Feiten. Anders bekeken.

#MWC17: Wat is “blockchain” en hoe kunnen we het gebruiken?

Geschreven door  op in The Mobile Life.

Mobile World Congress draait niet enkel om mobiele telefoons en accessoires. Meer dan ooit draait het ook om het “Internet of Things”, om “Connected Living” en netwerken. Eén van de onderwerpen op de eerste dag van het hoogtepunt van het jaar voor de mobiele industrie was “blockchain”. Wij gingen op onderzoek uit en leggen uit wat “blockchain” juist is.

Foto © Bram Vandeperre / Bad Republic

De eerste vraag die waarschijnlijk in je opkomt is: “wat is blockchain?”

Blockchain kan je eigenlijk best vergelijken met een databank aan gegevens. Een praktisch voorbeeld zal de logica achter blockchain misschien duidelijk maken.  Stel, je hebt een masterdiploma behaald aan een universiteit in België. Jij ontvangt daarvan een mooi papiertje, en de unief zelf houdt dit bij in haar administratie. Wanneer je naar het buitenland verhuist, kan je dus aan de hand van die universiteit bewijzen dat je effectief over dit diploma beschikt.

Stel nu echter dat België in een staat van corruptie geraakt, en die corrupte overheid beheert voortaan de universiteiten. Deze overheid laat bovendien de database van de universiteit volledig wissen, zodat je geen enkel bewijs meer hebt dat jij effectief dat diploma hebt behaald – behalve dat stukje papier, waarvan de echtheid niet meer valt te bewijzen, want de bevestiging door de universiteit is er niet meer.

In het geval van blockchain zou deze informatie over jouw diploma verspreid worden over een netwerk van computers dat zich uitstrekt over de hele wereld. Als één van die computers in handen komt van een corrupte overheid, dan zijn er nog een onbepaald aantal andere computers die wél zeggen dat je je diploma haalde. Zolang die corrupte overheid niet 51% van alle computers in het netwerk kan controleren, is er dus geen probleem.

De computers in bovenstaand voorbeeld zijn met andere woorden de “blocks” in een ketting (vandaar “blockchain”), een cryptografisch netwerk waarbij de informatie moet worden geverifieerd door meerdere “blocks” in de ketting. Deze technologie kan worden toegepast voor medische gegevens, bankgegevens (bitcoin is hiervan tot heden het meest gekende voorbeeld), diploma’s, transacties (verkoop van tickets, online stemmen bij verkiezingen, ..), et cetera.

Maar, is het veilig?
Zolang de meerderheid in de blockchain aangeeft dat de gegevens echt zijn, is er geen probleem. Dat zou betekenen dat een kwaadaardige overheid 51% van alle transacties zou moeten uitmaken om iets terug te draaien. Het zou echter snel opvallen wanneer meer dan de helft van de blockchain door een kwaadaardige partij wordt beïnvloed. Er is altijd een spoor van transacties, dus ook wanneer deze worden teruggedraaid.

Neem bitcoin als voorbeeld. Momenteel wordt voor de blockchain van bitcoin evenveel energie gebruikt als de hoeveelheid energie die Ierland gebruikt. Zou je bitcoin dus willen beïnvloeden, dan zal je computerkracht moeten inschakelen die net iets meer energie verbruikt dan het hele land Ierland om 51% van het netwerk uit te maken. Niet bepaald iets dat lang verborgen zou blijven, toch?

En wat met mijn privacy?
Blockchain is misschien niet direct geschikt om je rekeningsaldo van je bank te bewaren, vermits iedereen deze informatie zou kunnen raadplegen. Voor minder privacygevoelige informatie is het misschien wel gemakkelijker om blockchain te implementeren. Echter kan deze informatie ook versleuteld of geanonimiseerd worden, al is dan wel het grote voordeel van blockchain weg: iedereen kan de transacties zien en manipulaties zijn gemakkelijk op te sporen door iedereen.

Eén vraag die werd gesteld tijdens het gesprek op Mobile World Congress is misschien wel gelijk één van de belangrijkste: is blockchain een oplossing voor een niet bestaand probleem?
Misschien wel, maar als we de afgelopen jaren één ding hebben geleerd, dan is het wel dat één partij niet altijd betrouwbaar is. Denk aan de Syrische of Turkse regering, de banken (en bankencrisis), of zelfs heel actueel, de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump met zijn “alternative facts”. Dus misschien is het helemaal niet zo’n gek idee om gevoelige informatie te laten verifiëren door meerdere bronnen. En des te meer “blocks” er zijn in de “blockchain”, des te veiliger deze is.

Hoe we blockchain gaan implementeren in de alledaagse wereld – en dus aantrekkelijk kunnen maken voor het grote publiek – is met andere woorden nog afwachten. Al is het een veelbelovende technologie waarvan we eigenlijk de volledige kracht nog altijd niet beseffen. De toekomst zal het uitwijzen. (bv)

Ook interessant

Star Wars at Madame Tussauds

18/10/2015

18/10/2015

As if a new movie, a Star Wars land and a TV series aren’t enough Star Wars for you, you...

State of Mobib 2017

05/01/2018

05/01/2018

MOBIB (MOBility In Belgium), het groots aangekondigde systeem om tickets op openbaar vervoer te vereenvoudigen is ondertussen al enkele jaren...

Captain America: Civil War

24/04/2016

24/04/2016

I never had a history of American comic book heroes. The closest we got at home to big heroes was...

Nokia Treasure Tag

19/02/2014

19/02/2014

<p>I bet you have lost your keys once. Phrases like 'where is my wallet?' happen more than once? Good news then! Nokia introduces the Treasure Tag. </p>

The Jungle Book trailer hits!

15/09/2015

15/09/2015

Anticipated for quite some time, Disney just released the trailer for The Jungle Book! Check it out here!

London Underground Typeface turns 100

15/06/2016

15/06/2016

It might be one of the most iconic and beloved fonts out there: Johnston. Since its creation in 1916 it...

LowePro Pro-Runner 450W Backpack

21/03/2013

21/03/2013

<p>​There are days where you absolutely positively have to carry every lens in one bag. Is this the mother of all backpacks? Let's find out. </p>

The Art Of Elimination

17/06/2015

17/06/2015

When flying a low-fares airline such as Ryanair, it’s important to travel as light as possible. Each extra pound can...

The Technology Opera, in the key of HP

10/05/2012

10/05/2012

<p>HP invited us for their Global Influencers Summit 2012 in Shanghai to present 'the future'. Did they live up to to promise? </p>

Flying with electronics

12/10/2015

12/10/2015

When our resident Video Genius Timo asked me for tips flying to Sweden on assignment, I figured, why not make...

TV is broken

16/09/2014

16/09/2014

<p>Buying a Blu-ray box made me realise just how bad the TV user interface is. </p>

Bose Soundlink Mini

10/09/2013

10/09/2013 2

<p>Speakers on the go usually are overpriced crap. Did Bose cuts that crap with the Soundlink Mini? Read on!  </p>

SWAROVSKI OPTIK PA-i5 iPhone adapter

05/06/2014

05/06/2014

<p>Turn your <span>Swarovski telescope into an iPhone zoom lens with the PA-i5 iPhone adapter.  </span></p>

The Potter Perplexity

05/06/2015

05/06/2015

Lately, I’ve been taking the time to read again. I’ve started by re-reading the Harry Potter series. Being a fourteen...

OPINIE – De toekomst is er nog niet: contactloos betalen

14/01/2017

14/01/2017 1

Wij, Belgen, maken het ons precies graag ingewikkeld. En hoe langer dat het duurt om het ons gemakkelijker te maken,...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.