Feiten. Anders bekeken.

Tover eens een veggie smaakbom op tafel

Geschreven door  op in Lokaal Nieuws.

Net op het ogenblik dat we alle ingrediënten voor ons avondeten uit de koelkast en voorraadlade willen halen, loopt een uitdaging binnen van Stad Hasselt en EVA vzw. Wie voelt zich geroepen om 30 dagen lang mee te doen met de VeggieChallenge vanaf vandaag?

Geen probleem, denken we glimlachend, een uitdaging waarvoor we enkel maar onze dagelijkse kookroutine van de afgelopen drie jaren (ongeveer) moeten verder zetten. Elke dag gezond koken met verse ingrediënten, zonder vlees of vis, maar wel met aandacht voor de voedingsdriehoek én de weegschaal.

Op het menu staat vandaag een Afrikaans stoofpotje met zoete aardappel en pindasaus. Een recept dat we nog niet zo lang geleden terugvonden op de website van EVA. Vandaag creëren we via een paar extra ingrediënten onze eigen variant daarvan: met parelgerst, blokjes gesneden pompoen en kipstuckjes (bewust met ck geschreven), het vegetarische alternatief voor de traditionele kipfilet. Die pompoenblokjes hielden we over van de stevig uitgevallen flespompoen voor de soep, die intussen aan de kook begint te komen.

Het punt dat we willen maken is eigenlijk gewoon het volgende: veggie koken is helemaal niet moeilijk. Laat je door niemand iets anders wijs maken. Ga voor jezelf eens na: hoeveel variaties kan je als simpele hobbykok zelf verzinnen op basis van jouw eigen gerechten? En toegegeven, in het begin is het wel een klein beetje zoeken naar de juiste ingrediënten, aanvullingen en smaakmakers om tot evenwaardige veggie variaties te komen, maar dat is een groeiproces en dus niets om op voorhand schrik voor te hebben. Vul die voorraadkast langzaam met extra producten zoals kikkererwten, bonen of linzen, om er maar een paar te noemen. Zoek gewoon welke dingen je lekker vindt, of welke helemaal niet bij jou passen. Probeer, en laat je verrassen.

Elke dag variëren is tegenwoordig bovendien helemaal niet moeilijk. Wie vandaag een vegetariër nog ziet als iemand die elke dag overleeft op een bladje sla met een schijfje tomaat, is simpelweg wereldvreemd. Kijk in de supermarkt gewoon eens naar het aanbod. EVA organiseerde recent nog een onderzoek over het veggie en vegan aanbod van de grote supermarkten. Sommigen scoren nu al redelijk tot heel goed, maar belangrijker, ze gaan allemaal extra inspanningen doen om hun aanbod flink uit te breiden.

Sommige supermarkten plaatsen die producten trouwens gewoon naast of tussen de schaaltjes met gewoon vlees. Om maar een ander voorbeeld te geven: vegetarisch gehakt ziet er bij sommige merken intussen heel erg ‘écht’ uit. Met enige oefening en na de bijhorende zoektocht naar de juiste kruidenmix maak je die klassieke gehaktballetjes in tomatensaus (waar iedereen in je omgeving toch altijd zo jaloers over is) nét zo lekker als voorheen, gegarandeerd.

EVA vzw timmert intussen al 20 jaar aan die vegetarische weg in Vlaanderen. Vandaag is die vereniging de tweede grootste vegetarische organisatie in Europa. Met andere woorden, de ideale promotor voor een internationale campagne zoals deze VeggieChallenge, waar stad Hasselt zich nu lokaal achter schaart. Waarom het woord ‘bestuursakkoord’ zo vaak voorkomt in het persbericht, vragen we ons wel af. Want hoeveel Hasselaren zouden dit argument zien als het meest overtuigende om hun eet- en kookroutine om te gooien?

Toch is minder vlees eten goed voor het klimaat, voor de korte ketenlandbouw en voor duurzame voedingsgewoonten. “Minder vlees eten past hierin omdat de wereldwijde veehouderij verantwoordelijk is voor 14,5 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen”, stelt Joost Venken, schepen van Klimaat heel duidelijk. Dat zegt hij trouwens niet alleen, want er bestaan voldoende studies en onderzoeken die dit aantonen. Vraag maar eens aan je vriend Google.

Bovendien zijn er ook positieve effecten voor ieders gezondheid, voegt Joost Venken daar verder aan toe. “Te veel vlees eten, voornamelijk bewerkt en rood vlees, verhoogt het risico op kanker, beroerte en diabetes type 2. Minder vlees eten is dus goed voor je lijf, de planeet en je smaakpapillen.”

Op de website van EVA vzw vind je behalve ons overheerlijke Afrikaanse stoofpotje nog tal van inspirerende recepten en kooktips terug – inclusief kindvriendelijke gerechten en boodschappenlijstjes. Waarom zou een VeggieChallenge niet het ideale excuus kunnen zijn om een iets anders op tafel te zetten, of om creatief te gaan experimenteren in de keuken?

En neen, je hoeft voor die uitdaging ook niet elke dag zelf te koken. Ga ook gerust eens veggie afhalen bij een van de talrijke horecazaken in Hasselt. Tussen haakjes, dat aantal groeit intussen flink aan. Vijf van hen wonnen recent (en heel terecht trouwens) nog ‘Belgian Vegan Awards’ in diverse categorieën. Op www.hasselt.be/veggiechallenge vind je een mooie lijst van lokale horecazaken met een veggie of vegan aanbod. Via een lidmaatschap van EVA zijn er bovendien zaken waar je een behalve lekker eten ook nog een korting kan scoren. Zelfs onze frituur om de hoek legde de voorbije maanden een flink aantal vegetarische varianten in de koeltoog, want ook in die sector gaat veggie heel hard. En ja, die zijn echt lekker en verkopen bovendien ook heel goed, vertelt onze friturist.

Op diezelfde site www.hasselt.be/veggiechallenge kan je inschrijven voor de uitdaging. Iedereen kiest vrij zijn eigen deelnameniveau, dus er is geen enkele verplichting om all the way vegetarisch of veggie te gaan. Een of meerdere veggie dagen per week gedurende de hele maand maart kan namelijk ook een startpunt zijn.

Hasselt hoopt trouwens dat zoveel mogelijk mensen zullen deelnemen aan deze challenge. Voor de stad met de procentueel meeste deelnemers hangt daar namelijk het prestige van de VeggieChallenge 2021 Award aan vast. “Dat zou een mooie kers op de taart zijn nadat recent de Hasseltse horecazaken Peas, Botanique, Lento, Sappig en De Sladerij die Vegan Awards wonnen”, voegt schepen van lokale economie Rik Dehollogne hier tenslotte nog aan toe. “En in één klap geef je de lokale horeca zo een duwtje in de rug!”

Wij roeren intussen nog eens in onze pan. De parelgerst is ook al een aantal minuten aan de kook en de bonen staan klaar om in de saus te gaan. Maar jongens, die geur van die pindakaas zorgt toch voor zo’n heerlijke geur… Honger! (ds)

TIP: als je in één keer voldoende van dit stoofpotje maakt voor twee dagen, heb je niet alleen twee keer lekker gegeten, maar spaart dit ook één kookdag uit…

#VeggieChallenge – Eet 30 dagen zonder (of minder) vlees tijdens de maand maart 2021 – info www.evavzw.be

Ook interessant

OPROEP: Stad Hasselt vraagt foto-bewijsmateriaal van stormschade

17/08/2016

17/08/2016

De stad Hasselt vraagt bijkomend fotomateriaal aan haar inwoners om als rampgebied erkend te worden na de stormschade van einde...

“Een positieve kentering is nodig.”

24/01/2017

24/01/2017

SCHEPEN TOM VANDEPUT OVER DE STATIONSBUURT VAN HASSELT Benieuwd wat de gemeenteraad van Hasselt zal geven, vanavond. Op zich lijkt...

Geduld voor een nieuw Willemskwartier in Hasselt

22/11/2019

22/11/2019

De Vlaamse regering besliste vorige week om 60.000 euro subsidie toe te kennen aan stad Hasselt. Het stadsbestuur kan daarmee...

Wegen en Verkeer werkt verder aan fietsboulevard

15/02/2019

15/02/2019

Vanaf woensdag 20 februari gaat Agentschap Wegen en Verkeer verder met de aanleg van de groene fietsboulevard in Hasselt. Het...

Hasselt heropent recyclageparken in twee stappen en met strikte regels

04/04/2020

04/04/2020

Stad Hasselt gaat de twee recyclageparken opnieuw openstellen voor het grote publiek. Vanaf dinsdag 7 april kunnen bewoners weer terecht...

Bij de groene fiets draait alles om het slimme slot

13/09/2019

13/09/2019

Vorige week kondigden stad Hasselt en deelfietsenbedrijf Mobit samen enkele wijzigingen aan rond het gebruik van die opvallende groene tweewielers....

Die dag op het dak van het Sportpaleis

14/06/2018

14/06/2018

Wat hebben Micha Marah, twee Schotse doedelzakspelers, een Nederlandse ondernemer en onze fotograaf Kris Van de Sande gemeen? Ogenschijnlijk niets,...

Gezocht: nieuwe directeur voor ModeMuseum

13/10/2016

13/10/2016

Directeur Kenneth Ramaekers verlaat binnenkort het Modemuseum in Hasselt. “Na bijna 9 jaar ben ik aan een nieuwe uitdaging toe”,...

“Beste investering op een bank vandaag!”

22/09/2016

22/09/2016

Tijdens een kort persmoment op het Kolonel Dusartplein in Hasselt stelde schepen van Welzijn, Gezin en Senioren en toekomstig burgemeester...

Eindelijk. Het verhaal achter de groene fietsboulevard 2.0

31/12/2017

31/12/2017 4

Vorige week legde Stad Hasselt een plan op tafel om een aaneengesloten, comfortabele groene fietsboulevard te creëren. Minder dan een...

Parkeren krijgt een nieuw prijskaartje

23/02/2021

23/02/2021

Het stadsbestuur van Hasselt introduceert vanaf 19 april een nieuw parkeerbeleid. Duurdere tarieven in combinatie met meer betalende uren moeten...

Belgian art krijgt vaste plek in de VS. Permanente ruimte voor Vanmechelen in Detroit

20/09/2016

20/09/2016

  Met de opening van de tentoonstelling ENERGY/MASS op 22 september bij Wasserman Projects in Detroit, krijgt Belgisch kunstenaar Koen Vanmechelen...

Spring op de groene deelfiets in Hasselt

07/09/2017

07/09/2017

Vorige donderdagnacht leek de Hasseltse binnenstad alsof een groene fietsinvasie er had plaatsgevonden. De Gentse startup Mobit was daarvoor verantwoordelijk,...

Ludieke Critical Mass fietstocht doorheen Hasselt

31/08/2016

31/08/2016

De wekelijkse fietstocht van de Fietsbar in de Minderbroedersstraat krijgt vanavond een licht protest-tintje. Onder de naam ‘Weekly Ride Critical...

Vaping, dampen… toch niet zo mistig meer

09/08/2016

09/08/2016 1

Gaat de gewone sigaret een donkere toekomst tegemoet? Als het van de vape en damp shops afhangt wel. Ze schieten...

Reageer
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.