Feiten. Anders bekeken.

OPINIE – Vier uurtjes genieten van de afwezigheid van auto’s.

Geschreven door  op in Opinie.

(Coverfoto sfeerbeeld autovrije zondag 2018 – © Boumédienne Belbachir / Stad Hasselt)

Klaar voor de autovrije zondag vandaag? Tussen 13 en 17 uur kan iedereen die dat wil al voor de negende keer onbezorgd de twee rijstroken van de Groene Boulevard in Hasselt gebruiken, met de fiets, (e-)step, skateboard of enig ander niet gemotoriseerd voortbewegingstoestel. Langsheen de hele boulevard en in het centrum van de stad zijn er tal van activiteiten om te experimenteren met een leefbare stad – eentje met een pak minder auto’s.

“Autoloze zondag vormt al jaren een prachtig experiment voor mobiliteit. Het geeft een mooi zicht op wat er mogelijk is als we de indeling van onze wegen en wie zich waar mag verplaatsen, herdenken”, aldus schepen van Mobiliteit, Marc Schepers, in een persbericht van de stad. “Het is alvast een denkoefening die ik breder wil uitwerken samen met de inwoners en de handelaars in de binnenstad.”

Schepers wil vanaf begin 2020 een nieuw participatietraject opstarten met de inwoners en handelaars van de Hasseltse binnenstad. “De Hasseltse binnenstad bestaat uit heel wat facetten: scholen, winkelen, horeca, (lokale) bedrijven… Elke dag is er een grote doorstroom van verschillende soorten bezoekers die elk een ander doel hebben. In dit participatietraject gaan we op zoek naar hoe we iedereen de juiste plaats kunnen geven in de stad”, verduidelijkt hij.

Vanuit de vorige beleidsperiode erfde hij al een aantal participatietrajecten. Met Kuringen, Kuringen-Heide en de Heilig Hart-wijk heeft hij bepaald geen ‘schone cadeaus’ gekregen die met enkele simpele maatregelen of een vingerknip voorgoed verdwijnen. De commotie en bezorgdheden tijdens de recente info-avond in Kuringen waarover HBVL schreef, zijn een voorbeeld daarvan. Binnenkort komen er proefopstellingen, niet alleen in Kuringen maar ook in de Heilig Hart-wijk. Andere experimenten.

Hasselt staat echter niet alleen met dit soort problemen. In Utrecht werkt de plaatselijke overheid al ongeveer veertig jaar aan de mobiliteit en leefbaarheid. De Amerikaanse organisatie Streetfilms bracht de nieuwe stad heel mooi in beeld in de documentaire ‘Utrecht: Planning for People & Bikes, Not for Cars’. Alles begon met doortastende keuzes in de jaren 1970.

Na veertig jaar komt Utrecht – net zoals zovele andere steden ter wereld – tot twee conclusies. Ten eerste dat de fiets in een stedelijke omgeving toch wel echt het snelste en meest leefbare vervoermiddel is. En ten tweede dat er een enorme hoeveelheid aan openbare ruimte opnieuw vrijkomt omdat die wordt teruggegeven aan fietsers en voetgangers. “Waar auto’s verdwijnen, verschijnen mensen. Logisch ook want een dag zonder koning auto doet gewoon deugd aan de oren, de longen en het hart.” Zo drukt het Netwerk Duurzame Mobiliteit het uit op haar website over de autovrije zondag.

Meer en meer mensen gebruiken intussen de fiets voor dagelijkse verplaatsingen. Dat blijkt nog uit cijfers die Acerta vandaag aan enkele grote kranten en media meldt. Er zijn oplossingen, ook voor heel moeilijke en grote mobiliteitsproblemen. Waarom niet eens de discussie over de verhouding tussen de auto en andere vervoersmodi voeren met een open geest, op een positieve manier en met de bereidheid om daarbij ook de heilige huisjes (garages?) niet te ontzien. Niemand beweert dat de auto helemaal weg moet uit het nieuwe mobiliteitsverhaal. In deze documentaire rijden ze ook nog altijd rond.

Dus om lokaal en met een positieve noot te eindigen: misschien zien we gewoon nog niet welke oplossingen voor Hasselt de juiste zijn. Maar kom er zoals bij elk participatietraject gerust over meedenken en -praten.

Fijne autovrije Boulevard-rit! (ds)

Het hele programma van de autovrije zondag in Hasselt staat op de website van Stad Hasselt.

Behalve allerlei evenementen en infostanden over mobiliteit valt er links en rechts ook een hapje te eten. De Groene Boulevard krijgt namelijk ook een culinaire toets door de samenwerking met 19 lokale horecazaken die lekkers uit de hele wereld aanbieden op 6 plekken langs de kleine ring. Aan de Guffenslaan staat bijvoorbeeld een Langste Veggietafel.

“Nieuw dit jaar voor de kleinsten is het hertenpad doorheen het stadscentrum. De jeugddienst voorziet heel wat activiteiten op maat van kinderen en jongeren. Zij kunnen het krijtspoor volgen en meedoen aan activiteiten waarmee ze aan het einde een attentie kunnen verdienen”, weet schepen van Jeugd El Ouakili.

Hou er rekening mee dat diverse parkeerterreinen en -garages niet toegankelijk zijn op zondagnamiddag. De volledige Groene Boulevard wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer tussen 11u en 18u. Dat betekent dat ook de bussen van De Lijn die normaal op de Groene Boulevard rijden, een aangepast traject volgen.

De Koning Boudewijnlaan is vanaf zondag bovendien afgesloten omwille van de aankomende kermis. Uitgerekend vanaf zondag 15 september begint de opbouw daarvan.

Hasselt is niet de enige stad die autovrij gaat. Dit jaar organiseren 49 steden en gemeenten in Vlaanderen een Autovrije Zondag. Voor de allereerste keer doen ook alle 13 Vlaamse centrumsteden mee. Als slotakkoord van de Week van de Mobiliteit worden er op 22 september in heel Europa autovrije zondagen georganiseerd. Met als grote blikvangers dit jaar Parijs, als grootste autovrije zone voor één dag ter wereld, en Londen met zijn eerste autovrije zondag ooit.

Ook interessant

Wearing the future

10/09/2014

10/09/2014

<p>Apple Watch. Need to say more? The curtain has been pulled back on one of the most anticipated products coming from Cupertino.</p>

First Class

04/06/2013

04/06/2013

<p>​Traveling first class: the magic world of food, wifi and leg-room. But is it all as magical a they say? </p>

Fernweh

09/11/2015

09/11/2015

A window-view at the city. A church, surrounded by wet cobblestones. A taxi passes, with windows glowing a nice shade...

“How are you?”

13/05/2016

13/05/2016

– well … Busy That’s the basic reply these days. A reply I hate to give. Don’t get me wrong,...

The Primark Effect

11/06/2015

11/06/2015

Last month, big blue neon letters where erected in our city center, making the opening of our cities Primark coming...

10.000 steps

10/07/2014

10/07/2014

Will a simple iPhone app make me move more than a fitness app? Perhaps ..

Netsky vs Boris

07/07/2013

07/07/2013

<p>This morning I was reading an interview with now-famous Belgian DnB musician Netsky. In the interview he talked about living on the road, where after weeks at a time being Netsky, coming home and just be Boris again. <br></p>

OPINIE – ‘Koekenbak’ op de Grote Ring in Hasselt. Of toch niet?

17/11/2017

17/11/2017

Voka Limburg haalde vanochtend hard uit naar de verkeerssituatie op de Grote Ring van Hasselt. De toestand werd zelfs vergeleken...

Nokia Treasure Tag

19/02/2014

19/02/2014

<p>I bet you have lost your keys once. Phrases like 'where is my wallet?' happen more than once? Good news then! Nokia introduces the Treasure Tag. </p>

The State of Mobile Vikings

24/09/2015

24/09/2015

The funnest community in Belgium, that would be an accurate description for the VMNO Mobile Vikings. Since 2008 the project,...

Stap 1: creëer een fietscultuur

22/10/2019

22/10/2019

Vanavond komen de gemeenteraadsleden van Hasselt weer samen voor hun maandelijkse zitting. Heel grote dossiers komen er niet aan bod,...

Where are your files? 

24/05/2016

24/05/2016

Where are your files? What if your hard drive fails? Backups … It’s one of the most un-sexy topics out...

OPINIE – Tijd voor een eerbetoon aan onzichtbare ondernemers

08/03/2018

08/03/2018

Katlijn Voordeckers breekt een lans voor de onzichtbare ondernemers – vrouwen én mannen! – die nooit of uiterst zelden een...

(The) Traveling Light

28/05/2013

28/05/2013

<p>I’m a light hunter.</p><div><p>I look for the most interesting light in any places I can find. When I do I set up, and when the time is right, I set up my equipment, and I pull the trigger. </p></div>

4G in Belgium

07/10/2013

07/10/2013

Our crew here at TML is located in Belgium. As seasoned technofreaks, most of us use iPhones since the beginning....

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.