Feiten. Anders bekeken.

Zes food tips voor een citytrip in Amsterdam

Geschreven door  op in Reizen.

De Dam, de Wallen, het Anne Frank Huis, het Rijksmuseum… Wie kent de belangrijkste bezienswaardigheden van Amsterdam niet. Helaas maken veel toeristen de fout om in de buurt van een trekpleister iets te gaan eten. Nee, maak je asjeblieft geen illusies dat je daar een culinair hoogstandje tegen een goede prijs gaat vinden.

– Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals dat Indisch eetstalletje tegenover de Batu Caves in Maleisië waarvan ik nog altijd niet weet wat ik er precies gegeten heb, maar het was hemels… –

Op mijn recente citytrip naar Amsterdam hebben mijn reisgezel en ik geen enkele keer slecht gegeten. Mensen die me kennen, zullen beamen dat ik echt niet snel tevreden ben met wat er op mijn bord ligt. Dus waren deze positieve ervaringen voor mij een indirect bewijs dat Amsterdam tal van goede eetgelegenheden telt.

Dit zijn de plekken waar wij gegeten hebben:

Ontbijt

Omelegg – City Centre

Een kleine ‘omeletterie’ met twee vestigingen, eentje in het centrum en eentje in de Pijp. Je kan er de hele dag door ontbijten, wat in een stad als Amsterdam zeker een voordeel is. Het menu bestaat, jawel, voornamelijk uit eiergerechten. Ik koos voor de Spicy Mariachi met jalapeño pepers voor € 8,50. Die lekker smeuïge omelet geeft genoeg energie voor een goede start van je dag. Het is een kleine zaak. Wij waren net op tijd daar, want daarna begon er zich buiten een rij met wachtenden te vormen.

http://omelegg.com/nl/

 

De Bakkerswinkel – City Centre

Deze ontbijtzaak heeft maar liefst drie vestigingen in de hoofdstad van Nederland. Wij gingen naar het filiaal in de Warmoesstraat 69 en namen daar het Warmoes ontbijt voor € 9,75.  Je krijgt dan een scone met verschillende soorten jam, een stuk roggebrood, koffie of thee en fruitsap of fruitshake. Een grote eter heeft hier echter niet genoeg mee.
Het interieur van alle vestigingen wordt ontworpen door interieurarchitect en meubelontwerper Piet Hein Eek.

http://www.debakkerswinkel.nl/

 

Lunch

Brix – 9 Straatjes

We kwamen hier per toeval terecht toen we in de 9 Straatjes iets zochten om te lunchen. Leuke plek met een atypische menukaart. Het eten was erg lekker. Ik at een Sandwich Prosciutto voor € 7,90. De bediening heeft wel verbeterpunten. Onze serveerster was heel vriendelijk. Maar ze had het enorm druk en het duurde lang voor we bediend werden. Ook kregen we eerst ons eten en dan pas onze drank. We hebben twee of drie keer om de rekening moeten vragen. Maar het eten is wel een reden om terug te gaan.

http://www.cafebrix.nl/

 

CT Coffee & Coconuts – De Pijp

In een voormalige bioscoop uit de jaren ’20 huist nu het hippe CT Coffee and Coconuts. Een gigantische zaak met drie verdiepingen die ook nog eens bomvol zat. Door de verschillende compartimenten en zitgelegenheden bleef het wel gezellig en relaxed om er te zitten. We hadden er de hele dag kunnen blijven. Wat misschien wel het geval was geweest als we een zetel hadden kunnen veroveren. Ook hier vind je niet de traditionele dingen op de kaart. Eerst namen we salade Le Souk voor € 10,50. Erg lekker maar een beetje klein en daarom besloten we nog Scrambled Eggs Avo te delen voor € 8,90. Een omelet op een zuurdesembrood op een bedje van avocado. Smullen!

http://ctamsterdam.nl/

 

Diner

Kantjil & De Tijger – Het Spui

Een Indonesisch restaurant waar je een rijsttafel eenvoudig kan delen. Je krijgt dan standaard kleine gerechtjes en je kan kiezen om er vegetarische, vlees- of visgerechten bij te nemen. Het heeft erg gesmaakt. En ook al ben ik geen fan van vegetarische vleesvervangers of pindasaus, ze waren wel bereid op een manier die ik toch wel lekker vond. We kregen meer dan voldoende en het was zonde om iets te laten staan. Smaakt naar meer!
De ruimte is ook hier opgedeeld in verschillende compartimenten en de zaak is traditioneel ingekleed. Het restaurant zat eveneens bomvol, op momenten was het erg rumoerig.

http://www.kantjil.nl/

 

De Foodhallen – Amsterdam West

Een vroegere stelplaats voor trams is nu omgebouwd tot ‘De Hallen’, een gezellige omgeving met alternatieve winkels, bioscoop, salsalessen en food. De ‘Foodhallen’ is een indoor foodmarket. Dit was by far onze favoriet. Het was eerst niet de bedoeling om er te blijven eten, maar we konden niet weerstaan aan het grote aanbod. De ruimte is groot maar gezellig met diverse eetstanden. Je mag zitten waar je wil. Wij namen plaats aan de toog van de gin bar. Tijdens het nippen van de Nederlandse varianten van gin-tonic, haalden we ieder om beurt een hapje. Dat ging van Hollandse bitterballen tot vegetarische nachos tot een fantastische falafel-schotel met verschillende soorten hummus. Zelfs de frieten smaakten! Ondertussen speelde er ook een coverband.
Echt een aanrader om er je avond door te brengen!

http://foodhallen.nl/home.html

 

Conclusie

Amsterdam is een bruisende stad met innovatieve eetgelegenheden. Het is een verademing om niet de traditionele croques, spaghetti of vol au vent op de kaart te zien staan. Een simpele tip dus: ga op ontdekking en geniet ervan! (KR)

Ook interessant

Arrivederci Senigallia! Alla prossima!

10/10/2016

10/10/2016

Een trouwfeest in Le Marche, Italië, in een dorpje geparkeerd tussen de Adriatische kust en uitlopers van de Apennijnen: Senigallia,...

Ibiza, the island of …

01/11/2015

01/11/2015

There are moments in life where I ask myself, how did I ever end up here? Last Tuesday, I’ve had...

Munchieboxes and the Glasgow Effect

11/10/2016

11/10/2016

Each city has its own culinary specialties. Be it Neapolitan Pizza, New York Hotdogs or Philly Cheesesteak. But Glasgow has it’s own...

The Everyday Messenger

25/07/2015

25/07/2015

As any photographer can attest, no matter how good each camera bag is, there always is something that we feel...

The Art Of Elimination

17/06/2015

17/06/2015

When flying a low-fares airline such as Ryanair, it’s important to travel as light as possible. Each extra pound can...

It’s time to sparkle: Disneyland Paris turns 25

28/03/2017

28/03/2017

There are celebrations, and then there are Disney celebrations. From having a star-studded event with stars like Teri Hatcher and...

The cold never bothered me anyway

25/02/2015

25/02/2015

<p>Despite the weather, I never felt cold in Scotland .. all thanks to a decent preparation and the correct gear. Here's what I wore.</p>

We komen nu aan in Klant-Centraal

12/10/2016

12/10/2016

Er waait al even een frisse wind door de NMBS. Het eens zo statige staatsbedrijf is ondertussen bijna drie jaar...

MOBIB in Belgium

02/09/2014

02/09/2014

<p>Is Belgium ready for a revolution in public transport? We hope so, because it's here with MOBIB.</p>

The connected traveler

19/02/2015

19/02/2015 1

<p>I don't need no stinkin' guide books. I'm a connected traveler. </p>

London Underground Typeface turns 100

15/06/2016

15/06/2016

It might be one of the most iconic and beloved fonts out there: Johnston. Since its creation in 1916 it...

In-flight Safety Entertainment

07/10/2016

07/10/2016

“Ladies and gentleman, may we have your attention while the cabin crew point out some of the safety features onboard...

Traveling with Multitools

30/03/2015

30/03/2015 1

<p>Yeah, you can't take that  that fancy Leatherman on a plane. Now what?!</p>

(The) Traveling Light

28/05/2013

28/05/2013

<p>I’m a light hunter.</p><div><p>I look for the most interesting light in any places I can find. When I do I set up, and when the time is right, I set up my equipment, and I pull the trigger. </p></div>

EDC: Kris’ Everyday Carry

01/10/2015

01/10/2015

EDC, the every day carry. If you don’t know this, it’s where people tell other people what they’re always carrying....

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.