Feiten. Anders bekeken.

Tover eens een veggie smaakbom op tafel

Geschreven door  op in Lokaal Nieuws.

Net op het ogenblik dat we alle ingrediënten voor ons avondeten uit de koelkast en voorraadlade willen halen, loopt een uitdaging binnen van Stad Hasselt en EVA vzw. Wie voelt zich geroepen om 30 dagen lang mee te doen met de VeggieChallenge vanaf vandaag?

Geen probleem, denken we glimlachend, een uitdaging waarvoor we enkel maar onze dagelijkse kookroutine van de afgelopen drie jaren (ongeveer) moeten verder zetten. Elke dag gezond koken met verse ingrediënten, zonder vlees of vis, maar wel met aandacht voor de voedingsdriehoek én de weegschaal.

Op het menu staat vandaag een Afrikaans stoofpotje met zoete aardappel en pindasaus. Een recept dat we nog niet zo lang geleden terugvonden op de website van EVA. Vandaag creëren we via een paar extra ingrediënten onze eigen variant daarvan: met parelgerst, blokjes gesneden pompoen en kipstuckjes (bewust met ck geschreven), het vegetarische alternatief voor de traditionele kipfilet. Die pompoenblokjes hielden we over van de stevig uitgevallen flespompoen voor de soep, die intussen aan de kook begint te komen.

Het punt dat we willen maken is eigenlijk gewoon het volgende: veggie koken is helemaal niet moeilijk. Laat je door niemand iets anders wijs maken. Ga voor jezelf eens na: hoeveel variaties kan je als simpele hobbykok zelf verzinnen op basis van jouw eigen gerechten? En toegegeven, in het begin is het wel een klein beetje zoeken naar de juiste ingrediënten, aanvullingen en smaakmakers om tot evenwaardige veggie variaties te komen, maar dat is een groeiproces en dus niets om op voorhand schrik voor te hebben. Vul die voorraadkast langzaam met extra producten zoals kikkererwten, bonen of linzen, om er maar een paar te noemen. Zoek gewoon welke dingen je lekker vindt, of welke helemaal niet bij jou passen. Probeer, en laat je verrassen.

Elke dag variëren is tegenwoordig bovendien helemaal niet moeilijk. Wie vandaag een vegetariër nog ziet als iemand die elke dag overleeft op een bladje sla met een schijfje tomaat, is simpelweg wereldvreemd. Kijk in de supermarkt gewoon eens naar het aanbod. EVA organiseerde recent nog een onderzoek over het veggie en vegan aanbod van de grote supermarkten. Sommigen scoren nu al redelijk tot heel goed, maar belangrijker, ze gaan allemaal extra inspanningen doen om hun aanbod flink uit te breiden.

Sommige supermarkten plaatsen die producten trouwens gewoon naast of tussen de schaaltjes met gewoon vlees. Om maar een ander voorbeeld te geven: vegetarisch gehakt ziet er bij sommige merken intussen heel erg ‘écht’ uit. Met enige oefening en na de bijhorende zoektocht naar de juiste kruidenmix maak je die klassieke gehaktballetjes in tomatensaus (waar iedereen in je omgeving toch altijd zo jaloers over is) nét zo lekker als voorheen, gegarandeerd.

EVA vzw timmert intussen al 20 jaar aan die vegetarische weg in Vlaanderen. Vandaag is die vereniging de tweede grootste vegetarische organisatie in Europa. Met andere woorden, de ideale promotor voor een internationale campagne zoals deze VeggieChallenge, waar stad Hasselt zich nu lokaal achter schaart. Waarom het woord ‘bestuursakkoord’ zo vaak voorkomt in het persbericht, vragen we ons wel af. Want hoeveel Hasselaren zouden dit argument zien als het meest overtuigende om hun eet- en kookroutine om te gooien?

Toch is minder vlees eten goed voor het klimaat, voor de korte ketenlandbouw en voor duurzame voedingsgewoonten. “Minder vlees eten past hierin omdat de wereldwijde veehouderij verantwoordelijk is voor 14,5 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen”, stelt Joost Venken, schepen van Klimaat heel duidelijk. Dat zegt hij trouwens niet alleen, want er bestaan voldoende studies en onderzoeken die dit aantonen. Vraag maar eens aan je vriend Google.

Bovendien zijn er ook positieve effecten voor ieders gezondheid, voegt Joost Venken daar verder aan toe. “Te veel vlees eten, voornamelijk bewerkt en rood vlees, verhoogt het risico op kanker, beroerte en diabetes type 2. Minder vlees eten is dus goed voor je lijf, de planeet en je smaakpapillen.”

Op de website van EVA vzw vind je behalve ons overheerlijke Afrikaanse stoofpotje nog tal van inspirerende recepten en kooktips terug – inclusief kindvriendelijke gerechten en boodschappenlijstjes. Waarom zou een VeggieChallenge niet het ideale excuus kunnen zijn om een iets anders op tafel te zetten, of om creatief te gaan experimenteren in de keuken?

En neen, je hoeft voor die uitdaging ook niet elke dag zelf te koken. Ga ook gerust eens veggie afhalen bij een van de talrijke horecazaken in Hasselt. Tussen haakjes, dat aantal groeit intussen flink aan. Vijf van hen wonnen recent (en heel terecht trouwens) nog ‘Belgian Vegan Awards’ in diverse categorieën. Op www.hasselt.be/veggiechallenge vind je een mooie lijst van lokale horecazaken met een veggie of vegan aanbod. Via een lidmaatschap van EVA zijn er bovendien zaken waar je een behalve lekker eten ook nog een korting kan scoren. Zelfs onze frituur om de hoek legde de voorbije maanden een flink aantal vegetarische varianten in de koeltoog, want ook in die sector gaat veggie heel hard. En ja, die zijn echt lekker en verkopen bovendien ook heel goed, vertelt onze friturist.

Op diezelfde site www.hasselt.be/veggiechallenge kan je inschrijven voor de uitdaging. Iedereen kiest vrij zijn eigen deelnameniveau, dus er is geen enkele verplichting om all the way vegetarisch of veggie te gaan. Een of meerdere veggie dagen per week gedurende de hele maand maart kan namelijk ook een startpunt zijn.

Hasselt hoopt trouwens dat zoveel mogelijk mensen zullen deelnemen aan deze challenge. Voor de stad met de procentueel meeste deelnemers hangt daar namelijk het prestige van de VeggieChallenge 2021 Award aan vast. “Dat zou een mooie kers op de taart zijn nadat recent de Hasseltse horecazaken Peas, Botanique, Lento, Sappig en De Sladerij die Vegan Awards wonnen”, voegt schepen van lokale economie Rik Dehollogne hier tenslotte nog aan toe. “En in één klap geef je de lokale horeca zo een duwtje in de rug!”

Wij roeren intussen nog eens in onze pan. De parelgerst is ook al een aantal minuten aan de kook en de bonen staan klaar om in de saus te gaan. Maar jongens, die geur van die pindakaas zorgt toch voor zo’n heerlijke geur… Honger! (ds)

TIP: als je in één keer voldoende van dit stoofpotje maakt voor twee dagen, heb je niet alleen twee keer lekker gegeten, maar spaart dit ook één kookdag uit…

#VeggieChallenge – Eet 30 dagen zonder (of minder) vlees tijdens de maand maart 2021 – info www.evavzw.be

Ook interessant

Duurzaam beheer van privaat landgoed in Duras ontvangt Baillet Latour Prijs 2017

12/10/2017

12/10/2017

Het Landgoed Duras in de landelijke omgeving van Sint-Truiden ontving de Baillet Latour Prijs voor het Leefmilieu, de grootste erkenning...

Hasselt zegt ‘neen’ tegen Vlaamse leidingstraat

22/04/2021

22/04/2021

Stad Hasselt wil geen Vlaamse leidingstraat onder haar grondgebied. Het college van burgemeester en schepenen geeft een negatief advies voor...

Limburg.net stelt nieuw wapen tegen plastic voor

28/09/2017

28/09/2017

Limburg.net stelde vandaag Mick Plastic voor aan de kinderen van basisschool De Beerring uit Beringen. Via een nieuwe workshop rond...

“Uit Hasselt, met liefde.” Toerisme Hasselt op promotour.

27/03/2017

27/03/2017

Vanaf vandaag, maandag 27 maart tot en met zondag 2 april gaat Hasselt onder de naam ‘From Hasselt with love’...

Een beetje oorlog in het Oude Gerechtsgebouw

13/02/2020

13/02/2020

Momenteel is het Oude Gerechtsgebouw van Hasselt bezet door een uitgebreide productiecrew voor de opnames van ‘De Slag om de...

Straks het traditionele onweer?

20/07/2016

20/07/2016

Komt er straks gedonder van? Of houden we het droog? Voor het gemak gaan we voorlopig even uit van Limburg....

Eerste hulp bij fietsdiefstal

25/07/2016

25/07/2016

Voortaan kunnen Hasselaren die het slachtoffer werden van fietsdiefstal, twee weken gratis een fiets van de stad ontlenen. Je fiets...

Coole kids leren vandaag programmeren voor morgen

01/09/2017

01/09/2017

Op 23 september starten in Hasselt en Genk gelijktijdig de eerste FutureProof programmeerlessen voor kinderen. De jonge Gentse vzw CodeFever...

Asbestgevaar na brand in Ritz bleek al bij al beperkt

13/09/2017

13/09/2017

Afgelopen maandagavond ontstond brand in de voormalige discotheek Ritz aan de Hasseltse kanaalkom. “Gezien de leeftijd van het gebouw hadden...

Hasselt: ‘Blauwe Bassin’ klaar om u te ontmoeten

05/07/2016

05/07/2016

De feestzaal in het Volkstehuis aan de Kanaalkom in Hasselt krijgt voortaan een nieuwe naam: de ‘Blauwe Bassin’. Daarmee is...

Comfortshoppen in Hasselt

05/04/2017

05/04/2017

Wie droomt er niet van om tijdens het shoppen niet met al je aanwinsten te moeten blijven rondzeulen? Vanaf nu...

Pootjebaden en fietsen in 25 nieuwe, groene hectaren

23/04/2020

23/04/2020 1

Stad Hasselt koopt een nieuw natuurgebied van 25 hectare over van een privé eigenaar. Tussen het stadscentrum en Kuringen breit...

Parkeerstroomsturing in bijna-4K-kwaliteit

22/03/2018

22/03/2018 2

Het eerste LED-bord van het Hasseltse verkeersmanagementsysteem ziet eruit als een gigantische tv. De Diepenbekerweg kreeg afgelopen maandagnamiddag de primeur...

Online vrijwilligersplatform moet vacatures invullen

07/03/2018

07/03/2018

Via een online platform wil stad Hasselt optreden als actor en regisseur tussen organisaties en vrijwilligers. Tijdens het PXL Salon...

Kempische Steenweg wordt opnieuw afgesloten tijdens Pukkelpop

21/06/2017

21/06/2017

Ook dit jaar wordt de Kempische Steenweg in Hasselt van 16 tot en met 20 augustus verkeersvrij ter hoogte van...

Reageer
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.