Feiten. Anders bekeken.

Leg die datum van Hear Hear! 2023 maar vast

Geschreven door  op in Festival Special.

Een bijzonder fijn en vooral heel geslaagd experiment op alle vlakken: dat is ongeveer de énige conclusie die je kan (en mag) trekken na de eerste editie van Hear Hear!. 15.000 meestal oudere en geroutineerde festivalbezoekers lieten één zondag hun koffie en gebak voor wat het was en genoten op een bedaard-enthousiaste manier van hun alternatieve jeugdhelden én van nieuwe bands op een hete festivalweide.

Foto’s © Kris Van de Sande

Muzikaal leverden alle bands sterke prestaties tijdens dit spinoff-festival van Pukkelpop, al voeden ze misschien ook wel menige toogdiscussie over de soms subtiele maar zeker subjectieve verschillen tussen goede en straffe concerten. Topnamen Editors, Pixies of Liam Gallagher zullen dan ongetwijfeld het gespreksonderwerp vormen.

Dit waren absoluut geen slechte of teleurstellende concerten, laat zoveel duidelijk zijn. Deze shows maakten echter wel enkele bedenkingen los: was het vroeger allemaal beter, of gewoon anders? Of is het vandaag straffer, na een jarenlange evolutie van muzikanten en bands, van visuals en geluid, en zelfs van de hele alternatieve muziekscene? Voor beide standpunten vond je in elk van deze topshows een aantal krachtige argumenten. Hou je eerder van de originele singleversie van ‘Papillon’ van Editors, bijvoorbeeld, of val je voor de meer uitgesponnen en vrijere festivalvariant? Herken je Pixies nog in hun nieuwe songs, of speel je één van hun vier eerste, legendarische albums voor de duizendste keer? En klinkt een Oasis-hit hetzelfde met slechts één van de Gallagher-broers?

Rond een paar simpele vaststellingen konden we alleszins niet omheen. Sons trapte meteen (hard) raak – genre welgemikte kick in the balls, Thurston Moore deed op sublieme manier zijn eigen post-Sonic Youth-ding, Anna Calvi mag nog altijd élke avond slaapliedjes komen zingen, maar dan liefst pas als het héél donker is. Fenne van Whispering Sons stond nog voor de eerste noot met een gigantisch zelfzekere killer-blik halfweg de catwalk van de Main Stage, en dat was heel mooi om te zien. Deze band is klaar voor grotere podia, zoveel is zeker. Maar misschien wordt het dan wel tijd om de visuals op hetzelfde niveau te tillen (en de geluidsman in te tomen qua volume…). En what about Strand Of Oaks? De grote knuffelbeer Tim Showalter houdt van Eppo, van het Belgische publiek en van alles wat Pukkelpop organiseert. Dekt de omschrijving ‘fe-no-me-naal’ hier wel de lading, nadat Showalter zich voor de volle 500 procent had gesmeten, menige tranen van geluk had veroorzaakt bij zijn vaste fans, en zelf uiteindelijk ook met natte ogen van het podium wandelde? Via de website van Hear Hear! kan je het optreden opnieuw bekijken (en een aantal andere, trouwens). Oordeel dan zelf of je na dit concert spontaan denkt aan een liveplaat. En dan had je tenslotte nog Balthazar, die gestadig naar een heel hoog niveau zijn opgeklommen en die een sublieme set brachten als afsluiter van hun Belgische tourluik. Ook tijdens hun optreden was de tent te klein. Gelukkig was er een scherm gericht naar het Food Wood (en ja, dat was een heel aangename Parkies-manier om het concert te volgen…).

Trouwens, over Food Wood gesproken. Onder de bomen bleek dit de koelste plek op het hele terrein. Misschien moet iemand na de voorbije hittedagen eens nadenken of daar geen plaats is voor een uitbreiding in de vorm van tientallen extra bomen. Die mogen dan trouwens op heel korte termijn komen, kwestie van de toekomstige 55ste editie van Pukkelpop (en de 20ste van Hear Hear!… ?) duurzaam veilig te stellen. Misschien vindt de organisatie wel ergens een welwillende Vlaamse minister met een pasklare oplossing voor zo’n bijkomende bebossing. De last minute geïnstalleerde ‘magic mist’ langs de walkway vonden we daarentegen niet meer dan een hele leuke gimmick, want pas tegen het einde van de dag – nà de scherpe hitte -, spoot het water ècht de juiste richting uit en was het verkoelende effect ervan goed merkbaar.

Een laatste vaststelling tenslotte: regelmatig stond ‘de oude garde van Pukkelpop’, dé postpunk-generatie bij uitstek, goedkeurend te knikken tijdens de ‘jonge’ acts op de affiche. Moshen is voor een deel van de Hear Hear!-bezoekers intussen een verre herinnering, en volgens de huisdokter mag dat nog slechts heel zuinig en goed gedoseerd gebeuren, en voorál niet bij te hoge temperaturen. Maar zij herkenden in elk geval de invloeden uit ‘hun jonge tijd’ waaraan nieuwe bands zoals Squid een nieuwe invulling geven. Wat ooit goed was, leeft vandaag uiteindelijk verder en vormt in een verdere toekomst misschien een nieuwe inspiratiebron voor wie-weet-wat.

De Pukkelpop-organisatie heeft één ding alleszins goed begrepen. Het belevingstempo en de muzikale invulling voor haar vaste, oudere publiek mag gerust in een kalmere weide liggen, zonder overdadige aanwezigheid van pubers. De beschikbare ruimte op het terrein was voor een keertje een enorme verademing.

Maar als Pukkelpop de ontdekkingsbooster is voor een hongerige jeugd, kunnen we Hear Hear! dan zien als een anti-aging-kick die het spookbeeld van een woonzorgcentrum op verre afstand houdt? Leg wat ons betreft de datum in 2023 maar vast. En in tal van jaren erna. (ds)

Ook interessant

Cocaine Piss: Waals kabaal, weinig staal

15/07/2016

15/07/2016

“Fuck this!” herhaalt een blond meisje dat op haar knieën zit, met een zwart petje en een gescheurd T-shirt aan,...

Nous sommes quand même tous des Européens

17/07/2016

17/07/2016

“Het volgende is een nummertje voor alle Engelsen”, lachte Arno bij zijn aankondiging van ‘Putain putain’, “met dienen Brexit”. Hierop...

Arno… Hodverdomme…

25/06/2017

25/06/2017

Hij trad om acht uur al op als eerste zaterdag-headliner om een paar uurtjes toerbustijd te winnen richting Zuid-Frankrijk. Vandaar...

Tyler Bryant: a shot in the (shy) sky

23/06/2017

23/06/2017

Tyler Bryant, Zuiderling (Amerikaanse zuiderling dan) trapt Genk in de nehneh’s om kwart over zeven. Met zijn band The Shakedown...

Veel suiker, maar nog steeds met een vleugje peper.

27/07/2017

27/07/2017

Suikerrock 2017 krijgt straks een startschot waar ze in Leuven nog van gaan wakker schieten. De jonge honden van Equal...

The Levellers: degelijk feestje

26/06/2016

26/06/2016

Het eerste wat frontman Mark Chadwick van The Levellers deed toen hij het podium betrad, was de groep aankondigen als...

Pukkelpop dag 3: gitaren nemen de overhand

21/08/2017

21/08/2017

Gaat acteur Daniel Craig ervoor zorgen dat Car Seat Headrest de titelsong van de komende James Bondfilm gaat maken? Dat...

Thuiskomen op een perfect moment

25/06/2016

25/06/2016

Echte Genkse nostalgie. Anders kunnen we het niet verwoorden. Honeymoon Cowboys zijn de perfecte crossover tussen de oude – doch...

Pukkelpop traffic update, verkeerssituatie festivalsite

16/08/2016

16/08/2016

Pukkelpop gaat van start en dat gaat gepaard met het afsluiten van een stukje Kempische Steenweg. Uit veiligheidsoverwegingen is er...

Suikerrock dag 2: magistrale Coely! En le grand Bazart…

30/07/2017

30/07/2017

De tweede dag van Suikerrock stond in het teken van lichaamsbeweging, feesten en happy feeling. Coely ontbond al in de...

Last Shadow Puppets: somehow we did expect, ook op Pukkelpop ’16

30/06/2016

30/06/2016

Vandaag werden Last Shadow Puppets, Bring Me The Horizon, San Soda, Palms Trax en White Miles aan de #pkp16 affiche...

Eindelijk nog eens een thuismatch voor The Sore Losers

24/06/2017

24/06/2017

Ondergetekende heeft The Sore Losers ondertussen al tig keer gezien. Persoonlijk vind ik ze altijd beter gedijen in een kleinere...

All this runnin’ around… #PKP22 in beeld

23/08/2022

23/08/2022

Eén fotograaf, één camera, 10 podia en drie Pukkelpop-festivaldagen. Kan je dan àlle bands voor de lens halen? Tuurlijk niet,...

Disko Partizani?

27/06/2016

27/06/2016

Je mag rustig stellen dat Shantel y Bucovina Orchestrar tegenover een serieuze uitdaging stond. Een andere topper sloot op hetzelfde...

30 Jaar Suikerrock, the big kickoff

30/07/2016

30/07/2016

Na twee dagen David Gilmour in Tienen begon Suikerrock vrijdag 29 juli effectief aan z’n verjaardag. 30 keer reeds werd...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.