Feiten. Anders bekeken.

OPINIE – ‘Koekenbak’ op de Grote Ring in Hasselt. Of toch niet?

Geschreven door  op in Lokaal Nieuws, Opinie.

Voka Limburg haalde vanochtend hard uit naar de verkeerssituatie op de Grote Ring van Hasselt. De toestand werd zelfs vergeleken met de dagelijkse verkeersellende op de randwegen rond Brussel en Antwerpen. Maar blijkbaar was de soep toch niet zo heet als ze op tafel kwam…

“Deze ochtend stond nagenoeg de hele Buitenring stil door het afzetten van de Maastrichtersteenweg”, las je in het bericht van Voka – Kamer van Koophandel Limburg. De organisatie pleit in het bericht voor maatregelen om de doorstroming te verbeteren, meer bepaald slimme verkeerslichten en misschien wel extra rijstroken. Specifiek denkt Voka aan zulke lichten aan de kruispunten aan de Elfde Liniestraat en aan de Boudewijnsingel. Bovendien stelt Johan Grauwels van Voka ook de vraag: “Met moderne technologieën moeten verkeersstromen toch beter in kaart gebracht en gecoördineerd kunnen worden?”

Nu, het klopt dat het verkeer niet elke ochtend even vlot verloopt op de Hasseltse grote ring. Dat probleem kent iedereen, daar is ook weinig discussie over en dat erkent ook schepen van Mobiliteit Habib El Ouakili als we om zijn reactie vragen. “Ik ben het eens met Voka dat het nog niet de situatie is zoals rond Leuven, Brussel of Antwerpen, en dat we er alles aan moeten doen om het zover niet te laten komen.” Voka stelt namelijk dat onze provincie nog relatief filevrij is, en dat vindt de organisatie een voordeel waarop we moeten blijven inzetten. “Op een slimme manier met vooruitstrevende technologie”, voegt Johan Grauwels eraan toe.

Afgaande op de twee verhalen lijken beide partijen één ding te delen, en misschien zien ze dat wel ooit als een voordeel: ze krijgen allebei het vliegend van zo’n situatie. De ene (Voka) van dat stilstaan, de andere (schepen El Ouakili) enerzijds van de commentaar die hij altijd krijgt omdat de oplossing voor het probleem helemaal niet zo eenvoudig is als men denkt, en anderzijds van berichtgeving die niet op feiten gebaseerd is. Zoals vandaag.

De schepen hing zowat de hele dag aan de telefoon met diverse instanties en diensten, vertelt hij ons, want hij wilde niet accepteren dat de situatie vandaag zo extreem was. Daarom begon hij meteen een eigen onderzoek en vroeg hij bij iedereen, intern en extern, informatie op over de gigantische verkeersellende die in het artikel beschreven werd. Maar… Niemand had ook maar iets dramatisch te melden: zijn eigen dienst Mobiliteit niet, politie LRH niet – die nochtans op dat moment tien ploegen op de baan had -, en Wegen en Verkeer ook al niet. Het feit blijft namelijk dat de Grote Ring van Hasselt onder hun bevoegdheid valt en dat stad Hasselt daar nog geen lijn mag verven of een steen verleggen, laat staan grotere werken uitvoeren, zonder hun toestemming.

Blijkbaar heeft AWV volgens schepen El Ouakili nog een budget van een miljoen euro om diverse verkeersproblemen in heel Limburg aan te pakken, dus niet alleen voor de Grote Ring van Hasselt. “Ik denk wel dat we met het installeren van slimme lichten aan diverse kruispunten en het afschaffen van enkele andere kruispunten de doorstroming op de ring kunnen verbeteren”, vindt de schepen. Hij blijft daarom aandringen bij Wegen en Verkeer om niet te aarzelen met de nodige ingrepen. De twee kruispunten op het verlanglijstje van Voka zijn trouwens al lang aan AWV doorgegeven, voegt hij er nog aan toe.

Enkel tussen het kruispunt aan het Salvatorziekenhuis en de Luikersteenweg was het vandaag veel drukker en er was een herstelling aan een flitspaal die voor wat problemen zorgde, zo vertelde men aan de schepen. Maar meer bleek er volgens zijn ingezamelde informatie niet aan de hand. “Ik neem elke ochtend zelf de Grote Ring tussen de Kuringersteenweg en de Kempische Steenweg”, vertelt hij. “En ook daar was het verkeer redelijk vlot vandaag. Dus ik vraag me af waar Voka vandaan haalt dat de hele ring zou stilstaan en ook waarom het net vandaag zo’n abnormale situatie zou zijn geweest. De Maastrichtersteenweg is intussen toch al zo’n 2,5 tot 3 weken afgesloten.”

Op de Voka-suggestie om slimme technologie toe te passen wil de schepen ook dieper ingaan. “Eén van de sterke punten van het aankomende verkeersmanagementsysteem is de dataverzameling die constant gebeurt – nu al, via gps, info van De Lijn of de aanmelding van gsm’s bij zendmasten onder andere. Dat is een enorme informatiebron met een nauwkeurigheid van meer dan 95 procent. Ik heb dus aan het bedrijf dat de opdracht uitvoert (Be-Mobile, nvdr), gevraagd of ze mij een druktebeeld van de Grote Ring kunnen bezorgen. Morgenvroeg krijg ik dat, maar ik kan je nu al vertellen dat een eerste analyse aantoont dat er de afgelopen vier weken een gelijke verkeersdruk is geweest, zonder abnormale situaties.”

De wens van Voka is met andere woorden eigenlijk al aan het uitkomen zonder dat ze al zichtbaar is. Of dat er hard over gecommuniceerd wordt. Het verkeersmanagementsysteem komt er trouwens pas einde januari 2018 en niet eind december van dit jaar zoals eerder aangekondigd. Discussies met Wegen en Verkeer (die steen verleggen, remember…) liggen aan de basis van de vertraging. “Het ging daarbij soms letterlijk over een paar centimeter meer naar links of naar rechts op sommige plaatsen”, aldus de schepen. Bad Republic had aan AWV deze namiddag om een update omtrent de plaatsing van het systeem gevraagd, maar die wilden daarover niets kwijt.

Foto © Fietsberaad Vlaanderen

Eén lichtpunt zag de schepen vandaag wel in zijn overhoop gegooide werkdag: de unanieme beslissing van de Vlaamse Regering die Fietsberaad Vlaanderen eerder vandaag meldde. De bedoeling is om op korte termijn een modal shift te creëren door resoluut te kiezen voor de elektrische fiets als valabel alternatief voor woon-werkverkeer. Investeringen in geschikte infrastructuur en aanpassingen van de regels moeten er daarom vlug komen, vinden alle partijen in het Vlaamse parlement eensgezind. We kunnen ons zo voorstellen dat de schepen een tevreden glimlachje toonde. Nieuwe zuurstof voor zijn Fietsactieplan.

“Blij dat ze daar eindelijk het licht gezien hebben”, lacht El Ouakili. “Maar dan moeten ze wel overtuigd, voor de volle honderd procent, inzetten op een volwaardig alternatief, op zowel de fiets als het openbaar vervoer. Want laten we eerlijk zijn, dat laatste is op dit moment in Limburg in feite triestig. Zo lang ze blijven focussen op auto’s is er geen oplossing. Er zijn zes miljoen ingeschreven auto’s in ons land. Zet die maar eens langs of achter elkaar en reken dan eens uit waar je uitkomt.” Dat zijn iets meer kilometers dan de volledige grote ring van Hasselt, gokken we voorzichtig.

Over hoe lang dat ene hek al aan de Maastrichtersteenweg staat en aangeeft dat de straat versperd is ‘uitgezonderd voor plaatselijk verkeer’, daarover zei de schepen niets. En ook niet of het communicatief de juiste vorm heeft. Het bord staat er, weliswaar op één helft van de weg zodat auto’s er langs kunnen, en dat is voor velen altijd verleidelijk. Het is alleszins een wettelijk verkeersbord, met andere woorden zo voorgeschreven en daarom ook zo geplaatst. En langs de binnenzijde van de grote ring zagen we een groot oranje bord dat de werken aankondigt en een alternatieve route voorstelt. Dus strikt genomen…

Op een dag leren ze in ons land misschien ook nog wel eens wat écht goede signalisatie omtrent werken inhoudt, kan je op zo’n moment alleen maar denken. “Dat is niet meer dan respectvol voor iedereen die in de ochtendrush tijdig op zijn werk of in de school of in het ziekenhuis of waar dan ook wil/moet geraken”, stelde Voka al. Waar ze toch wel een punt hebben, geef toe. Maar die oplossing ligt helaas niet in Hasselt.

Misschien is het gewoon verstandiger om enkele positieve punten te onthouden uit dit hele verhaal van vandaag. Beide partijen willen de verkeersdoorstroming verbeteren en liever morgen nog dan overmorgen. De ene spreekt in naam van de bedrijfswereld en vraagt slimme oplossingen. De andere vertegenwoordigt de burgers, en vraagt slimme oplossingen. De ene kan misschien via de aangesloten bedrijven zorgen voor meer fietsers en minder auto’s, wat kan bijdragen tot vlotter verkeer voor iedereen. Johan Grauwels sprak in zijn reactie aan ons trouwens zelf van een “en-en verhaal”. Dat kan dus voortaan met de steun (en meer centen) van de Vlaamse overheid. De stad van haar kant wil ook meer fietsers en minder auto’s, want dat draagt bij tot vlotter verkeer voor iedereen, waardoor ook openbaar vervoer sneller en interessanter kan worden.

Moeten we nog doorgaan, of zetten we gewoon ergens een tafel neer (langs de grote ring bijvoorbeeld?) en praten we samen verder over een gemeenschappelijk probleem? (ds)

Ook interessant

Fietsverbod in Hasseltse winkelstraten vanaf 1 juli

05/06/2019

05/06/2019

De grote, centrale winkelroute doorheen het centrum van Hasselt wordt vanaf 1 juli ‘fietsvrij’. Het schepencollege keurde daarvoor op 23...

Ali op de vlucht voor de taliban

20/06/2017

20/06/2017

GASTBIJDRAGE ivm #WORLDREFUGEEDAY 2017 (deel 1) Annick Hus is freelance journaliste die ons speciaal voor Wereld Vluchtelingendag twee straffe artikelen...

Met de gieter naar de “Kapermolenvlakte”

27/02/2019

27/02/2019

Wie de voorbije nacht om half twee nog wakker was én nog altijd live naar de gemeenteraad van Hasselt zat...

Krijgt Hasselt straks kleine, elektrische centrumpendels?

17/09/2019

17/09/2019 1

Sinds 9 september rijdt er opnieuw een centrumpendel tot dichtbij de Grote Markt van Hasselt. Het gaat om een minibus...

Van oud naar nieuw in de binnenstad

16/12/2017

16/12/2017

Dit weekend wordt ongetwijfeld een druk shopping weekend tijdens Hasselt in ’t Wit, het tweede uit de reeks al. Winterland...

Ontsporing buiten station Leuven: gevolgen voor het treinverkeer

19/02/2017

19/02/2017

By Vitaly Volkov – Own work, CC BY 2.5, Link NMBS geeft op haar bedrijfswebsite een overzicht van de gevolgen...

De gratis broeikasboom komt terug

17/01/2018

17/01/2018

Stad Hasselt herhaalt de vertrouwde broeikasboomactie in 2018. Na een soort van pauzejaar omwille van de Virga Jessefeesten mag elk...

Dit was Theater op de Markt 2016

15/08/2016

15/08/2016

Theater op de Markt in Hasselt zit er weer op. De editie 2016 was goed voor meer dan 120.000 bezoekers....

Flaneren tussen het centrum en Quartier Bleu

22/10/2019

22/10/2019

In het voorjaar van 2020 opent het nieuwe stads- en shoppingdeel Quartier Bleu aan de kanaalkom in Hasselt. Het stadsbestuur...

Belgian art krijgt vaste plek in de VS. Permanente ruimte voor Vanmechelen in Detroit

20/09/2016

20/09/2016

  Met de opening van de tentoonstelling ENERGY/MASS op 22 september bij Wasserman Projects in Detroit, krijgt Belgisch kunstenaar Koen Vanmechelen...

Lezing, voetbal en wensenfestival in Japanse Tuin Hasselt

04/07/2018

04/07/2018

“Wat definieert een Japanse Tuin?” Wie het antwoord op die vraag graag wil kennen, kan zich gratis inschrijven voor een...

Graag een betere treinverbinding met Antwerpen aub!

19/04/2018

19/04/2018

Via een brief gericht aan NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir pleit het stadsbestuur van Hasselt voor “een structurele IC-verbinding tussen Hasselt en...

Fernweh

09/11/2015

09/11/2015

A window-view at the city. A church, surrounded by wet cobblestones. A taxi passes, with windows glowing a nice shade...

“Soms vraagt een mens zich af…”

24/03/2017

24/03/2017

Waarom dit zinnetje van Gorki boven een artikel staat over duurzamer carnaval vieren in Hasselt? Heel simpel. Als je een...

Exit Hilde Claes, Vananroye verrassend burgemeester

08/09/2016

08/09/2016

Nadja Vananroye van CD&V wordt de nieuwe burgemeester van Hasselt, zo meldt het persbureau Belga. Exit Hilde Claes dus, en...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.