Feiten. Anders bekeken.

Pukkelpop 2018: de festivalstad is er klaar voor

Geschreven door  op in Festival Special.

Het immens grote Pukkelpopterrein is bijna klaar voor drie dagen en vier avonden festivalbeleving. Tijdens een persrondleiding toonde Chokri Mahassine de veranderingen van dit jaar. Een houten wandelweg van 528 meter lang, dwars doorheen de Main Stage-zone tot aan de Boiler, en de verplaatsing van een aantal tenten zijn de opvallendste. Verder is er kunst, klassieke muziek en afkolfgelegenheid voor wie zijn gading niet zou vinden in het traditionele aanbod van muziek, eten en duurzame experimenten. Voldoende stof voor een uitgebreid overzicht.

Na een stukje aardbeientaart om de aankomende verjaardag van burgemeester Vananroye te vieren, licht Chokri op diverse plaatsen de vernieuwingen en wijzigingen toe. “Elk jaar proberen we ons publiek te verrassen. Dit jaar zijn er zelfs veel zaken anders dan de vorige jaren”, vat Chokri samen.

Afbeelding © Bad Republic

Efficiënter binnen

Nog vooraleer de festivalganger het terrein betreedt, zal hij hopelijk al een eerste efficiëntieverbetering hebben vastgesteld. “Dit jaar testen we uit of de toegang tot het terrein vlotter kan verlopen als mensen hun ticket meteen aan de campingzijde van de Kempische Steenweg laten registreren en dan hun bandje krijgen. Dat gebeurt aan de linkerkant van de campingtoegang. Dan schuiven ze meteen door naar de rechterzijde die toegang geeft tot hun kampeerplaats. Eens hun tentje staat, kunnen ze dan sneller op het terrein geraken.” Natuurlijk moeten ze eerst ook nog via de veiligheidsscanners passeren natuurlijk.

“We zagen in het verleden hier maar ook bij andere festivals hoe er vooral de eerste dag vaak opstoppingen ontstonden om bandjes af te halen bij aankomst. Deze nieuwe aanpak gaat dat hopelijk verhelpen.” De toegangszone tot het festival ligt dit jaar ook vrijwel recht tegenover de campingsite. De veiligheidsscanners staan onder een lange en comfortabele tent – zelfs met planten! – om de festivalganger meteen een aangenaam gevoel te geven. Voor de nieuwe procedure zullen ook meer (veiligheids)mensen ingezet worden, verzekert Chokri.

Afbeelding © Bad Republic

De opstelling van de tenten is ook grondig dooreen geschud. De Lift, sinds 2016 toegevoegd voor de ‘kleinste’ muzikale ontdekkingen, staat dit jaar tegenover de Main Stage in plaats van helemaal weggedrumd achter Food Wood (vorig jaar). Ook de Castello krijgt een andere plek: die werd ook achteraan weggehaald en staat langs de ingang. De Club staat vlak achter de Marquee, maar negentig graden gedraaid ten opzichte van die laatste. Traditioneel pendelen er heel wat bezoekers tussen deze twee kleinere tenten waarbij ze dan vaak de grote massa’s richting de Main Stage moesten kruisen. De Marquee is trouwens iets kleiner geworden ten opzichte van vorig jaar. De Petit Bazar verhuist dit jaar naar helemaal achteraan, nog voorbij de Boiler, Dance en Booth. Die verplaatsing zorgt voor een grotere Dance-VIP-ruimte en meer toiletten in die zone – ook altijd aangenaam in ‘dringende’ omstandigheden.

Afbeelding © Bad Republic

Boulevard zonder bomen

De nieuwe wandelboulevard zal direct opvallen. De bomenrij halfweg de mainstage-zone is helemaal verdwenen en ook de poortconstructie die deze mainstage site afscheidde van de Dance en Boilerzone is er niet meer. Het terrein voelt daarmee totaal anders aan. Wat die bomen betreft, die zijn allemaal aan een ziekte kapot gegaan, vangen we tijdens de rondleiding op. Vandaar het initiatief om een alternatieve wandelweg te accentueren. Bovendien vermijdt het opwaaiend stof bij droog weer en modder bij eventueel slecht weer, wat natuurlijk ook altijd aangenaam is. Drie grote lichtkranten geven onderweg de nodige informatie.

Chokri over ‘zijn stad’

Elk jaar opnieuw zijn we onder de indruk van de ministad die ontstaat binnen een periode van ongeveer één maand (en trouwens een week na het festival alweer verdwenen is). Dus stelden we Chokri na de rondleiding gewoon de vraag: waarom zegt iedereen nog ‘festivalorganisator’ tegen jou als je eerder een ‘stadsbouwer’ lijkt?

(lacht hartelijk) “Het festival neemt tegenwoordig nogal grote vormen en normen aan, ja. Maar als je 80.000 mensen wil ontvangen, dan zal je er toch wel voor moeten zorgen dat ze kunnen slapen, eten, zich amuseren, muziek beluisteren. Als je daarnaast met een paar duizend artiesten zit en met tienduizend medewerkers en dergelijke, dan is dat inderdaad bijna een stad.”

Afbeelding © Bad Republic

Dan zijn er natuurlijk al die randaspecten zoals duurzaamheid, mobiliteit, veiligheid enzoverder die een immer grotere rol gaan spelen. En waar Pukkelpop ook héél veel aandacht aan besteedt trouwens. Chokri: “De aantallen zijn hier veel groter, dus je moet je daarop voorbereiden. Alleen al het aantal medewerkers is drie of vier keer zo groot als waar we begonnen in Heppen, met heel het publiek van toen samen. Dus dat brengt afval met zich mee, dat brengt heel veel mobiliteit met zich mee. Je moet dan proberen om bijvoorbeeld met openbaar vervoer betere en sterkere afspraken te maken. Of om medewerkers te stimuleren om met de fiets te komen. Je gaat ook meer regeltjes moeten organiseren omwille van de veiligheid. Want uiteindelijk is veilig werken en veilig aanwezig kunnen zijn, allemaal écht nodig. Het festival groeit, dus moet je al die componenten goed in kaart brengen. Met ons team doen we ons best om dat op de best mogelijke manier te organiseren.”

Afbeelding © Bad Republic

Waar ben je dit jaar het meest trots op?
“Goh, dat is een zeer moeilijke vraag. Ik denk de look and feel die we weer eens heruitgevonden hebben. Het festival gaat er weer iets anders uitzien. Als je de constructie van de tenten bekijkt, het samenwerkingsverband met musea voor beeld en video onder andere, dat is weer een stap verder. Van woensdagavond tot zaterdagavond zal je zien wat een effect dat kan hebben op een festival. Als ik zie dat we in de Boilerroom dat project met recyclagereepjes hebben gedaan, met materiaal dat er nog lag. 30.000 reepjes werden daarvan gemaakt, dat is enorm. Dat is allemaal met de hand gedaan door veel vrijwilligers en verenigingen. Maar het is er. En die reepjes gaan in die tent voor een fantastische sfeer zorgen. Daar ben ik fier op.”

En naar welke band ga je dit jaar absoluut kijken?
(Zonder aarzeling, en met blinkende ogen) “Shellac!”

Muziek

Uiteraard draait Pukkelpop al sinds 1985 rond muziek. Een eclectische mix van nieuwe, oude, kleinere en grotere bands op acht podia blijft de gehanteerde formule die toelaat om een dagprogramma op maat uit te werken. De grote jongens en meisjes van dienst op de Main Stage zijn Dua Lipa, The War on Drugs en Arcade Fire zijn, Papa Roach, N.E.R.D en Oscar and The Wolf op vrijdag en Bazart, Imagine Dragons en Kendrick Lamar op zaterdag. Maar verspreid over de andere zeven podia vallen elk jaar weer tal van ontdekkingen te doen.

Afbeelding © Pukkelpop

Er is dit jaar voor het eerste klassieke muziek aanwezig op donderdag, dankzij Bram Meese van Crossbones Trombone Collective – zelf al sinds jaar en dag een trouwe Pukkelpopbezoeker. “Het enige muziekgenre dat quasi nooit aan bod komt tijdens de Belgische zomerfestivals is klassieke muziek. Als geschoold klassiek muzikant en muziekleerkracht vind ik dat uiteraard zeer jammer. Chokri en zijn team waren echter meteen enthousiast en hebben ons volledige carte blanche gegeven.” Zo ontstond de Marquee Ouverture dus.

Niemand minder dan Jef Neve hielp bij de samenstelling van een programma rond hedendaagse klassieke componisten. Herkenbaar en toegankelijk waren de kernpunten die de clichés rond klassieke muziek op rock-‘n-rollmanier moesten counteren. Liefst 25 muzikanten brengen werk van de Ola Gjeillo, Anton Bruckner, de Max Richter-update van Vivaldi’s Vier Seizoenen en eigen composities van Neve.

Dan is er ook nog een hoofdstuk Mauro Pawlowski die De Kempenzonen meebrengt voor een ‘party with fanfare’. “Wat je mag verwachten?” vraagt Pukkelpop zich af op haar website? “Geen flauw idee, maar het klinkt nu al reuze spannend.” Mauro staat trouwens al voor de tiende keer of zo op het festival. “Dan mag het wel iets speciaals hebben, toch?”, voegt de site eraan toe. Willy Sommers, denkt Mauro dan.

Afbeelding © Abbey Braden

Shellac, de band waar Chokri het over had, staat ook bovenaan ons lijstje trouwens – op donderdagavond om 19u05 in de Club. Vraag bij gelegenheid eens aan de hele oude garde van Pukkelpoppers naar een lijstje van hun meest memorabele concerten ooit uit de geschiedenis van het festival. De kans is groot dat de band waarmee het voor Steve Albini (de spil van Shellac) allemaal begon, ergens vrij bovenaan in dat lijstje genoemd wordt. We spreken over de doortocht van Big Black tijdens het gezegende jaar 1987. Waarschijnlijk ligt er aan de kanten van Heppen ergens zo’n ouderwetse tentpaal die nog altijd na-trilt. Als Albini donderdag ook maar een fractie van dat concert evenaart, spreek je al moeiteloos over een hoogtepunt van het festival.

Steve Albini is intussen trouwens een wereldwijd gekend en geroemd producer die zijn bands er eigenlijk voor de fun uitpikt. Pixies, Nirvana, PJ Harvey of The Stooges genoten bijvoorbeeld al van zijn knopjeskunsten, maar ook Gruppo di Pawlowski, Raketkanon en Cocaine Piss. Normaal speelt hij nooit op festivals vertelt de Pukkelpop-website, maar dit jaar maakt hij een uitzondering voor Primavera Sound en voor Pukkelpop. “Een liveshow van Shellac slaat in als een splinterbom. Het laat je verweesd en verscheurd achter. Be prepared!” lezen we verder nog. Klopt als een bus. En vergeet vooral uw oordoppen niet.

Aandacht voor ma en pa

Wil je feesten tot in de vroege uurtjes met nadruk op De Gitaar in plaats van enkel beats? Ga dan tot vier uur ’s morgens eens kijken naar Underground, een gloednieuw afterparty-concept in de Castello. “Met Underground richten we ons specifiek naar de Pukkelpoppers die houden van alternatievere rock. Zij krijgen
vanaf nu hun eigen feeststek in de Castello-tent. Hard gaan op The Strokes, meebrullen met Arctic Monkeys, vuist in de lucht bij een Britpopanthem, luchtgitaar bij een metalclassic of de pogo inzetten op de Ramones? Sonic Youth, Parquet Courts, Weezer, Vampire Weekend, The Vaccines of David Bowie. Het kan en mag allemaal.” Zegt Chokri zelf, en die kan het weten.

Stijn van de Voorde (woensdag), Eppo Janssen (donderdag), Goe Vur In Den Otto (vrijdag) en Bram Willems (zaterdag) zijn de dj’s van dienst. Zij verwachten je na de headliner in de Castello voor een paar uurtjes “gezond feesten”. In de naastgelegen Beer Shack draaien de hele dag door diverse dj’s gelijkaardige muziek, kwestie van die (oude) knoken tijdig op te warmen voor the real thing.

Afbeelding © Pukkelpop

Lach er eens mee

Op welk moment of in welke toestand de Petit Bazar precies is ontstaan, zal vermoedelijk een van de staatsgeheimen van de organisatie blijven. Feit is wel dat deze toevoeging elk jaar het woord festivalbeleving een heel eigen smoel geeft. Dit jaar blijft de Petit Bazar drie dagen lang Under Construction. Dit mag je zelfs letterlijk nemen, gezien het grote aantal knotsgekke invalshoeken er rond ‘bouwen en verhuizen’ blijken te bestaan. Nu, Pukkelpop bundelt ze netjes en laat ze mooi gedoseerd los van donderdag tot zaterdag tussen 12u en 22u.

De tweet over een archeologische vondst op het terrein vonden we trouwens een heel leuke manier om dit specifiek programma aan te kondigen. En mocht de Petit Bazar op een bepaald moment voor u té erg worden: in de nabije post van het Vlaamse Kruis ligt een voldoende grote voorraad pilletjes tegen lachkrampen.

Afbeelding © Pukkelpop

Duurzaamheid

Festivalmateriaal per binnenschip naar Hasselt vervoeren doet de organisatie al sinds 2015. Backstagemateriaal, materiaalcontainers en zelfs het hoofdpodium (vorig jaar) geraakten probleemloos langs de watersnelweg tot op een kilometer (in vogelvlucht) van het festivalterrein. Dit jaar volgden de ongeveer vijftig decoratieve containers dezelfde route, goed voor 25 zwaar geladen vrachtwagens die niet de weg op moesten. Als je dus nog een klein beetje de geur van het Albertkanaal en de Antwerpse haven meent te ontwaren voorbij de Dance Hall, dan weet je waar die geur vandaan komt. It smells like the future!

Duurzame drankbekers zijn de grote nieuwigheid voor 2018. Joke Schauvliege hoopt dat haar besluit om eenmalige drankverpakkingen op evenementen vanaf 1 januari 2019 in werking kan treden, maar daar wachten ze in Kiewit natuurlijk niet op. Pukkelpop werkt samen met Maes Pils, Fost Plus, Mooimakers en Stad Hasselt om alle (of toch zo maximaal veel mogelijk) bierbekers dit jaar in 200 gele PET-afvalcontainers te krijgen, zodat iedereen volgend jaar – in 2019 dus – een biertje kan hijsen uit dit verzamelde en gerecycleerde afval.

Afbeelding © Pukkelpop

Vijftien ton PET-afval moet zorgen dat de recyclage-cirkel verder gesloten geraakt. Startup Tridea en zo’n honderd vrijwilligers van Suez (in een knalgele overall) controleren het ingezamelde PET-materiaal zelfs handmatig via een sorteerlijn op het terrein. Dus laat af en toe een kletske bier in uw beker, want dat lijkt een dorstige zaak voor die mensen.

“De toekomst zal verder uitwijzen of dit een duurzaam alternatief is voor de wegwerpbekers die slechts voor 40% uit gerecycled materiaal bestaan”, aldus Pukkelpop-woordvoerder Frederik Luyten. “Die worden bij ons al jaren apart ingezameld en gerecycleerd. We gaan nu proberen een closed-circle verhaal te schrijven waarbij het PET-afval gebruikt wordt om bierbekers op basis van 100% recyclaat te produceren. Of het ook een uitwijkmogelijkheid kan zijn voor de herbruikbare bekers waar momenteel veel rond te doen is, kunnen we nog niet inschatten. Net daarom hebben we de hulp van OVAM ingeschakeld. Samen met ons gaan zij dit project nauwgezet opvolgen en grondig onderzoeken.”

De organisatie heeft al meer dan 15 jaar een onsite recyclagepark waar afval zoveel als mogelijk wordt gesorteerd: PMD, papier en karton, glas, GFT, KGA, hout, ijzer, vetten, verpakkingsfolie, batterijen en, uiteraard, restafval. Met het huidige project is het woord ‘voortrekkersrol’ dat alle deelnemers in de mond nemen dan ook heel goed gekozen. Het idee ontstond trouwens in 2016 op Baraque Futur, een intussen verdwenen mini-festival op het het festivalterrein dat volledig in teken van experiment en duurzaamheid stond. Het duurde dus echter nog twee jaar alvorens het Nederlandse bedrijf Bordex Packaging in samenwerking met Tridea een ecosysteem konden ontwikkelen die de recyclage van bierbekers mogelijk maakt.

Bordex levert volgens de Nederlandse Persgroepkrant De Stentor dit jaar twee miljoen bekertjes uit zogenaamd monomateriaal die volgend jaar dus ‘hergebruikt’ zullen worden. Tenminste, als u zo vriendelijk bent om die bekers op de juiste plaats te deponeren.

Afbeelding © Pukkelpop / UCLL

Een duurzaam project dat echter niet zo goed nieuws betekent voor de heren onder de lezers, dat hoort er dit jaar ook bij. Een stukje Pukkelpop is namelijk voor jullie niet toegankelijk. En om het nog erger te maken, het gaat dan ook nog eens over een bar met borsten… Samen met hogeschool UCLL introduceert Pukkelpop dit jaar als festivalprimeur de Milk ’n Boobs Bar. Enkel borstvoedende moeders kunnen hier terecht wanneer ze willen afkolven. De centrale EHBO-post 1 naast de hoofdingang krijgt daarvoor een speciaal uitgeruste en afgeschermde ruimte waar de student-vroedvrouwen van de hogeschool UCLL de nodige deskundige ondersteuning bieden en de discretie van de moeder garanderen. Alles is er voorzien, van toestellen over steriele materialen en opvangpotjes tot een bewaardienst en koeltasjes. En de vroedvrouwen hebben waarschijnlijk ook allemaal een master in internationale gevechtskunsten, mocht er toch een man proberen binnen te glippen. Of valt die informatie onder de veiligheidsmaatregelen waarover nooit gesproken wordt?

Dit initiatief past binnen de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties die internationale duurzaamheid promoten. De samenwerking tussen Pukkelpop en hogeschool UCLL levert al vier jaar heel interessante projecten op. Dit jaar ligt de focus op het belang van een gezond evenwicht tussen ontspannings- en werkactiviteiten zonder te moeten inboeten op elementaire zaken zoals borstvoeding.

De Milk ’n Boobs Bar is op donderdag, vrijdag en zaterdag open van 11u tot 1 u ’s nachts. Wie nog extra vragen heeft, kan daarvoor terecht bij de vroedvrouwen van UCLL via borstvoeding@ucll.be .

Afbeelding © Bad Republic

Nog meer eten…

Nu we het over eten hebben: UCLL gaat ook op grote schaal experimenteren met onze voeding voor de toekomst. Zeewier en quinoa gaan namelijk heel erg belangrijk worden in onze voedingsketen. Daarvoor werkt UCLL al sinds 2016 samen met Colruyt Groep, provincie Vlaams-Brabant, KU Leuven en Rikolto (voormalige Vredeseilanden) onder de projectnaam ‘Gezocht: Voedsel voor de toekomst’. Het project richt zich op jongeren en wil samen met hen producten vinden die de groeiende wereldbevolking op duurzame manier kunnen voeden. Het ontving eind 2017 de Sustainable Partnership Award in de categorie International en wordt tijdens deze editie van Pukkelpop voor het eerst op grotere schaal uitgetest.

Afbeelding © Bad Republic

Food Wood is inmiddels ook een begrip geworden dat niet meer van de Pukkelpopweide weg te slaan is. Achter de Marquee moet je dan weer zijn voor de populairste foodtrucks van het moment. Mag uw eetomgeving iets meer lijken op een restaurant? Dan zijn de studenten van de Hasseltse hotelschool in Cookpit de aangewezen plek. Het zicht op de Main Stage is nog beter dan vorig jaar en de Funky Tastings-formule is volgens de organisatie de ideale oplossing voor keuzestress. Daily Fresh Food zorgt dagelijks voor vers eten – wat vrij logisch lijkt.

Proefcentrum Fruitteelt uit Sint-Truiden stelt Carry a Berry voor, een portie gezond kleinfruit in een handige composteerbare kartonnen verpakking. En wie het toch niet kan laten om ook dit jaar de kwaliteit van de frietjes met stoofvlees te testen: geen paniek, die is er ook nog.

Afbeelding © Bad Republic

Verkeer

De Kempische Steenweg wordt opnieuw afgesloten voor alle gemotoriseerde verkeer tussen het station en de kerk van Kiewit. Enkel fietsers, festivalgangers of buurtbewoners mogen te voet of met de fiets gebruik maken van dit verkeersvrije stuk Steenweg. Er zijn omleidingen voorzien, waarover je hier alle informatie vindt. (link: https://www.hasselt.be/nl/pukkelpop)

Bus en trein zijn dus de aangewezen vervoerswijzen en daar zijn dit jaar opnieuw tal van oplossingen voor. NMBS biedt elke festivalganger een gratis rit heen en terug aan. Je moet enkel dit gratis e-treinbiljet aanvragen met de code op het ticket. Bovendien voorziet NMBS extra treinen voor de heen- en de terugreis. Alle info via detrein.be/pukkelpop .

Afbeelding © De Lijn / Provincie Limburg

Provincie Limburg, De Lijn, Pukkelpop en 37 steden en gemeenten slaan opnieuw de handen in elkaar om festivalgangers ’s nachts veilig thuis te brengen via speciale nachtbussen. Vanuit Kiewit vertrekken die ongeveer een half uur na het laatste optreden op de main stage over zestien verschillende trajecten in de provincie. Op vertoon van een PKP18-polsbandje zijn deze nachtbussen gratis, de deelnemende gemeenten en de specifieke trajectinfo (en haltes) vind je op de website van De Lijn. (www.delijn.be/pukkelpop)

Bovendien rijden er weer constant external shuttles op en af tussen het station van Hasselt en de festivalweide. De internal shuttle zorgt voor verbinding tussen de campings en het Pukkelpopterrein. Dit jaar komen daar ook extra bussen bij die enkel tussen camping Relax+ en het terrein op en af rijden. Ook hier is een geldig festivalticket het enige wat je moet voorleggen voor gratis gebruik. Meer info via de website van Pukkelpop.

Afbeeldingen © Pukkelpop

Kunst ontdekken

Op de valreep kondigt Pukkelpop dit jaar nog een waar kunsttraject aan. Onder de naam #PKP18ART werkt het festival samen met zeven musea en ARTtube met als doel kennis te maken met jonge kunstenaars, performers en vormgevers op verschillende locaties op het terrein. Deelnemen aan diverse kunstinterventies kan eveneens.

“Vanuit de overheid geven we graag onze steun aan dit mooie initiatief”, zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. “ARTtube, de Brakke Grond, FOMU, KMSKA, M HKA, MoMu, Museum M, SMAK en Pukkelpop hebben samen gezocht naar een manier om jongeren te laten proeven van en participeren aan kunst en cultuur. Op die manier hopen we de band tussen jongeren en musea te versterken. Pukkelpop vormt een ideale ontmoetingsplaats om in dialoog te gaan en op die manier te luisteren naar de verwachtingen en ideeën die jongeren zelf over kunst en cultuur hebben.”

De drempel naar een museum ligt voor sommige jongeren soms te hoog, vindt Chokri. Kunst ontdekken in een vertrouwde omgeving zoals Pukkelpop maakt alles veel organischer. De speciale hashtag #PKP18ART is een simpele manier om een dialoog met de kunstenaars te openen.

Kunstzinnige mindfullness, kunst kijken met je oren met o.a. Imke Courtois, een sound performance van Mauro Pawlowski en Dirk De Wachter met live schilderingen van Andrej Babenko, trippen op kunst in de Triptent, een nieuwe projectie die Jim Campers speciaal voor Pukkelpop maakte (op de containerwand achteraan) zijn maar enkele voorbeelden. Het hele en uitgebreide programma vind je op de website van Pukkelpop.

Een speciale vermelding is er tenslotte nog voor de Augmented Reality-optie in de PKP-app. Langs die weg kan de festivalbezoeker op het terrein genieten van collectiewerken uit verschillende musea. ‘Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen’ van Jean Fouquet is er zo eentje. “Door Augmented Reality, de taal van de jongeren, te gebruiken, krijgt kunst iets meer rock ‘n’ roll”, meent Chokri. “Zo wordt onze Pukkelpopweide meer dan ooit tevoren een creatief atelier en een enorme tentoonstellingsruimte.”

Hij zei het aan het begin toch al: dit jaar verandert er veel… (ds)

Pukkelpop 2018 is van woensdag 15 augustus tot en met zaterdag 18 augustus op de festivalweide van Kiewit, Hasselt. Pukkelpop is nog niet uitverkocht, maar veel tickets zijn er niet meer. Alle info via www.pukkelpop.be.

Ook interessant

André Brasseur: the man with the four way hips

25/06/2017

25/06/2017

Naar André Brasseur – jawel, diezelfde die op Pukkelpop vorig jaar de hele handel inpakte met zoveel liefde en muzikaal...

De Lalala Soul

25/06/2016

25/06/2016

We zochten na afloop van de black Friday naar een gepast orgelpunt en vonden dat even voor midnight op de...

Het Zesde Metaal – De Verhalen van Wannes Cappelle

25/06/2017

25/06/2017

Een West-Vlaamse band in Limburg die in zijn dialect zingt: het blijft een moeilijke oefening. Gelukkig is er ‘Naar De...

Steenweg zonder auto’s tijdens Pukkelpop

18/07/2016

18/07/2016

De stad Hasselt heeft beslist om de Kempische Steenweg tijdens deze editie gedeeltelijk af te sluiten zodat geen enkele auto...

The Levellers: degelijk feestje

26/06/2016

26/06/2016

Het eerste wat frontman Mark Chadwick van The Levellers deed toen hij het podium betrad, was de groep aankondigen als...

Festivals lossen een vracht namen vandaag, Genk On Stage strikt een Ramone zowaar.

29/03/2017

29/03/2017

Marky Ramone’s Blitzkrieg, Gogol Bordello en Het Zesde Metaal zijn nieuwe namen voor Genk on stage Het gratis stadsfestival Genk...

Pro-Pain: 25-jarige ‘sterkhouder’ van de hardcore metal

16/07/2016

16/07/2016

De Amerikaanse hardcore scene had er helemaal anders uitgezien als vocalist/gitarist Gary Meskil en drummer Dan Richardson, beiden ex-leden van...

Leg die datum van Hear Hear! 2023 maar vast

16/08/2022

16/08/2022

Een bijzonder fijn en vooral heel geslaagd experiment op alle vlakken: dat is ongeveer de énige conclusie die je kan...

#Pkp16 door de ogen van Bregt, festivalganger en ‘ad interim’ redacteur (deel 1)

20/08/2016

20/08/2016

De tweede helft van de Hasseltse zomer lijkt al jarenlang in beslag genomen door het Pukkelpopfestival. Je kan er vanaf...

Nous sommes quand même tous des Européens

17/07/2016

17/07/2016

“Het volgende is een nummertje voor alle Engelsen”, lachte Arno bij zijn aankondiging van ‘Putain putain’, “met dienen Brexit”. Hierop...

HearHear! Aftellen naar een experiment

09/08/2022

09/08/2022

Wie zou eigenlijk het meest enthousiast zijn? Die grote massa jongeren die over goed anderhalve week misschien voor het eerst...

Waken over de kudde

01/07/2016

01/07/2016 2

Hadden de aanslagen in Brussel invloed op het iets lagere bezoekersaantal tijdens de voorbije editie van Genk On Stage? Het...

“Niets aan de hand.” Behalve een geslaagd stadsfestival.

01/08/2018

01/08/2018

Suikerrock kan opnieuw terugkijken op een heel geslaagde editie. Steve Aoki bleek als last minute vervanger de gedroomde vernieuwer op...

Kleinkunst in ‘da house’

25/06/2016

25/06/2016

Tourist LeMC, als laatste toegevoegd aan de affiche, opende met de hit ‘En Route’. Het Stadsplein was ondertussen goed volgelopen...

Pukkelpop dag 3: gitaren nemen de overhand

21/08/2017

21/08/2017

Gaat acteur Daniel Craig ervoor zorgen dat Car Seat Headrest de titelsong van de komende James Bondfilm gaat maken? Dat...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.