Feiten. Anders bekeken.

Tover eens een veggie smaakbom op tafel

Geschreven door  op in Lokaal Nieuws.

Net op het ogenblik dat we alle ingrediënten voor ons avondeten uit de koelkast en voorraadlade willen halen, loopt een uitdaging binnen van Stad Hasselt en EVA vzw. Wie voelt zich geroepen om 30 dagen lang mee te doen met de VeggieChallenge vanaf vandaag?

Geen probleem, denken we glimlachend, een uitdaging waarvoor we enkel maar onze dagelijkse kookroutine van de afgelopen drie jaren (ongeveer) moeten verder zetten. Elke dag gezond koken met verse ingrediënten, zonder vlees of vis, maar wel met aandacht voor de voedingsdriehoek én de weegschaal.

Op het menu staat vandaag een Afrikaans stoofpotje met zoete aardappel en pindasaus. Een recept dat we nog niet zo lang geleden terugvonden op de website van EVA. Vandaag creëren we via een paar extra ingrediënten onze eigen variant daarvan: met parelgerst, blokjes gesneden pompoen en kipstuckjes (bewust met ck geschreven), het vegetarische alternatief voor de traditionele kipfilet. Die pompoenblokjes hielden we over van de stevig uitgevallen flespompoen voor de soep, die intussen aan de kook begint te komen.

Het punt dat we willen maken is eigenlijk gewoon het volgende: veggie koken is helemaal niet moeilijk. Laat je door niemand iets anders wijs maken. Ga voor jezelf eens na: hoeveel variaties kan je als simpele hobbykok zelf verzinnen op basis van jouw eigen gerechten? En toegegeven, in het begin is het wel een klein beetje zoeken naar de juiste ingrediënten, aanvullingen en smaakmakers om tot evenwaardige veggie variaties te komen, maar dat is een groeiproces en dus niets om op voorhand schrik voor te hebben. Vul die voorraadkast langzaam met extra producten zoals kikkererwten, bonen of linzen, om er maar een paar te noemen. Zoek gewoon welke dingen je lekker vindt, of welke helemaal niet bij jou passen. Probeer, en laat je verrassen.

Elke dag variëren is tegenwoordig bovendien helemaal niet moeilijk. Wie vandaag een vegetariër nog ziet als iemand die elke dag overleeft op een bladje sla met een schijfje tomaat, is simpelweg wereldvreemd. Kijk in de supermarkt gewoon eens naar het aanbod. EVA organiseerde recent nog een onderzoek over het veggie en vegan aanbod van de grote supermarkten. Sommigen scoren nu al redelijk tot heel goed, maar belangrijker, ze gaan allemaal extra inspanningen doen om hun aanbod flink uit te breiden.

Sommige supermarkten plaatsen die producten trouwens gewoon naast of tussen de schaaltjes met gewoon vlees. Om maar een ander voorbeeld te geven: vegetarisch gehakt ziet er bij sommige merken intussen heel erg ‘écht’ uit. Met enige oefening en na de bijhorende zoektocht naar de juiste kruidenmix maak je die klassieke gehaktballetjes in tomatensaus (waar iedereen in je omgeving toch altijd zo jaloers over is) nét zo lekker als voorheen, gegarandeerd.

EVA vzw timmert intussen al 20 jaar aan die vegetarische weg in Vlaanderen. Vandaag is die vereniging de tweede grootste vegetarische organisatie in Europa. Met andere woorden, de ideale promotor voor een internationale campagne zoals deze VeggieChallenge, waar stad Hasselt zich nu lokaal achter schaart. Waarom het woord ‘bestuursakkoord’ zo vaak voorkomt in het persbericht, vragen we ons wel af. Want hoeveel Hasselaren zouden dit argument zien als het meest overtuigende om hun eet- en kookroutine om te gooien?

Toch is minder vlees eten goed voor het klimaat, voor de korte ketenlandbouw en voor duurzame voedingsgewoonten. “Minder vlees eten past hierin omdat de wereldwijde veehouderij verantwoordelijk is voor 14,5 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen”, stelt Joost Venken, schepen van Klimaat heel duidelijk. Dat zegt hij trouwens niet alleen, want er bestaan voldoende studies en onderzoeken die dit aantonen. Vraag maar eens aan je vriend Google.

Bovendien zijn er ook positieve effecten voor ieders gezondheid, voegt Joost Venken daar verder aan toe. “Te veel vlees eten, voornamelijk bewerkt en rood vlees, verhoogt het risico op kanker, beroerte en diabetes type 2. Minder vlees eten is dus goed voor je lijf, de planeet en je smaakpapillen.”

Op de website van EVA vzw vind je behalve ons overheerlijke Afrikaanse stoofpotje nog tal van inspirerende recepten en kooktips terug – inclusief kindvriendelijke gerechten en boodschappenlijstjes. Waarom zou een VeggieChallenge niet het ideale excuus kunnen zijn om een iets anders op tafel te zetten, of om creatief te gaan experimenteren in de keuken?

En neen, je hoeft voor die uitdaging ook niet elke dag zelf te koken. Ga ook gerust eens veggie afhalen bij een van de talrijke horecazaken in Hasselt. Tussen haakjes, dat aantal groeit intussen flink aan. Vijf van hen wonnen recent (en heel terecht trouwens) nog ‘Belgian Vegan Awards’ in diverse categorieën. Op www.hasselt.be/veggiechallenge vind je een mooie lijst van lokale horecazaken met een veggie of vegan aanbod. Via een lidmaatschap van EVA zijn er bovendien zaken waar je een behalve lekker eten ook nog een korting kan scoren. Zelfs onze frituur om de hoek legde de voorbije maanden een flink aantal vegetarische varianten in de koeltoog, want ook in die sector gaat veggie heel hard. En ja, die zijn echt lekker en verkopen bovendien ook heel goed, vertelt onze friturist.

Op diezelfde site www.hasselt.be/veggiechallenge kan je inschrijven voor de uitdaging. Iedereen kiest vrij zijn eigen deelnameniveau, dus er is geen enkele verplichting om all the way vegetarisch of veggie te gaan. Een of meerdere veggie dagen per week gedurende de hele maand maart kan namelijk ook een startpunt zijn.

Hasselt hoopt trouwens dat zoveel mogelijk mensen zullen deelnemen aan deze challenge. Voor de stad met de procentueel meeste deelnemers hangt daar namelijk het prestige van de VeggieChallenge 2021 Award aan vast. “Dat zou een mooie kers op de taart zijn nadat recent de Hasseltse horecazaken Peas, Botanique, Lento, Sappig en De Sladerij die Vegan Awards wonnen”, voegt schepen van lokale economie Rik Dehollogne hier tenslotte nog aan toe. “En in één klap geef je de lokale horeca zo een duwtje in de rug!”

Wij roeren intussen nog eens in onze pan. De parelgerst is ook al een aantal minuten aan de kook en de bonen staan klaar om in de saus te gaan. Maar jongens, die geur van die pindakaas zorgt toch voor zo’n heerlijke geur… Honger! (ds)

TIP: als je in één keer voldoende van dit stoofpotje maakt voor twee dagen, heb je niet alleen twee keer lekker gegeten, maar spaart dit ook één kookdag uit…

#VeggieChallenge – Eet 30 dagen zonder (of minder) vlees tijdens de maand maart 2021 – info www.evavzw.be

Ook interessant

Deel van Kapermolenpark heropent midden juli

15/06/2019

15/06/2019

Enkele delen van het vernieuwde Kapermolenpark in Hasselt worden tegen de start van het bouwverlof opnieuw opengesteld voor het publiek....

Iedereen wintert in Hasselt

23/11/2018

23/11/2018

Het is weer die tijd van het jaar dat de kerstbomen en mutsen in het straatbeeld verschijnen. In Hasselt betekent...

Slimme verkeerslichten aan kruispunt Westerring en Boudewijnlaan in Genk

05/12/2017

05/12/2017

Agentschap Wegen en Verkeer schenkt een slim sinterklaascadeau aan de vele automobilisten die dagelijks het drukke kruispunt aan de Westerring...

“Voortschrijdend inzicht” levert Sporting Hasselt een nieuw jeugdcomplex op

09/11/2017

09/11/2017

Dit najaar start voetbalclub Sporting Hasselt met de bouw van een nieuw jeugdcomplex. Een broodnodige investering van 1,5 miljoen euro...

Seizoen 31 van ‘De poort’ kondigt zich aan

22/02/2022

22/02/2022

Voorlopig heeft het verhaal van de gouverneurstuin in het centrum van Hasselt nog altijd een open einde. Gaat die poort...

“Geen enkel Spartacustracé is van tafel gehaald”

25/02/2019

25/02/2019

Volgens Hasselts schepen van Mobiliteit en Ruimtelijke Ordening Marc Schepers is er enkel afgesproken met De Lijn om het Boulevardtracé...

Zo geraak je gratis op Pukkelpop (en weer thuis)

10/08/2016

10/08/2016

  Pukkelpop, De Lijn, de NMBS, de provincie Limburg en tal van Limburgse gemeenten doen ook dit jaar weer de...

Hasselt maakt 600.000 euro vrij voor steunmaatregelen en roept op tot aandacht voor eenzamen

14/03/2020

14/03/2020 2

Stad Hasselt maakt 600.000 euro vrij als steun voor de Hasseltse horeca en haar samenleving in het algemeen. Tegelijk kijkt...

Minder-hinderplan voor stadsduiven in Tongeren

15/03/2017

15/03/2017

Tongeren gaat, als eerste in dit land, een diervriendelijke manier introduceren om het aantal stadsduiven te verminderen. Door het voeren...

Oproep tot slachtoffers of getuigen

22/02/2017

22/02/2017

Politie en gerecht doen een uitzonderlijke oproep tot slachtoffers van deze man. Hij werd op 27 september 2016 aangehouden op...

Participeer in het Hasseltse stadsnet 2.0

28/03/2017

28/03/2017

Het H-net, het Hasseltse stadsnet van openbaar busvervoer, krijgt na 20 jaar een opfrissing. Daarom trekken enquêteurs van De Lijn...

Antwerp Zoo’s new Savanna

23/06/2016

23/06/2016 1

When talking about zoo’s, the current way of thinking it are small cages and sad animals. It’s a good thing...

September wordt Japan(se Tuin) Maand

30/08/2016

30/08/2016

Hasselt wil op uitgebreide manier in de verf zetten dat België al 150 jaar lang diplomatieke banden heeft met Japan....

Jonge bomen krijgen een vochtige start

24/04/2020

24/04/2020

In diverse straten test de stad Hasselt sinds kort een druppelsysteem uit dat jonge, pas aangeplante bomen stabieler moet doen...

De spiegels van het nieuwe stadhuis

02/05/2018

02/05/2018

Fotograaf Kris Van de Sande liep gisteravond met zijn camera door de stad. Hij maakte enkele beauty shots van het...

Reageer
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.