Feiten. Anders bekeken.

Boekenbeurs-tips voor late beslissers

Geschreven door  op in Boeken, Over Boeken.

boek-tijd-boekenbeurs-badrepublic-books

Wie nog niet naar de Boekenbeurs geweest is, heeft nog tot en met vrijdag 11 november de kans. Boek.be, de vereniging van Vlaamse uitgevers, boekhandelaars en importeurs, heeft ook dit jaar weer een indrukwekkend evenement opgezet die de volledige 20.000m² van Antwerp Expo beslaat. We geven nog enkele tips mee voor de late beslissers.

Laten we beginnen bij het begin: de toegang. Net als andere jaren is de Boekenbeurs gratis voor kinderen tot en met 11 jaar. Jongeren van 12 tot 17 jaar betalen €6 en volwassenen €10. Bestel je tickets online om korting te krijgen én lange wachtrijen aan de kassa te vermijden: http://boekenbeurs.tickoweb.be/. Koop je toch liever je tickets aan de kassa, doe dat dan aan Ingang 1 want daar staat meestal minder volk aan te schuiven. Je vindt aan die ingang 1 ook kastjes om je rugzakken in weg te bergen.

Hal 1

Een volledige hoek van Hal 1 wordt ingenomen door uitgeverij Pelckmans (stand104, 105, 106, 107 en 118). Uitgesmeerd over vijf verschillende standen vind je daar een brede verzameling lees- en schoolboeken. Hier staan wel regelmatig lange rijen voor signeersessies, waaronder die van Marc de Bel. Iets verder is dat ook het geval, dit keer bij Baeckens Books (stand 113) voor de signeersessies van Geronimo Stilton. Het hoofdpersonage uit de gelijknamige kinderboekenreeks signeert hier elke dag zijn boeken die ondertussen in meer dan 35 talen worden uitgegeven. Het is één van de meest populaire kinderboekenseries die sinds 2000 verschijnen en bedoeld zijn voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Twee Boek.be-partners, liefdadigheidsinstellingen Bond Zonder Naam en Unicef hebben een eigen stand om nieuwe leden te werven en bezoekers te sensibiliseren. Zet een VR-bril op bij Unicef en bekijk hoe het leven van een 12-jarig meisje in het Za’atari vluchtelingenkamp in Jordanië eraan toegaat. Op het gele auteurspodium vlak daarachter kan je terecht voor lezingen en voorleesmomenten van o.a. Nanja Massy (Belmodo Presents: DIY-beauty), Koen Temmerman & Alexander Roose (Great books, houden van beroemde boeken) en Ish Ait Hamou (voorstelling van luisterboek ‘Cécile’).

rosemarie-de-vos-boekenbeurs-badrepublic-books
Rosemarie De Vos. Foto: Loes Keimes / Bad Republic

Hal 2

In Hal 2 is Ballon Media (stand 203, 204) zeker een bezoekje waard. Daar wordt namelijk Lucky Luke gevierd, die dit jaar 70 jaar bestaat. Neem plaats in de schandpaal en laat je foto nemen in het Lucky Luke decor. Tussen 14u en 15u krijgen kinderen trouwens een gratis Lucky Luke cowboysjaaltje op de stand! Verder kan je op de Minestrone Cookbooks-stand terecht (stand 216) voor signeersessies van verschillende bekende koks en schrijvers van kookboeken. Op de EPO-stand (stand 217) kan je tekenares Rosemarie De Vos live aan het werk zien en een handtekening scoren.

Maar natuurlijk is de Boekenbeurs niet alleen voor lezers, ook leerkrachten kunnen er terecht. Zo zit Guy Daniëls bijvoorbeeld bij Clavis (stand 209). Deze kleuterleider werd verteller en doet zo’n 450 optredens per jaar in scholen, bibliotheken en culturele centra. Zijn boeken zijn erg geschikt om voor te lezen, en daarnaast voorziet hij lespakketten die gebruikt kunnen worden als weekthema in kleuterklassen. Op zoek naar inspiratie voor in de klas? Loop op 11 november even bij hem langs tussen 11u en 17u. Daarnaast heeft Clavis ook een heuse belevingshoek voor kinderen voorzien: Willewete. Dit educatief centrum voorziet voorleessessies, knutselworkshops en op de iPads kunnen kinderen experimenteren met Fundels (tekenfilms en digitale versies van Clavis prentenboeken) en Book Creater (waar kinderen de tekst bij prentenboeken zelf kunnen invullen).

spa-stand-boekenbeurs-badrepublic-books

Hal 3

In Hal 3 kan je op de Spa-stand terecht om te leren over drinkwater (je krijgt bovendien een gerecycleerde pen als je hun recycleerspelletje speelt). Wie zich omdraait ziet het Ateljee staan, de workshop ruimte van de Boekenbeurs. Daar kan je donderdagavond leren over hoe je een column schrijft en vrijdag wordt er geknutseld met Lotje, getekend met Klaas Verplancke en meer. Daarnaast kan je er ook speeddaten met belangrijke mensen uit het boekenvak. In de andere hoek van de hal kan je op het Oranje Podium terecht voor verschillende interessante lezingen en gesprekken: meer info hier. Bij Averbode (stand 314B) kan je lezen in bed, een mooi voorbeeld van hoe de Boekenbeurs-standen er elk jaar op vooruit gaan qua design en inrichting. Eén meter verder bewijst stand 313 dat de Artis Historia-punten aan hun terugkeer bezig zijn.

artishistoria-boekenbeurs-badrepublic-books

Op de Boekenbeurs zijn natuurlijk niet enkel boeken aanwezig. Bij Smart Games (stand 320) kunnen kinderen van alle leeftijd kennismaken met educatieve denkspellen die ze alleen kunnen spelen. Enkele meters verder kan je ontdekken hoe papier vroeger gemaakt werd in de ambachtelijke papierschepperij (stand 323). Iedereen Leest (stand 323) is opnieuw een stand waar iets georganiseerd wordt voor kinderen: de Kinder- en Jeugdjury speurtocht. Deze zoektochten voor kinderen van verschillende leeftijden nemen hen mee langs verschillende standen op de Boekenbeurs. Op het einde maken ze kans op een boekenpakket en krijgt ieder kind een klein cadeautje. Om de hoek staat de stand van Bpost (stand 307), waar je zelf postzegels kan maken. En tot slot is ook Boek tijd voor een boek (stand 318) een bezoekje waard: de Koninklijke Bibliotheek van België legt hier uit wat zij doen. Zo houden zij bijvoorbeeld een kopie bij van elk boek dat gepubliceerd werd in België, en ook kranten en tijdschriften.

stand-jeroen-meus-boekenbeurs-badrepublic-books

Hal 4

De grootste hal van de Boekenbeurs is Hal 4. Bij Fintro (stand 403) schrijven ongeveer een vijftigtal mensen zich in voor de lezersjury van de Fintro Literatuurprijs. Aan de overkant staat het Rood Podium, waar je kan luisteren naar Santa Montefiore, Griet Op De Beeck, Herman Koch en meer. Hal 4 bevat ook de meeste mogelijkheden om te eten en drinken, zoals de Pasta Bar, het Eetcafé en de Grimbergen-bar (stand 412). Het eten en drinken is wel redelijk duur want je bepaalt al snel €12 voor een kleine pizza of €8 voor een pasta-box. Bij WPG uitgevers hebben ze duidelijk geïnvesteerd in kookboeken: de set van Dagelijkse Kost werd nagebouwd, waar Jeroen Meus ook 11 november nog zal signeren. Houd wel rekening met lange wachttijden.

bolcom-boekenbeurs-badrepublic-books

Bij Bol.com (stand 407) kan je signeersessies van Nicci French, Paul Van Ostaijen, Sophie Kinsella, David Baldacci, Andy Griffiths, Robert Harris, Paula Hawkins en David Lagercrantz bijwonen. Deze auteurs zijn niet zelf ter plaatse, maar hun handtekening wordt nagebootst door een industriële robotarm. Op stand 420 kan je meedoen aan een enorm Scrabble spel, langs de sapjesbar en de EHBO-stand. Vergeet ook niet te raden hoeveel koekjes er in de doos zitten bij WPG stripboeken, want je kan er een jaar lang koekjes van Lotus of een jaar lang gratis strips van WPG mee winnen.

marvel-boekenbeurs-badrepublic-books

Binnentuin

Tijdens eerdere edities stond er al een foodtruck en een bankautomaat in de binnentuin. Dit jaar is er veel meer te doen op de binnentuin om de 80e editie te vieren. Zo is er een extra podium gemaakt in een speciale spiegeltent waar er verschillende optredens en lezingen plaatsvinden. Het volledige programma vind je hier. Daarnaast staat de Fiep-bus waar de tekeningen van Fiep Westendorp in de schijnwerper staan. In deze dubbeldekker bus kunnen de allerkleinsten ronddwalen in een klein doolhof en boven kunnen kinderen knutselen, spelletjes spelen en tekenfilms bekijken. Naast de Fiep-bus kan je de Marvel van en de Suske & Wiske van bewonderen. Op de ‘zitzack van Knack’ kan je je nieuwste boeken lezen en even ontspannen vooraleer je weer naar binnen gaat. Veel plezier! (lok)

Info en programma: www.boekenbeurs.be

Foto’s: Loes Keimes / Bad Republic

Ook interessant

Voor de val en daarna: twee overlevenden, één vriendschap

17/08/2016

17/08/2016

Voor de val, Noah Hawley Boekerij 2016 – 384 pagina’s Vanaf het vliegveld van Martha’s Vineyard vertrekt op een mistige...

Het achtste Harry Potter boek is eigenlijk geen boek

13/08/2016

13/08/2016

The Cursed Child, J. K. Rowling Arthur A. Levine Books 2016 – 328 pagina’s King’s Cross, september 2017. Harry Potter...

Niet de droom maar de dromer overstijgt de massa

12/10/2016

12/10/2016

Zie de dromers, Imbolo Mbue Hollands Diep 2016 – 384 pagina’s Op het moment dat in Amerika op alle niveaus...

“Eindelijk! Hij is er!”

12/08/2016

12/08/2016

Boekenliefhebbers in Hasselt zijn blij. Na bijna drie jaar is er weer een zelfstandige boekhandel in hun stad. Naar de...

Twijfelen tussen kindertijd en volwassenheid

21/05/2017

21/05/2017

Arno Geiger, Zelfportret met nijlpaard Uitgeverij De Bezige Bij 2017 – 288 blz De Oostenrijker Arno Geiger heeft met ‘Zelfportret...

De Nederlandse Kinderboekenweek viert oma’s en opa’s

06/10/2016

06/10/2016

In Nederland is gisteren de jaarlijkse Kinderboekenweek van start gegaan, die loopt van 5 tot 16 oktober 2016. Deze tiendaagse...

“Wij kennen Afrika niet, en de Afrikanen kennen ons niet.”

11/10/2017

11/10/2017

Scholing is nodig, langs twee kanten. Dat is in feite de onderliggende boodschap van het boek ‘De Laatste Foto’ van...

‘Thriller noir’ met een extra confronterend laagje

23/05/2017

23/05/2017

Kleine doden, Emma Flint Uitgeverij De Geus 2017 – 352 blz Het is heet in Queens, New York, op een...

Deel recordopbrengst van de Warmste Week gaat naar lees- en taalbevordering

29/12/2016

29/12/2016

De Warmste Week 2017 bracht een recordopbrengst van iets meer dan 7,8 miljoen euro op. Ook lezers, bibliotheken en boekenwinkels...

Mediacampagne voor neuken en zuipen

08/10/2016

08/10/2016

Spoo Pee Doo, Dimitri Verhulst Atlas Contact 2016 – 101 pagina’s “Europa staat in brand, maar onverschillig bestellen we nog...

Macabere verhalen: de echte!

30/10/2016

30/10/2016

Er was eens een vrouw die haar buurkind wilde doden, Ljoedmila Petroesjevskaja De Geus 2016 – 224 pagina’s Op zoek...

‘Fun ride’ door het leven van een Vlaamse familie

13/04/2017

13/04/2017

Een paar is twee, Toon van Mierlo Uitgeverij Vrijdag 2016 – 251 pagina’s Toon van Mierlo schreef met ‘Een paar...

Religie en moord in een betoverend misdaadverhaal

25/07/2016

25/07/2016

Arab Jazz, Karim Miské De Geus 2016 – 288 pagina’s Ahmed Taroudant woont in een appartement in het multiculturele 19e...

Er was eens… Roald Dahl!

12/09/2016

12/09/2016

Er was eens, heel lang geleden… Exact 100 jaar geleden om precies te zijn. Want op 13 september 2016 zal...

Origineel en lang verwacht

22/05/2017

22/05/2017

Eileen, Otessa Moshfegh Uitgeverij Hollands Diep 2017 – 320 blz Op deze vertaling zaten we al even te wachten: Eileen...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.