Feiten. Anders bekeken.

Na twee jaar daveren de grassprietjes van Pukkelpop weer

Geschreven door  op in Festival Special.

Sinds 17 uur vanavond staan de toegangspoorten van het Pukkelpopterrein in Hasselt weer wagenwijd open. Op dat ogenblik eindigde officieel de festivaldroogte van de voorbije jaren. Nog tot komende zondagavond kunnen meer dan 200 bands en tienduizenden jongeren mekaars knaldrang wederzijds besnuffelen om te zien of daaruit een langdurige fanrelatie kan groeien. Een beetje hulp in dat gigantisch uitgebreide muziekaanbod kan nooit kwaad. Daarom geven we een aantal suggesties en tips mee.

VRIJDAG

VOETVOLK Into The Open (Marquee, 12u) – Voor de vroege vogels heeft Pukkelpop naar goede gewoonte weer iets unieks in petto. Nadat de Marquee eerder al werd omgetoverd tot een Willy Sommers-tempel (dank zij Mauro Pawlowski en de Kempenzonen), of tot een stilteplek met klassieke muziek (via Jef Neve), staat dans dit jaar in de spotlight. Choreografe en danseres Lisbeth Gruwez en muzikant/componist Maarten Van Cauwenberghe willen samen de groove en de energie van muziek letterlijk belichamen. Dit ‘Dance-meets-concert’ moet leiden tot “een feestelijke stagedive in we-zien-wel-waar-we-landen!” Doe eens gek en rol voor de verandering eens op tijd uit uw tent.

carolesdaughter (Backyard, 17u55), Slowthai (Marquee, 18u) of Daði Freyr (Dance Hall, 17u55) – Drie interessante keuzes met ongeveer hetzelfde startuur… Thea Taylor (carolesdaughter) is nog geen 20 jaar oud en komt pas uit ‘rehab’. Dat was twee jaar geleden een hoogdringende ingreep nadat ze rond haar elfde begon te experimenteren met drugs om te ontsnappen aan haar strenge Mormoonse ouders. Ze heeft intussen meer dan 700.000 volgers op Tiktok en ziet eruit als de reïncarnatie van Nancy, de beruchte vriendin van Sid Vicious. De vier balkjes van het Black Flag-logo inspireerden haar ooit om via het internet op zoek te gaan naar oude en nieuwe punk, maar ze wil van élk van haar songs een pophit maken. De relatie met haar mama zal altijd een “complicated dynamic” blijven ondanks alle inspiratie die Thea van haar kreeg. Maar mama Carole en papa zijn intussen wél trots…

Slowthai is dan weer een gekende, absolute livebom. Dat bewees hij op Pukkelpop 2019 voor slechts een paar honderd mensen op één van de kleinere stages. Daði Freyr lijkt tenslotte de poppy antipode van de vorige. De voorbije editie van Eurosong heeft hem zeker geholpen op zijn internationale ladder. Maar we weten nu ook met zekerheid dat iémand bij de organisatie naar Eurosong kijkt… Welke keuze je ook maakt, hier zijn er volgens ons enkel verliezers…

Slowthai op Pukkelpop 2019, foto Kris Van de Sande

Goose (Dance Hall, 23u) – gewoon niet twijfelen. Dit is live écht een no-brainer.

Clawfinger (Backyard, 00u15) – de closest, directe link tussen muziek en de zorgsector… Zak Tell en Jocke Skog werkten allebei in een ziekenhuis in Stockholm toen ze de band oprichtten. In 2013 waren fans heel teleurgesteld bij de aankondiging van de split, maar kijk, negen jaar verder gaat het opnieuw heel … euh… hard voor de band, zeker live. Als je de eerste avond eens lekker gitaargewijs omver geblazen wil worden, dan is de Backyard de ideale plek.

ZATERDAG

Vukovi (Backyard, 13u15) – Schotten die het Servisch-Kroatische woord voor ‘wolven’ gebruiken om hun maffe electropunk aan de man te brengen. Brave Limburgse schaapjes blijven dus misschien beter op veilige afstand, want deze wolven zouden wel eens kunnen bijten. Zeker als je nog maar nauwelijks wakker bent.

Arlo Parks (Marquee, 16u30) – organiseer je ergens een ‘Cola and a muffin’, vlei je rond half vijf gezapig neer in de Marquee en geniet gewoon. Het leven kan simpel en mooi zijn. Deze jazzy, indie R&B lady met grote toekomst legt een heel aangenaam dekentje over je heen, eentje waar je later opnieuw naar zal verlangen.

The Murder Capital (Club, 17u10) – Groeit er een straffe postpunkscene in Dublin? De Britse muziekpers denkt intussen van wel, want in het kielzog van Fontaines D.C. komen ook groepen zoals deze Murder Capital langzaam bovendrijven. Hun recente singel ‘Only Good Things’ kwam nog maar enkele weken geleden uit, en toont volgens de band dat hun muziek evolueert van redelijk duister naar kleurrijk en levendiger. Om hun vijfjarig bestaan te vieren, bracht de band trouwens ooit een kortfilm van 20 minuten uit, ‘That I May Cease To Be‘, over hun leven in de studio en op de baan. Altijd handig om zoiets achter de hand te houden voor die avonden dat er niks op Netflix is.

Palaye Royal (Backyard, 20u) – Canadian fashion-art indierock. Hadden we die omschrijving al ooit in het rijke, historische Pukkelpopaanbod? Alleen al voor hun outfits wil je deze ‘new renaissance’ gaan zien. De “mix van vuile gitaren, veel bombast en royale scheuten glam en Britpop” krijg je er gratis bij.

Tame Impala (Main Stage, 22u40) – Mensen, Tame Impála!! Je had al een paar keer de kans om hen te missen op Pukkelpop, maar maak in godsnaam dezelfde fout niet nog eens. (En kan Luc Jansen bij de aankondiging misschien dat “kikkerlikkende fans”-gedeelte even in beeld brengen, want dat is ons nog niet helemaal duidelijk…?)

Clutch – Denk aan hotdogkraambakken vol Bratwurst, en aan Dash-bestendige vetringen in je kleding achteraf. Vuile, vettige, bluesy stonerrock van het betere soort die nooit meer helemaal verdwijnt. Neem voor de veiligheid een extra t-shirt mee.

100 Gecs (Castello, 01u00) – Stap laat op de avond in een teletijdmachine naar de toekomst. Denk aan grungy lang haar in combinatie met hiphyperpoppy electronica. “Hoe anders maak je hits zo luid, catchy, over the top, groots en bizar tegelijk?” vraagt de organisatie zich af. Maar na dit concert “zal je snakken naar meer.” Tenzij je Charlotte de Witte net heilig verklaard hebt, is dit qua boeiende afsluiter helemaal geen moeilijke keuze.

ZONDAG

Slow Crush (Club, 12u40) – Belgisch én shoegaze… Is dat niet reden genoeg?

Eefje de Visser (Marquee, 14u50) – Afgelopen zondag waren een paar Nederlandse bezoekers van Hear Hear! lichtjes ontgoocheld dat Eefje naar de Pukkelpop-affiche was verhuisd. Haar naam roept misschien nog altijd een zweemzoet beeld op van een lief muurbloempje, maar vergis je niet: er zijn wel degelijk stekeltjes die lang kunnen naprikkelen.

Nova Twins (Backyard, 16u25) – stel, je doet research over een onbekende band met twee jonge dames en komt dan in één albumreview ronkende namen (als verwijzing of vergelijking) tegen zoals Rage Against The Machine, Prodigy, Yungblud, Bring Me The Horizon of Nine Inch Nail. Wat denk je dan zelf: afstand houden, of je nieuwsgierigheid de overhand laten nemen? Ons advies? Kies voor het tweede.

DIIV (Club, 20u40) – Zó jong, zó getalenteerd en zó sterk in dromerige, poppy shoegaze en soundscapes met een Amerikaans indiesausje. Een absoluut heerlijke topschotel die bovendien op een heel mooi tafeluur geserveerd wordt. Laat alles voor wat het is tussen ongeveer zeven en acht uur ’s avonds, enkel deze band in de Club bestaat dan. Hou er na het festival rekening mee dat het debuutalbum ‘Oshin’ en zéker de opvolger ‘Is The Is Are’ maandenlang aan uw platenspeler kunnen blijven plakken.

Four Tet (Dance Hall, 22u25) – ‘Mango Feedback’ is de titel van het nieuwe nummer dat Kieran Hebden aka Four Tet nog maar een week geleden uitbracht. Misschien is dat een zoete verwijzing naar de positieve afloop van een rechtzaak tegen zijn oude platenlabel. Hebden vond het namelijk onterecht dat hij geen vergoeding ontving voor de online streaming van zijn ouder werk – een situatie die volgens hem ook van toepassing is op heel wat andere artiesten met een platencontract bij grote platenlabels uit de tijd dat er nog geen sprake was van online streaming. Vanuit de Britse politiek werd het verloop van deze lange rechtszaak (2,5 jaar…) echter gretig gevolgd, omdat men daar bekijkt om de bestaande wetgeving over dit soort zaken te wijzigen zodat artiesten hun rechtmatige deel kunnen claimen op een faire manier. Maar nu kan Hebden zorgeloos komen doen wat hij al 20 jaar goed doet: een tent doen ontploffen…

(Wil je iets weten over hoe streaming rechten in België geregeld worden? Kijk dan even op de website van Vi.be. Je merkt dan vlug hoe internationaal relevant deze rechtszaak eigenlijk is en hoe tal van bands hun kleine lettertjes hopelijk goed geregeld hebben.)

Onderdompeling, letterlijk
Zowel op vrijdag, zaterdag als zondag brengt Krankk om 15u een heel speciaal optreden aan de Booth. Eigenlijk gaat het om “een baanbrekende, immersive muziekbeleving” eerder dan een gewoon optreden. Wat is er zo speciaal aan? Centraal staat in feite de jarenlange bekommernis van de organisatie over geluidshinder voor de buurtbewoners. Daarom gaf Pukkelpop in 2019 de opdracht aan een Belgische geluidsfirma om een immersive (speaker)opstelling uit te werken die de geluidskwaliteit en de live beleving van een concert overeind houdt en tegelijk de hinder naar buiten toe reduceert.
“Er kunnen tijdens de showcase tot 32 audiotracks afgespeeld worden die vervolgens gemixt worden in een audio-object omgeving. De geluiden zijn onafhankelijk gemapt over meerdere speakers die in de omgeving staan opgesteld”, vertelt Pukkelpop woordvoerder Frederik Luyten over de technische kant van dit experiment. “Het is alsof je echt ‘in’ het geluid staat. Enorm indrukwekkend!”

Zo’n installatie vraagt natuurlijk wel gespecialiseerde en muzikaal straf onderlegde proefkonijnen. Krankk – een trio conservatorium-geschoolde elektronica en soundscape-producenten met invloeden van UK garage, grime en bass music én bovendien Belgen – tikt alle vereiste hokjes aan en mag zich dus drie dagen lang telkens een half uur uitleven in deze unieke muziekdoos.

PKP DWNTWN (vervolg)
Twee weken geleden bracht Pukkelpop een weekend lang de speciale festivalbeleving naar de binnenstad van Hasselt. Meer dan 5000 mensen genoten van live optredens, van 3×3 basket en skatejams en van de live streetart-creatie van 4 containers die op het festivalterrein geplaatst werden. De jonge artiest Lindert Steegen nam dit werk voor zijn rekening en toont dat hij klaar is voor meer.

“Ik heb al tal van mooie muren kunnen doen in verschillende steden in België en Nederland, en intussen heb ik een nieuwe uitnodiging vanuit Amsterdam op zak. Daarnaast ben ik volop bezig met de voorbereiding van een kunstexpo, later in het najaar in Antwerpen. Daar kan je mijn gewone kunstwerken bekijken, die aansluiten op wat ik via streetart doe, maar dan meer driedimensioneel op panelen. Dus ja, niet slecht voor mijn eerste jaar als volledig zelfstandige”, lacht de sympathieke Bilzenaar als hij op het einde van de eerste PKP DWNTWN-dag zijn werk aanschouwt. “Maar voor vandaag stop ik eraan.” Steegen kreeg last minute van de organisatie ook nog de vraag om de skateramp onder handen te nemen.

Linder Steegen tijdens PKP DWNTWN 2022, foto Bad Republic

Secrets
Verder kan je ook weer zoeken naar drie secret rooms, waarin je ondergedompeld wordt in kleinschalige maar superleuke belevingen. Zo is er dit jaar een verborgen mini rave, een bubble club annex ballenbad jukebox-party en een speakeasy. Let wel: de toegang naar deze verborgen plekken kan overal op het terrein liggen. Tijdens de vorige editie in 2019 prees de supervriendelijke mevrouw van het wassalon bijvoorbeeld een heel speciaal wasprogramma aan, waarbij je ín je kleren in de wasmachine moest kruipen…

Foto boven: “Een speciaal wasprogramma? Dat kan, mijnheer!” Foto beneden: De secret speakeasy tijdens Pukkelpop 2019. Foto’s Kris Van de Sande

We Care A Lot

Pukkelpoppers zijn tenslotte een grote, gezellige familie waar iedereen zichzelf mag zijn en moet kunnen zijn. Hier en daar blijven er echter mensen die dit eenvoudige principe niet heel goed begrijpen en voor een oncomfortabel gevoel kunnen zorgen. Zelfs de overduidelijke grens ‘Neen betekent ook écht neen!’ lijkt in een aantal gevallen ook niet door te dringen.

Collectieve verantwoordelijkheid, met andere woorden voor elkaar én zeker voor je vrienden opkomen in grensoverschrijdende situaties ligt dus aan de basis van We Care A Lot. “Op Pukkelpop is iedereen welkom ongeacht geslacht, gender, geaardheid, cultuur, religie, etniciteit of beperking”, luidt de duidelijke stelling van de organisatie. “Pukkelpop wil een veilige plek zijn waar iedereen zich welkom en comfortabel voelt. Een plek waar niemand wordt blootgesteld aan discriminatie, kritiek of intimidatie. Jij moet jezelf kunnen zijn, ik moet mezelf kunnen zijn.”

Hulp is echter altijd dichtbij, indien dit nodig zou blijken. Ga dan zo vlug mogelijk naar de dichtstbijzijnde EHBO-post of bel het We Care A Lot-meldnummer: 011 888 180. Ofwel roep je ‘Angela‘ erbij. Zij staat aan elke toog paraat (met een stevige mattenklopper… ?)

Geniet alleszins van een fijne Pukkelpop! (ds)

Ook interessant

Genk On Stage focust dit jaar op urban content

08/06/2016

08/06/2016

6 Podia, 3 dagen, van vrijdag 24 juni tem zondag 26 juni. Met een affiche die steeds langer lijkt te...

K’s Choice overschaduwd door EK

27/06/2016

27/06/2016

Optreden tijdens de achtste finale van de Rode Duivels op het EK, het is geen sinecure. Toch was dat de...

Steenweg zonder auto’s tijdens Pukkelpop

18/07/2016

18/07/2016

De stad Hasselt heeft beslist om de Kempische Steenweg tijdens deze editie gedeeltelijk af te sluiten zodat geen enkele auto...

Waken over de kudde

01/07/2016

01/07/2016 2

Hadden de aanslagen in Brussel invloed op het iets lagere bezoekersaantal tijdens de voorbije editie van Genk On Stage? Het...

Zondige zondag

15/11/2016

15/11/2016

Mocht u op zoek zijn naar retributie, of een of andere deurkier waar uw zwarte ziel eens langs naar buiten...

Pukkelpop 2018: de festivalstad is er klaar voor

14/08/2018

14/08/2018

Het immens grote Pukkelpopterrein is bijna klaar voor drie dagen en vier avonden festivalbeleving. Tijdens een persrondleiding toonde Chokri Mahassine...

Tyler Bryant: a shot in the (shy) sky

23/06/2017

23/06/2017

Tyler Bryant, Zuiderling (Amerikaanse zuiderling dan) trapt Genk in de nehneh’s om kwart over zeven. Met zijn band The Shakedown...

30 Jaar Suikerrock, the big kickoff

30/07/2016

30/07/2016

Na twee dagen David Gilmour in Tienen begon Suikerrock vrijdag 29 juli effectief aan z’n verjaardag. 30 keer reeds werd...

Anastacia blaast Genk omver

27/06/2016

27/06/2016

Anastacia sloot de drukbezochte en goedgeorganiseerde editie van Genk on Stage af op het hoofdpodium. Zij zorgde waarschijnlijk nog voor...

Tamino – Fijne eerste keer in Genk

29/06/2017

29/06/2017

Deze twintigjarige finalist van De Nieuwe Lichting 2017 van Studio Brussel stond zondag op het Factor J-podium. De minimalistische bezetting...

Glenn Claes: aangename verrassing

25/06/2016

25/06/2016

Weet je nog: het moment dat Glenn Claes vier, kleine woorden nodig had om je te overdonderen? Met ‘I shot...

Mudhoney : wondermiddel tegen kaalheid

16/07/2016

16/07/2016

Wie aan grunge denkt, heeft meestal onmiddellijk Kurt Cobain en zijn band Nirvana in gedachten. Maar in het begin van...

Leg die datum van Hear Hear! 2023 maar vast

16/08/2022

16/08/2022

Een bijzonder fijn en vooral heel geslaagd experiment op alle vlakken: dat is ongeveer de énige conclusie die je kan...

Het Zesde Metaal – De Verhalen van Wannes Cappelle

25/06/2017

25/06/2017

Een West-Vlaamse band in Limburg die in zijn dialect zingt: het blijft een moeilijke oefening. Gelukkig is er ‘Naar De...

De Brassers controleren (nog altijd)

25/06/2016

25/06/2016

De revival van de jaren ’80 is ook de organisatie van Genk on Stage niet ontgaan. Daarom regeren ongeveer vijftig...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.