Feiten. Anders bekeken.

Veilige fietsoversteek met lichten en drukknop op Kempische Steenweg

Geschreven door  op in Lokaal Nieuws.

Tussen maandag 2 oktober en vrijdag 3 november creëert het Agentschap Wegen en Verkeer een nieuwe dubbelrichtingsfietsoversteek met lichten op de Kempische Steenweg in Hasselt. Het gevaarlijke kruispunt ter hoogte van de Zavelvennestraat en de Ranonkelstraat wordt op die manier een pak veiliger voor overstekende fietsers, tenminste wanneer zij de drukknop gebruiken en het nodige oversteekgeduld opbrengen.

“Om voetgangers en fietsers te detecteren in het verkeer installeren we op bepaalde plaatsen verkeerslichten met drukknoppen. Een druk op de knop maakt dat actieve weggebruikers binnen een maximum wachttijd groen krijgen en zich veilig naar de overkant kunnen begeven. Deze nieuwe oversteek zal op een cruciale plaats ruimte creëren voor overstekende fietsers op weg naar school, het werk, toeristische en andere bestemmingen”, verduidelijkt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters in het bijhorende persbericht.

Maximaal anderhalve minuut later kunnen zij dan in de toekomst deze drukke verkeersas oversteken. Zo lang duurt namelijk de doorlooptijd van een volledige cyclus die de verkeersinstallatie moet doorlopen. “Wanneer iemand op de drukknop duwt en het licht springt op groen, hebben fietsers 13 seconden om beide rijrichtingen over te steken in één beweging”, voegt de woordvoerster eraan toe. “Fietsers die op een later moment toekomen, wanneer het licht al even op groen staat, en voetgangers kunnen wachten in de middenberm en daar nog eens duwen op de drukknop om in de volgende cyclus aan de overkant te geraken.”

Die tijden zijn bovendien ook nog eens afhankelijk van het moment van de dag. “De installatie heeft een ochtend- (tot 12 uur) en avondprogramma (tot 24 uur), net om extra wachttijden tijdens spitsuren op dat traject te beperken. Er wordt dus afhankelijk van het tijdstip meer of minder groentijd voorzien voor verkeer richting Hasselt versus uitgaand verkeer.” Als de voorziene werktiming kan aangehouden worden, zijn de drukknoppen vanaf 3 november in werking. Uiteraard speelt het weer hierbij een rol, maar ook het verkeer en de hinder in de werfzone. AWV en de politie volgen dit nauw op tijdens de werkuren.

Afbeelding © Wegen en Verkeer

De werken gebeuren in twee fasen van elk een tweetal weken. De aannemer werkt tussen 9 uur en 15 uur om spitshinder te vermijden. Eerst gebeurt dat aan de kant van de Zavelvennestraat (richting Zonhoven en Houthalen), daarna aan de kant van de Ranonkelstraat (richting Hasselt). Aan beide zijden van de Kempische Steenweg wordt een dubbelrichtingsfietspad naar de oversteekzone voorzien, zowel vanuit de Ranonkelstraat als Zavelvennestraat/Kiewitdreef.

Fietsomleiding

Fietsers volgen vanaf 29 september en vervolgens tijdens de duur van de werken een omleiding naar “nabijgelegen kruispunten”. Ze fietsen aan beide zijden van de Kempische Steenweg in de twee richtingen tot enerzijds het kruispunt aan de kerk van Kiewit, of anderzijds tot aan de vertakking in Zonhoven, richting Beringen. Op die twee plekken kunnen ze dan veilig oversteken voor het vervolg van hun traject.

Doorgaand verkeer op de Kempische Steenweg kan de werfzone telkens over één rijstrook voorbij rijden aan een vertraagde snelheid van 50 km/uur. Aan de zijde waar niet gewerkt wordt, blijven beide rijstroken open. Bij de start van de werken zal de aantakking van de Zavelvennestraat enkele dagen afgesloten worden. Wanneer de werken aan de overkant starten, zal ook de aantakking met de Ranonkelstraat enkele dagen onderbroken worden.

De plooibakens, paaltjes en kasseien in de middenberm ter hoogte van de Zavelvennestraat worden opgebroken en vervangen door een groenzone. Er verandert verder niets aan de keerbewegingen op het traject, aldus nog AWV.

Meer werken in 2024

“Samen met nutsmaatschappij Fluvius en gemeente Zonhoven plannen we bovendien in 2024 riolerings- en wegeniswerken op verschillende straten rondom dit kruispunt, waaronder de Ranonkelstraat”, vertelt Hasselts schepen van Openbare Werken, Laurence Libert tenslotte nog. “Zo zal niet alleen de fietsveiligheid verbeteren dankzij de nieuwe fietsoversteekplaats, maar ook het fietscomfort in de naburige straten gaat dan fors omhoog.”

Ook interessant

Het gaat goed met uw insectenburgers

07/07/2016

07/07/2016

In de zomer van 2015 sloot het Beringse bedrijf BenSBugS met succes een crowdfunding campagne af. 265 mensen brachten 132.000...

Zelfs tijdens #Corona moet je een fiets kunnen ‘passen’

07/04/2020

07/04/2020

Traxio-Velo heeft schrik voor een ravage in de Belgische fietsensector en lanceert vandaag het voorstel om de verkoop van nieuwe...

PKP19 kan beginnen

14/08/2019

14/08/2019

De Pukkelpopweide ligt zo goed als helemaal klaar om drie dagen en één pre-avond 198 artiesten en 66.000 bezoekers per...

Ali op de vlucht voor de taliban

20/06/2017

20/06/2017

GASTBIJDRAGE ivm #WORLDREFUGEEDAY 2017 (deel 1) Annick Hus is freelance journaliste die ons speciaal voor Wereld Vluchtelingendag twee straffe artikelen...

29 Limburgse bibs sluiten een week als opstap naar de toekomst

20/03/2019

20/03/2019

Naar de bib gaan zal in 29 Limburgse steden en gemeenten de komende week – ruim genomen – niet mogelijk...

Porridge en Haggis in summerheat (Schots weekend Alden Biesen)

13/09/2016

13/09/2016

Het 31ste Schots weekend in Alden Biesen ging dit jaar gebukt onder een zinderende hitte. Schotten kunnen daar echter niet...

Oude gsm omruilen voor een pintje of een hotdog?

10/05/2017

10/05/2017

In april en mei focust Recupel, de vzw die de inzameling en recyclage van elektro-afval organiseert in België, op studenten....

Eindelijk. Het verhaal achter de groene fietsboulevard 2.0

31/12/2017

31/12/2017 4

Vorige week legde Stad Hasselt een plan op tafel om een aaneengesloten, comfortabele groene fietsboulevard te creëren. Minder dan een...

“Voortschrijdend inzicht” levert Sporting Hasselt een nieuw jeugdcomplex op

09/11/2017

09/11/2017

Dit najaar start voetbalclub Sporting Hasselt met de bouw van een nieuw jeugdcomplex. Een broodnodige investering van 1,5 miljoen euro...

Speciale aandacht voor gevluchte kinderen

20/06/2017

20/06/2017

Vandaag organiseert de stedelijke dienst Diversiteit van Stad Hasselt een gratis avond in teken van de Wereldvluchtelingendag. De documentaire ‘De...

Ludieke Critical Mass fietstocht doorheen Hasselt

31/08/2016

31/08/2016

De wekelijkse fietstocht van de Fietsbar in de Minderbroedersstraat krijgt vanavond een licht protest-tintje. Onder de naam ‘Weekly Ride Critical...

Belgian art krijgt vaste plek in de VS. Permanente ruimte voor Vanmechelen in Detroit

20/09/2016

20/09/2016

  Met de opening van de tentoonstelling ENERGY/MASS op 22 september bij Wasserman Projects in Detroit, krijgt Belgisch kunstenaar Koen Vanmechelen...

Drawing Day #1: de stad tekenen of tekenen in de stad?

13/10/2016

13/10/2016

Er zijn nog altijd vrije plaatsen voor ‘Drawing Day’, een dag vol inspirerende tekenactiviteiten op diverse plekken in Hasselt op...

Ook Tongeren vraagt erkenning als rampgebied na natte junimaand

22/08/2016

22/08/2016

De stad Tongeren heeft een aanvraag ingediend tot erkenning als rampgebied bij het Vlaams Rampenfonds om de schade van vooral...

Nieuw vakantiepark in Duitsland kiest voor Genkse houtskeletbouw

05/09/2017

05/09/2017

Machiels Building Solutions uit Genk gaf vandaag details vrij over de grootste order uit de geschiedenis van het bedrijf. De...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.