Feiten. Anders bekeken.

Nieuwe albums om in de smiezen te houden

Geschreven door  op in Muziek.

Wat voor muzikaal vertier 2017 ons te bieden heeft, is al in grote lijnen uitgetekend. De doorsnee commerciële luisteraar kijkt ongetwijfeld uit naar grote blikvangers als Drake, Katy Perry, Jay Z of Taylor Swift. Toch zijn er heel wat andere platen die fervente muziekliefhebbers (hopelijk) zullen grijsdraaien in de nabije toekomst. Hieronder volgt een korte opsomming van albums die dit jaar hun opwachting maken en waar wij met groot ongeduld naar verlangen om te beluisteren.

LCD Sound System tijdens Pukkelpop 2016. Foto © MarkeTentster

LCD Soundsystem, TBA

James Murphy en co zetten afgelopen jaar een grote comebacktour op poten tot verrukking van velen. Zo stonden ze vorige zomer op de planken van onze eigenste Pukkelpop, waar een groot deel van het publiek achteraf ongetwijfeld het overtollige kwijl op de mondhoeken moest afvegen. De elektronische muziekequipe knoopt nu een vervolg aan hun overweldigende succes met een nieuw album, dat tot op heden nog geen releasedatum of titel heeft. We weten wel dat de opnames goed vorderen en het eindresultaat voor 2017 zal zijn. Frontman Murphy besloot recent nog een deel van een grootschalige tour in Azië en Australië te schrappen voor het nu nog titelloze album. De volgende keer dat de groep terug uit de coulissen verschijnt, is pas in juli op The Forecastle Festival in de V.S.

Gorillaz, TBA

Evenals LCD Soundsystem verschijnt er in 2017 een nieuwe langspeler van Gorillaz, de virtuele Britse band met onder meer Blur-kopman Damon Albarn en conceptbedenker Jamie Hewlett. Er werd al enkele jaren gehint naar een opvolger van ‘Plastic Beach’ uit 2010, al liep het project meermaals vertragingen op. Wat mogen we verwachten? Het nieuwe concept en de sound bleven tot dusver onder de radar. Daarnaast hield Hewlett zijn lippen stijf op elkaar tijdens een interview met Rolling Stone. “Het zal veranderen – Ik kan niet vertellen op welke manier”, aldus Hewlett. Toch kunnen we gerustgesteld ademhalen als we het bescheiden lijstje met samenwerkende artiesten bekijken. Hiphopper Snoop Dogg, het altijd verbluffende De La Soul, de buitenaardse triphop van Massive Attack en Vic Mensa staan er alvast tussen. En als we de recente posts op sociale media mogen geloven, staat er ook een nieuw stripboek in de steigers.

Depeche Mode, ‘Spirit’

Afgelopen oktober verscheen er op Youtube nog een korte teaser van het elektronische trio Depeche Mode. Knarsende gitaren, futuristische soundeffects en de herkenbare galm van zanger Dave Gahan, meer valt er niet uit op te maken. Het geluid achter ‘Spirit’ is erg herkenbaar, wat wil zeggen dat de groep duidelijk in zijn comfort zone is. De details zijn echter schaars, al weten we wel dat er een nieuwe producer mee de touwtjes in handen heeft: James Ford van het Engelse productieteam achter Simian Mobile Disco. De vermoedelijk waardige opvolger van ‘Delta Machine’ uit 2013 zal zijn opwachting maken ergens in de lente.

Queens of the Stone Age, TBA

Zoals het nu op papier staat, zijn Josh Homme en compagnie al sinds eind vorig jaar bezig met nieuwe opnamesessies. Hun laatste productie ‘… Like Clockwork’, dat in 2013 verscheen, kostte naar eigen zeggen heel wat moeite om te verwezenlijken door de complexiteit ervan. Ditmaal pogen ze het over een andere boeg te gooien. “Ons laatste album was ongetwijfeld onze grootste uitdaging.”, liet frontman Homme weten in de muziekpodcast Let There Be Talk. “We zijn niet van plan dat nog eens te doen. We willen de dingen simpeler houden en dat proberen, denk ik.” Toch heeft Queens of the Stone Age nooit teleurgesteld met hun gierende gitaren en allesverzwelgende sound. Indien ze op schema blijven, staat hun nieuwe plaat mogelijk dit jaar nog in de rekken. Uit ervaring weten we echter dat bandleden Homme en Van Leeuwen zich snel storten in andere muziekprojecten, herinner je je de megagroep Gone is Gone of het album ‘Post Pop Depression’ met Iggy Pop nog?

Phife Dawg, TBA

In 2016 namen we jammer genoeg afscheid van heel wat muziekiconen, waaronder Bowie, Cohen, Prince, enzovoorts. Tot dat lijstje moeten we jammer genoeg ook Phife Dawg van het befaamde hiphopcollectief A Tribe Called Quest rekenen. De groep bracht afgelopen november nog ‘We got it from here … Thank you 4 your service’ uit, dat ons op gepaste wijze afscheid liet nemen van de hiphopgrootheden. Echter geen reden tot getreur. Wijlen Phife Dawg werkte nog verscheidene jaren aan een opvolgende soloplaat na ‘Ventilation: Da LP’. Desha Head Taylor, de weduwe van de rapper, gaf meer informatie vrij over Phife Dawg zijn laatste creatie aan Okayplayer: “Zijn soloplaat zal verschijnen ergens in de eerste maanden van 2017. Hij maakte het album nog af voordat hij stierf, dus we zijn erg opgewonden om het uit te brengen.”

Beck, TBA

Onverzadigd, bodemloos, wijdlopig, … Allemaal woorden om Beck op voortreffelijke manier te beschrijven. Deze muzikale duizendpoot tastte al vaak verschillende genres af, gaande van pop en lo-fi tot blues, rock en jazz. Niet uit onzekerheid of een identiteitscrisis, maar gewoon omdat hij het op eigenzinnige wijze kan. Zelfs het orakel van Delphi heeft geen enkel benul wat ze in huis zal halen eens de tijd daar is. Eén ding kunnen we met zekerheid zeggen: het resultaat zal dichterlijk geniaal zijn as ever. Velen haalden misschien ongeïnteresseerd hun schouders op bij de lead single ‘Wow’, wij kijken alvast uit naar hetgeen de maestro dit jaar uit zijn mouw zal schudden.

Black Rebel Motorcycle Club, TBA

Na meer dan drie jaar, na het ietwat teleurstellende ‘Spectre at the Feast’, raakte bekend dat de leden van de Amerikaanse rockband Black Rebel Motorcycle Club wederom staan te popelen om nieuw materiaal op te nemen. De opnames zouden van start gaan na hun grote Amerikaanse tournee eind december, wat wil zeggen dat frontman Peter Hayes en co er nu volop mee bezig zijn. Enkele nummers die in de toekomst op de nu nog naamloze plaat zullen staan werden echter al verschillende keren live gebracht. Op de vraag hoe de nieuwe plaat zal klinken, kon Hayes het niet laten om laconiek te antwoorden. “Je zal het album niet kunnen verklaren. Dat is onmogelijk. Ik zou niet in de schoenen willen staan van een muziekrecensent.” Wil dat met andere woorden zeggen dat ze ditmaal iets volledig nieuw in petto hebben?

Chuck Berry, ‘Chuck’

Het zal wellicht een van de laatste keren zijn dat een rock-‘n-roll-legende als Chuck Berry de grondvesten van de muziekscène doet daveren met een nieuwe plaat. De levende legende maakte in oktober, op zijn 90ste verjaardag, bekend dat hij na 38 jaar nog eens een gooi doet naar eeuwige roem, die hij tot dusver al dubbel en dik verdiend heeft. Volgens een statement worden alle producties geschreven door Berry zelf in zijn thuisstad St. Louis. Daarnaast wordt het album opgedragen aan zijn vrouw en dragen twee van zijn kinderen hun steentje bij tot een hele resem nummers als gitarist en mondharmonicaspeler.

Ty Segall, ‘Ty Segall’

Kerstmis komt dit jaar zeer vroeg voor de bewonderaars van multi-instrumentalist Ty Segall. Op 27 januari brengt de frontman van onder meer Fuzz en Broken Bat voor de tweede maal een gelijknamig album uit. Slechts een jaar na zijn vorige release ‘Emotional Mugger’ komt hij al op de proppen met de nieuwe single ‘Orange Color Queen’, die de basis zal vormen voor het aankomende album. Op het eerste zicht lijkt de Amerikaanse manusje-van-alles een gooi te doen naar de meer melodieuze kant van rock, al is er nog niet veel meer bekend over de overige negen nummers die de achterkant van de hoes zullen sieren. Eind deze maand nog start er een bescheiden Amerikaanse tour.

Zack De La Rocha, TBA

Het soloproject van Rage Against The Machine-frontman Zack De La Rocha werd nieuw leven ingeblazen in september vorig jaar. ‘Digging For Windows’, mede mogelijk gemaakt door hiphopsupergroep Run The Jewels, toont aan dat De La Rocha nog meer dan genoeg vuur in zijn maag heeft om vernieuwende producties te brengen. Het kostte de ex-frontman heel wat moeite om zijn stemgeluid heruit te vinden en zich definitief af te scheuren van Rage Against The Machine. ‘Digging For Windows’ doet alvast watertanden naar meer en doet het ongeduld naar een historich hoog peil stijgen. Voor wanneer het precies zal zijn is nog onzeker. Run The Jewels brengt eveneens dit jaar nog een nieuwe langspeler uit.

(jg)

Ook interessant

20 jaar Export , Café Café en Muziekodroom concerteren tonight

08/09/2016

08/09/2016

De Hasseltse donderdagen lijken hun live aanbod te blijven uitbreiden. In Café Café spelen straks de Gentse Mind Rays, Muziekodroom...

Genk On Stage: Marky, Stijn, Jonathan, Arno, Wannes…. maar we spraken met Roel

07/06/2017

07/06/2017

Genk kruipt terug het podium op binnen twee weekjes, dat is meteen de Limburgse intro tot de zomerfestivals, en ja...

Dit was Rock Herk 2019

16/07/2019

16/07/2019

Blijft Rock Herk na de voorbije editie van afgelopen weekend dat immer gezellige en niet te missen festival op de...

Tamino – Fijne eerste keer in Genk

29/06/2017

29/06/2017

Deze twintigjarige finalist van De Nieuwe Lichting 2017 van Studio Brussel stond zondag op het Factor J-podium. De minimalistische bezetting...

Blitzkrieg, niet meer gezien in Genk sinds de meidagen van 1940

24/06/2017

24/06/2017

Marky Ramone laatste overlevende der, zorgde daar een beetje in eigen persoon voor. Een Posies zanger, een riff-driven band en...

Eindelijk nog eens een thuismatch voor The Sore Losers

24/06/2017

24/06/2017

Ondergetekende heeft The Sore Losers ondertussen al tig keer gezien. Persoonlijk vind ik ze altijd beter gedijen in een kleinere...

Hup Oranje Hup! in Petit Bazar en Solange als headliner toegevoegd op Pukkelpop

28/07/2017

28/07/2017

Drie weken voor de start van het festival kondigt Pukkelpop nog een extra headliner aan. Solange, de zus van Beyonce,...

Goed en minder goed nieuws over Afghan Whigs

05/11/2016

05/11/2016

“Met een zwaar hart” spelen The Afghan Whigs in december twee speciale concerten in december. De band zal hun klassieker...

Start van een nieuw school… euh concertjaar

01/09/2016

01/09/2016

Vanavond, donderdag 1 september, begint in Café Café in Hasselt het derde concertjaar op rij. Mad About Mountains mag de...

“Opwarmen”, noemt #PKP19 een rijk gevulde Boilerparty

29/05/2019

29/05/2019

Bij elk goed festivalfeestje hoort natuurlijk een opwarming. Pukkelpop probeert al jaren om hiervan een extra mini-festivalavond te maken en...

#PKP19: “We zijn er bijna!”

12/06/2019

12/06/2019

We zijn er bijna, verzekert de organisatie van Pukkelpop vandaag. Maar intussen voegt ze wel opnieuw enkele extra pagina’s toe...

Dit was #LikeMe op Genk On Stage 2019

02/07/2019

02/07/2019

Onze fotograaf Kris Van de Sande kreeg als enige fotograaf de toestemming om het hele concert van #LikeMe tijdens Genk...

Massive Attack headliner op Les Ardentes 2018

18/11/2017

18/11/2017

Massive Attack, de invloedrijke Britse cultgroep uit Bristol, speelt op zondag 8 juli 2018 als afsluiter van Les Ardentes. Het...

50 nieuwe namen op de Pukkelpopaffiche. Ruim de helft van combitickets de deur uit

29/03/2017

29/03/2017

Ondertussen prijken Mumford & Sons, The xx, Editors en Bastille al enkele weken bovenaan de Pukkelpopaffiche voor deze zomer. Daar...

Nieuw live album van Sophia beschikbaar

13/10/2017

13/10/2017

Goed nieuws voor de fans van Sophia. ‘As We Make Our Way (The Live Recordings)’ is vanaf nu beschikbaar via...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.