Feiten. Anders bekeken.

Review: Sonos Beam

Geschreven door  op in The Mobile Life.

Het is moeilijk om objectief te zijn bij een product in een ecosysteem dat je dagelijks gebruikt. Net zoals Apple hier de backbone is van alle technologie in huis, is qua muziek die eer bij ons aan Sonos verbonden.

De mensen die mij kennen weten dat ik niet tegen stiltes kan. Een combinatie van een lichte piep in de oren en hyperkinetisme. Daarom speelt er dan ook altijd muziek in mijn oren. Zowel thuis, als onderweg.

In elke kamer waar ik langer dan vijf minuten moet zijn in huis, staat daarom een Sonos speaker. Multi-room audio done right. Niet enkel goed geluid, maar een stabiel systeem dat ook gebruiksvriendelijk is voor bijvoorbeeld mijn schoonmoeder die al eens op bezoek komt.

Sonos Beam en Sonos One vormen samen een 5.0 surround. Met een Sub erbij krijg je een 5.1

Eén van de nieuwste paradepaardjes die we mochten uittesten, is de Sonos Beam. Een soundbar zoals er zoveel zijn, die draadloos naar een 5.1 kan uitgebreid worden mits een aantal extra speakers. Maar ook als losstaande speaker kan de Beam werken. Voor €449 krijg je een doosje waarvan je denkt dat het een vergissing is. Hij is minder dan de helft zo groot als hun Playbar, en klinkt dan nog eens even goed.

Want voor audio is het meestal size matters: hoe meer ruimte voor akoestiek, hoe beter het meestal klinkt. Maar dan stel je de vraag hoe het komt dat Sonos toch altijd zo’n klank uit zo kleine dingen krijgt. Andere speakers van dat formaat klinken middelmatig, alsof ze verbonden zijn met een telefoonlijn uit de tijd van Koning Albert I. Maar niet bij deze!

boven naar onder: Sonos Playbar, Playbase, Beam

Een kamervullende klank die veel luider kan dan je hem ooit gaat zetten

Ook voor de bediening neemt de Beam de vormgeving van de nieuwe Sonos One aan, met swipes en taps over het bedieningspaneel. De fysieke knoppen van de vorige generatie voelen opeens prehistorisch aan.

De TV kan aanspringen met HDMI ARC als je naar de TV modus gaat, en alles klinkt zoals je het verwacht van een Sonos product.

Ook de interface is duidelijk en efficiënt. Al moeten we wel toegeven dat die iets visueler kan om dingen te ontdekken. Maar dat kan je dan weer vragen aan … Alexa!

Een van de belangrijkste toevoegingen is namelijk Alexa, Amazon’s virtuele assistent. Oftewel ‘madam’ in ons huishouden wanneer we niet willen dat ze reageert op dingen. Want het trigger word Alexa kan soms wel op de raarste momenten verschijnen.

Officieel is Alexa in Nederland en België nog niet beschikbaar voor Sonos, maar via een account in de UK of een ander compatibel land kan je deze functie wel activeren. Het is niet dat ik ooit Nederlands ga praten tegen zoiets . Ik leef graag in de nabije toekomst, niet degene die is aangepast aan onze contreien, en daarmee vijf jaar achterloopt.

Het ding leert ook, zoals onze vrienden hebben ondervonden. Toen Alexa hen niet begreep, begonnen ze zeer helder tegen haar te ar-ti-cu-le-ren, wat Alexa om de een of andere reden dan weer interpreteerde als Schots. Als ze willen dat Alexa nog luistert wanneer ze hun licht willen aan of uit doen, klinkt het daar ondertussen wel alsof een highlander zijn haggis wil bestellen. Maar dat komt uiteindelijk nog wel in orde. “Alexa, haud yer wheesht!”

Ook nieuw is Apple AirPlay. Je kan nu aan Siri vragen om muziek te streamen naar een speaker, maar dan hangt hij vast aan jouw toestel. De speaker zelf heeft echter geen Siri. Je kan Apple Music streamen vanaf de Sonos App, maar er is momenteel nog geen Alexa skill die Apple Music ondersteunt op Sonos. Die eer is momenteel enkel weggelegd voor Amazon’s slimme speakers, de Echo. Maar die zijn dan weer écht niet gemaakt om muziek te beluisteren. Als je Spotify hebt, dan kan je wel naar hartelust muziek vragen aan Alexa.

Sonos is niet het goedkoopste systeem op de markt, maar de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt, is dan ook navenant. En de Beam is daarbij een waardige nieuwe telg in het Sonos Ecosysteem. Voor de iets prijsbewustere consument is er trouwens ook een samenwerking met IKEA onderweg. In de gaten houden dus! (kvds)

Ook interessant

Adobe pakt uit met een hoop nieuwigheden op MAX

18/10/2017

18/10/2017

Deze week vindt de Adobe MAX Conference plaats in Las Vegas. Het zelfverklaarde centrum voor creativiteit pakt ook dit jaar...

Proximus Move sleurt jongeren naar buiten

18/01/2017

18/01/2017

Proximus Move is de jongste telg van de Proximus familie. Of toch het broertje dat stiekem geboren werd, verwekt door...

(The) Traveling Light

28/05/2013

28/05/2013

<p>I’m a light hunter.</p><div><p>I look for the most interesting light in any places I can find. When I do I set up, and when the time is right, I set up my equipment, and I pull the trigger. </p></div>

Bose SoundLink On-Ear

23/09/2015

23/09/2015 2

Headphones are one of my most important things in my EDC (Every Day Carry). I can leave home without my...

Adobe brengt Photoshop naar iPad en meer op MAX

07/11/2019

07/11/2019

Elk jaar is het uitkijken naar Adobe MAX, de jaarlijkse creativiteitshoogmis van Adobe. Een kort overzicht naar de grootste nieuwigheden:...

“Take back your life.” Gebruik voortaan een domme telefoon.

12/01/2017

12/01/2017

Een ‘domme’ telefoon. Daarmee zou je The Light Phone best kunnen omschrijven. Maar zo is hij wel bedoeld. Het ding...

MOBIB in Belgium

02/09/2014

02/09/2014

<p>Is Belgium ready for a revolution in public transport? We hope so, because it's here with MOBIB.</p>

Cogito Connected Smart Watch

13/07/2014

13/07/2014

<p>The two new Cogito smart watches try to simplify your notifications. Too bad they only complicate it. </p>

LEGO WALL•E (21303)

29/09/2015

29/09/2015

It’s not every day you can call a LEGO set adorable, but then again, it’s not every day they release...

Adobe introduces Creative Cloud 2015

16/06/2015

16/06/2015

In between constant updates, Adobe keeps their Creative Cloud apps up to date with a yearly release filled with new...

Bose presents music on the go

04/06/2013

04/06/2013

<p>Bose, one of the leading audio companies in the world today announced two brand new products, that for them create a deeper sound experience, if you are on yourself, or with a group of friends.</p><div><span style="font-family: Helvetica; font-size: 12px; line-height: normal; "><br></span></div>

Apple Music

08/06/2015

08/06/2015

Apple just introduced Apple Music at WWDC. A single, intuitive app that combines the best ways to enjoy music —...

Traveling with Multitools

30/03/2015

30/03/2015 1

<p>Yeah, you can't take that  that fancy Leatherman on a plane. Now what?!</p>

Love Is A Song .. in the zoo

14/02/2014

14/02/2014

<p>We went out looking for love in a place you wouldn't expect it: a zoo! </p>

Philips hue debuts long awaited E14 bulbs

17/03/2017

17/03/2017

With Hue, Philips has a very extensive connected lights system, offering quality light and colour in a home setting. However, one...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.