Feiten. Anders bekeken.

Veilige fietsoversteek met lichten en drukknop op Kempische Steenweg

Geschreven door  op in Lokaal Nieuws.

Tussen maandag 2 oktober en vrijdag 3 november creëert het Agentschap Wegen en Verkeer een nieuwe dubbelrichtingsfietsoversteek met lichten op de Kempische Steenweg in Hasselt. Het gevaarlijke kruispunt ter hoogte van de Zavelvennestraat en de Ranonkelstraat wordt op die manier een pak veiliger voor overstekende fietsers, tenminste wanneer zij de drukknop gebruiken en het nodige oversteekgeduld opbrengen.

“Om voetgangers en fietsers te detecteren in het verkeer installeren we op bepaalde plaatsen verkeerslichten met drukknoppen. Een druk op de knop maakt dat actieve weggebruikers binnen een maximum wachttijd groen krijgen en zich veilig naar de overkant kunnen begeven. Deze nieuwe oversteek zal op een cruciale plaats ruimte creëren voor overstekende fietsers op weg naar school, het werk, toeristische en andere bestemmingen”, verduidelijkt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters in het bijhorende persbericht.

Maximaal anderhalve minuut later kunnen zij dan in de toekomst deze drukke verkeersas oversteken. Zo lang duurt namelijk de doorlooptijd van een volledige cyclus die de verkeersinstallatie moet doorlopen. “Wanneer iemand op de drukknop duwt en het licht springt op groen, hebben fietsers 13 seconden om beide rijrichtingen over te steken in één beweging”, voegt de woordvoerster eraan toe. “Fietsers die op een later moment toekomen, wanneer het licht al even op groen staat, en voetgangers kunnen wachten in de middenberm en daar nog eens duwen op de drukknop om in de volgende cyclus aan de overkant te geraken.”

Die tijden zijn bovendien ook nog eens afhankelijk van het moment van de dag. “De installatie heeft een ochtend- (tot 12 uur) en avondprogramma (tot 24 uur), net om extra wachttijden tijdens spitsuren op dat traject te beperken. Er wordt dus afhankelijk van het tijdstip meer of minder groentijd voorzien voor verkeer richting Hasselt versus uitgaand verkeer.” Als de voorziene werktiming kan aangehouden worden, zijn de drukknoppen vanaf 3 november in werking. Uiteraard speelt het weer hierbij een rol, maar ook het verkeer en de hinder in de werfzone. AWV en de politie volgen dit nauw op tijdens de werkuren.

Afbeelding © Wegen en Verkeer

De werken gebeuren in twee fasen van elk een tweetal weken. De aannemer werkt tussen 9 uur en 15 uur om spitshinder te vermijden. Eerst gebeurt dat aan de kant van de Zavelvennestraat (richting Zonhoven en Houthalen), daarna aan de kant van de Ranonkelstraat (richting Hasselt). Aan beide zijden van de Kempische Steenweg wordt een dubbelrichtingsfietspad naar de oversteekzone voorzien, zowel vanuit de Ranonkelstraat als Zavelvennestraat/Kiewitdreef.

Fietsomleiding

Fietsers volgen vanaf 29 september en vervolgens tijdens de duur van de werken een omleiding naar “nabijgelegen kruispunten”. Ze fietsen aan beide zijden van de Kempische Steenweg in de twee richtingen tot enerzijds het kruispunt aan de kerk van Kiewit, of anderzijds tot aan de vertakking in Zonhoven, richting Beringen. Op die twee plekken kunnen ze dan veilig oversteken voor het vervolg van hun traject.

Doorgaand verkeer op de Kempische Steenweg kan de werfzone telkens over één rijstrook voorbij rijden aan een vertraagde snelheid van 50 km/uur. Aan de zijde waar niet gewerkt wordt, blijven beide rijstroken open. Bij de start van de werken zal de aantakking van de Zavelvennestraat enkele dagen afgesloten worden. Wanneer de werken aan de overkant starten, zal ook de aantakking met de Ranonkelstraat enkele dagen onderbroken worden.

De plooibakens, paaltjes en kasseien in de middenberm ter hoogte van de Zavelvennestraat worden opgebroken en vervangen door een groenzone. Er verandert verder niets aan de keerbewegingen op het traject, aldus nog AWV.

Meer werken in 2024

“Samen met nutsmaatschappij Fluvius en gemeente Zonhoven plannen we bovendien in 2024 riolerings- en wegeniswerken op verschillende straten rondom dit kruispunt, waaronder de Ranonkelstraat”, vertelt Hasselts schepen van Openbare Werken, Laurence Libert tenslotte nog. “Zo zal niet alleen de fietsveiligheid verbeteren dankzij de nieuwe fietsoversteekplaats, maar ook het fietscomfort in de naburige straten gaat dan fors omhoog.”

Ook interessant

“Een positieve kentering is nodig.”

24/01/2017

24/01/2017

SCHEPEN TOM VANDEPUT OVER DE STATIONSBUURT VAN HASSELT Benieuwd wat de gemeenteraad van Hasselt zal geven, vanavond. Op zich lijkt...

Hasselt gaat de zachte boulevardstukken dicht fietsen

23/10/2019

23/10/2019

Stad Hasselt pareert de niet aflatende kritiek op de half afgewerkte fietsboulevard met nieuwe werfaankondigingen. Op de drie grote missing...

Onder den Opera

27/07/2019

27/07/2019

Na iets meer dan twee jaar knip op de Antwerpse Leien ging onze man eens kijken hoe ver ze nu...

De spiegels van het nieuwe stadhuis

02/05/2018

02/05/2018

Fotograaf Kris Van de Sande liep gisteravond met zijn camera door de stad. Hij maakte enkele beauty shots van het...

Mobiliteit 3.0: slimmer naar en in Hasselt

03/02/2019

03/02/2019 1

Een nieuwe schepen van mobiliteit in een centrumstad met gekende mobiliteitsproblemen aan het begin van zijn ambtstermijn: voldoende redenen voor...

Lopen over het water

10/08/2016

10/08/2016

Op zaterdag 10 september organiseert de stad Sint-Truiden de tweede editie van de Monumentenrun. Zowel recreatieve als ervaren lopers passeren...

Hasselt maakt 600.000 euro vrij voor steunmaatregelen en roept op tot aandacht voor eenzamen

14/03/2020

14/03/2020 2

Stad Hasselt maakt 600.000 euro vrij als steun voor de Hasseltse horeca en haar samenleving in het algemeen. Tegelijk kijkt...

Onze kippen leggen eieren in de openbare ruimte

07/11/2017

07/11/2017

Afgelopen zaterdag werd de Kippodroom voorgesteld, een buurtinitiatief rond een gedeeld kippenhok in de Tuinwijk in Hasselt. Het proefproject krijgt...

Duurzame kerstpakjes helpen kleine beurzen en dakloze jongeren

25/11/2019

25/11/2019

Sinds vorige woensdag kom je in Galerij De Ware Vrienden in Hasselt de Empty Books & Toys Shop tegen. Leeg...

Kinderprikkels voor de binnenstad

21/02/2019

21/02/2019 1

Twintig uiteenlopende ‘speelprikkels’ krijgen momenteel een plekje op zo’n vijftien locaties in de Hasseltse binnenstad. Het gaat daarbij om een...

Creatief maar veilig naar Hasselt kermis

10/09/2020

10/09/2020

Stad Hasselt stelde begin deze week haar corona proof kermisplan voor, waardoor ze hoopt dat toch tussen de 60 en...

Nieuwe spoorbrug van Kuringen vandaag geplaatst

26/04/2020

26/04/2020

De twee huidige spoorbruggen over het Albertkanaal in Kuringen werden vandaag vervangen door één nieuwe hogere boogbrug en een fietsbrug....

YUP-hotel wil 26 kamers bijbouwen

20/11/2019

20/11/2019

Het YUP-hotel aan de Thonissenlaan in Hasselt wil aan de achterzijde uitbreiden met 26 nieuwe kamers. Daarover loopt momenteel een...

Jonge bomen krijgen een vochtige start

24/04/2020

24/04/2020

In diverse straten test de stad Hasselt sinds kort een druppelsysteem uit dat jonge, pas aangeplante bomen stabieler moet doen...

De schop gaat in de grond voor groene fietsboulevard

04/06/2018

04/06/2018

Vanochtend is een aannemer in opdracht van Agentschap Wegen en Verkeer en Stad Hasselt begonnen met de aanleg van de...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.