Feiten. Anders bekeken.

#MWC17: Wat is “blockchain” en hoe kunnen we het gebruiken?

Geschreven door  op in The Mobile Life.

Mobile World Congress draait niet enkel om mobiele telefoons en accessoires. Meer dan ooit draait het ook om het “Internet of Things”, om “Connected Living” en netwerken. Eén van de onderwerpen op de eerste dag van het hoogtepunt van het jaar voor de mobiele industrie was “blockchain”. Wij gingen op onderzoek uit en leggen uit wat “blockchain” juist is.

Foto © Bram Vandeperre / Bad Republic

De eerste vraag die waarschijnlijk in je opkomt is: “wat is blockchain?”

Blockchain kan je eigenlijk best vergelijken met een databank aan gegevens. Een praktisch voorbeeld zal de logica achter blockchain misschien duidelijk maken.  Stel, je hebt een masterdiploma behaald aan een universiteit in België. Jij ontvangt daarvan een mooi papiertje, en de unief zelf houdt dit bij in haar administratie. Wanneer je naar het buitenland verhuist, kan je dus aan de hand van die universiteit bewijzen dat je effectief over dit diploma beschikt.

Stel nu echter dat België in een staat van corruptie geraakt, en die corrupte overheid beheert voortaan de universiteiten. Deze overheid laat bovendien de database van de universiteit volledig wissen, zodat je geen enkel bewijs meer hebt dat jij effectief dat diploma hebt behaald – behalve dat stukje papier, waarvan de echtheid niet meer valt te bewijzen, want de bevestiging door de universiteit is er niet meer.

In het geval van blockchain zou deze informatie over jouw diploma verspreid worden over een netwerk van computers dat zich uitstrekt over de hele wereld. Als één van die computers in handen komt van een corrupte overheid, dan zijn er nog een onbepaald aantal andere computers die wél zeggen dat je je diploma haalde. Zolang die corrupte overheid niet 51% van alle computers in het netwerk kan controleren, is er dus geen probleem.

De computers in bovenstaand voorbeeld zijn met andere woorden de “blocks” in een ketting (vandaar “blockchain”), een cryptografisch netwerk waarbij de informatie moet worden geverifieerd door meerdere “blocks” in de ketting. Deze technologie kan worden toegepast voor medische gegevens, bankgegevens (bitcoin is hiervan tot heden het meest gekende voorbeeld), diploma’s, transacties (verkoop van tickets, online stemmen bij verkiezingen, ..), et cetera.

Maar, is het veilig?
Zolang de meerderheid in de blockchain aangeeft dat de gegevens echt zijn, is er geen probleem. Dat zou betekenen dat een kwaadaardige overheid 51% van alle transacties zou moeten uitmaken om iets terug te draaien. Het zou echter snel opvallen wanneer meer dan de helft van de blockchain door een kwaadaardige partij wordt beïnvloed. Er is altijd een spoor van transacties, dus ook wanneer deze worden teruggedraaid.

Neem bitcoin als voorbeeld. Momenteel wordt voor de blockchain van bitcoin evenveel energie gebruikt als de hoeveelheid energie die Ierland gebruikt. Zou je bitcoin dus willen beïnvloeden, dan zal je computerkracht moeten inschakelen die net iets meer energie verbruikt dan het hele land Ierland om 51% van het netwerk uit te maken. Niet bepaald iets dat lang verborgen zou blijven, toch?

En wat met mijn privacy?
Blockchain is misschien niet direct geschikt om je rekeningsaldo van je bank te bewaren, vermits iedereen deze informatie zou kunnen raadplegen. Voor minder privacygevoelige informatie is het misschien wel gemakkelijker om blockchain te implementeren. Echter kan deze informatie ook versleuteld of geanonimiseerd worden, al is dan wel het grote voordeel van blockchain weg: iedereen kan de transacties zien en manipulaties zijn gemakkelijk op te sporen door iedereen.

Eén vraag die werd gesteld tijdens het gesprek op Mobile World Congress is misschien wel gelijk één van de belangrijkste: is blockchain een oplossing voor een niet bestaand probleem?
Misschien wel, maar als we de afgelopen jaren één ding hebben geleerd, dan is het wel dat één partij niet altijd betrouwbaar is. Denk aan de Syrische of Turkse regering, de banken (en bankencrisis), of zelfs heel actueel, de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump met zijn “alternative facts”. Dus misschien is het helemaal niet zo’n gek idee om gevoelige informatie te laten verifiëren door meerdere bronnen. En des te meer “blocks” er zijn in de “blockchain”, des te veiliger deze is.

Hoe we blockchain gaan implementeren in de alledaagse wereld – en dus aantrekkelijk kunnen maken voor het grote publiek – is met andere woorden nog afwachten. Al is het een veelbelovende technologie waarvan we eigenlijk de volledige kracht nog altijd niet beseffen. De toekomst zal het uitwijzen. (bv)

Ook interessant

First Class

04/06/2013

04/06/2013

<p>​Traveling first class: the magic world of food, wifi and leg-room. But is it all as magical a they say? </p>

OPINIE – Wat een techneut lijden kan. 

01/03/2017

01/03/2017

Het zijn niet altijd zonnestralen in de wereld van de technologie. Ik schaats graag op het scherpst van de snede....

Planning a move

31/07/2015

31/07/2015

Moving can be stressful and chaotic, but with a little bit of planning, it can go like a breeze.

The professional failure that is Photos.app

20/04/2015

20/04/2015

<p>Photos.app isn't the tool we hoped to be.</p>

Star Wars: All 6 Films At Once

17/06/2015

17/06/2015

Last week I had an idea of what it would look like if you where to play all Star Wars...

SONOS PLAYBAR

04/08/2016

04/08/2016

One of the first things I like to do when having a new speaker, is blast out the THX theme....

Van product naar experience

07/11/2017

07/11/2017

Een koffietje is al lang geen koffie meer. Als je in de stad zin hebt in koffie kies je tegenwoordig...

LowePro Pro-Runner 450W Backpack

21/03/2013

21/03/2013

<p>​There are days where you absolutely positively have to carry every lens in one bag. Is this the mother of all backpacks? Let's find out. </p>

The Everyday Messenger

25/07/2015

25/07/2015

As any photographer can attest, no matter how good each camera bag is, there always is something that we feel...

iTunes Match

15/03/2013

15/03/2013

<p>​iTunes Match. Not just another locker service. Or is it? </p>

Ibiza, the island of …

01/11/2015

01/11/2015

There are moments in life where I ask myself, how did I ever end up here? Last Tuesday, I’ve had...

We komen nu aan in Klant-Centraal

12/10/2016

12/10/2016

Er waait al even een frisse wind door de NMBS. Het eens zo statige staatsbedrijf is ondertussen bijna drie jaar...

Doxie One

17/05/2013

17/05/2013

<p>​Doxie is a mobile scanner, promising a paperless future. Does it keep that promise? Read on! </p>

Bose CineMate 15 & Solo 15

25/02/2015

25/02/2015

<p>Producer of fine audio-equipment Bose released two new Home cinema solutions in tiny packages. We tested both.</p>

Hello Bank!

17/05/2013

17/05/2013

<p>Hello Bank! is a completely new online-only bank by BNP Paribas Fortis. We were at the launch event in Brussels.</p>

Reageer
Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.