Feiten. Anders bekeken.

Creatief maar veilig naar Hasselt kermis

Geschreven door  op in Lokaal Nieuws.

Stad Hasselt stelde begin deze week haar corona proof kermisplan voor, waardoor ze hoopt dat toch tussen de 60 en 70.000 mensen een min of meer normale kermis kunnen genieten. Er komen vijf kleinere foorzones in de plaats van één langgerekte en tijdsblokken van twee uur met verplichte reservatie, zodat telkens 2.000 mensen toegang krijgen.

(topfoto © Stad Hasselt)

“Vanaf het begin van de coronacrisis heeft Hasselt altijd geprobeerd om het ‘normale’ aan te houden en elke afgelasting voor zich uit te schuiven tot het écht niet anders zou kunnen”, vertelt burgemeester Vandeput. “Denk bijvoorbeeld maar aan de buurtkermissen zoals in de Banneuxwijk, waar wij toch het voortouw namen om een oplossing te verzinnen. Volgens mij heeft Hasselt als bruisende stad gewoon nood aan evenementen. Het stadspersoneel heeft nu opnieuw getoond dat er creatieve oplossingen mogelijk zijn.”

Een creatieve oplossing, dat is inderdaad het minste wat je kan toegeven. De stadsdiensten plooien op deze manier namelijk de federale beperking van 400 bezoekers om tot een werkbare en aanvaardbaar rendabele situatie voor de tevreden foorkramers. Die laatsten zaten de voorbije maand trouwens mee aan tafel om dit systeem uit te dokteren. De foorkramers moeten dit jaar bovendien geen standgeld betalen als compensatie voor hun moeilijke situatie.

Campagnebeeld van Hasselt Kermis 2020. Afbeelding © Stad Hasselt

In elk van de zones vindt een bezoeker een interessante mix van kramen, zodat hij na twee uur toch wegwandelt met een tevreden kermisgevoel. Ook het ‘groot vermaak’ wordt netjes verdeeld over de vijf compartimenten. “Alle leeftijden zullen hun gading kunnen vinden en ook de liefhebbers van een kermisfriet of smoutebol worden in de watten gelegd.”

Die laatste groep van spontane, ultrakorte kermisgangers vormen elk jaar een uitdaging. In plaats van de ‘friet & ride’-zone komt er dit jaar een wachtzone waar bezoekers hun bestelling telefonisch kunnen plaatsen bij een kraam van hun keuze. Daarvoor plaatsen die een bord met hun aanbod in de wachtzone. Een medewerker van de kraam in kwestie brengt dan de eetwaren naar de wachtzone en vermijdt op die manier een eventuele ‘besmetting’ van een compartiment. “Als iedereen zich aanpast, moet dit perfect te doen zijn”, aldus schepen van Economie Rik Dehollogne. “We vermijden zo in elk geval een kruising van bezoekersstromen.” Voor deze specifieke oplossing “keek de stad over het muurtje bij andere gemeenten”.

Doorheen het hele verhaal loopt immers een systeem van crowd control dat de voorbije jaren op grote evenementen de groepsbewegingen van grote massa’s te sturen en te spreiden. Hasselt kreeg hiervoor advies en hulp van de organisatie van Pukkelpop. Om al deze redenen kreeg Vandeput heel snel de zegen van federaal minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem, bij wij Vandeput persoonlijk het kermisplan ging voorstellen en bespreken.

De stadsdiensten bekijken intussen ook nog hoe ze één of meerdere prikkelarme tijdsblokken kunnen organiseren. De voorbije jaren was er telkens één kermisdag tijdens de week waarbij de achtergrondmuziek stevig gedimd werd, evenals de andere overstimulerende prikkels die een kermis normaal met zich brengt. Het initiatief kreeg vanaf de eerste keer al een heel positieve evaluatie van bezoekers.

Enkel het traditionele kermisvuurwerk valt uit de boot. “We kunnen zo’n massa van 10.000 mensen in het duister tijdens deze openingsplechtigheid niet veilig beheersen, ondanks het feit dat we alles hebben geprobeerd hiervoor”, licht de burgemeester deze beslissing toe. “We kregen echter een negatief advies van de politie en de veiligheidscel, en daarom doen we dit jaar dus geen vuurwerkshow aan de kanaalkom.”

“We hebben een veilige kermis op de wereld gezet waar ondanks corona de kermisbeleving centraal staat”, besluit hij. “We hebben hard gewerkt en we hopen dat de Hasselaren, de Limburgers en de Vlamingen dit werk appreciëren en van deze Hasselt kermis een groot succes maken.”

Vandeput hoopt dat uiteindelijk alle kermisplekken – naar goede gewoonte zo’n 175 à 180 – zullen worden ingenomen. De foorkramers beslissen momenteel nog over hun deelname. “Vooral bij de eetkramen was er wel terughoudenheid”, geeft hij toe. “Ze willen zeker komen, maar het is vandaag nog niet zeker welke kramen dat ook gaan doen.” Hij hoopt dat de vrijstelling van standgeld en de besteloplossing hen zullen overtuigen.

PRAKTISCHKERMIS HASSELT – zat 19 tot en met zondag 27 september 2020

Vijf zones

Afbeelding © Stad Hasselt

Zoals de kaart toont, zijn er vijf zones met elk een aparte ingang. Drie van die zones zijn bereikbaar vanaf het Dusartplein, de twee andere via de oude brandweerkazerne aan de Willekensmolenstraat. Wie zones wil combineren, trekt wel best stevige schoenen aan én plant best de tijd tussen het vertrek uit de ene zone en de start in de andere zone. Reken alleszins met een wandeling van minstens een kwartier, zeker met kleine kinderen.

Tijdsblokken

Tijdens weekdagen kan je gedurende twee uur lang in drie blokken telkens één zone bezoeken. Elke zone opent dan om 15 uur, om 17u30 en om 21u.
Tijdens weekenddagen kan hetzelfde in vier blokken, namelijk om 13u30, 16u, 18u30 en 21u.
Elke avond eindigt de kermis om 23 uur.
Merk op dat er telkens 2,5 uur tussen elke blok-start ligt. Dit is om een zone helemaal leeg te maken en te zorgen voor de nodige ontsmetting van kermisattracties.

Online registratie

Op voorhand kies je online op welke dag je welke zone wil bezoeken. Maximum 5 personen kunnen zich telkens registreren. Elke inschrijver laat bovendien zijn contactgegevens achter voor eventuele latere contactopsporing. “Dit is geen wettelijke verplichting, maar wij doen dat wel”, licht Vandeput dit aspect toe.
Registreren gebeurt op de website www.hasselt.be/kermis. Na registratie volgt een bevestigingsmail met het ticket.

Wie een half uur te laat aankomt, of zelfs helemaal niet opdaagt voor zijn geboekte tijdsslot, verliest de toegang tot de kermis.

De niet-geboekte plekken of de plekken van deze laatkomers gaan telkens naar spontane bezoekers, want ook dat blijft mogelijk. Meerdere bezoeken verspreid over de hele kermisweek mag natuurlijk ook.

De website van de stad zal aangeven hoeveel mensen er op de kermis aanwezig zijn. Dat laat toe om een bezoek op voorhand goed te plannen of uit te stellen, wanneer zou blijken dat het veel te druk is.

5 x 35

Elke zone heeft 35 standhouders die samen een traditionele en herkenbare kermismix aanbieden. Per zone kan je op voorhand opzoeken welke attracties er staan. Er gaan weer grote nieuwigheden zijn, belooft het stadsbestuur. Maar zelfs in het weekend is het praktisch gezien onmogelijk om de vijf zones tijdens één lange kermisdag te bezoeken, want er zijn maar vier tijdsblokken beschikbaar.

De gekende maatregelen

Op de hele kermis is een mondmasker verplicht. In elke zone wordt voldoende ontsmettingsgel voorzien. De foorkramers nemen zelf ook de nodige maatregelen om een veilig bezoek te garanderen. Afstand houden is sowieso de gouden regel, ook aan de betaalautomaten van de parkings.

Ook interessant

Eindelijk! Cultuur geeft de aftrap voor een nieuwstedelijk centrum

11/01/2018

11/01/2018

Vrijdagavond opent De Nieuwe Zaal in de Maastrichterstraat in Hasselt. Tot einde 2020 wordt de oude turnzaal van een bijna...

Pootjebaden en fietsen in 25 nieuwe, groene hectaren

23/04/2020

23/04/2020 1

Stad Hasselt koopt een nieuw natuurgebied van 25 hectare over van een privé eigenaar. Tussen het stadscentrum en Kuringen breit...

Coolblue bevestigt opening winkel in Hasselt

27/08/2020

27/08/2020

Coolblue komt eind 2020 naar Quartier Bleu in Hasselt en bevestigt daarmee wat we eerder al schreven. Goed nieuws voor...

En, elektrische fietsen gaan testen?

18/02/2019

18/02/2019

Afgelopen weekend konden Hasselaren verschillende elektrische fietsen gaan uitproberen in het kader van de groepsaankoop die nog loopt tot eind...

Wie wordt dé online promotor van Hasselt?

30/08/2019

30/08/2019

Stad Hasselt zet de eerste stappen naar city marketing via een uniek project. De ‘Blog Battle Hasselt’ gaat op zoek...

Een “chique station” voor Hasselt?

24/03/2017

24/03/2017

Burgemeester Nadja Vananroye van Hasselt werd gisterennamiddag al ingelicht over de de plannen die NMBS heeft klaarliggen voor het station...

Wie was eerst: de kip, het ei of Koen Vanmechelen?

02/08/2016

02/08/2016

De Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen lanceert aanstaande vrijdag 5 augustus in Zimbabwe zijn nieuwste project, de Planetary Community Chicken. Tijdens...

Tentoonstelling over maatschappij en psychiatrie

18/02/2017

18/02/2017

In Museum de Mindere in Sint-Truiden kan je de tentoonstelling Maatschappij/Psychiatrie bezoeken. Vanuit de 175-jarige lokale geschiedenis wordt er een...

Op verkenning in Prinsbeemden in Kuringen

25/03/2021

25/03/2021

Hasselt stelt vanaf april een deel van haar nieuwste groene aanwinst, Prinsbeemden in Kuringen, open voor het publiek. Een tijdelijke...

Eatertainment in de binnenstad

30/09/2023

30/09/2023

Officieel luidt de omschrijving ‘Boston Sports Bar’. Wie vanaf komende maandag 2 oktober O’Leary’s binnenstapt, krijgt misschien het gevoel van...

Kinderprikkels voor de binnenstad

21/02/2019

21/02/2019 1

Twintig uiteenlopende ‘speelprikkels’ krijgen momenteel een plekje op zo’n vijftien locaties in de Hasseltse binnenstad. Het gaat daarbij om een...

Pukkelpop 2017: de jaarlijkse lokroep van de Kiewitse grassprietjes

11/08/2017

11/08/2017

Volgende week, tussen woensdag 16 en zaterdag 19 augustus, loopt het equivalent van het totale inwonersaantal van Hasselt weer rond...

60 dagen extra om draagvlak te vinden

26/02/2019

26/02/2019

Tijdens de gemeenteraad van vanavond mag Hasselts schepen van Ruimtelijke Ordening Marc Schepers toelichten waarom de stad een wettelijke verlenging...

Veilig en vooruitziend: Genk On Stage heeft het (al lang)

24/06/2017

24/06/2017

Gisteravond begon de vijftiende editie van Genk On Stage. Naar goede gewoonte babbelen we dan op voorhand met burgemeester Wim...

Onze kippen leggen eieren in de openbare ruimte

07/11/2017

07/11/2017

Afgelopen zaterdag werd de Kippodroom voorgesteld, een buurtinitiatief rond een gedeeld kippenhok in de Tuinwijk in Hasselt. Het proefproject krijgt...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.