en allergievriendelijke alternatieven uit de hele wereld zijn bij 19 foodtrucks in FoodWood te vinden. Proef je echter liever ‘funky food’ met zicht op de mainstage? In de Cookpit kan dat, met de groeten (en dankzij de passie en veel hard werk) van de leerlingen en docenten van de Hasseltse Hotelschool. Vergeet dan echter niet hun gerechten te ‘sharen’, dat heeft Chokri graag. Hij plakt er echter geen getal op, met hoeveel mensen u moet delen…

Er gaat ongetwijfeld een moment zijn waarop u gewoon even wil niksen en nog iets anders wil eten. Wel, wandel dan gerust eens langs de verschillende barbecuestanden aan de Kempische steenweg. Vrees de locals niet: die mensen weten intussen écht wel hoe ze met een degelijk ontbijt of een gegrilde kipfilet een uitgehongerde festivalganger (en zijn budget!) blij kunnen maken. De buurtbewoners maken namelijk ook al jaren deel uit van de hele festivalsfeer.
Tenslotte werd ook nog een leuk programma van begenadigde sprekers samengesteld van mensen die u op een ludieke manier anders naar dingen kunnen doen kijken.

Bands kijken én speciaal festivaleten selecteren én gaan luisteren naar slimme (of gewoon grappige) mensen: er wachten u drukke dagen! Als dat zo blijft doorgaan, moet het festival misschien nog ooit een aantal keuzestress-coaches zoeken.

DUURZAAMHEID
De afgelopen twee edities experimenteerde Pukkelpop via Baraque Futur met diverse ecologische festivalaspecten: stroom opwekken via een dansvloer, zonnepanelen en andere verrassende maar vooral toekomstgerichte oplossingen. Die aanpak leverde begin van dit jaar trouwens de European Festival Award op, uitgereikt tijdens Eurosonic. Op het huidige terreinplan vinden we helaas niks terug van Baraque Futur. Toch gaat er een en ander in die richting gebeuren, volgens Marc Vandewalle (UCLL): “We zetten we ook dit jaar weer in op groene energie en nieuwe experimenten. We leggen de lat dus hoog.”

Gaat het podiumlicht feller branden als u volgende week naar de festival-wc gaat? Of wordt uw stapel bijeengeraapte bekertjes voor uw ogen getransformeerd tot een stevige elastiek die uw spullen samenhoudt bij vertrek van de camping?

Campagnebeeld Alpacamytent. © Pukkelpop

Dat laatste wil de organisatie dit jaar namelijk hard stimuleren: dat u zelf uw campingrotzooi opruimt en geen tientallen vrijwilligers op zondagochtend de moed in de schoenen doet zakken bij het zicht van achtergelaten stoelen, tenten, slaapzakken of andere perfect goede dingen. ‘Neem gewoon uw spullen mee terug naar huis’ is de simpele boodschap achter de ludieke sensibiliseringsactie ‘Alpaca my tent back home’ (spreek Alpaca uit als het Engelse I’ll pack my, maar dan met een licht oostblok-indisch accentje). Pukkelpop en UCLL slaan hiervoor de handen opnieuw in elkaar: wie opruimt, alles meeneemt en daar een foto van maakt, kan volgend jaar combitickets voor vijf personen winnen. Als wortel aan de stok kan dat tellen.

Pukkelpop houdt graag cijfers bij over campingrotzooi. Volgens de organisatie wordt 42% van het afval veroorzaakt door wat kampeerders laten liggen. “Het is een moeilijke evenwichtsoefening”, legt organisator Chokri Mahassine uit. “Langs de ene kant houden we totaal niet van het belerende vingertje, maar langs de andere kant kunnen we er – letterlijk – niet omheen kijken. Nochtans zetten we al jaren in op het sensibiliseren van onze festivalgangers. Ons hele Clean Up Your Act-concept had blijkbaar een nieuwe push nodig. Daarom dit laagdrempelig initiatief, met humor én leuke beloningen.”

De opruimboodschap wordt overal op de camping herhaald via spandoeken. Lig dus niet gewoon schaapachtig naar dat alpaca-beest op de affiches te staren vanuit uw tent, maar doe moeite om de boodschap te begrijpen. Ons moeder zei het vroeger al: “Als de hele zomer uw kamer opgeruimd blijft, krijg je een ticket voor dat festival!” Een simpele vorm van omkoping die werkte. En het opruimprincipe is hetzelfde.

Om zo’n groot terrein in te richten zoals de organisatie dat wil, is vanzelfsprekend veel materiaal nodig. Diverse containers worden opnieuw via de binnenscheepvaart aangeleverd. Een bewuste keuze van de organisatie om aan te tonen dat ook dit aspect op een andere manier kan. In het geval van het podium is dit trouwens relatief gemakkelijk realiseerbaar: Stageco, de podiumleverancier, ligt vlakbij de Vaart Leuven-Mechelen, en vanaf de kade in Hasselt is ’the last mile’ over de weg bijna letterlijk te nemen.

DAAR GERAKEN, EN TERUG.
Veel mensen in een wei stouwen om naar bands te kijken, is allemaal leuk en aardig, maar het veroorzaakt ook een hele verkeersstroom. “64% van onze CO2 voetafdruk komt door het transport van de bezoeker,” meldt de website van Pukkelpop. NMBS, De Lijn en de organisatie slaan daarom al jaren de handen in elkaar om zoveel mogelijk mensen met andere vervoermiddelen dan een auto naar Kiewit te brengen.

De fiets en het openbaar vervoer worden stilaan de koplopers in dat verhaal. Voor de tweewielende bezoekers is er opnieuw een grote en bewaakte fietsparking op de hoek van de Kempische Steenweg en de Tulpinstraat, vlak langs het festivalterrein. Nodig bijvoorbeeld ook eens vrienden van de andere kant van het land uit om hun fiets mee te brengen als je hen een bed of tentplek in de tuin aanbiedt. Extra fun gegarandeerd, zeker voor wie zich in het holst van de nacht nog Lucien Van Impe waant op de Philips- of kanaalbrug.

NMBS geeft opnieuw de mogelijkheid om bij elk officieel ticket een gratis e-treinbiljet te krijgen. Daarnaast voorziet de spoormaatschappij 16 extra treinen, evenals drie speciale Party Trains om helemaal in de juiste sfeer te komen.

De Lijn doet ook weer heel flinke inspanningen. De busmaatschappij werkt samen met provincie Limburg en 36 steden en gemeenten om je veilig en eveneens gratis naar en van het festival te vervoeren. Daarnaast zijn er ook doorlopend shuttles tussen het Station van Hasselt, de campings en het festivalterrein.

Voor autoverkeer wordt de Kempische Steenweg afgesloten tussen de Philipsbrug en de Vijverstraat/Tulpinstraat. Vorig jaar zorgde dat voor een heel comfortabele situatie, omdat het verkeer niet moest stilgelegd worden telkens een massa mensen tussen het festivalterrein en de camping wilde pendelen. Bovendien was de oplossing ingegeven om de veiligheid te verhogen, gezien het dreigingsniveau 3, dat trouwens nog altijd geldt. Omleidingen zijn voorzien.

Stad Hasselt installeert momenteel nog volop bijkomende straatverlichting in de Kiewitstraat, onder andere in de buurt van de ingang van de Pukkelpopcamping. Ook de bestaande verlichting krijgt een LED-upgrade. “Deze bijkomende verlichting moet de verkeersveiligheid in de straat verhogen. Zeker tijdens Pukkelpop wanneer de weg deel uitmaakt van de omleidingsroute”, vult schepen van Mobiliteit El Ouakili aan.

Wie toch absoluut festivalgangers naar Hasselt wil brengen met de auto, kan terecht op twee kiss and ride zones: eentje aan het station van Hasselt, en eentje ter hoogte van Camping Relax. Via de shuttles geraakt men dan aan het festivalterrein. Maak echter op voorhand een keuze en volg de juiste wegwijzers. De kiss and ride aan het station bereik je best via E313, de andere via E314. Volg gewoon de bordjes en luister voor een keer eens niet naar die hollandse madam in uw gps.

VEILIG FESTIVAL
Voor de Hasseltse politie valt Pukkelpop dit jaar een beetje moeilijker dan andere jaren, want samen met de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten. Omwille van terreurdreigingsniveau 3 is ze daarom verplicht strenge maatregelen te nemen, en dat is ook exact wat er weer gebeurt.

Behalve het al vermelde afsluiten van de Kempische Steenweg is een heel tijdelijke netwerk van vaste camera’s geplaatst, “ter beoordeling en opvolging van de verkeers- en voetgangersstromen en handhaving openbare orde op de openbare weg, evenals op de tijdelijke halteplaatsen voor het openbaar vervoer ‘De Lijn’, op interventie- en
evacuatieroutes ten behoeve van het festival en de ingangen van de tijdelijke campings.” Een aantal kritieke punten staan met andere woorden permanent onder visueel toezicht in het coördinatiecentrum, zodat tijdig kan ingegrepen worden. Dit is echter geen nieuwe maatregel, de afgelopen jaren gebeurde dat ook al.

De Kempische Steenweg tussen de Singel en de Luchtvaartstraat – dus in beide richtingen een stuk voorbij de festivalzone – staat op die manier onder tijdelijk cameratoezicht. Ook de Kiewitstraat (tussen de Walenstraat en de Zavelvennestraat), de Walenstraat zelf, de Paalsteen- en Ranonkelstraat en de Research Campus (Corda Campus) worden gemonitord.

Verder verbiedt Stad Hasselt het bezit van drones in een ruime zone die zelfs een stuk buiten het festivalterrein reikt. Het opstijgen en vliegen met drones is al wettelijk gereglementeerd via een Koninklijk Besluit, maar het bezit van drones en/of hun besturingssystemen wordt gedurende het festival ook administatief strafbaar. Boetes kunnen oplopen tot 350 euro. Dit verbod geldt evenwel niet voor bevoegde overheden of vergunninghouders.

En voor wie graag met zakjes fijngemalen champignons of aanverwante (natuur)producten op zak rondloopt tenslotte nog dit. Het parket van Limburg wil een helder beleid omtrent drugs op o.a. festivals: drugbezit wordt niet getolereerd. De politie zal daarom, zoals de voorbije jaren, gerichte drugscontroles uitvoeren op o.a. toegangswegen, parkings, campings en de ingang van de festivalweide. Bezoekers zullen de mogelijkheid hebben om drugs anoniem te droppen in daartoe voorziene depositboxen.

Grassprietjes knabbelen mag vanzelfsprekend wel. Die staan er weer voldoende. Laat het smaken! (ds)

Alle info over Pukkelpop 2017 vind je hier.

Ook interessant

Valse bommelding in lagere school in Berkenbos (Heusden-Zolder)

08/03/2017

08/03/2017

Vanmorgen werd de Vrije Lagere school van Berkenbos in Heusden-Zolder opgeschrikt door een telefonische bommelding.  Onmiddellijk werd de politie verwittigd. ...

Duurzaam beheer van privaat landgoed in Duras ontvangt Baillet Latour Prijs 2017

12/10/2017

12/10/2017

Het Landgoed Duras in de landelijke omgeving van Sint-Truiden ontving de Baillet Latour Prijs voor het Leefmilieu, de grootste erkenning...

“Onaanvaardbaar!”

09/03/2018

09/03/2018

Gisteren circuleerde op Instagram een foto die een weinig flatterend beeld gaf van de Hasseltse fietsrealiteit. Betonblokken die ijskoud het...

Busverkeer vraagt kleine aanpassingen rond fietsboulevard

08/04/2019

08/04/2019

Deze week past Agentschap Wegen en Verkeer twee plekken rond de eerder aangelegde fietsboulevard in Hasselt aan. Het kruispunt met...

Opgelet: de paaltjes gaan opnieuw omhoog!

01/12/2016

01/12/2016

NIEUWE VERZINKBARE PAALTJES IN HASSELTSE BINNENSTAD OPNIEUW ACTIEF Vanaf maandag 5 december om 11 uur treden de nieuwe verzinkbare paaltjes...

Thuiskomen op een perfect moment

25/06/2016

25/06/2016

Echte Genkse nostalgie. Anders kunnen we het niet verwoorden. Honeymoon Cowboys zijn de perfecte crossover tussen de oude – doch...

Pootjebaden en fietsen in 25 nieuwe, groene hectaren

23/04/2020

23/04/2020 1

Stad Hasselt koopt een nieuw natuurgebied van 25 hectare over van een privé eigenaar. Tussen het stadscentrum en Kuringen breit...

Nieuw vakantiepark in Duitsland kiest voor Genkse houtskeletbouw

05/09/2017

05/09/2017

Machiels Building Solutions uit Genk gaf vandaag details vrij over de grootste order uit de geschiedenis van het bedrijf. De...

Wie wordt dé online promotor van Hasselt?

30/08/2019

30/08/2019

Stad Hasselt zet de eerste stappen naar city marketing via een uniek project. De ‘Blog Battle Hasselt’ gaat op zoek...

Sneller naar de wachtruimte via ticketzuil in AC Groenplein

18/05/2017

18/05/2017

Niet alleen aan het nieuwe stadhuis van Hasselt wordt gebouwd. Ook de manier waarop de stadsklant in de toekomst geholpen...

Afbouw van noodopvangcentrum Leopoldsburg vanaf 15 september

29/07/2016

29/07/2016

Het kernkabinet van de federale regering heeft beslist dat het noodopvangcentrum van Leopoldsburg eind oktober 2016 zal sluiten. Vanaf 15...

Hasselt Stroomstad: krijtverf en groepsaankoop elektriciteit en gas

20/09/2016

20/09/2016 1

Schepen van duurzaamheid Joost Venken wil zoveel mogelijk Hasselaren doen overstappen op Belgische, groene stroom. Hij lanceert daarom de actie...

Bam! Cultuur! Een culturele pop-up aan Hasselt station

28/09/2016

28/09/2016

“Verandering zonder cultuur kan niet.” Dat stelt Christiaan Kastrop, bezieler van het #bamstat project in Hasselt. Een buurt opwaarderen kan...

“Voortschrijdend inzicht” levert Sporting Hasselt een nieuw jeugdcomplex op

09/11/2017

09/11/2017

Dit najaar start voetbalclub Sporting Hasselt met de bouw van een nieuw jeugdcomplex. Een broodnodige investering van 1,5 miljoen euro...

Bibliotheek Hasselt Limburg blaast eerste succeskaarsje uit

23/01/2019

23/01/2019

Bibliotheek Hasselt Limburg (BHL) heeft een sterk eerste werkjaar achter de rug. Dat blijkt uit cijfers die schepen Habib El...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.