Feiten. Anders bekeken.

#MWC17: Wat is “blockchain” en hoe kunnen we het gebruiken?

Geschreven door  op in The Mobile Life.

Mobile World Congress draait niet enkel om mobiele telefoons en accessoires. Meer dan ooit draait het ook om het “Internet of Things”, om “Connected Living” en netwerken. Eén van de onderwerpen op de eerste dag van het hoogtepunt van het jaar voor de mobiele industrie was “blockchain”. Wij gingen op onderzoek uit en leggen uit wat “blockchain” juist is.

Foto © Bram Vandeperre / Bad Republic

De eerste vraag die waarschijnlijk in je opkomt is: “wat is blockchain?”

Blockchain kan je eigenlijk best vergelijken met een databank aan gegevens. Een praktisch voorbeeld zal de logica achter blockchain misschien duidelijk maken.  Stel, je hebt een masterdiploma behaald aan een universiteit in België. Jij ontvangt daarvan een mooi papiertje, en de unief zelf houdt dit bij in haar administratie. Wanneer je naar het buitenland verhuist, kan je dus aan de hand van die universiteit bewijzen dat je effectief over dit diploma beschikt.

Stel nu echter dat België in een staat van corruptie geraakt, en die corrupte overheid beheert voortaan de universiteiten. Deze overheid laat bovendien de database van de universiteit volledig wissen, zodat je geen enkel bewijs meer hebt dat jij effectief dat diploma hebt behaald – behalve dat stukje papier, waarvan de echtheid niet meer valt te bewijzen, want de bevestiging door de universiteit is er niet meer.

In het geval van blockchain zou deze informatie over jouw diploma verspreid worden over een netwerk van computers dat zich uitstrekt over de hele wereld. Als één van die computers in handen komt van een corrupte overheid, dan zijn er nog een onbepaald aantal andere computers die wél zeggen dat je je diploma haalde. Zolang die corrupte overheid niet 51% van alle computers in het netwerk kan controleren, is er dus geen probleem.

De computers in bovenstaand voorbeeld zijn met andere woorden de “blocks” in een ketting (vandaar “blockchain”), een cryptografisch netwerk waarbij de informatie moet worden geverifieerd door meerdere “blocks” in de ketting. Deze technologie kan worden toegepast voor medische gegevens, bankgegevens (bitcoin is hiervan tot heden het meest gekende voorbeeld), diploma’s, transacties (verkoop van tickets, online stemmen bij verkiezingen, ..), et cetera.

Maar, is het veilig?
Zolang de meerderheid in de blockchain aangeeft dat de gegevens echt zijn, is er geen probleem. Dat zou betekenen dat een kwaadaardige overheid 51% van alle transacties zou moeten uitmaken om iets terug te draaien. Het zou echter snel opvallen wanneer meer dan de helft van de blockchain door een kwaadaardige partij wordt beïnvloed. Er is altijd een spoor van transacties, dus ook wanneer deze worden teruggedraaid.

Neem bitcoin als voorbeeld. Momenteel wordt voor de blockchain van bitcoin evenveel energie gebruikt als de hoeveelheid energie die Ierland gebruikt. Zou je bitcoin dus willen beïnvloeden, dan zal je computerkracht moeten inschakelen die net iets meer energie verbruikt dan het hele land Ierland om 51% van het netwerk uit te maken. Niet bepaald iets dat lang verborgen zou blijven, toch?

En wat met mijn privacy?
Blockchain is misschien niet direct geschikt om je rekeningsaldo van je bank te bewaren, vermits iedereen deze informatie zou kunnen raadplegen. Voor minder privacygevoelige informatie is het misschien wel gemakkelijker om blockchain te implementeren. Echter kan deze informatie ook versleuteld of geanonimiseerd worden, al is dan wel het grote voordeel van blockchain weg: iedereen kan de transacties zien en manipulaties zijn gemakkelijk op te sporen door iedereen.

Eén vraag die werd gesteld tijdens het gesprek op Mobile World Congress is misschien wel gelijk één van de belangrijkste: is blockchain een oplossing voor een niet bestaand probleem?
Misschien wel, maar als we de afgelopen jaren één ding hebben geleerd, dan is het wel dat één partij niet altijd betrouwbaar is. Denk aan de Syrische of Turkse regering, de banken (en bankencrisis), of zelfs heel actueel, de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump met zijn “alternative facts”. Dus misschien is het helemaal niet zo’n gek idee om gevoelige informatie te laten verifiëren door meerdere bronnen. En des te meer “blocks” er zijn in de “blockchain”, des te veiliger deze is.

Hoe we blockchain gaan implementeren in de alledaagse wereld – en dus aantrekkelijk kunnen maken voor het grote publiek – is met andere woorden nog afwachten. Al is het een veelbelovende technologie waarvan we eigenlijk de volledige kracht nog altijd niet beseffen. De toekomst zal het uitwijzen. (bv)

Ook interessant

Lightroom CC / Lightroom 6

28/04/2015

28/04/2015

<p>Lightroom is my bread and butter. Bringing it home to CC with some great improvements, it just created an even more powerful tool for me. </p>

Review: Photoshop for iPad

02/01/2020

02/01/2020

Het was even wachten. In Oktober 2018 toonde Adobe de iPad app waar iedereen op aan het wachten was: een...

Bad Republic gaat op uitstap naar Barcelona #MWC17

26/02/2017

26/02/2017

Maandag 27 februari is het weer zover: het hoogtepunt van het jaar voor menig gadget- en technologiefanaat.  Elk jaar wordt...

Planning a move

31/07/2015

31/07/2015

Moving can be stressful and chaotic, but with a little bit of planning, it can go like a breeze.

State of Mobib 2017

05/01/2018

05/01/2018

MOBIB (MOBility In Belgium), het groots aangekondigde systeem om tickets op openbaar vervoer te vereenvoudigen is ondertussen al enkele jaren...

Game Of Thrones battles piracy

09/04/2015

09/04/2015

<p><span>What happens when you create the most popular show in recent TV history? Piracy.</span></p>

Sengled Pulse

12/11/2015

12/11/2015

The Sengled Pulse is a new product that aims to combine two experience each day: Light and Music. The problem with...

Tomorrowland / Disney Project T

07/06/2015

07/06/2015

As a Disney geek, seeing anything Disneyland on the big screen is just great. For me that magic Kingdom still...

Little Big Disk 2

12/02/2014

12/02/2014

<p>When we reviewed LaCie’s Little Big Disk we lauded the speed, design and quality. Now the second generation is here.</p>

The connected traveler

19/02/2015

19/02/2015 1

<p>I don't need no stinkin' guide books. I'm a connected traveler. </p>

My week with the iPad Pro

18/05/2016

18/05/2016

The iPad Pro. The moment it was announced I was impressed, but I wasn’t sure it was something for me....

Review: LaCie 2big Dock

10/04/2018

10/04/2018

For a photographer like me, storage is one of those necessary evils. The more you create, the more expensive things...

Adobe CC (Creative Cloud)

29/05/2013

29/05/2013

<p>“Creative Suite is dead, long live Creative Cloud!” Our review on Adobe’s latest offering of creative applications.</p>

Apple Watch, your festival friend

30/07/2015

30/07/2015

The Apple Watch is a great companion for the summer festivals.

Survival Gear

07/06/2013

07/06/2013

<p>This weekend I'm traveling on the bare necessities. What's in the bag?  </p>

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.