Feiten. Anders bekeken.

Nieuwe albums om in de smiezen te houden

Geschreven door  op in Muziek.

Wat voor muzikaal vertier 2017 ons te bieden heeft, is al in grote lijnen uitgetekend. De doorsnee commerciële luisteraar kijkt ongetwijfeld uit naar grote blikvangers als Drake, Katy Perry, Jay Z of Taylor Swift. Toch zijn er heel wat andere platen die fervente muziekliefhebbers (hopelijk) zullen grijsdraaien in de nabije toekomst. Hieronder volgt een korte opsomming van albums die dit jaar hun opwachting maken en waar wij met groot ongeduld naar verlangen om te beluisteren.

LCD Sound System tijdens Pukkelpop 2016. Foto © MarkeTentster

LCD Soundsystem, TBA

James Murphy en co zetten afgelopen jaar een grote comebacktour op poten tot verrukking van velen. Zo stonden ze vorige zomer op de planken van onze eigenste Pukkelpop, waar een groot deel van het publiek achteraf ongetwijfeld het overtollige kwijl op de mondhoeken moest afvegen. De elektronische muziekequipe knoopt nu een vervolg aan hun overweldigende succes met een nieuw album, dat tot op heden nog geen releasedatum of titel heeft. We weten wel dat de opnames goed vorderen en het eindresultaat voor 2017 zal zijn. Frontman Murphy besloot recent nog een deel van een grootschalige tour in Azië en Australië te schrappen voor het nu nog titelloze album. De volgende keer dat de groep terug uit de coulissen verschijnt, is pas in juli op The Forecastle Festival in de V.S.

Gorillaz, TBA

Evenals LCD Soundsystem verschijnt er in 2017 een nieuwe langspeler van Gorillaz, de virtuele Britse band met onder meer Blur-kopman Damon Albarn en conceptbedenker Jamie Hewlett. Er werd al enkele jaren gehint naar een opvolger van ‘Plastic Beach’ uit 2010, al liep het project meermaals vertragingen op. Wat mogen we verwachten? Het nieuwe concept en de sound bleven tot dusver onder de radar. Daarnaast hield Hewlett zijn lippen stijf op elkaar tijdens een interview met Rolling Stone. “Het zal veranderen – Ik kan niet vertellen op welke manier”, aldus Hewlett. Toch kunnen we gerustgesteld ademhalen als we het bescheiden lijstje met samenwerkende artiesten bekijken. Hiphopper Snoop Dogg, het altijd verbluffende De La Soul, de buitenaardse triphop van Massive Attack en Vic Mensa staan er alvast tussen. En als we de recente posts op sociale media mogen geloven, staat er ook een nieuw stripboek in de steigers.

Depeche Mode, ‘Spirit’

Afgelopen oktober verscheen er op Youtube nog een korte teaser van het elektronische trio Depeche Mode. Knarsende gitaren, futuristische soundeffects en de herkenbare galm van zanger Dave Gahan, meer valt er niet uit op te maken. Het geluid achter ‘Spirit’ is erg herkenbaar, wat wil zeggen dat de groep duidelijk in zijn comfort zone is. De details zijn echter schaars, al weten we wel dat er een nieuwe producer mee de touwtjes in handen heeft: James Ford van het Engelse productieteam achter Simian Mobile Disco. De vermoedelijk waardige opvolger van ‘Delta Machine’ uit 2013 zal zijn opwachting maken ergens in de lente.

Queens of the Stone Age, TBA

Zoals het nu op papier staat, zijn Josh Homme en compagnie al sinds eind vorig jaar bezig met nieuwe opnamesessies. Hun laatste productie ‘… Like Clockwork’, dat in 2013 verscheen, kostte naar eigen zeggen heel wat moeite om te verwezenlijken door de complexiteit ervan. Ditmaal pogen ze het over een andere boeg te gooien. “Ons laatste album was ongetwijfeld onze grootste uitdaging.”, liet frontman Homme weten in de muziekpodcast Let There Be Talk. “We zijn niet van plan dat nog eens te doen. We willen de dingen simpeler houden en dat proberen, denk ik.” Toch heeft Queens of the Stone Age nooit teleurgesteld met hun gierende gitaren en allesverzwelgende sound. Indien ze op schema blijven, staat hun nieuwe plaat mogelijk dit jaar nog in de rekken. Uit ervaring weten we echter dat bandleden Homme en Van Leeuwen zich snel storten in andere muziekprojecten, herinner je je de megagroep Gone is Gone of het album ‘Post Pop Depression’ met Iggy Pop nog?

Phife Dawg, TBA

In 2016 namen we jammer genoeg afscheid van heel wat muziekiconen, waaronder Bowie, Cohen, Prince, enzovoorts. Tot dat lijstje moeten we jammer genoeg ook Phife Dawg van het befaamde hiphopcollectief A Tribe Called Quest rekenen. De groep bracht afgelopen november nog ‘We got it from here … Thank you 4 your service’ uit, dat ons op gepaste wijze afscheid liet nemen van de hiphopgrootheden. Echter geen reden tot getreur. Wijlen Phife Dawg werkte nog verscheidene jaren aan een opvolgende soloplaat na ‘Ventilation: Da LP’. Desha Head Taylor, de weduwe van de rapper, gaf meer informatie vrij over Phife Dawg zijn laatste creatie aan Okayplayer: “Zijn soloplaat zal verschijnen ergens in de eerste maanden van 2017. Hij maakte het album nog af voordat hij stierf, dus we zijn erg opgewonden om het uit te brengen.”

Beck, TBA

Onverzadigd, bodemloos, wijdlopig, … Allemaal woorden om Beck op voortreffelijke manier te beschrijven. Deze muzikale duizendpoot tastte al vaak verschillende genres af, gaande van pop en lo-fi tot blues, rock en jazz. Niet uit onzekerheid of een identiteitscrisis, maar gewoon omdat hij het op eigenzinnige wijze kan. Zelfs het orakel van Delphi heeft geen enkel benul wat ze in huis zal halen eens de tijd daar is. Eén ding kunnen we met zekerheid zeggen: het resultaat zal dichterlijk geniaal zijn as ever. Velen haalden misschien ongeïnteresseerd hun schouders op bij de lead single ‘Wow’, wij kijken alvast uit naar hetgeen de maestro dit jaar uit zijn mouw zal schudden.

Black Rebel Motorcycle Club, TBA

Na meer dan drie jaar, na het ietwat teleurstellende ‘Spectre at the Feast’, raakte bekend dat de leden van de Amerikaanse rockband Black Rebel Motorcycle Club wederom staan te popelen om nieuw materiaal op te nemen. De opnames zouden van start gaan na hun grote Amerikaanse tournee eind december, wat wil zeggen dat frontman Peter Hayes en co er nu volop mee bezig zijn. Enkele nummers die in de toekomst op de nu nog naamloze plaat zullen staan werden echter al verschillende keren live gebracht. Op de vraag hoe de nieuwe plaat zal klinken, kon Hayes het niet laten om laconiek te antwoorden. “Je zal het album niet kunnen verklaren. Dat is onmogelijk. Ik zou niet in de schoenen willen staan van een muziekrecensent.” Wil dat met andere woorden zeggen dat ze ditmaal iets volledig nieuw in petto hebben?

Chuck Berry, ‘Chuck’

Het zal wellicht een van de laatste keren zijn dat een rock-‘n-roll-legende als Chuck Berry de grondvesten van de muziekscène doet daveren met een nieuwe plaat. De levende legende maakte in oktober, op zijn 90ste verjaardag, bekend dat hij na 38 jaar nog eens een gooi doet naar eeuwige roem, die hij tot dusver al dubbel en dik verdiend heeft. Volgens een statement worden alle producties geschreven door Berry zelf in zijn thuisstad St. Louis. Daarnaast wordt het album opgedragen aan zijn vrouw en dragen twee van zijn kinderen hun steentje bij tot een hele resem nummers als gitarist en mondharmonicaspeler.

Ty Segall, ‘Ty Segall’

Kerstmis komt dit jaar zeer vroeg voor de bewonderaars van multi-instrumentalist Ty Segall. Op 27 januari brengt de frontman van onder meer Fuzz en Broken Bat voor de tweede maal een gelijknamig album uit. Slechts een jaar na zijn vorige release ‘Emotional Mugger’ komt hij al op de proppen met de nieuwe single ‘Orange Color Queen’, die de basis zal vormen voor het aankomende album. Op het eerste zicht lijkt de Amerikaanse manusje-van-alles een gooi te doen naar de meer melodieuze kant van rock, al is er nog niet veel meer bekend over de overige negen nummers die de achterkant van de hoes zullen sieren. Eind deze maand nog start er een bescheiden Amerikaanse tour.

Zack De La Rocha, TBA

Het soloproject van Rage Against The Machine-frontman Zack De La Rocha werd nieuw leven ingeblazen in september vorig jaar. ‘Digging For Windows’, mede mogelijk gemaakt door hiphopsupergroep Run The Jewels, toont aan dat De La Rocha nog meer dan genoeg vuur in zijn maag heeft om vernieuwende producties te brengen. Het kostte de ex-frontman heel wat moeite om zijn stemgeluid heruit te vinden en zich definitief af te scheuren van Rage Against The Machine. ‘Digging For Windows’ doet alvast watertanden naar meer en doet het ongeduld naar een historich hoog peil stijgen. Voor wanneer het precies zal zijn is nog onzeker. Run The Jewels brengt eveneens dit jaar nog een nieuwe langspeler uit.

(jg)

Ook interessant

U mag terug naar uw voeten kijken, Ride en Slowdive releasen nieuw materiaal.

31/03/2017

31/03/2017

They’re back (again). Het lijkt of iemand de laatste weken met een spade door de shoegaze tuin is gegaan. Een...

Arno… Hodverdomme…

25/06/2017

25/06/2017

Hij trad om acht uur al op als eerste zaterdag-headliner om een paar uurtjes toerbustijd te winnen richting Zuid-Frankrijk. Vandaar...

De eerste namen voor Pukkelpop 2017

20/02/2017

20/02/2017

Van 16 tot en met 19 augustus “maken we er weer een mooi feestje van”, lachte Chokri vorige week nog...

Dit was #LikeMe op Genk On Stage 2019

02/07/2019

02/07/2019

Onze fotograaf Kris Van de Sande kreeg als enige fotograaf de toestemming om het hele concert van #LikeMe tijdens Genk...

Pukkelpop dag 3: gitaren nemen de overhand

21/08/2017

21/08/2017

Gaat acteur Daniel Craig ervoor zorgen dat Car Seat Headrest de titelsong van de komende James Bondfilm gaat maken? Dat...

Suikerrock deelt eerste oplawaai uit

18/02/2019

18/02/2019

Suikerrock in Tienen maakt vandaag ook de eerste namen bekend voor hun stadsfestival. The Prodigy en Goose gaan volgens de...

Festivals lossen een vracht namen vandaag, Genk On Stage strikt een Ramone zowaar.

29/03/2017

29/03/2017

Marky Ramone’s Blitzkrieg, Gogol Bordello en Het Zesde Metaal zijn nieuwe namen voor Genk on stage Het gratis stadsfestival Genk...

Pukkelpop dag 1: PJ Harvey rules, Belgen presteren straf

18/08/2017

18/08/2017

Met 45.000 feestvierende kampeerders is Pukkelpop 2017 woensdagavond begonnen. Boef en Kraantje Pappie zorgden er in laatste instantie voor dat...

Beloning voor anders denken

12/01/2017

12/01/2017

Pukkelpop heeft gisteren een mooie prijs in ontvangst mogen nemen in de rand van het Eurosonic Noorderslag festival in Groningen....

Film School is back!

24/01/2017

24/01/2017

Film School, een van de minst bekende doch strafste Amerikaanse indiebands of all times, heeft eindelijk nieuw materiaal uitgebracht. De...

“Opwarmen”, noemt #PKP19 een rijk gevulde Boilerparty

29/05/2019

29/05/2019

Bij elk goed festivalfeestje hoort natuurlijk een opwarming. Pukkelpop probeert al jaren om hiervan een extra mini-festivalavond te maken en...

#PKP19: “We zijn er bijna!”

12/06/2019

12/06/2019

We zijn er bijna, verzekert de organisatie van Pukkelpop vandaag. Maar intussen voegt ze wel opnieuw enkele extra pagina’s toe...

Blitzkrieg, niet meer gezien in Genk sinds de meidagen van 1940

24/06/2017

24/06/2017

Marky Ramone laatste overlevende der, zorgde daar een beetje in eigen persoon voor. Een Posies zanger, een riff-driven band en...

Foto’s en verhalen over legendarische Brusselse Plan K

12/12/2016

12/12/2016

De Brusselse fotograaf Philippe Carly gaat een boek uitbrengen over de legendarische geschiedenis van de Brusselse concertzaal Plan K. Carly...

Genk On Stage 2019

02/07/2019

02/07/2019

Het voorbije weekend was een druk festivalweekend in heel Vlaanderen. Als stadsfestival dat mikt op volkse feestjes neemt Genk On...

Reageer
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.