Feiten. Anders bekeken.

Nog een nieuwe naam en nog luxueuzer camperen op #PKP19

Geschreven door  op in Muziek.

Eén nieuwe naam en twee nieuwe campingformules, dat is het nieuws dat Pukkelpop de laatste dagen nog de wereld instuurde. Morgen, maandag 25 februari, begint de ticketverkoop, vandaar dit overzicht.

Post Malone © Pukkelpop

Maar eerst dit: Post Malone is de 94ste naam die het festival vrijgeeft. Op vrijdag 16 augustus komt hij naar Kiewit omdat hij volgens de organisatie is “uitgegroeid tot een klasse-artiest die vlotjes meesurft op elke radiogolf”. Daarmee proberen ze mooi te omschrijven wat de internationale media zien als ‘ene witte met een rock’n rollimago die zwarte street music gebruikt om op te klimmen, maar in feite gewoon een popartiest is’.

Post Malone trad al ooit op samen met Aerosmith en, onlangs nog tijdens de Grammy Awards, met Red Hot Chili Peppers bijvoorbeeld. Hij gooit gewoon graag rap, americana of Morricone-achtige country samen in een mixer en kruidt die met emo-teksten. De originele rapscene verwijt hem echter gebrek aan authenticiteit en meesurfen op hun succes. Malone trekt er zich echter niet veel van aan. Want intussen laat hij bijvoorbeeld Youtube regelmatig ontploffen via zijn singles.

Ergens in juli dit jaar krijgt Post Malone bovendien zijn eigen Funko vinylfiguurtje waar bepaalde fans en verzamelaars verzot op zijn. Post Malone volgt daarmee in het rijtje van onder andere Ozzy Osbourne, Morrissey (ook nieuw, blijkbaar), Prince, Amy Winehouse, Metallica, The Beatles en een hele reeks andere grootheden uit de muziekwereld. Geef toe, niet slecht voor iemand die pas een jaar of drie geleden doorbrak. Wow (wow, wow)!

Foto’s © Pukkelpop

Kamperen in een ander kleedje

Pukkelpop geeft dit jaar weer een andere draai aan festivalkamperen. De luxecamping ligt nu veel dichter bij het terrein en verandert bovendien van naam. Voortaan heet ze Camping Comfy. Meer daarover verder in dit artikel.

Ook nieuw: Camping Relax krijgt een apart stuk voor mobilhomes, caravans en vouwwagens met een eigen naam, Camping Relax On Wheels. Het ‘normale’ kampeerdeel van diezelfde Camping Relax – die nog altijd het verst van het festivalterrein ligt – blijft als enige gratis. Voor de drie andere, dus ook voor Camping Chill vlak tegenover het festivalterrein, moet je betalen. Daardoor zal het festival voor een aantal bezoekers uiteindelijk toch iets duurder worden.

Meer dan 100.000 mensen laten kamperen tijdens een festival is niet vanzelfsprekend, dat weten ze bij Pukkelpop al jaren – zeker omdat de festivalganger van vandaag ook meer en meer gesteld is op zijn kampeercomfort. Bij elke nieuwe editie probeert de organisatie daarom beter te doen dan de vorige keer, en ook dit jaar is dat niet anders.

Overzicht van de verschillende campings. © Pukkelpop

Kamperen in stijl

De voorbije jaren was er al een aparte luxecamping met meer gegarandeerde rust en iets betere voorzieningen. Die lag echter verder van het festivalterrein verwijderd, en dat bleek toch niet ideaal. “Dit jaar hebben we de perfecte locatie gevonden”, meldt woordvoerder Frederik Luyten van Pukkelpop trots. “De luxecamping is rustig, comfortabel én ze ligt op amper 300 meter of enkele minuutjes van het festivalterrein!”

Camping Comfy wordt zoals al gezegd de naam van deze nieuwe camping. Uit het plannetje leiden we af dat ze iets verderop langs de Kempische Steenweg ligt richting Zonhoven.

Er waren al een aantal luxe-opties voor deze voormalige Camping Relax+ die de mogelijkheid gaven om in stijl te kamperen, en die krijgen er deze editie ook nog eens twee broertjes (of zusjes?) bij. Verder werd het volledige aanbod van Camping Comfy onderverdeeld in drie prijscategorieën: Budget, Comfort en Deluxe.

Nieuw in het luxeaanbod: Air op Camping Comfy betekent slapen op een boxspring. Foto © Pukkelpop

Alles bij elkaar kan de comfortzoeker terugvallen op twaalf mogelijkheden waar telkens een ander prijskaartje aan vast hangt. Het totale aanbod leest een beetje als de optiecatalogus van een automerk, en dan weet je op voorhand eigenlijk al genoeg.

De goedkoopste kampeervariant, Basic Regular voor twee personen, kost bijvoorbeeld 160 euro en biedt twee luchtbedden en een grondzeil. Voor de duurste tweepersoonsoplossing, de Deluxe Air, ben je 850 euro kwijt – maar dan slaap je wel op een boxspring, is er een houten vloer, stroom en verlichting, en hoef je niet te sleuren met beddengoed of kussens. Voor elk van de aangeboden luxe-opties geldt trouwens: jouw slaapplek is helemaal klaar bij aankomst, je moet er enkel je rugzak of valies neerzetten.

Pampus op Camping Comfy. Foto © Pukkelpop

In het aanbod zitten ook twee oplossingen voor vier personen, en zelfs eentje voor liefst veertien personen. Indruk maken op die ene die je toch zo graag zou willen binnen doen, kost met andere woorden geld – en dus niet gewoon drank- of eetbonnen. Pukkelpop bundelt alle Comfy-mogelijkheden heel overzichtelijk op haar website met duidelijke toelichting van wat je krijgt per optie.

Relax On Wheels

Met de camper naar het festival. Foto © Pukkelpop

De andere grote vernieuwing is de mogelijkheid om een mobilhome, caravan of vouwwagen inclusief trekkend voertuig op Camping Relax On Wheels te zetten gedurende de festivalperiode. Dat kampeerterrein maakt deel uit van Camping Relax. Er is keuze tussen een standplaats mét of zonder stroomaansluiting, of anders uitgedrukt, tussen 150 of 100 euro per standplaats, ongeacht de duur van het verblijf. Een wateraansluiting voor de mobilhome of caravan zal er niet zijn. Het trekkend voertuig van de caravan of vouwwagen mag op de standplaats staan, maar kan niet verplaatst of gebruikt worden tijdens de kampeerperiode.

“Dit is een logische uitbreiding van ons campingaanbod”, licht Frederik Luyten toe. “De vraag werd steeds groter en we hebben er nu de plaats voor. Er zijn standplaatsen met en zonder elektriciteit en kampeerders kunnen verder gewoon gratis gebruik maken van alle faciliteiten op Camping Relax. We richten ons enkel op mobilhomes, caravans en vouwwagens. Uitgebouwde wagens en busjes zijn niet toegelaten.”

Dus neen, zelfs al is het super speciaal, zeldzaam en ongelooflijk cool, dat slaapbusje komt er niet in. Trouwens, ook die bus van De Lijn niet die je misschien pas onlangs tweedehands kocht voor een appel en twee eieren, net om naar de festivals te gaan.

Camping Chill

In de inleiding vermeldden we al dat Camping Chill, recht tegenover het festivalterrein, eveneens betalend wordt. 25 euro zal overnachten op dit kampeerterrein kosten, ongeacht of je een dag- of combiticket koopt.

De enige uitzondering hierop is het voorbehouden deel van Camping Chill voor mensen met een handicap. Pukkelpop biedt deze aparte kampeermogelijkheid al jaren aan in samenwerking met Inter. De persoon met een handicap en één begeleider kunnen een gratis campingticket krijgen, maar moeten zich dan wel vóór 1 augustus aanmelden via het invulformulier op de website. Als ze vrienden willen meebrengen, dan kan dat natuurlijk, maar die betalen wel voor hun slaapplek.

Bell Comfort © Pukkelpop

Wat mag, wat mag niet?

Het kan nooit kwaad om het algemene campingreglement op voorhand eens te lezen, evenals de voorwaarden voor Camping Relax On Wheels of Camping Comfy. Dat je de rust van de andere kampeerders moet respecteren en daarom geen boombox mag meenemen, wist je al lang natuurlijk. Dat je geen open vuur mag maken of tenten in de fik steken ook. Maar er zijn nog andere regeltjes die de organisatie bij elke editie wijzigt.

Een voorbeeld: glas wordt dit jaar nog nadrukkelijker verboden dan het al was. Wie hoopte om drie dagen te ontbijten uit een meegebrachte glazen pot choco, zal echter honger lijden, want die pot zal afgenomen worden – confituur of mosterd ook trouwens. En die glazen navullingen voor je e-sigaret? Ook maar best een alternatief voor verzinnen. Het klinkt misschien cliché, maar lezen is weten, en weten is op tijd oplossingen kunnen vinden. Liefst duurzame dan, want dat vindt die ene misschien stiekem wel cool…

Kamperen en afval

Beelden van de puinhopen op elk kampeerterrein na de festivaluittocht haalt iedereen zich probleemloos voor de geest. Elk jaar gaat Pukkelpop (noodgedwongen?) nog een stapje verder om die afvalberg te voorkomen. De mogelijkheden om te recycleren blijven, maar tegelijk zet de organisatie een duidelijke stok achter de deur. Elke kampeerder betaalt immers een Recycling Deposit van 10 euro die automatisch verrekend wordt tijdens de aankoop van het officiële campingticket.

Het gaat om een afvalwaarborg die je na het festival heel gemakkelijk en integraal kan terugkrijgen. Tenminste, als je het eigen restafval en PMD tijdens het verblijf correct sorteert en opruimt. Wie dat doet, laat gewoon zijn of haar polsbandje scannen bij afgifte van de correct gesorteerde vuilniszak (restafval of PMD) in een Recycling Point op de camping.

Zie dat gewoon als het principe van brave kinderen op bezoek bij de zomersinterklaas – alleen krijg je geld teruggestort in plaats van snoep. En je moet bij niemand op schoot gaan zitten. Op de website van Pukkelpop vind je alle voorwaarden netjes (euh…) opgelijst.

Alle campings van Pukkelpop zijn tenslotte dag en nacht open, zoals elk jaar. Je kan er terecht vanaf donderdag 15 augustus om 12.00u en je wordt er zonder pardon vanaf geflikkerd uiterlijk maandag 19 augustus, ook om 12.00u. Campingtickets vormen één geheel met festivaltickets en kunnen dus niet doorgegeven worden.

94 namen werden al vrijgegeven en die lijst wordt binnenkort verder aangevuld. Vanaf komende maandag, 25 februari om 13.00u kan je tickets kopen voor Pukkelpop. (ds)

Ook interessant

Is uw zwarte kleding al gestreken?

29/11/2018

29/11/2018

Zaterdag 1 december viert Sinner’s Day in de Limburghal in Genk dat new wave 40 jaar geleden zijn eeuwige plek...

“Blijven gaan”, zeggen ze bij Pukkelpop

19/02/2019

19/02/2019

De organisatie van Pukkelpop kondigt vandaag alweer 20 nieuwe namen aan, waarvan Martin Solveig, Anne-Marie, Jorja Smith en Stormzy er...

Tamino – Fijne eerste keer in Genk

29/06/2017

29/06/2017

Deze twintigjarige finalist van De Nieuwe Lichting 2017 van Studio Brussel stond zondag op het Factor J-podium. De minimalistische bezetting...

#PKP19: “We zijn er bijna!”

12/06/2019

12/06/2019

We zijn er bijna, verzekert de organisatie van Pukkelpop vandaag. Maar intussen voegt ze wel opnieuw enkele extra pagina’s toe...

Warm-up: Kortrijks voor het kot in de fik

02/07/2016

02/07/2016

Kijk, beste Marc W., dit bedoelen we met ideale voorbereiding voor een grote match. Geen tiktakspelletjes op een drafje in...

Verjaardagsfeestje met lekkere kersen op Pukkelpop

15/02/2019

15/02/2019

Met The National, Prophets Of Rage, Royal Blood en Billie Eilish begint de podiumbezetting van Pukkelpop op zijn zachtst uitgedrukt...

Blitzkrieg, niet meer gezien in Genk sinds de meidagen van 1940

24/06/2017

24/06/2017

Marky Ramone laatste overlevende der, zorgde daar een beetje in eigen persoon voor. Een Posies zanger, een riff-driven band en...

Suikerrock dag 1: snedige gitaren! Afgeranselde drums! Rock ’n roll!

29/07/2017

29/07/2017

De eerste avond van Suikerrock was er meteen eentje met een gigantisch hoog rock ’n roll-gehalte. Iggy Pop toonde moeiteloos...

Pukkelpop dag 2: u was “beautiful!” volgens Elbow

19/08/2017

19/08/2017

Een portie good old American indie mag vanzelfsprekend niet ontbreken. Die eer is voor Parquet Courts, momenteel New York’s finest....

Genk On Stage 2019

02/07/2019

02/07/2019

Het voorbije weekend was een druk festivalweekend in heel Vlaanderen. Als stadsfestival dat mikt op volkse feestjes neemt Genk On...

Iggy Pop op Suikerrock Tienen

09/02/2017

09/02/2017

Suikerrock in Tienen maakte vandaag opnieuw een headliner bekend. Niemand minder dan punk-icoon Iggy Pop komt op vrijdag 28 juli...

25 jaar Dance Hall verdient wel námen op #PKP19

20/02/2019

20/02/2019

Vijfentwintig jaar geleden, in 1994, was Pukkelpop nog een groeiend festival dat pas twee jaar voordien zijn vaste stek had...

“Dit was mijn carriére” en hij zette zijn hoed af, Maurits Pauwels on the roof

10/09/2016

10/09/2016

Geheel in de spirit van de gimmick kondigde Maurits Pauwels het einde van zijn loopbaan aan. Gisteravond op dat dak...

Genk On Stage: Marky, Stijn, Jonathan, Arno, Wannes…. maar we spraken met Roel

07/06/2017

07/06/2017

Genk kruipt terug het podium op binnen twee weekjes, dat is meteen de Limburgse intro tot de zomerfestivals, en ja...

Dit was #LikeMe op Genk On Stage 2019

02/07/2019

02/07/2019

Onze fotograaf Kris Van de Sande kreeg als enige fotograaf de toestemming om het hele concert van #LikeMe tijdens Genk...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.