Feiten. Anders bekeken.

Welke kleur heeft de kermis dit jaar?

Geschreven door  op in Politiek.

De politieke situatie in Hasselt werd woensdagnamiddag grondig op zijn kop gezet. Burgemeester Hilde Claes reageerde voor haar doen bijzonder bitsig op “een persoonlijke beschadigingsoperatie” waarna Groen, een van de partners van de meerderheid, besliste om het politieke kartel Helemaal Hasselt ‘on hold’ te zetten.

Tekst: Andy Surleraux en Dirk Schuermans

HildeClaesspeech.jpg

“Deze beslissing hebben we meteen na het nieuws op tv gezamenlijk genomen”, reageert Frank Keunen, voorzitter van Groen Hasselt aan de telefoon. “Wij vonden dat die uitlatingen van de burgemeester wel erg ver gingen en dat we gewoon snel moesten ingrijpen. Er was geen tijd om de achterban te raadplegen, maar binnenkort gaat over de hele situatie nog een intern overleg met alle leden georganiseerd worden. Nu was die tijd er helaas niet, we moesten direct handelen.”

De politieke vulkaanuitbarsting werd maandag namiddag in gang gestoken door een lezersbijdrage op de nieuwssite Newsmonkey, geplaatst door Limburgs provinciaal fractieleider van Open VLD Frederick Vandeput. In zijn stuk fulmineerde hij over het “deontologisch onjuiste gebruik” van stedelijke infoborden voor wat officieel een bal van de burgemeester is, maar door de aanwezigheid van een sp.a-logo op de affiches de indruk wekte een evenement te zijn rond de figuur van burgemeester Hilde Claes. Foute boel, anno 2016. Zoveel werd meteen duidelijk toen ook N-VA dit oppikte en via sociale media verspreidde. Dat het ging om een lezersbijdrage werd even vakkundig vergeten tussen haakjes. Het stuk werd als een officieel Newsmonkey-artikel voorgesteld met het bijhorende journalistiek correcte cachet.

twitterSVandeput.JPG

Minder dan 24 uur later ging het deksel van een ander beerputje: de indruk werd gewekt dat belangen vermengd werden bij de toekenning van een communicatie-opdracht van de stad Hasselt aan een lokaal bedrijf. De partner van kabinetschef van Hilde Claes behoort aan de ene kant tot de directie van dit bedrijf en de opdracht werd aan de andere kant persoonlijk gedirigeerd vanuit het kabinet “omdat de communicatiedienst niet snel genoeg reageerde”. Opnieuw foute boel, anno 2016.

In beide gevallen hoef je geen wizzkid te zijn om dat vast te stellen. Neem daarbij nog de reactiesnelheid en beperkingen van de sociale media en je weet dat het een heel moeilijke klus wordt om een en ander recht te trekken. Zo moeilijk zelfs, dat sp.a-voorzitter Crombez in eigen persoon naar het bronsgroen eikenhout mag afzakken. Of dat enkel voor een interne discussie over een aanbesteding en enkele infoborden is, blijft daarbij voorlopig een open vraag.

Sp.a Hasselt heeft ondanks alle initiatieven om de stad naar een volwaardig 21e-eeuws niveau te tillen een groot probleem. De perceptie van een ivoren toren waar alles op pre-twintigste eeuwse manier beslist wordt, wil maar niet weggaan. Is vandaag de kentering aangebroken waar de verzamelde oppositie al jaren op aandringt?

FB Groen Hasselt kartelhold.JPG

Voor Groen Hasselt waren de laatste twee farces er teveel aan, vandaar de drastische beslissing. “De minder transparante gang van zaken op het kabinet inzake die aanbestedingen hebben we natuurlijk ook gevolgd, al is dat uiteraard via via. We zitten niet met onze neus op dat kabinet,” vertelt Frank Keunen hierover. En ook gemeenteraadslid Derya Erdogan bevestigt dat een en ander niet helemaal juist voelde. “Er zijn al ruime tijd spanningen binnen de sp.a maar wij hebben ons hier altijd afzijdig proberen te houden. Na een tijd lukt dat niet meer en hun interne problemen beginnen ook op ons af te stralen. Ben benieuwd wat ze vanavond zullen beslissen…”

Die vraag stelt iedereen zich momenteel. De sp.a crisisvergadering in de gebouwen van De Voorzorg blijft duren. Er komt gewoon geen rook uit eender welke schouw, witte noch rode.

Groen Hasselt heeft alleszins geen vaste verwachtingen, deuren blijven op een kier volgens Frank Keunen. “Of burgemeester Claes kan aanblijven hangt af van de manier waarop sp.a Hasselt de feiten kan uitklaren. Indien alles rechtmatig gebeurde, dan is er wat ons betreft geen probleem. Een eventuele machtswisseling betekent voor ons ook zeker niet het einde van het kartel. Het kartel staat nu op hold en is niet opgeblazen. Maar een verandering van burgemeester is geen voorwaarde  om terug te starten. Nogmaals, indien alles kan uitgeklaard worden, kunnen we gewoon verder. Indien dat echter niet lukt, dan zijn de dingen bespreekbaar.”
Groen gaat er ook van uit dat de huidige meerderheid gewoon kan verderwerken. “Maar ook in het geval dat Ivo Belet (CD&V) burgemeester zou worden, gaan we daarvan uit. Misschien dat we dan wat harder en langer moeten praten, maar voor ons is het uitgangspunt altijd dat het de groene stempel moet zijn zoals die nu in het bestuursakkooord staat. Het uitgangspunt moet dus groen zijn en over beleid gaan.”

Foto’s: Ann-Katrien Van De Velde en Facebook Groen Hasselt

Ook interessant

Greenpeace wil af van biomassacentrale in Langerlo

29/08/2016

29/08/2016

De actie van Greenpeace tegen de biomassacentrale van Langerlo (Genk) viel zaterdagmiddag een heel klein beetje in het water. Letterlijk,...

Niet op wieltjes, maar wel de eerste stappen naar een toegankelijk Antwerpen

08/02/2020

08/02/2020

Gisteren ondertekenden Bart De Wever en het voltallige schepencollege van stad Antwerpen het charter “Naar een toegankelijke gemeente”. De stad...

De 16 (punten van de gemeenteraad in Hasselt) – UPDATE

28/10/2016

28/10/2016

De gemeenteraad van Hasselt van 25 oktober had de eerste zestien punten meer weg van een chaotische flex office dan...

Een symbolische spadesteek voor Spartacus Lijn 1?

11/07/2023

11/07/2023

Is er sprake van een symbolische ‘spadesteek’ om de knoop rond lijn 1 van Spartacus te ontwarren en een uitweg...

Fietscongres Hasselt: aanzetten tot gedragswijziging

22/09/2016

22/09/2016 2

Bijna 140 mensen namen afgelopen dinsdagavond deel aan het eerste Fietscongres dat de stad Hasselt organiseerde. Daarbij kregen geïnteresseerden de...

Nieuwe bemanning voor ’t Scheep klaar voor de afvaart

05/01/2019

05/01/2019

Sinds woensdagavond 2 januari heeft Hasselt een nieuwe bestuursploeg met 8 schepenen onder leiding van de nieuwe burgemeester Steven Vandeput...

Hasselt: gemeenteraad van 28 juni 2016

29/06/2016

29/06/2016

Tijdens een lange en voor het overige vrij technische gemeenteraad sprongen de volgende vijf beslissingen er uit. Grote MarktZoals het...

Er beweegt vanalles in Beringen (o.a. met de fiets)

19/09/2016

19/09/2016

Herverdeling van bevoegdheden binnen Berings schepencollege Nadat eerder schepen Duygu Akdemir aankondigde voortaan als onafhankelijk schepen te zullen zetelen, is...

Turkse Culturele Vereniging annuleert activiteit van nu zondag

15/03/2017

15/03/2017

De Turkse Culturele Vereniging van Genk annuleert haar activiteit van aanstaande zondag 19 maart in de feestzaal Anatolia. Dat vernam...

Afbouw van noodopvangcentrum Leopoldsburg vanaf 15 september

29/07/2016

29/07/2016

Het kernkabinet van de federale regering heeft beslist dat het noodopvangcentrum van Leopoldsburg eind oktober 2016 zal sluiten. Vanaf 15...

Exit Hilde Claes, Vananroye verrassend burgemeester

08/09/2016

08/09/2016

Nadja Vananroye van CD&V wordt de nieuwe burgemeester van Hasselt, zo meldt het persbureau Belga. Exit Hilde Claes dus, en...

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.