Feiten. Anders bekeken.

Adobe gaat voluit voor inspiratie en leren

Geschreven door  op in The Mobile Life.

Leren, Inspireren en Samenwerken’ is hét grote thema dat Adobe naar voor schuift in de grote zomerupdate van Creative Cloud. Daarnaast schuilen er weer verbeteringen in elk van hun softwarepakketten. 

Losstaand daarvan komen er ook weer een paar veelgevraagde features aan, dus laten we eens oplijsten wat een Adobe Creative Cloud abonnee allemaal mag verwachten.  

Leren & Inspiratie

Streamen is hip! Dus kan je met Fresco vanaf eind dit jaar zowel eigen tekensessies live streamen als streams van andere artiesten volgen. Moeder-app Creative Cloud Desktop wordt naast het beheren van je abonnement ook een hub voor leren en voor al je assets.

Samenwerken

Gedaan met pdf-bestanden te exporteren en rond te mailen. Vanaf nu kan je in InDesign je layouts gewoon delen vanuit de technologie die momenteel al bestaat in Acrobat. Zo kan het hele team makkelijk online én in real time opmerkingen geven en bijtekenen op je documenten, zonder heen-en-weer mailen van documenten, en zonder dat jijzelf InDesign moet verlaten.

Net zoals Photoshop gaat nu ook Illustrator richting de Cloud. Met Cloud Documents maakt deze design app zich klaar voor de langverwachte Illustrator for iPad, eind dit jaar. Adobe bracht vorig jaar ook al Photoshop for iPad uit. Volgens het bedrijf zou het automatisch opslaan in de Cloud tot vijf keer sneller gaan in vergelijking met opslag op een lokale schijf.

Als je een project binnenkrijgt dat gebruik maakt van Adobe Fonts, dan zullen die voortaan bij het openen automatisch op de achtergrond worden ingeladen. Opnieuw tijdwinst en groter gebruiksgemak.

De mogelijkheid om documenten te delen en samen te werken met Adobe XD zal voortaan niet enkel voor betalende klanten zijn, maar zal voor iedereen toegankelijk worden. Adobe Spark krijgt dan weer toegang tot Libraries. Ook zullen die assets van de Libraries makkelijk deelbaar worden in Microsoft Teams en Slack. Gebruikers van Creative Cloud Teams krijgen voortaan tenslotte ook 1 terabyte aan opslagruimte.

Innovatie

Meer dan ooit zet Adobe in op artificiële intelligentie (AI). Met Sensei wil het bedrijf nog meer automatiseren. Zo zal je in Photoshop (dit jaar 30 jaar oud trouwens!) met één klik nog eenvoudiger en automatisch mensen kunnen uitsnijden – zelfs de moeilijke kapsel-gevallen. Hoe Sensei zal omgaan met Chewbacca is echter nog niet bekend.

Adobe Camera Raw krijgt een broodnodige visuele update en lijkt voortaan meer op Lightroom CC. Qua consistentie kan dat zeker tellen. Patronen kan je vanaf nu ook simpeler dan ooit draaien. Is dat nu revolutionair? Niet meteen, maar na 30 jaar steekt ongeveer alles wat mogelijk is wel in één programma, lijkt ons. Wel klopt de achterliggende redenering: hoe meer tijdswinst, hoe meer terrasjestijd – in normale tijden toch.

Ook aan de TikTok-generatie heeft Adobe Sensei gedacht. Vorige week lanceerde Adobe al Photoshop Camera, een op AI gebaseerde camera die met ‘lenses’ (omdat Filters al té veel gebruikt werd, vermoeden we) unieke effecten genereert. Uiteraard horen daar samenwerkingen bij met artiesten – Billie Eilish onder andere -, dus verwacht maar een hoge notering in de App Store Charts.

Ook het leven van fotografen wordt weer een stuk makkelijker. Gebruikers van Lightroom for iPad zullen na de nieuwe updates rechtstreeks een foto in Photoshop for iPad kunnen bewerken, én ook weer terugsturen naar diezelfde Lightroom. Watermerken zijn nog een grote nieuwigheid in Lightroom for iPad. Volgens Adobe was dat dé meest gevraagde feature voor deze app. Ook hier krijg je voortaan nog meer lessen en inspiratie te zien, én de mogelijkheid om je eigen foto’s te uploaden als inspiratiebron voor anderen.

Local Adjustments krijgen in elke variant van Lightroom vanaf deze update ook de mogelijkheid om binnen een selectie de hue van een foto aan te passen. Een geel bloemetje kan nu makkelijk paars gemaakt worden, bijvoorbeeld.

Voor grootgebruikers is er helaas geen nieuws. Zo blijft de maximum limiet van online opslag op 10 terabyte staan. Dat kost je trouwens 100 euro per maand.

Ook voor video creators wordt het makkelijker om met verschillende beeldformaten te werken. Adobe Rush krijgt namelijk Auto Reframe, dat video voor zowel staand, liggend als bepaalde uitsnedes zoals Instagram TV kan voorbereiden. Ook kan je met Adobe Stock naadloos audiotracks in een project zetten, zonder watermerk, en aan het einde van de productierit alle licenties in één keer regelen.

Een hele boterham, zoals je merkt. Natuurlijk zijn er ook nog de gebruikelijke bug fixes en snelheidswinsten. Het beste nieuws bewaren we echter tot op het einde: want kan je niet wachten om met al deze nieuwigheden en verbeteringen aan de slag te gaan? Het grote deel van deze updates is nu beschikbaar. Enjoy! (kvds)

Ook interessant

Lightning To SD Card adapter (USB 3.0)

14/12/2015

14/12/2015

A single cable that replaces a MacBook Pro with an iPhone. Isn’t that just a preposterous thought? Strangely enough, with...

The Potter Perplexity

05/06/2015

05/06/2015

Lately, I’ve been taking the time to read again. I’ve started by re-reading the Harry Potter series. Being a fourteen...

De Nokia 3310 is dood, lang leve de Nokia 3310!

27/02/2017

27/02/2017

De Nokia 3310 klinkt iedereen wel bekend in de oren. Wie denkt aan deze klassieker, denkt onmiddellijk aan “onverwoestbaar” en...

Lichtshow met 300 ‘drones’ in Walt Disney World

21/11/2016

21/11/2016

Disney Springs, in Walt Disney World Resort in Orlando Florida krijgt een gloednieuwe avondshow: Starbright Holidays. Het speciale? Heel de show...

Ibiza, the island of …

01/11/2015

01/11/2015

There are moments in life where I ask myself, how did I ever end up here? Last Tuesday, I’ve had...

Doxie One

17/05/2013

17/05/2013

<p>​Doxie is a mobile scanner, promising a paperless future. Does it keep that promise? Read on! </p>

Apple Watch Impressions

16/05/2015

16/05/2015

<p>I've had an hour with the Apple Watch. And it was quite an introduction!</p>

SWAROVSKI OPTIK PA-i5 iPhone adapter

05/06/2014

05/06/2014

<p>Turn your <span>Swarovski telescope into an iPhone zoom lens with the PA-i5 iPhone adapter.  </span></p>

The Future of Star Wars

16/04/2015

16/04/2015

The most anticipated event of Star Wars Celebration was the opening panel of J.J. Abrams and Kathleen Kennedy discussing the future...

Apple Music

08/06/2015

08/06/2015

Apple just introduced Apple Music at WWDC. A single, intuitive app that combines the best ways to enjoy music —...

4G in Belgium

07/10/2013

07/10/2013

Our crew here at TML is located in Belgium. As seasoned technofreaks, most of us use iPhones since the beginning....

First Class

04/06/2013

04/06/2013

<p>​Traveling first class: the magic world of food, wifi and leg-room. But is it all as magical a they say? </p>

Contigo Grace

20/09/2013

20/09/2013 1

<p>Drinking on the go, in an ecological way. Does Contigo makes it easy, or will it just leave you with a wet backpack. Read on!  </p>

Review: Sonos Beam

20/02/2019

20/02/2019

Het is moeilijk om objectief te zijn bij een product in een ecosysteem dat je dagelijks gebruikt. Net zoals Apple...

Importing XQD Cards on an iPad

05/07/2016

05/07/2016 2

Update for the 2018 iPad Pro below iPad Pro with Lightning So, two months ago I got a shiny new...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.