Feiten. Anders bekeken.

Tover eens een veggie smaakbom op tafel

Geschreven door  op in Lokaal Nieuws.

Net op het ogenblik dat we alle ingrediënten voor ons avondeten uit de koelkast en voorraadlade willen halen, loopt een uitdaging binnen van Stad Hasselt en EVA vzw. Wie voelt zich geroepen om 30 dagen lang mee te doen met de VeggieChallenge vanaf vandaag?

Geen probleem, denken we glimlachend, een uitdaging waarvoor we enkel maar onze dagelijkse kookroutine van de afgelopen drie jaren (ongeveer) moeten verder zetten. Elke dag gezond koken met verse ingrediënten, zonder vlees of vis, maar wel met aandacht voor de voedingsdriehoek én de weegschaal.

Op het menu staat vandaag een Afrikaans stoofpotje met zoete aardappel en pindasaus. Een recept dat we nog niet zo lang geleden terugvonden op de website van EVA. Vandaag creëren we via een paar extra ingrediënten onze eigen variant daarvan: met parelgerst, blokjes gesneden pompoen en kipstuckjes (bewust met ck geschreven), het vegetarische alternatief voor de traditionele kipfilet. Die pompoenblokjes hielden we over van de stevig uitgevallen flespompoen voor de soep, die intussen aan de kook begint te komen.

Het punt dat we willen maken is eigenlijk gewoon het volgende: veggie koken is helemaal niet moeilijk. Laat je door niemand iets anders wijs maken. Ga voor jezelf eens na: hoeveel variaties kan je als simpele hobbykok zelf verzinnen op basis van jouw eigen gerechten? En toegegeven, in het begin is het wel een klein beetje zoeken naar de juiste ingrediënten, aanvullingen en smaakmakers om tot evenwaardige veggie variaties te komen, maar dat is een groeiproces en dus niets om op voorhand schrik voor te hebben. Vul die voorraadkast langzaam met extra producten zoals kikkererwten, bonen of linzen, om er maar een paar te noemen. Zoek gewoon welke dingen je lekker vindt, of welke helemaal niet bij jou passen. Probeer, en laat je verrassen.

Elke dag variëren is tegenwoordig bovendien helemaal niet moeilijk. Wie vandaag een vegetariër nog ziet als iemand die elke dag overleeft op een bladje sla met een schijfje tomaat, is simpelweg wereldvreemd. Kijk in de supermarkt gewoon eens naar het aanbod. EVA organiseerde recent nog een onderzoek over het veggie en vegan aanbod van de grote supermarkten. Sommigen scoren nu al redelijk tot heel goed, maar belangrijker, ze gaan allemaal extra inspanningen doen om hun aanbod flink uit te breiden.

Sommige supermarkten plaatsen die producten trouwens gewoon naast of tussen de schaaltjes met gewoon vlees. Om maar een ander voorbeeld te geven: vegetarisch gehakt ziet er bij sommige merken intussen heel erg ‘écht’ uit. Met enige oefening en na de bijhorende zoektocht naar de juiste kruidenmix maak je die klassieke gehaktballetjes in tomatensaus (waar iedereen in je omgeving toch altijd zo jaloers over is) nét zo lekker als voorheen, gegarandeerd.

EVA vzw timmert intussen al 20 jaar aan die vegetarische weg in Vlaanderen. Vandaag is die vereniging de tweede grootste vegetarische organisatie in Europa. Met andere woorden, de ideale promotor voor een internationale campagne zoals deze VeggieChallenge, waar stad Hasselt zich nu lokaal achter schaart. Waarom het woord ‘bestuursakkoord’ zo vaak voorkomt in het persbericht, vragen we ons wel af. Want hoeveel Hasselaren zouden dit argument zien als het meest overtuigende om hun eet- en kookroutine om te gooien?

Toch is minder vlees eten goed voor het klimaat, voor de korte ketenlandbouw en voor duurzame voedingsgewoonten. “Minder vlees eten past hierin omdat de wereldwijde veehouderij verantwoordelijk is voor 14,5 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen”, stelt Joost Venken, schepen van Klimaat heel duidelijk. Dat zegt hij trouwens niet alleen, want er bestaan voldoende studies en onderzoeken die dit aantonen. Vraag maar eens aan je vriend Google.

Bovendien zijn er ook positieve effecten voor ieders gezondheid, voegt Joost Venken daar verder aan toe. “Te veel vlees eten, voornamelijk bewerkt en rood vlees, verhoogt het risico op kanker, beroerte en diabetes type 2. Minder vlees eten is dus goed voor je lijf, de planeet en je smaakpapillen.”

Op de website van EVA vzw vind je behalve ons overheerlijke Afrikaanse stoofpotje nog tal van inspirerende recepten en kooktips terug – inclusief kindvriendelijke gerechten en boodschappenlijstjes. Waarom zou een VeggieChallenge niet het ideale excuus kunnen zijn om een iets anders op tafel te zetten, of om creatief te gaan experimenteren in de keuken?

En neen, je hoeft voor die uitdaging ook niet elke dag zelf te koken. Ga ook gerust eens veggie afhalen bij een van de talrijke horecazaken in Hasselt. Tussen haakjes, dat aantal groeit intussen flink aan. Vijf van hen wonnen recent (en heel terecht trouwens) nog ‘Belgian Vegan Awards’ in diverse categorieën. Op www.hasselt.be/veggiechallenge vind je een mooie lijst van lokale horecazaken met een veggie of vegan aanbod. Via een lidmaatschap van EVA zijn er bovendien zaken waar je een behalve lekker eten ook nog een korting kan scoren. Zelfs onze frituur om de hoek legde de voorbije maanden een flink aantal vegetarische varianten in de koeltoog, want ook in die sector gaat veggie heel hard. En ja, die zijn echt lekker en verkopen bovendien ook heel goed, vertelt onze friturist.

Op diezelfde site www.hasselt.be/veggiechallenge kan je inschrijven voor de uitdaging. Iedereen kiest vrij zijn eigen deelnameniveau, dus er is geen enkele verplichting om all the way vegetarisch of veggie te gaan. Een of meerdere veggie dagen per week gedurende de hele maand maart kan namelijk ook een startpunt zijn.

Hasselt hoopt trouwens dat zoveel mogelijk mensen zullen deelnemen aan deze challenge. Voor de stad met de procentueel meeste deelnemers hangt daar namelijk het prestige van de VeggieChallenge 2021 Award aan vast. “Dat zou een mooie kers op de taart zijn nadat recent de Hasseltse horecazaken Peas, Botanique, Lento, Sappig en De Sladerij die Vegan Awards wonnen”, voegt schepen van lokale economie Rik Dehollogne hier tenslotte nog aan toe. “En in één klap geef je de lokale horeca zo een duwtje in de rug!”

Wij roeren intussen nog eens in onze pan. De parelgerst is ook al een aantal minuten aan de kook en de bonen staan klaar om in de saus te gaan. Maar jongens, die geur van die pindakaas zorgt toch voor zo’n heerlijke geur… Honger! (ds)

TIP: als je in één keer voldoende van dit stoofpotje maakt voor twee dagen, heb je niet alleen twee keer lekker gegeten, maar spaart dit ook één kookdag uit…

#VeggieChallenge – Eet 30 dagen zonder (of minder) vlees tijdens de maand maart 2021 – info www.evavzw.be

Ook interessant

En, elektrische fietsen gaan testen?

18/02/2019

18/02/2019

Afgelopen weekend konden Hasselaren verschillende elektrische fietsen gaan uitproberen in het kader van de groepsaankoop die nog loopt tot eind...

Kermis na de ‘grote oorlog’

31/08/2016

31/08/2016

Van 3 tot en met 21 september kan je in het Stadsmus in Hasselt terecht om te zien hoe in...

Comfortshoppen in Hasselt

05/04/2017

05/04/2017

Wie droomt er niet van om tijdens het shoppen niet met al je aanwinsten te moeten blijven rondzeulen? Vanaf nu...

Kleine maatregelen tegen de heksenketel rond scholen

14/09/2019

14/09/2019

Tien Hasseltse schoolomgevingen worden binnenkort verkeersveiliger dankzij de combinatie van Vlaamse subsidies en extra inspanningen van de stad. Aan De...

Opgelet: de paaltjes gaan opnieuw omhoog!

01/12/2016

01/12/2016

NIEUWE VERZINKBARE PAALTJES IN HASSELTSE BINNENSTAD OPNIEUW ACTIEF Vanaf maandag 5 december om 11 uur treden de nieuwe verzinkbare paaltjes...

Dienstmededeling over #PKP17 combitickets en het weer

15/08/2017

15/08/2017

Nog 1 nachtje slapen en dan gaat Pukkelpop editie nr. 32 van start. Nog enkele dienstmededelingen. De combitickets zijn intussen...

Eerst de chaos, dan het leerproces

03/10/2019

03/10/2019

Afgelopen dinsdagochtend begon het mobiliteitsproefproject rond het Vrijwilligersplein in Hasselt. Chaos was te verwachten, en die kwam er ook, stelden...

Overweg Hefveldstraat is definitief verleden tijd

02/07/2019

02/07/2019

De nieuwe fiets- en voetgangerstunnel aan de overweg in de Hefveldstraat in Hasselt is vanochtend officeel geopend. Voor de stad...

“Beste investering op een bank vandaag!”

22/09/2016

22/09/2016

Tijdens een kort persmoment op het Kolonel Dusartplein in Hasselt stelde schepen van Welzijn, Gezin en Senioren en toekomstig burgemeester...

Een weekend vol Runkster gezelligheid

10/09/2019

10/09/2019

Dit komende weekend van vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september bieden de Runkstenaren iedereen weer een gezellig feestweekend...

Comfortabel en veilig fietsen weer een stapje dichterbij

17/08/2020

17/08/2020

In en rond Hasselt vallen weer een aantal extra fiets-puzzelstukken op hun plaats. Het stadsbestuur werkte ondanks de coronacrisis verder...

30 jaar afzondering van een groene binnenstadslong

10/02/2020

10/02/2020

Dit weekend ‘vierde’ oppositiepartij PVDA symbolisch de dertigste verjaardag van een oude sp.a-belofte uit 1990 om de gouverneurstuin in hartje...

3D-printers van PXL en UHasselt in overdrive voor gezichtsmaskers

04/04/2020

04/04/2020

Vorige week startten Makerspace @ PXL/UHasselt en het Instituut voor Materiaalonderzoek UHasselt (IMO-IMOMEC) met het 3D-printen van face shields. Nu...

“Soms vraagt een mens zich af…”

24/03/2017

24/03/2017

Waarom dit zinnetje van Gorki boven een artikel staat over duurzamer carnaval vieren in Hasselt? Heel simpel. Als je een...

PXL-studenten zorgen voor totale jeneverbeleving

20/02/2019

20/02/2019

Op zondag 31 maart organiseren vier studenten van Hogeschool PXL het eerste Jenever Tasting Event in Hasselt. Aangezien daar al...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.