Feiten. Anders bekeken.

Shoppen met een minimum aan hinder

Geschreven door  op in Lokaal Nieuws.

Stad Hasselt pakt deze eindejaarsperiode noodgedwongen uit met een uitgebreid minder-hinder-shoppingplan. Bij de start van deze cruciale verdienperiode voor de handelaars benadrukt het stadsbestuur nog maar eens dat de binnenstad op elk moment bereikbaar zal zijn. Een speciale website, vlotnaarhasselt.be, bundelt de relevante informatie om bezoekers vlot tot in de binnenstad te brengen.

Vanaf vandaag tot en met zaterdag 11 januari 2020, dus 34 dagen aan één stuk, kunnen shoppers komen “pakjes scoren” in het centrum van Hasselt. Tijdens bijna de helft van die periode zal er geen enkele arbeider te zien zijn in het straatbeeld. Alle werken stoppen uiterlijk op vrijdag 20 december en de werklui komen pas volgend jaar terug, vanaf 6 januari. Als ook de weergoden een gunstige wind over de binnenstad laten waaien, dan zal de eindejaarsshopper weinig hinder ervaren van de grote werven in de binnenstad.

“Verschillende, vaak overroepen onheilsberichten mogen mensen zeker niet afschrikken om het mooie stadscentrum te komen bezoeken, om er te komen shoppen en een geweldige tijd te beleven met vrienden en familie. Want nergens is het tijdens de eindejaarsfeesten beter toeven dan in Hasselt”, luidt de ultieme oproep om te komen shoppen in Hasselt.

Vooral tijdens de vier koopweekends in die periode zet de stad alle zeilen bij om de verwachte verkeersdrukte in goede banen te leiden. De grote werven op de Singel zijn wat ze zijn. Daar heeft de stad geen invloed op. Wat het bestuur wel kan doen, is het automobilisten makkelijk maken zodat ze niet per se in de binnenstad een parkeerplek willen gaan zoeken. Daarbij moet de speciale website www.vlotnaarhasselt.be helpen.

De nieuwe website toont bovendien hoeveel vrije plaatsen er nog zijn in elk van de 18 parkings in en rond de stad. Die informatie is terug te vinden onder ‘Reisadvies op maat’ en dan klikken op ‘Met de auto’.

De website vlotnaarhasselt.be toont hoeveel vrije plaatsen er nog zijn in elke parking. In dit voorbeeld een overzicht van een aantal gratis parkings.

Dit is de eerste keer dat de stad deze parkeerinformatie op haar website integreert. Dat die nuttige info daar een beetje verscholen zit, is eigenlijk jammer. De meeste bezoekers komen nog altijd per auto naar Hasselt bij gebrek aan kwaliteitsvolle alternatieven tijdens de weekends. Het allerbelangrijkste wat zo’n bezoeker wil weten, is dan toch heel voorspelbaar: waar kan ik mijn auto kwijt?

Wie trouwens gedurende een paar dagen op rij de parkeerbezetting op die website in de gaten houdt, herkent heel snel het traditionele patroon: zo kort mogelijk bij de stad parkeren en liefst ook nog gratis of zo goedkoop mogelijk.

Ook goed (of beter?) kijken naar de boodschappen op de dynamische borden van het verkeersmanagementsysteem is zeker dit jaar een aanrader. “De variabele ledborden aan de zijkanten van de wegen in Hasselt zullen optimaal gebruikt worden om de snelste route naar en de vrije parkeerplaatsen in de parkings aan te geven”, benadrukt de stad. “Ook op de autosnelwegen zal er, aan de hand van dynamische ledborden, verkeersinfo doorgegeven worden.”

Over het opvolgen van de informatie op de dynamische borden en de al dan niet verkeerssturende invloed ervan hadden we recent nog een korte babbel met burgemeester Vandeput. “Mensen moeten leren om te kijken naar onze verkeersgeleiding”, zei hij toen. “Dat moet allemaal groeien en slimmer worden, maar dat is vandaag nog niet. Dat gaat wel komen. Nu, als ik vandaag al zie dat een parking vol is, en ik rij daar toch naar toe, dan ben ik een dommerik. Sorry, dat zijn harde woorden, maar als je ‘Parking 0 plaatsen’ of ‘Parking VOL’ ziet staan op een bord, dan moet je niet aan die parking gaan staan.”

Foto Stad Hasselt

Vlot naar Hasselt

Bezoekers tot in de binnenstad laten geraken is natuurlijk de eerste voorwaarde om de handel en middenstand te doen floreren. Daarom organiseert het stadsbestuur dit jaar opnieuw een vlotte en gratis pendeldienst tussen de randparkings buiten de stad en het centrum. Vorig jaar waren er dat drie. Dit jaar kunnen bezoekers op vijf randparkings hun auto achterlaten en dan comfortabel op drie afstaplocaties vlakbij de binnenstad geraken. Elk kwartier rijden die rechtstreekse bussen – zowel op zaterdag als op zondag. Op de randparkings is er bovendien al “gezellige kerstsfeer met een hapje, een drankje én verrassende animatie” voorzien.

Het stadsbestuur adviseert bezoekers om te kiezen voor de volgende randparkings met pendeldienst:

  • vanuit richting Zonhoven (noorden): parking Corda Campus – pendelbus naar Kol. Dusartplein
  • vanuit richting Diepenbeek (oosten): parking Japanse Tuin of parking Kapermolen – pendelbus naar Kol. Dusartplein
  • vanuit richting Alken (zuiden): carpoolparking Hasselt-Zuid – pendelbus naar Leopoldplein
  • vanuit richting Herk-de-Stad (westen): parking Alverberg – pendelbus naar de Havermarkt

Opvallende afwezigen zijn de parkings aan Ikea en aan Park H (Grenslandhallen). Beide zijn in privéhanden of in concessie, maar er zijn al gesprekken bezig of gepland om deze ook in de toekomst te kunnen inschakelen, laat de stad weten.

Daarnaast kan de bezoeker natuurlijk ook al vanaf zijn vertrekplaats – of een makkelijke overstappplaats onderweg – kiezen voor openbaar vervoer. Alle stads- en streeklijnen zijn tijdens de shoppingweekends namelijk gratis op het grondgebied van Hasselt. “De P+R pendels, de Centrumpendel én de Boulevardpendel zijn volledig gratis. Je kan gewoon opstappen en je hoeft geen kaartje te kopen of sms te verzenden”, licht woordvoerster Sonja Loos van De Lijn toe.

“Van de stads- en streeklijnen kan je ook gratis gebruikmaken op grondgebied Hasselt, mits aanvraag van een gratis sms-biljet”, verduidelijkt ze verder. “Vlak voor je op de bus stapt, verzend je het tekstbericht ‘HASSELT’ naar 4884. Je ontvangt daarop een sms-ticket. Dit sms-ticket is gratis. Je betaalt enkel 0,15 euro aan de operator.”

Maar iemand die vertrekt buiten het Hasseltse grondgebied en de bus neemt, betaalt uiteindelijk nog altijd evenveel? “Inderdaad”, bevestigt Sonja Loos. “Maar met de tarieven van De Lijn is een busrit naar Hasselt echt niet duur. Met een Lijnkaart betaal je bijvoorbeeld 1,60 euro per rit van 60 minuten.” De Lijn voorziet echter geen extra busaanbod van buiten Hasselt tijdens de koopweekends.

Over enkele dagen rijden er weer auto’s over de twee vernieuwde rijstroken van de Groene Boulevard, ter hoogte van de kop van de Kanaalkom. Foto Bad Republic

Wie aan de werken ter hoogte van de kop van de Kanaalkom passeert, zal vanaf komende vrijdag 13 december niet meer over de tijdelijke rijbaan rijden. De twee vernieuwde rijstroken van de boulevard zullen vanaf dan weer open zijn. Wel blijft het natuurlijk opletten ter hoogte van de inrit van de Molenpoortparking.

Afgelopen zaterdag was politie LRH alvast goed aanwezig – en druk doende – om het verkeer tussen de Kempische Poort en die toerit in goede banen te leiden. Liefst vijf agenten leidden het uitrijdende verkeer van parking Molenpoort (via de Gasthuisstraat en Demerstraat) rechtdoor richting de Kempische Steenweg enerzijds. En anderzijds geboden ze bestuurders die liever wilden aanschuiven op de tijdelijke rijweg, om dat toch maar niet te doen.

De voorbije weken stond het verkeer namelijk een aantal keren vast ter hoogte van de Demerstraat. Burgemeester Vandeput vroeg daarom aan de politie om dit probleem te vermijden tijdens de komende weekends. Tegelijk lichtte hij tijdens de laatste persbabbel alvast een tipje van de toekomstige circulatiesluier op.

“Vandaag hebben we de richting daar al omgedraaid zonder dat de werken af zijn”, verduidelijkt hij. “We hebben dat nu al aangepast aan wat de toekomstige situatie gaat zijn. De voorkeur is sowieso vandaag al dat auto’s daar rechtdoor de stad uitrijden” – dus meteen naar de Kempische Steenweg in plaats van linksaf te slaan richting Groene Boulevard.

“De bedoeling is dat we op termijn bretellen gaan maken, om het zo te noemen, van de grote ring naar de kleine ring”, vertelt hij verder. “Dus, dat mensen zo snel mogelijk van die kleine ring af gaan. Dat is voor de toekomst. We hebben nu voor de drukke zaterdagen en zondagen voorzien dat de politie daar actief mensen gaat doorduwen.”

Tenslotte is er ook nog altijd de optie om met de fiets te komen. De fietsenstallingen aan het Groenplein (95 plaatsen) en het Capucienenplein (155 plaatsen) hebben immers ook bewaking tijdens de zondagen van de vier shoppingweekends, telkens tussen 13 en 18 uur. “Fietsers krijgen tijdens de weekends van 14-15 en 21-22 december van de gemeenschapswachten als beloning een bonnetje voor een gratis kom soep in het voormalige administratief centrum op het Groenplein”, gooit het stadsbestuur er als extra stimulans tegenaan.

Vlot in Hasselt

Eens in het centrum zorgt het stadsbestuur er ook voor dat bezoekers zo weinig mogelijk last ondervinden van mogelijke renovatiehinder. Daarom heeft het bestuur de nodige afspraken gemaakt met de aannemer die de Grote Markt heraanlegt. Dat centrale plein in de stad vormt momenteel nog het grootste obstakel.

Nu nog een bouwwerf, maar vanaf 14 december ligt hier een mooie, tijdelijke asfaltstrook die bezoekers vlot van de Demerstraat naar de Koning Albertstraat brengt. Foto Bad Republic

“Bezoekers zullen vlot van de Koning Albertstraat naar de Hoogstraat, en vice versa, kunnen doorsteken”, vertelt schepen van Openbare Werken Laurence Libert daarover. “Op de Grote Markt zal een tijdelijke asfaltstrook aangebracht worden.” Hier stoppen volgens de planning alle werken op vrijdag 13 december. Alle werfobstakels krijgen dan ook een tijdelijke kerstboomcamouflage, er komt sfeerverlichting en een kerstboom die mooi zichtbaar geplaatst zal worden in de as tussen de twee grote winkelstraten.

Nieuwe kasseien in de kleine Maastrichterstraat. De aannemer werkt door tot ze er allemaal liggen. Foto Bad Republic

In de kleine Maastrichterstraat werkt de aannemer door aan de kasseibestrating tot en met 20 december. Het doel is om deze straat tegen die datum volledig klaar te hebben. Dan zal er ook nog kerstverlichting komen, want eerder was dit onmogelijk, licht schepen Libert toe.

In de Kortstraat – tussen de Grote Markt en de kathedraal – komt ook tijdelijk asfalt, al zal dit langer blijven liggen. Aan die zijde van de Grote Markt starten half januari namelijk de werken in functie van het nieuwe hotel en de vernieuwde Drug Store. Het stadsbestuur wil vermijden dat de nieuwe kasseien zwaar lijden onder deze werken. Daarom gebeurt alle werfverkeer voor die werken via de Kortstraat en wacht men met de definitieve kasseien tot daar alles beëindigd is. Op dat moment zal er dan slechts een korte afsluitperiode nodig zijn.

Alle bestaande terrassen op de Grote Markt blijven tot half januari 2020. Dan worden ze verwijderd voor de afwerking van de Grote Markt. De nieuwe overkappingen moeten volgens de huidige planning in de loop van het voorjaar 2020 geplaatst worden – tenminste aan de zuidkant van de Grote Markt.

Over bereikbaarheid en bezoekersaantallen

“De Hasseltse binnenstad zal bereikbaar zijn.” Burgemeester Vandeput verheft dezer dagen spontaan zijn stem als iemand hierover iets anders durft suggereren. Dat stelden we zelf al vast tijdens de persbabbel die de gemeenteraad van einde november voorafging.

Hasselt meet hoeveel bezoekers in de winkelstraten rondlopen, stelt de burgemeester kordaat. “En dat aantal is niet achteruitgelopen. Het is zelfs lichtjes gestegen, ondanks alle slechte reclame.”

Tal van handelaren denken daar echter helemaal anders over, stellen we daar tegenover. Sommigen van hen denken en spreken zelfs in dramatische termen. “Hasselt is aan het uitsterven, en als het zo doorgaat is er niemand meer in de stad…” Dat soort van uitspraken vang je links of rechts wel eens op. Schepen Libert meent dan weer dat de bezoekers in de binnenstad nu zelfs nieuwe straten en winkels ontdekken die ze voorheen niet kenden. “Mensen zoeken hun weg, dus daardoor krijg je andere passage. Dus elk nadeel heeft een beetje zijn voordeel”, reageert ze.

We krijgen de cijfers echter niet. “Nee, dat doen we niet. We gaan die niet geven”, reageert Steven Vandeput kordaat. “Want dan wordt de volgende discussie: ‘is het wel allemaal juist gemeten?’ En: ‘Het is niet waar, want ik heb het anders gezien.'”

“Dat is gewoon een keuze om die cijfers niet te geven”, sust hij onze verbaasde blik. “Neem van mij gewoon aan dat het effectief… Het is zeker niet minder, en als ik mij niet vergis, is het 1,17 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode.”

“De handelaars die klagen, hebben volgens mij andere redenen om te klagen”, gaat hij verder. “De vakantieweek (de herfstvakantie, red.) is in de stad een heel goede week geweest. Elke serieuze handelaar zegt dat. Een handelaar mag nooit stoefen, want dan staat de fiscus natuurlijk op de stoep. Maar handelaars zeggen dat ze toen een goede week hebben gehad. Het feit dat we niet achteruit gaan, is bemoedigend. Ondanks alles wat gezegd wordt over onbereikbaarheid. Tegen half december willen we in elk geval helemaal klaar zijn”, sluit hij de discussie af. En brengt hij het gesprek op de kerstverlichting.

De lichtjes van de stad

Dit jaar wilde het stadsbestuur dat die tijdelijke sfeerverlichting voor 70 à 80 procent zou hangen voordat Winterland opende. Dat is ook gelukt. De resterende straten krijgen in principe ook nog verlichting als alle werkhinder tijdelijk is opgeruimd, behalve op de Havermarkt. Daar zijn namelijk geen aansluitpunten voor overspanningen en blijft de verlichting eerder beperkt.

Het stadsbestuur kocht nieuwe, sfeervolle straatverlichting aan voor de binnenstad. Ook de bomen op de kleine ring zijn verlicht. Daarnaast werden 170 kerstbomen geplaatst bij de deuren van de winkels in de winkelstraten, terwijl 19 grotere kerstbomen versierd worden met ballen gemaakt van gerecycleerd materiaal.

Foto Bad Republic

Gaandeweg wil de stad de investering van het vorige bestuur ook gaan gebruiken om het hele jaar door te zorgen voor sfeerverlichting in de binnenstad. Daarmee haalt het bestuur een lichtplan uit 2009 weer van onder het stof. Toen was er namelijk een wedstrijd waarbij de Italiaanse lichtdesigner Susanna Antico als winnares uit de bus kwam. Een paar gebouwen hebben vanuit die wedstrijd al speciale verlichting gekregen. Het oude stadhuis en de kathedraal zijn de bekendste voorbeelden daarvan.

Verkeersveiligheid, duurzaamheid en toerisme schoof de toenmalige burgemeester Hilde Claes naar voor als motivatie voor de invoering van zo’n lichtplan. Uit een artikel in HBVL van 9 februari 2011 halen we bovendien nog een interessante passage uit dat plan. “Hasselt wordt opgedeeld in huiskamers. Zo wordt de drukke winkelas de ‘gang’, krijgt het gedeelte Zuivelmarkt-Grote Markt met de vele horeca het etiket ‘keuken’ en wordt het gebied Havermarkt-Kapelstraat de ‘woonkamer’. Misschien begint nu iemand spontane linken te leggen met de ‘kwartieren’ waarover de centrummanager altijd sprak?

Uit datzelfde artikel blijkt verder dat “de Paardsdemerstraat, de Blauwe Boulevard, het Molenpoortplein en de pleinen in Stevoort en Runkst” toen hoog op het verlanglijstje stonden.

“Dat plan van die Italiaanse architecte wordt trouwens de basis”, licht schepen Libert toe. Elk jaar wil de stad een stuk van het plan uitvoeren, vertelt ze verder. “Ik ben ervan geschrokken hoeveel geld verlichting kost”, verklaart ze die keuze.

Burgemeester Vandeput wil het echter anders aanpakken dan in het verleden. Verwacht echter geen spectaculaire lichttransformatie op heel korte termijn. De burgemeester spreekt immers over “het lichtplan opbouwen”. “Twee jaar geleden werd er zwaar geïnvesteerd in lampjes op de boulevard. Nu blijkt dat die verlichting ingegroeid is. De vraag is: gaan we nu proberen om het oude systeem op te kalefateren, of maken we de overgang naar iets nieuws dat meer duurzaam is?”

Het doel wordt alleszins anders bijgestuurd. De stad wil niet langer bezoekers op de invalswegen al met licht verleiden, maar hen eerder in de binnenstad zelf verrassen. “Die discussie is intussen gevoerd”, vult schepen Libert aan. “Doen we alles op de kleine ring zodat de mensen die Hasselt aanrijden, zien dat het daar tof is? Maar dan komen ze in de stad, en daar is niks. We hebben een keuze moeten maken. En we hebben gekozen om echt de straten in de stad te doen.”

Kleine en duurzame shoppingverleidingen

Tot slot zorgt het stadsbestuur tijdens de komende eindejaarsperiode via allerlei kleine en duurzame initiatieven voor een shoppingmeerwaarde.

Een interactieve kerstetalage aan de Maastrichterstraat. Foto Bad Republic

Van 7 december tot en met 5 januari zullen zes interactieve etalages ingericht worden. Dit wil zeggen dat de passant op een knop duwt en er allerlei kerstliedjes en -taferelen in actie schieten. De etalages zien er redelijk traditioneel uit, om het woord ‘klassiek’ niet te gebruiken. Jammer dat de Telenetwinkel meteen na de opening op de Grote Markt een 3D-projectie/animatie in haar etalage plaatste. Dat lag namelijk iets meer in de stijl die de eerste centrummanager voor ogen had toen hij kort na zijn aantreden over dergelijke verrassende etalages sprak.

In het oude administratief gebouw van de stadsdiensten op het Groenplein kunnen mensen op 14, 15, 21 en 22 december, tussen 13 en 18 uur, terecht in een duurzame inpakstand. Ze kunnen er hun gekochte cadeautjes laten inpakken met recuperatiematerialen. Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag en hun duurzaam pakje naar hartenlust pimpen met leuke extraatjes.

Het Handelaarscollectief Hasselt organiseert tussen 7 en 24 december een ludieke kus-actie onder de naam ‘Hasselt kust kerst‘. Doel is om bij de deelnemende handelaars onder de maretak te gaan staan en van die kus een foto op Facebook of Instagram te posten. Elke dag zijn er een negental prijzen in natura te winnen.

Tijdens de shoppingweekends geven iedere dag een tiental straatartiesten het beste van zichzelf geven in de winkelstraten en is er ook kinderanimatie voorzien in de winkelstraten. Meisjes en jongens kunnen zich laten grimeren en tekenfilmhelden uit Frozen II tegen het lijf lopen.

Komende zaterdag 14 december is er ook een speciale kersteditie van de boerenmarkt Merwt op het programma. Merwt vindt voor het eerst plaats in het oud gerechtsgebouw op de Havermarkt.

Langs de Groene Boulevard, op de hoek van de Thonissenlaan en de Dorpsstraat staat sinds enkele dagen een ietwat rare glazen container. Dat is het project TV Garden 2.0 dat deel uitmaakt van de Stadstriënnale ScreenIt. In de nieuwe locatie van De Serre kan je binnen hetzelfde kunstproject op 14 december ook terecht, maar dan luidt de simpele afspraak ‘Bring Your Own Beamer‘.

Op zondag 22 december vindt vanaf 19 uur de eerste kerstmannenloop of Santa Run plaats. Volwassenen hollen die avond zes kilometer door de binnenstad in een kerstpak, meer bepaald drie rondjes van twee kilometer met start en aankomst op het Dusartplein. Ze betalen daarvoor slechts 12 euro per persoon en krijgen in ruil een hoop plezier, een kerstmuts, kerstmantel en een consumptie voor Winterland. De wedstrijd is een organisatie van AVT Hasselt en de opbrengst van de loopwedstrijd gaat naar een kinderproject van het Jessa-ziekenhuis.

Ook interessant

Hasselt neemt Spaanse zon in dienst

23/02/2017

23/02/2017 1

Met een ludiek promofilmpje lanceerde Hasselts schepen van Duurzaamheid, Milieu en Energie Joost Venken vandaag een groepsaankoop voor zonnepanelen. ‘Hasselt...

Hasselt: stationsbuurt wordt #Bamstat

08/07/2016

08/07/2016

Het Hasseltse bedrijf Comosie noemt zichzelf een ‘stedelijke defibrillator’. In september en oktober passen ze hun Temporary Lane-concept toe op...

Wegen en Verkeer werkt verder aan fietsboulevard

15/02/2019

15/02/2019

Vanaf woensdag 20 februari gaat Agentschap Wegen en Verkeer verder met de aanleg van de groene fietsboulevard in Hasselt. Het...

De Lijn stimuleert gedragsverandering via nieuwe campagne

11/04/2018

11/04/2018

Vervoersmaatschappij De Lijn liet in februari een mobiliteitsonderzoek uitvoeren en gebruikt de resultaten nu als basis voor een nieuwe, langdurige...

Verkeersmanagementsysteem klaar voor testfase

30/04/2018

30/04/2018

“We hebben er lang naartoe gewerkt, gisteren werd het getest, en het werkt.” Op die manier leidde burgemeester Nadja Vananroye...

Nieuwe Limburg Vakantiegids 2017 vanaf vandaag gratis af te halen

11/02/2017

11/02/2017

In meer dan 3.000 krantenwinkels doorheen Vlaanderen kan je vanaf vandaag de derde editie van de Limburg Vakantiegids bemachtigen. Hij...

Greenpeace wil af van biomassacentrale in Langerlo

29/08/2016

29/08/2016

De actie van Greenpeace tegen de biomassacentrale van Langerlo (Genk) viel zaterdagmiddag een heel klein beetje in het water. Letterlijk,...

Kempische Steenweg wordt opnieuw afgesloten tijdens Pukkelpop

21/06/2017

21/06/2017

Ook dit jaar wordt de Kempische Steenweg in Hasselt van 16 tot en met 20 augustus verkeersvrij ter hoogte van...

Bloemen moeten zorgen voor blije shoppers

23/03/2019

23/03/2019 1

Shoppen in lentesfeer, dat is wat in de Hasseltse binnenstad centraal staat dit weekend. Voor de fleurige bloemenaankleding zorgt Blossoming...

Coole high tech wint het van beperkingen

01/05/2019

01/05/2019

De fantasy en sci-fi fans hebben Flanders Expo al een aantal weken geleden bezocht, maar het lijkt alsof de superhelden...

Participeer in het Hasseltse stadsnet 2.0

28/03/2017

28/03/2017

Het H-net, het Hasseltse stadsnet van openbaar busvervoer, krijgt na 20 jaar een opfrissing. Daarom trekken enquêteurs van De Lijn...

Krijgt Hasselt straks kleine, elektrische centrumpendels?

17/09/2019

17/09/2019 1

Sinds 9 september rijdt er opnieuw een centrumpendel tot dichtbij de Grote Markt van Hasselt. Het gaat om een minibus...

Eco-legoblokken als onopvallende beveiliging

25/03/2019

25/03/2019 1

Einde maart start een eerste vergroeningsfase van het Dusartplein in Hasselt, meldt schepen van Groenonderhoud Laurence Libert. Er komen nieuwe...

Oude gsm omruilen voor een pintje of een hotdog?

10/05/2017

10/05/2017

In april en mei focust Recupel, de vzw die de inzameling en recyclage van elektro-afval organiseert in België, op studenten....

HasselAIRen meten hun luchtkwaliteit zelf

10/10/2019

10/10/2019

Vanavond, 10 oktober, en over net geen twee weken, op dinsdag 22 oktober, groeit het aantal HasselAIRen weer aan. Het...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.