Feiten. Anders bekeken.

Wat zijn uw plannen dit weekend?

Geschreven door  op in Lokaal Nieuws.

De hoogdagen van de zomershopping zijn intussen al enkele dagen geleden begonnen in Hasselt. Nog tot en met 29 juni loopt de jaarlijkse braderie, daarna starten de zomersolden in het weekend van 30 juni en 1 juli. Daar bovenop komt nog een Foodtruckfestival, komt CityDepot u verleiden met handsfree shoppen, is er de laatste kans om een unieke kunstroute te volgen en opent Dille & Kamille in de Maastrichterstraat.

Foto Bad Republic

Wie af en toe toch de drukte in de centrale winkelstraat wil vermijden, die kunnen we enkel aanraden om eens de zijstraten van de binnenstad in te duiken. Daar liggen namelijk ook tal van unieke, inspirerende, boeiende, fantastische en vooral door de grote massa te ontdekken winkeltjes en terrasjes. Treed dus gerust eens buiten de comfortzone van de grote winkelketens en spring ook eens binnen bij al die jonge, creatieve ondernemers.

Flaneren is immers nog iets anders dan meelopen tussen een voortschuifelende éénrichtingsmenigte. Flaneren gebeurt in de rustige zijstraatjes van elke winkelstad, want dat draait volgens kenners om ontdekking en verrassing.

In de binnenstad…

Tijdens ‘Hasselt Binnenstebuiten’, alias de braderiedagen, zijn er al tal van kortingen en staan er, zeker gezien het mooie weer, overal kraampjes voor de handelszaken. Op vrijdag 29 juni blijven de winkels trouwens geopend tot 21 uur.

Omdat 1 juli dit jaar op een zondag valt, starten de solden al een dagje vroeger – en dus nog in de maand juni. Op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli staat met andere woorden de grote binnenstedelijke overrompeling gepland. Op zondag zijn de winkels open van 11u tot 18u.

Foodies kunnen vanaf vandaag, 28 juni, tot en met 1 juli terecht op het Molenpoortplein voor het SMA(A)K Foodtruckfestival. Zo krijgt de binnenstad dus in één klap twee grote eetkwartieren, een tijdelijk extern geïmporteerd, en een blijvend, waarschijnlijk nog uitgebreider (een dertigtal zaken) en met een even vers, afwisselend en kwaliteitsvol aanbod in de ruime omgeving van de Zuivelmarkt.

Vorig jaar presteerde het bestuur het nog om het foodtruckfestival als het ware op de stoep van deze horecamensen te parkeren. Dit jaar is er blijkbaar toch iets harder over nagedacht. We gokken daarbij dat die ‘rare Hollander’ hier voor iets tussen zit.

“Een gevarieerde shopagenda dus voor de liefhebbers. Het is duidelijk dat Hasselt dé winkelstad bij uitstek blijft”, besluit Karine Valy, voorzitter van VZW Centrummanagement Hasselt Handelt.

Foto Bad Republic

Pakjes sleuren…

De stad Hasselt en CityDepot lanceren op 29 juni het Shop & Send-portaal, dat shoppers in de Limburgse hoofdstad toelaat om handenvrij te winkelen. Tijdens een proefperiode nemen een kleine 20 handelaars uit de Hasseltse binnenstad deel aan het initiatief. In juli en augustus is de Shop & Send-dienst volledig gratis voor de gebruikers.

Hoe werkt het? 1. Je scant de QR-code aan de balie in de winkel waar je boodschappen doet en volgt de geopende link. 2. Je scant de code op de verpakkingsdoos en stopt je artikelen erin. 3. Je vult je persoonlijke gegevens in en bepaalt waar je je boodschappen wilt ontvangen (thuis, bij de buren, …). 4. Je bezorgt de verpakkingsdoos aan een winkelmedewerker. 5. Pakjes met bestemming Hasselt worden de dag zelf geleverd door CityDepot, bpost staat in voor de levering aan adressen in de rest van het land.

CityDepot verwacht dat handsfree shoppen de toekomst wordt, en eentje die misschien wel eens heel snel realiteit kan worden. “In zowat alle Belgische steden waar een nieuw mobiliteitsplan wordt geïntroduceerd, gaat handsfree shoppen over de tong. Overal worden plannen gesmeed om het personen- en goederenvervoer uit de binnenstad te bannen, wat natuurlijk niet zonder slag of stoot gaat. Handsfree shoppen wordt naar voren geschoven als een innovatieve oplossing om het stadscentrum aantrekkelijk te houden”, lezen we in het persbericht.

“Als logistieke innovator blijven we inzetten op duurzame ontwikkelingen, met een bijzondere aandacht voor logistiek in de stedelijke omgeving”, licht An Vercaemst, medeoprichter van CityDepot toe. “We zijn blij dat we voor een stukje mee kunnen bouwen aan de stad van morgen. Zeker in Hasselt, onze bakermat.” Als dit proefproject goed werkt, volgt ook een uitrol in andere Vlaamse steden.

De deelnemende handelaren aan het proefproject in Hasselt zijn Artlux, La Bottega, ’t Calorietje, Casa del Tabacco, Donvil, Grimm Boekhandel, Hendrikshuis, Oil & Vinegar, Paplou, Piu Piu, Rogiers Lederwaren, Saar, Sessa, Sissy-Boy, So Sweet, Teastation en Waidman.

Vorig jaar was er al een proefproject waarbij CityDepot lockers ter beschikking stelde in een pop-up pand op de Grote Markt. Tijdens de openingsdag van dit nieuwe project, op 29 juni (12-16 uur), staat op de Grote Markt van Hasselt een balie waar het Shop & Send-portaal wordt toegelicht en waar geschenken worden verloot. Vanaf 12 uur treden er ook verschillende straatartiesten op in de stad.

Kunst in de etalage van een gitarenwinkel? Foto Bad Republic

Unieke kunstroute – laatste kans!

De etalages van zeventien handelszaken in de Hasseltse binnenstad hebben nog tot en met 30 juni een speciale aankleding. Een heuse kunstroute met werken van een tiental kunstenaars van Tevona (Tehuizen voor Nazorg) zet daarbij ongekend en onverwacht kunstenaarstalent in de kijker.

Tevona vzw ondersteunt volwassen personen met een verstandelijke beperking en doet dat intussen al vijftig jaar, voornamelijk in Midden-Limburg. De focus ligt op een sterk gedifferentieerd zorgaanbod met betrekking tot wonen, dagactiviteiten en vrije tijd. Kleinschaligheid, regionale spreiding en een soepele overgang tussen de verschillende vormen van ondersteuning zijn de troeven die de organisatie daarbij uitspeelt.

Binnen Tevona is sinds 1992 een Kunstatelier actief, waar elke maandag en vrijdag een tiental kunstenaars een semiprofessionele kunstopleiding op maat krijgen van kunstenares Nina Haveman. Regelmatige tentoonstellingen zijn het resultaat van haar werk. Voor de tweede keer is de kunstroute te gast in het centrum van Hasselt. De deelnemende handelaars hadden trouwens weinig overtuiging nodig om hun etalages ter beschikking te stellen. “Ik vind het plezant om kunst tegen te komen in de winkel waar ik normaal speculaas ga halen”, vindt schepen van Cultuur Karolien Mondelaers. “Zo is Hasselt letterlijk een kunststad.”

Het moeten niet altijd schoenen zijn die de aandacht trekken in een etalage. Foto Bad Republic

Toch heeft het project ook een donker randje, vertelt Nina Haveman. Twee dagen voor de start van deze tentoonstelling overleed namelijk één van de deelnemende kunstenaars. Als eerbetoon koos Tevona daarom meer werken van haar. De werken zijn alleszins vaak heel kleurrijk en sterk, wat ze zeker zal doen opvallen in de verschillende etalages. “Veel werken zijn toch een feest en brengen positieve gedachten naar buiten. De werken tonen hoe de mensen achter de kunstenaars vanbinnen zijn”, licht Nina verder toe. “De route toont de waardevolle verscheidenheid van individuen, van kunstenaars. Mensen ontroeren, dat is de waarde van kunst.”

Uw pakjes en aankopen kunnen dit weekend dus thuis geleverd worden en de zon zal overvloedig aanwezig zijn. Kunst, lekker eten en drinken zijn overal rondom u aanwezig. En u komt naar Hasselt om lekker relaxed te shoppen en te genieten. Daarom deze slotvraag: op welke manier was u van plan om naar hier komen – of eerder: op hoeveel wielen? (ds)

Ook interessant

Een gratis boeketje tulpen? Wel zelf plukken aub.

29/03/2019

29/03/2019

Op zaterdag 30 maart vanaf 10 uur wordt de tijdelijke tulpentuin aan ’t Scheep een gratis pluktuin. Er is wel...

Comfortabel en veilig fietsen weer een stapje dichterbij

17/08/2020

17/08/2020

In en rond Hasselt vallen weer een aantal extra fiets-puzzelstukken op hun plaats. Het stadsbestuur werkte ondanks de coronacrisis verder...

Ook Tongeren vraagt erkenning als rampgebied na natte junimaand

22/08/2016

22/08/2016

De stad Tongeren heeft een aanvraag ingediend tot erkenning als rampgebied bij het Vlaams Rampenfonds om de schade van vooral...

Shoppen met een minimum aan hinder

09/12/2019

09/12/2019

Stad Hasselt pakt deze eindejaarsperiode noodgedwongen uit met een uitgebreid minder-hinder-shoppingplan. Bij de start van deze cruciale verdienperiode voor de...

Kinderen brengen Scandinavische schoolblijheid mee naar huis

05/06/2020

05/06/2020 1

In een zijstraat van de Stevoortse Kiezel in Kuringen gaan kinderen vanaf 1 september weer met blije pretoogjes rondlopen rond...

Digitale wandelkaart om de natuur achter de hoek te ontdekken

04/05/2020

04/05/2020

Stad Hasselt heeft een digitaal wandelplatform ontwikkeld om inwoners kennis te laten maken met een achttal mooie natuurgebieden rondom het...

OPROEP: Stad Hasselt vraagt foto-bewijsmateriaal van stormschade

17/08/2016

17/08/2016

De stad Hasselt vraagt bijkomend fotomateriaal aan haar inwoners om als rampgebied erkend te worden na de stormschade van einde...

Kempische Steenweg wordt opnieuw afgesloten tijdens Pukkelpop

21/06/2017

21/06/2017

Ook dit jaar wordt de Kempische Steenweg in Hasselt van 16 tot en met 20 augustus verkeersvrij ter hoogte van...

De fietsstraat 2.0 moet beter leesbaar zijn

28/04/2020

28/04/2020 1

Drie bestaande fietsstraten in Hasselt gaan beter ‘leesbaar’ worden vanaf de komende zomer. De Kunstlaan, de Spoorwegstraat en de Boomkensstraat...

PXL-studenten zorgen voor totale jeneverbeleving

20/02/2019

20/02/2019

Op zondag 31 maart organiseren vier studenten van Hogeschool PXL het eerste Jenever Tasting Event in Hasselt. Aangezien daar al...

Hasselt neemt Spaanse zon in dienst

23/02/2017

23/02/2017 1

Met een ludiek promofilmpje lanceerde Hasselts schepen van Duurzaamheid, Milieu en Energie Joost Venken vandaag een groepsaankoop voor zonnepanelen. ‘Hasselt...

Oproep tot slachtoffers of getuigen

22/02/2017

22/02/2017

Politie en gerecht doen een uitzonderlijke oproep tot slachtoffers van deze man. Hij werd op 27 september 2016 aangehouden op...

60 dagen extra om draagvlak te vinden

26/02/2019

26/02/2019

Tijdens de gemeenteraad van vanavond mag Hasselts schepen van Ruimtelijke Ordening Marc Schepers toelichten waarom de stad een wettelijke verlenging...

Komt Coolblue naar Hasselt, en niet gewoon om te leveren?

20/05/2020

20/05/2020 1

Komt er in de heel nabije toekomst, meer bepaald voor het einde van dit jaar, een vestiging van Coolblue in...

Sneller naar de wachtruimte via ticketzuil in AC Groenplein

18/05/2017

18/05/2017

Niet alleen aan het nieuwe stadhuis van Hasselt wordt gebouwd. Ook de manier waarop de stadsklant in de toekomst geholpen...

Reageer
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.