Feiten. Anders bekeken.

‘Fred Brevet’ komt naar Kapermolen Hasselt

Geschreven door  op in Sport.
zwembad-kvds-20160608-134623-1135-nikon-d800
© Kris Van de Sande

Op maandag 31 oktober aanstaande organiseert de sportdienst van de stad Hasselt een testdag ‘diplomazwemmen’ voor kinderen. Ze doet dit als voorbereiding op nieuwe zwemcursussen in het zwembad Kapermolen vanaf januari 2017. De nieuwe opleidingen volgen voortaan de nieuwe leerlijn van ‘Fred Brevet’, een nieuwe uniforme Vlaamse manier om correct te leren zwemmen.

De nieuwe Leerlijn Zwemmen werd ontwikkeld door Baan 4, een groep van 4 experten in het zwemmen. De leerlijn is een gezamenlijke en gedragen leidraad/kapstok voor kwaliteitsvol en gecoördineerde zwemmen in Vlaanderen. Centraal daarbij staat een nieuwe definitie van kunnen zwemmen als: zich doelmatig en efficiënt kunnen verplaatsen in het water met het oog op waterveiligheid. Iedereen zou deze eerste focus moet bereiken om zo verder te gaan in zwemmen, in diverse watersporten of in het verfijnen van officiële zwemslagen. De proeven zijn gebaseerd op een watersafety-test die door de VUB ontwikkeld werd op basis van de Noorse Stallmantest.

Vijf fasen vind je voortaan terug in de nieuwe leerlijn: waterwennen, leren overleven, leren zwemmen, verbreden (verschillende zwemslagen, zwemsporten, …) en tenslotte verdiepen (verfijning, specialisatie). De specifieke aandacht voor de fase overleven kan nieuw genoemd worden. Waar vroeger de sprong tussen ‘watergewenning’ en ‘leren zwemmen’ vaak te groot was, werd de fase ‘leren overleven’ uitgewerkt waarin onder andere oefeningen in het diepe worden gedaan.

Het doel van de actie ‘Fred Brevet, het échte zwembrevet’ is dat iedereen, jong en oud, met alle plezier in het water kan bewegen. “Van de kleinste spetter tot zwemmen in het grote zwembad: stap voor stap neemt Fred je mee”, lees je op de website Fredbrevet. “De eerste focus is leren veilig zwemmen, en dat start bij waterwennen en leren overleven. Je legt dan een waterveiligheidstest af van 50 meter die je vaardigheden in het water test. Daarna of daarnaast kan je de officiële zwemslagen uit de zwemsport leren.” De Belgische topzwemmer Pieter Timmers is het gezicht van de campagne ‘Fred Brevet’. Wie het zwemmen niet vroeg krijgt aangeleerd, en bovendien het plezier van het water niet kan ontdekken, zal nooit op zijn topniveau kunnen meedraaien, is zijn motivatie om de actie te steunen.

hasselt-kapermolen-fredbrevet-pietertimmers-badrepublic-sport
© Actie ‘Fred Brevet’, ISB vzw

Zwemscholen, zwemclubs en scholen in Vlaanderen werken samen rond dezelfde leerlijn zwemmen. Ieder koppelt daaraan zijn eigen programma. Hasselt doet dat dus vanaf maandag 31 oktober.

Via de testdag wil de sportdienst kinderen zonder zwemdiploma aan een bepaalde niveaugroep kunnen toewijzen om een vlotte inschrijving voor de cursus van januari te garanderen. De kinderen worden door monitoren afgehaald aan de inkomhal. Zij gaan van daaruit samen naar de kleedkamers en helpen de kinderen bij het omkleden. Ouders mogen niet mee naar de kleedkamers, maar kunnen wel plaatsnemen op de tribune of in het cafetaria. De kinderen worden na het testmoment teruggebracht naar de inkomhal. De test duurt ongeveer 45 minuten en is bedoeld voor kinderen vanaf geboortejaar 2012 en ouder. Er zijn diverse inschrijfmomenten tussen 10 en 16 uur. Inschrijven kan via www.sporthasselt.be of telefonisch via 011 23 94 50. Deelname kost vijf euro.

Van januari tot maart 2017 zijn er dan twee sportcursussen zwemmen:

Cursus ‘waterwennen’ met eendje, zeepaardje, pinguïn en zeehond. Die vriendjes helpen watervrees wegwerken en de omgeving van het water leren kennen.

Cursus ‘waterveilig’: met waterschildpad en dolfijn leren de kinderen ‘overleven’. Tenslotte komt het moeilijkere werk met gecombineerde zwemproeven. De otter, haai en orka leren dan afstanden overbruggen en ‘waterveiliger’ worden.

Start inschrijvingen nieuwe cursus ‘waterwennen’ en ‘waterveilig’: 17 december 2016

Inschrijven voor de zwemles kan voortaan enkel op basis van het hoogst behaalde diploma!

Meer info over sportcursussen op https://www.hasselt.be/nl/sportcursussen.

(ds)

Foto’s: archief Bad Republic / @ Kris Van de Sande / @ FredBrevet

Ook interessant

‘De kuil’: scherprechter tijdens Superprestige veldrit in Zonhoven

15/10/2016

15/10/2016

Dit weekend, op zaterdag 15 en zondag 16 oktober, staat de Superprestige veldrit in Zonhoven op de kalender. In het...

“Voortschrijdend inzicht” levert Sporting Hasselt een nieuw jeugdcomplex op

09/11/2017

09/11/2017

Dit najaar start voetbalclub Sporting Hasselt met de bouw van een nieuw jeugdcomplex. Een broodnodige investering van 1,5 miljoen euro...

Cork: het ‘grijsgroene’ Pokémon monster van Genk?

04/08/2016

04/08/2016

Vanavond, donderdag 4 augustus 2016 om 20u45, speelt KRC Genk zijn terugwedstrijd in de derde kwalificatieronde van de Europa League....

Opening nieuw stedelijk zwembad

23/07/2016

23/07/2016

Na bijna twee jaar kunnen de Hasselaren weer in eigen stad gaan zwemmen in een gloednieuw en hypermodern stedelijk zwembad....

Lopen over het water

10/08/2016

10/08/2016

Op zaterdag 10 september organiseert de stad Sint-Truiden de tweede editie van de Monumentenrun. Zowel recreatieve als ervaren lopers passeren...

Make-over van buitenruimte rond sportcomplex Genk mikt op beleving

09/01/2018

09/01/2018

De buitenruimte van het SportinGenk Park rond de sporthal en het zwembad krijgt grondige make-over. De uitvoering van de eerste...

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.