Feiten. Anders bekeken.

#MWC17: Wat is “blockchain” en hoe kunnen we het gebruiken?

Geschreven door  op in The Mobile Life.

Mobile World Congress draait niet enkel om mobiele telefoons en accessoires. Meer dan ooit draait het ook om het “Internet of Things”, om “Connected Living” en netwerken. Eén van de onderwerpen op de eerste dag van het hoogtepunt van het jaar voor de mobiele industrie was “blockchain”. Wij gingen op onderzoek uit en leggen uit wat “blockchain” juist is.

Foto © Bram Vandeperre / Bad Republic

De eerste vraag die waarschijnlijk in je opkomt is: “wat is blockchain?”

Blockchain kan je eigenlijk best vergelijken met een databank aan gegevens. Een praktisch voorbeeld zal de logica achter blockchain misschien duidelijk maken.  Stel, je hebt een masterdiploma behaald aan een universiteit in België. Jij ontvangt daarvan een mooi papiertje, en de unief zelf houdt dit bij in haar administratie. Wanneer je naar het buitenland verhuist, kan je dus aan de hand van die universiteit bewijzen dat je effectief over dit diploma beschikt.

Stel nu echter dat België in een staat van corruptie geraakt, en die corrupte overheid beheert voortaan de universiteiten. Deze overheid laat bovendien de database van de universiteit volledig wissen, zodat je geen enkel bewijs meer hebt dat jij effectief dat diploma hebt behaald – behalve dat stukje papier, waarvan de echtheid niet meer valt te bewijzen, want de bevestiging door de universiteit is er niet meer.

In het geval van blockchain zou deze informatie over jouw diploma verspreid worden over een netwerk van computers dat zich uitstrekt over de hele wereld. Als één van die computers in handen komt van een corrupte overheid, dan zijn er nog een onbepaald aantal andere computers die wél zeggen dat je je diploma haalde. Zolang die corrupte overheid niet 51% van alle computers in het netwerk kan controleren, is er dus geen probleem.

De computers in bovenstaand voorbeeld zijn met andere woorden de “blocks” in een ketting (vandaar “blockchain”), een cryptografisch netwerk waarbij de informatie moet worden geverifieerd door meerdere “blocks” in de ketting. Deze technologie kan worden toegepast voor medische gegevens, bankgegevens (bitcoin is hiervan tot heden het meest gekende voorbeeld), diploma’s, transacties (verkoop van tickets, online stemmen bij verkiezingen, ..), et cetera.

Maar, is het veilig?
Zolang de meerderheid in de blockchain aangeeft dat de gegevens echt zijn, is er geen probleem. Dat zou betekenen dat een kwaadaardige overheid 51% van alle transacties zou moeten uitmaken om iets terug te draaien. Het zou echter snel opvallen wanneer meer dan de helft van de blockchain door een kwaadaardige partij wordt beïnvloed. Er is altijd een spoor van transacties, dus ook wanneer deze worden teruggedraaid.

Neem bitcoin als voorbeeld. Momenteel wordt voor de blockchain van bitcoin evenveel energie gebruikt als de hoeveelheid energie die Ierland gebruikt. Zou je bitcoin dus willen beïnvloeden, dan zal je computerkracht moeten inschakelen die net iets meer energie verbruikt dan het hele land Ierland om 51% van het netwerk uit te maken. Niet bepaald iets dat lang verborgen zou blijven, toch?

En wat met mijn privacy?
Blockchain is misschien niet direct geschikt om je rekeningsaldo van je bank te bewaren, vermits iedereen deze informatie zou kunnen raadplegen. Voor minder privacygevoelige informatie is het misschien wel gemakkelijker om blockchain te implementeren. Echter kan deze informatie ook versleuteld of geanonimiseerd worden, al is dan wel het grote voordeel van blockchain weg: iedereen kan de transacties zien en manipulaties zijn gemakkelijk op te sporen door iedereen.

Eén vraag die werd gesteld tijdens het gesprek op Mobile World Congress is misschien wel gelijk één van de belangrijkste: is blockchain een oplossing voor een niet bestaand probleem?
Misschien wel, maar als we de afgelopen jaren één ding hebben geleerd, dan is het wel dat één partij niet altijd betrouwbaar is. Denk aan de Syrische of Turkse regering, de banken (en bankencrisis), of zelfs heel actueel, de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump met zijn “alternative facts”. Dus misschien is het helemaal niet zo’n gek idee om gevoelige informatie te laten verifiëren door meerdere bronnen. En des te meer “blocks” er zijn in de “blockchain”, des te veiliger deze is.

Hoe we blockchain gaan implementeren in de alledaagse wereld – en dus aantrekkelijk kunnen maken voor het grote publiek – is met andere woorden nog afwachten. Al is het een veelbelovende technologie waarvan we eigenlijk de volledige kracht nog altijd niet beseffen. De toekomst zal het uitwijzen. (bv)

Ook interessant

Sonos & Apple Music

27/03/2016

27/03/2016

If there is one brand that has been exploding into the home technology market in the past decade, it’s Sonos....

Telenet schiet raak met Chaussee d’Amour

26/05/2016

26/05/2016

“It’s not TV, it’s HBO” moeten ze daar in Mechelen gedacht hebben. In de eeuwigdurende strijd om de concurrentie de...

Jurassic World

10/06/2015

10/06/2015

As almost everyone of my generation, we grew up with Jurassic Park. Toy dinosaurs, the lot! I vividly remember having...

Hello Bank!

17/05/2013

17/05/2013

<p>Hello Bank! is a completely new online-only bank by BNP Paribas Fortis. We were at the launch event in Brussels.</p>

Virtuele pannenkoeken bakken om te leren

02/03/2017

02/03/2017

Klanten bij IKEA Hasselt kunnen twee virtual reality (VR)-toepassingen testen die hen op termijn kunnen helpen bij het plannen en...

Contigo Cortland

21/09/2015

21/09/2015

It’s been quite the warm summer! So it’s only fitting we look at the latest offering from Contigo. The Cortland is...

Re-visiting FACTS

27/09/2015

27/09/2015

If you are a proud geek living in Belgium, like we are here at The Mobile Life, you will probably...

Spectre (Blu-ray)

22/02/2016

22/02/2016

Movie From the continuous opening shot of five minutes, Spectre takes you on an adventure that is pure entertainment, worthy...

Adobe gaat voluit voor inspiratie en leren

16/06/2020

16/06/2020

‘Leren, Inspireren en Samenwerken’ is hét grote thema dat Adobe naar voor schuift in de grote zomerupdate van Creative Cloud....

Captain America: Civil War

24/04/2016

24/04/2016

I never had a history of American comic book heroes. The closest we got at home to big heroes was...

SWAROVSKI OPTIK PA-i5 iPhone adapter

05/06/2014

05/06/2014

<p>Turn your <span>Swarovski telescope into an iPhone zoom lens with the PA-i5 iPhone adapter.  </span></p>

Taking Adobe on the road with Libraries

24/02/2018

24/02/2018 2

With my mobile lifestyle, it’s not always easy to keep track of ‘assets’. The Libraries in Adobe’s Creative Cloud however...

OPINIE – De toekomst is er nog niet: contactloos betalen

14/01/2017

14/01/2017 1

Wij, Belgen, maken het ons precies graag ingewikkeld. En hoe langer dat het duurt om het ons gemakkelijker te maken,...

Philips hue debuts long awaited E14 bulbs

17/03/2017

17/03/2017

With Hue, Philips has a very extensive connected lights system, offering quality light and colour in a home setting. However, one...

Review: Sonos Beam

20/02/2019

20/02/2019

Het is moeilijk om objectief te zijn bij een product in een ecosysteem dat je dagelijks gebruikt. Net zoals Apple...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.