Feiten. Anders bekeken.

Adobe pakt uit met een hoop nieuwigheden op MAX

Geschreven door  op in The Mobile Life.

Deze week vindt de Adobe MAX Conference plaats in Las Vegas. Het zelfverklaarde centrum voor creativiteit pakt ook dit jaar uit met een hoop interessante lezingen en sprekers zoals regisseur Jon Favreau, Obama’s fotograaf Pete Souza en designer Aaron Draplin. Voor creatievelingen die zweren bij Adobe producten zoals Photoshop en Premiere is het evenement een hoogmis vol nieuwigheden in design-, video- en fotobewerkingssoftware. Deze editie stelt Adobe zelfs de grootste release voor sinds de introductie van Creative Cloud, het maandelijkse huurplatform dat zorgt dat je altijd toegang hebt tot de nieuwste software.

Beginnen doen we met vijf nieuwe programma’s in het pakket: XD, Dimension en Spark voor designers, Character Animator in de video-wereld, en een gloednieuwe Lightroom voor fotografen. Artificial Inteligence is hot, en dat weten ze bij Adobe ook. Zo integreren ze Adobe Sensei in hun fotoproducten, zodat er automatisch tags en informatie kan toegevoegd worden op beelden. In Dimension zal Sensei de 3D beelden analyseren en automatisch het licht aanpassen.

We kregen alvast een blik op enkele nieuwe elementen, en overlopen ze graag met jou.

Design

Interactieve prototypes maken van producten is opeens een stuk simpeler met Adobe XD. Het vroegere Project Felix heet voortaan officieel Adobe Dimension. De 3D applicatie richt zich op grafisch ontwerpers die snel hun Photoshop en Illustrator files in een 3D omgeving kunnen plaatsen. Zo kunnen bijvoorbeeld snel virtuele verpakkingsfoto’s gemaakt worden. Spark heeft intussen de bètafase achter de rug, en zorgt voor het maken van snelle websites.

Photoshop brengt een hele hoop nieuwe borstels voor digitale schilders, een nieuwe curve pen, en een interactieve cursus voor beginners. Illustrator krijgt dan weer een nieuw, contextueel infopaneel voor elementen, verbeteringen voor Artboards, de Puppet Warp Tool van After Effects, en variabele fontkleur-ondersteuning. InDesign krijgt ook enkele kleinere updates, maar moet het vooral hebben van een snelheidsboost, net zoals Illustrator dat 30% sneller werkt.

Video

Tegenwoordig heeft iedereen een foto- en filmcamera in zijn broekzak zitten. Sommige films worden zelfs al op een iPhone gedraaid. Dus krijgen video tools heel wat aandacht. Een van de coolste innovaties is een volwaardige app geworden: Character Animator. Zo kan je een zelfgemaakt 2D figuurtje uit Illustrator of Photoshop gaan animeren met een webcam. In realtime kan de software lichaams- en gezichtsbewegingen detecteren en omvormen tot een bewegende figuur.

Premiere en After Effects gaan dan de 360 VR tour op, met ondersteuning voor deze nieuwe workflows. Een veelgevraagde feature is nu ook toegevoegd aan Premiere, namelijk de mogelijkheid om verschillende projecten tegelijk open te hebben staan. De nieuwe After Effects zal ook beter de GPU kunnen benutten. Samenwerken zal met Team Projects voortaan ook vlotter gaan.

Fotografie

Dat alles naar de cloud verhuist, is al langer bekend. Met een gloednieuwe versie van Lightroom volgt Adobe die trend. Je krijgt met het Creative Cloud abonnement 1 terabyte (TB) om foto’s online te bewaren, en om die vanop elk device te bekijken, te bewerken en te delen naar vrienden, Facebook of Adobe Portfolio. De Lightroom zoals we die nu kennen, blijft ook bestaan voor fotografen die nog niet klaar zijn om online te gaan. Voortaan zal die versie als Lightroom Classic door het leven gaan.

De nieuwe Lightroom heeft één enorme troef: met Sensei is het voortaan verleden tijd om foto’s handmatig te taggen en te sorteren. De software doet dit automatisch én op elk toestel.

Net zoals elf jaar geleden ziet Adobe deze nieuwe versie als een start, en niet als het definitieve antwoord om alle wensen van alle fotografen in te wisselen. Zo blijft het bedrijf nog altijd features toevoegen aan de Classic versie, terwijl het de cloudversie klaarstoomt en voor iedereen beschikbaar maakt. Toch is duidelijk dat Adobe de eigen cloudoplossing als de toekomst ziet. Zo zullen features zoals Sensei gelimiteerd zijn tot Lightroom en niet naar Lightroom Classic komen. Het zal wel mogelijk zijn om RAW files mét edits te exporteren vanuit de nieuwe Lightroom naar Lightroom Classic.

Kom je met 1 TB opslagruimte niet toe, dan kan je extra ruimte bijkopen: één TB extra kost $9.99 per maand. Let wel: de Europese prijzen zijn nog niet bekend. Fotografen die enkel Lightroom Mobile willen gebruiken, kunnen voor $4.99/maand ook het Lightroom Mobile Plan (iOS/Android) met 100 GB aan cloud storage bestellen.

In een later artikel gaan we dieper in op de nieuwe software zoals Lightroom, eens die beschikbaar is. (kvds)

Ook interessant

Apple lanceert de iPhone voor iedereen.

01/05/2020

01/05/2020

Als geek-in-residence krijg ik regelmatig de vraag: “Welke smartphone moet ik nu kopen?” Mijn antwoord is al sinds maart 2008:...

The Everyday Messenger

25/07/2015

25/07/2015

As any photographer can attest, no matter how good each camera bag is, there always is something that we feel...

“Take back your life.” Gebruik voortaan een domme telefoon.

12/01/2017

12/01/2017

Een ‘domme’ telefoon. Daarmee zou je The Light Phone best kunnen omschrijven. Maar zo is hij wel bedoeld. Het ding...

MOBIB in Belgium

02/09/2014

02/09/2014

<p>Is Belgium ready for a revolution in public transport? We hope so, because it's here with MOBIB.</p>

Philips hue debuts long awaited E14 bulbs

17/03/2017

17/03/2017

With Hue, Philips has a very extensive connected lights system, offering quality light and colour in a home setting. However, one...

Pocket Tripod

27/11/2013

27/11/2013 2

<p>The Pocket Tripod is a genius little bit of bendable technology, fits in your wallet and holds your phone steady. </p>

The Primark Effect

11/06/2015

11/06/2015

Last month, big blue neon letters where erected in our city center, making the opening of our cities Primark coming...

Virtuele pannenkoeken bakken om te leren

02/03/2017

02/03/2017

Klanten bij IKEA Hasselt kunnen twee virtual reality (VR)-toepassingen testen die hen op termijn kunnen helpen bij het plannen en...

Lichtshow met 300 ‘drones’ in Walt Disney World

21/11/2016

21/11/2016

Disney Springs, in Walt Disney World Resort in Orlando Florida krijgt een gloednieuwe avondshow: Starbright Holidays. Het speciale? Heel de show...

SONOS PLAYBAR

04/08/2016

04/08/2016

One of the first things I like to do when having a new speaker, is blast out the THX theme....

LEGO WALL•E (21303)

29/09/2015

29/09/2015

It’s not every day you can call a LEGO set adorable, but then again, it’s not every day they release...

Apple Music

08/06/2015

08/06/2015

Apple just introduced Apple Music at WWDC. A single, intuitive app that combines the best ways to enjoy music —...

Preserving memories: Epson FF-680W

05/09/2019

05/09/2019

What’s the price of a memory? As a photographer I can tell you: memories are priceless. In 20-30 years time...

Review: LaCie 2big Dock

10/04/2018

10/04/2018

For a photographer like me, storage is one of those necessary evils. The more you create, the more expensive things...

A day in the life (of HomeKit)

02/02/2018

02/02/2018

Apple’s home automation system Homekit has been in my life for a few years now, which means that it is time...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.