Feiten. Anders bekeken.

Tover eens een veggie smaakbom op tafel

Geschreven door  op in Lokaal Nieuws.

Net op het ogenblik dat we alle ingrediënten voor ons avondeten uit de koelkast en voorraadlade willen halen, loopt een uitdaging binnen van Stad Hasselt en EVA vzw. Wie voelt zich geroepen om 30 dagen lang mee te doen met de VeggieChallenge vanaf vandaag?

Geen probleem, denken we glimlachend, een uitdaging waarvoor we enkel maar onze dagelijkse kookroutine van de afgelopen drie jaren (ongeveer) moeten verder zetten. Elke dag gezond koken met verse ingrediënten, zonder vlees of vis, maar wel met aandacht voor de voedingsdriehoek én de weegschaal.

Op het menu staat vandaag een Afrikaans stoofpotje met zoete aardappel en pindasaus. Een recept dat we nog niet zo lang geleden terugvonden op de website van EVA. Vandaag creëren we via een paar extra ingrediënten onze eigen variant daarvan: met parelgerst, blokjes gesneden pompoen en kipstuckjes (bewust met ck geschreven), het vegetarische alternatief voor de traditionele kipfilet. Die pompoenblokjes hielden we over van de stevig uitgevallen flespompoen voor de soep, die intussen aan de kook begint te komen.

Het punt dat we willen maken is eigenlijk gewoon het volgende: veggie koken is helemaal niet moeilijk. Laat je door niemand iets anders wijs maken. Ga voor jezelf eens na: hoeveel variaties kan je als simpele hobbykok zelf verzinnen op basis van jouw eigen gerechten? En toegegeven, in het begin is het wel een klein beetje zoeken naar de juiste ingrediënten, aanvullingen en smaakmakers om tot evenwaardige veggie variaties te komen, maar dat is een groeiproces en dus niets om op voorhand schrik voor te hebben. Vul die voorraadkast langzaam met extra producten zoals kikkererwten, bonen of linzen, om er maar een paar te noemen. Zoek gewoon welke dingen je lekker vindt, of welke helemaal niet bij jou passen. Probeer, en laat je verrassen.

Elke dag variëren is tegenwoordig bovendien helemaal niet moeilijk. Wie vandaag een vegetariër nog ziet als iemand die elke dag overleeft op een bladje sla met een schijfje tomaat, is simpelweg wereldvreemd. Kijk in de supermarkt gewoon eens naar het aanbod. EVA organiseerde recent nog een onderzoek over het veggie en vegan aanbod van de grote supermarkten. Sommigen scoren nu al redelijk tot heel goed, maar belangrijker, ze gaan allemaal extra inspanningen doen om hun aanbod flink uit te breiden.

Sommige supermarkten plaatsen die producten trouwens gewoon naast of tussen de schaaltjes met gewoon vlees. Om maar een ander voorbeeld te geven: vegetarisch gehakt ziet er bij sommige merken intussen heel erg ‘écht’ uit. Met enige oefening en na de bijhorende zoektocht naar de juiste kruidenmix maak je die klassieke gehaktballetjes in tomatensaus (waar iedereen in je omgeving toch altijd zo jaloers over is) nét zo lekker als voorheen, gegarandeerd.

EVA vzw timmert intussen al 20 jaar aan die vegetarische weg in Vlaanderen. Vandaag is die vereniging de tweede grootste vegetarische organisatie in Europa. Met andere woorden, de ideale promotor voor een internationale campagne zoals deze VeggieChallenge, waar stad Hasselt zich nu lokaal achter schaart. Waarom het woord ‘bestuursakkoord’ zo vaak voorkomt in het persbericht, vragen we ons wel af. Want hoeveel Hasselaren zouden dit argument zien als het meest overtuigende om hun eet- en kookroutine om te gooien?

Toch is minder vlees eten goed voor het klimaat, voor de korte ketenlandbouw en voor duurzame voedingsgewoonten. “Minder vlees eten past hierin omdat de wereldwijde veehouderij verantwoordelijk is voor 14,5 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen”, stelt Joost Venken, schepen van Klimaat heel duidelijk. Dat zegt hij trouwens niet alleen, want er bestaan voldoende studies en onderzoeken die dit aantonen. Vraag maar eens aan je vriend Google.

Bovendien zijn er ook positieve effecten voor ieders gezondheid, voegt Joost Venken daar verder aan toe. “Te veel vlees eten, voornamelijk bewerkt en rood vlees, verhoogt het risico op kanker, beroerte en diabetes type 2. Minder vlees eten is dus goed voor je lijf, de planeet en je smaakpapillen.”

Op de website van EVA vzw vind je behalve ons overheerlijke Afrikaanse stoofpotje nog tal van inspirerende recepten en kooktips terug – inclusief kindvriendelijke gerechten en boodschappenlijstjes. Waarom zou een VeggieChallenge niet het ideale excuus kunnen zijn om een iets anders op tafel te zetten, of om creatief te gaan experimenteren in de keuken?

En neen, je hoeft voor die uitdaging ook niet elke dag zelf te koken. Ga ook gerust eens veggie afhalen bij een van de talrijke horecazaken in Hasselt. Tussen haakjes, dat aantal groeit intussen flink aan. Vijf van hen wonnen recent (en heel terecht trouwens) nog ‘Belgian Vegan Awards’ in diverse categorieën. Op www.hasselt.be/veggiechallenge vind je een mooie lijst van lokale horecazaken met een veggie of vegan aanbod. Via een lidmaatschap van EVA zijn er bovendien zaken waar je een behalve lekker eten ook nog een korting kan scoren. Zelfs onze frituur om de hoek legde de voorbije maanden een flink aantal vegetarische varianten in de koeltoog, want ook in die sector gaat veggie heel hard. En ja, die zijn echt lekker en verkopen bovendien ook heel goed, vertelt onze friturist.

Op diezelfde site www.hasselt.be/veggiechallenge kan je inschrijven voor de uitdaging. Iedereen kiest vrij zijn eigen deelnameniveau, dus er is geen enkele verplichting om all the way vegetarisch of veggie te gaan. Een of meerdere veggie dagen per week gedurende de hele maand maart kan namelijk ook een startpunt zijn.

Hasselt hoopt trouwens dat zoveel mogelijk mensen zullen deelnemen aan deze challenge. Voor de stad met de procentueel meeste deelnemers hangt daar namelijk het prestige van de VeggieChallenge 2021 Award aan vast. “Dat zou een mooie kers op de taart zijn nadat recent de Hasseltse horecazaken Peas, Botanique, Lento, Sappig en De Sladerij die Vegan Awards wonnen”, voegt schepen van lokale economie Rik Dehollogne hier tenslotte nog aan toe. “En in één klap geef je de lokale horeca zo een duwtje in de rug!”

Wij roeren intussen nog eens in onze pan. De parelgerst is ook al een aantal minuten aan de kook en de bonen staan klaar om in de saus te gaan. Maar jongens, die geur van die pindakaas zorgt toch voor zo’n heerlijke geur… Honger! (ds)

TIP: als je in één keer voldoende van dit stoofpotje maakt voor twee dagen, heb je niet alleen twee keer lekker gegeten, maar spaart dit ook één kookdag uit…

#VeggieChallenge – Eet 30 dagen zonder (of minder) vlees tijdens de maand maart 2021 – info www.evavzw.be

Ook interessant

Creatief maar veilig naar Hasselt kermis

10/09/2020

10/09/2020

Stad Hasselt stelde begin deze week haar corona proof kermisplan voor, waardoor ze hoopt dat toch tussen de 60 en...

Carrièreswitch in gedachten? Gauwdief is dan misschien iets voor u.

19/06/2017

19/06/2017

Jan Steelmans en Jaak Boeven lopen een beetje gefrustreerd over de Grote Markt van Hasselt. Ze zijn boos omdat hun...

Asfaltwerken in westelijk deel stadscentrum Hasselt

23/11/2016

23/11/2016

Asfaltwerken in de westelijke helft van het Hasseltse stadscentrum zullen de komende dagen de binnenstad moeilijk bereikbaar maken. De werken...

“Uit Hasselt, met liefde.” Toerisme Hasselt op promotour.

27/03/2017

27/03/2017

Vanaf vandaag, maandag 27 maart tot en met zondag 2 april gaat Hasselt onder de naam ‘From Hasselt with love’...

En, elektrische fietsen gaan testen?

18/02/2019

18/02/2019

Afgelopen weekend konden Hasselaren verschillende elektrische fietsen gaan uitproberen in het kader van de groepsaankoop die nog loopt tot eind...

Eerste hulp bij fietsdiefstal

25/07/2016

25/07/2016

Voortaan kunnen Hasselaren die het slachtoffer werden van fietsdiefstal, twee weken gratis een fiets van de stad ontlenen. Je fiets...

Ruimte voor nieuwe trends na deze Coronacrisis?

22/03/2020

22/03/2020

Een wereldwijde gezondheidscrisis zoals we momenteel doorstaan, biedt misschien mogelijkheden om nieuwe trends te zetten. Drie voorbeelden daarvan kwamen we...

Lopen over het water

10/08/2016

10/08/2016

Op zaterdag 10 september organiseert de stad Sint-Truiden de tweede editie van de Monumentenrun. Zowel recreatieve als ervaren lopers passeren...

Volg vanuit uw kot het invaren van de nieuwe spoorbrug van Kuringen

21/04/2020

21/04/2020 1

Komend weekend staat in en rond Hasselt een spectaculaire gebeurtenis gepland: het invaren en plaatsen van de nieuwe spoorbrug van...

Shoppen met een minimum aan hinder

09/12/2019

09/12/2019

Stad Hasselt pakt deze eindejaarsperiode noodgedwongen uit met een uitgebreid minder-hinder-shoppingplan. Bij de start van deze cruciale verdienperiode voor de...

De schop gaat in de grond voor groene fietsboulevard

04/06/2018

04/06/2018

Vanochtend is een aannemer in opdracht van Agentschap Wegen en Verkeer en Stad Hasselt begonnen met de aanleg van de...

Naar de Buurderij zoals naar de supermarkt

17/09/2019

17/09/2019

Vanavond tussen 17 en 19 uur organiseert de Hasseltse buurderij weer een proeverij aan de sporthal in Runkst. Deze heeft...

Die dag op het dak van het Sportpaleis

14/06/2018

14/06/2018

Wat hebben Micha Marah, twee Schotse doedelzakspelers, een Nederlandse ondernemer en onze fotograaf Kris Van de Sande gemeen? Ogenschijnlijk niets,...

De Lijn stimuleert gedragsverandering via nieuwe campagne

11/04/2018

11/04/2018

Vervoersmaatschappij De Lijn liet in februari een mobiliteitsonderzoek uitvoeren en gebruikt de resultaten nu als basis voor een nieuwe, langdurige...

Nieuw vakantiepark in Duitsland kiest voor Genkse houtskeletbouw

05/09/2017

05/09/2017

Machiels Building Solutions uit Genk gaf vandaag details vrij over de grootste order uit de geschiedenis van het bedrijf. De...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.