Feiten. Anders bekeken.

Vaping, dampen… toch niet zo mistig meer

Geschreven door  op in Lokaal Nieuws.

vaporshop1.jpg

Gaat de gewone sigaret een donkere toekomst tegemoet? Als het van de vape en damp shops afhangt wel. Ze schieten in zowat alle provinciesteden, en sinds kort ook in Hasselt als paddenstoelen uit de grond.

Het nieuwe roken is gezonder, en bovendien een pak goedkoper. Je ziet in het straatbeeld steeds meer mensen rondlopen met een elektronische sigaret, in de meest bizarre vormen en formaten. Zo heb je het ’tankje’ wat een flink aantal uurtjes dampen wil garanderen, en de elegantere sigaret ‘lookalikes’ met een kleinere vloeistofcontainer.

In de smokers’ corners buiten cafés en restaurants zie je heel wat minder ‘burners’ en steeds meer ‘vapers’ staan. De populariteit van de traditionele sigaret daalt flink, wat heel wat aanpassingen met zich meebrengt. Het is immers wel zo dat vaping een stuk gezonder is dan het traditionele roken. Zo’n 95% liefst, en dat heeft nog het meest te maken met het feit dat er bij vaping geen sprake meer is van een verbrandingsproces. Alle schadelijke bijproducten (zo’n 195!) komen immers bij vaping of dampen niet meer vrij. Geen benzeen bv, een notoire moordenaar, of nitrosaminen, formaldehyde, arseen, cyanide, aceton,  ammoniak, azijnzuur, DDT, en uiteraard teer meer die je gezondheid ernstig aantasten.

Wat zit er dan in die e-sigaretten? We vroegen het aan Ender Agim en Laurie Schuerewegen van de Vaporshop in de Minderbroedersstraat in Hasselt, de eerste van de intussen twee vapor/damp shops die Hasselt rijk is. Laten we meteen ook duidelijk zijn: er is geen verschil tussen vapor en damp. Het eerste is louter een Engelse vertaling van het laatste. Beide shops bieden dus dezelfde producten aan, al zijn de merken wel afwijkend.

vaporshop2.jpg

BR: De vloeistoffen waarmee je de e-sigaretten dient te vullen, heten ‘liquids’, maar die mag je niet meer online aankopen. Enig idee waarom dat zo is?
Ender: “Het mag nog wel, maar vanaf september mag het niet meer, omdat, zo kregen we te horen, er online geen mogelijkheid is om leeftijdscontroles te doen. In een winkel kan dat natuurlijk wel.”

BR: Een leeftijdscontrole impliceert dat er stoffen inzitten die schadelijk zijn voor kinderen. Over welke stoffen gaat het dan?
Ender: “De nicotine die er nog (kan) inzitten mag sowieso enkel verkocht worden boven de zestien jaar. Voor de rest zitten er geen schadelijke stoffen in. Want het kan dus ook zonder nicotine. Dezelfde smaak kan met diverse percentages nicotine aangekocht worden, en nul procent is ook een optie”, lacht hij.

We nemen zelf even de proef op de som en bestuderen de ingrediënten op een lukraak flesje liquid. 70% plantaardige glycerine en 30% smaakstoffen lezen we. Dit is een flesje zonder nicotine-toevoeging. We speuren maar zien geen enkele kwaadaardige boosdoener. We nemen lukraak een tweede flesje van een ander merk. Het etiket vermeldt de stof propyleenglycol, aangevuld met opnieuw plantaardige glycerine en smaakstoffen maar ook met water. Die propyleenglycol is trouwens door de World Health Organisation aangeduid als niet-toxisch bij lage concentratie en mag gebruikt worden in voeding, cosmetica en geneesmiddelen. Dit flesje bevat overigens wel nicotine, een verslavende stof maar volgens de wetenschap niet kankerverwekkend. Roken veroorzaakt kanker door de andere stoffen die in de rook aanwezig zijn zoals hierboven reeds gedeeltelijk opgelijst. Nicotine werkt echter wel verslavend, maar zoals gezegd kan je net zo makkelijk nicotinevrije liquids kopen. Hier zit een interessant systeem achter. Stel dat je wil stoppen met roken, en je wil dat doen via een overstap naar de e-sigaret. Dan zou je kunnen beginnen met een hogere nicotinewaarde in de vloeistof en die in tijd gewoon afbouwen. Je begint bijvoorbeeld aan 12mg/ml nicotine en gaat via 9mg/ml naar 3 of helemaal niks meer. Dat kan ook eenvoudig door al die tijd dezelfde smaak te behouden van hetzelfde merk als je dat zou willen.

Hype
Vaping of dampen is intussen wel een beetje een hype, waarbij je niet altijd even gedetailleerde voorlichting meekrijgt. Daarom wordt geadviseerd om een vape of damp shop binnen te stappen en uitgebreide uitleg te vragen. Als je een ernstige zaakvoerder treft, krijg je de voorgaande uitleg en een antwoord op alle vragen die je hebt. Vandaar ook dat de beslissing van de overheid om de internetverkoop aan banden te leggen misschien niet eens zo slecht is. Informatie blijft immers altijd belangrijker dan ignorantie. Dat stellen Ender en Laurie ook. Ze geven je graag het hele verhaal en vinden dat iedere verkoper van liquids en e-sigaretten dat zou moeten doen.

Ender: “In de UK koop je ze bijvoorbeeld in de apotheek en indien je wil stoppen met roken, krijg je ze op doktersadvies. We zijn trouwens zelf allebei 6 maanden geleden gestopt met roken. We kwamen van een pakje en een half per dag. Van de ene dag op de andere niks meer. Radicaal gestopt dus.”

vaporshop3.jpg

BR: Het aanbod van smaken en ook toestellen is intussen enorm. Nog niet zo heel lang geleden leek het allemaal nog basic, maar intussen kan je al dingen zoals Schwarzwalder Sachertorte dampen, of komkommer (handig in deze tijd).
Ender: “We proberen zoveel mogelijk variaties en smaken aan te bieden, al is dat niet altijd even eenvoudig. Vaak zitten de innovaties in Amerika en die rechtstreeks invoeren is niet zo makkelijk. Maar inderdaad, het aanbod blijft uitbreiden.”

De smaakvariaties zijn echt enorm. Je hebt takbakssimulaties, die soms verbazingwekkend dicht bij het ‘orgineel’ komen qua smaak maar je kan ook enorm ver gaan. Je kan het niet verzinnen of er bestaat wel een vape of dampsmaak van. We probeerden deze ochtend bijvoorbeeld ‘cornflakes met citroen’ en durven straks wel eens denken aan ‘stracciatella met cookies’. Voor een (ex-)roker is echter meestal de ‘hit’ op de longen het belangrijkste maar ook daar heb je 1.001 mogelijkheden. Laat je ook hierover voorlichten in de winkels. Of misschien nog het eenvoudigste: probeer ze ter plekke.

Ondanks de enorme explosie van smaken, hangt er toch nog een vreemd geurtje aan de toename van de verkoop van vaping producten. Intussen is immers ook wetenschappelijk aangetoond dat het product duidelijk een stuk gezonder is dan een traditioneel rokertje. Maar toch is het niet even eenvoudig te verkrijgen als de rokende sluipmoordenaar zelf. Je zou gaan vermoeden dat de tabakslobby hier een beetje moeilijk aan het doen is.
Ender en Laurie knikken meteen. “De tabaksindustrie wil dat echt tegenhouden. Ik wilde bijvoorbeeld ook een winkel beginnen in Turkije, maar daar is het gewoon helemaal verboden” (Ender is van Turkse afkomst).

Ook in België heeft het een hele tijd geduurd voordat dit soort shops er kwamen. Intussen is er nog steeds geen erg duidelijke wetgeving over, maar is er toch al meer dan een gedoogbeleid. Belangrijk criterium hierbij is dat de liquids die je koopt in de shops onderhevig zijn aan een wettelijke controle. Zolang je zelf niet gaat experimenteren met eigen samenstellingen van producten die je afzonderlijk aankoopt via het internet, krijg je immers steeds dezelfde geijkte standaardkwaliteit en dosering. Niet onbelangrijk als je zelf je nicotinegehalte wil bepalen door thuis wat te experimenteren of te knutselen. Want nicotine kan je ook overdoseren en het is en blijft een gifstof.

Daarom opnieuw het advies: loop even langs bij de vape of damp shop. Prijzen variëren uiteraard maar je bent aan het einde van de rit een heel stuk goedkoper af dan bij het traditionele roken. Het is zoals alle methodes om te stoppen met roken: even wennen, maar hier raak je heel makkelijk aan gewoon. Dit stellen we uit eigen ervaring vast. En als je dat niet wil, hoef je ook geen enorme mistwolken te produceren. Iedere e-sigaret is instelbaar, je kan ook gewoon een normale sigaret simuleren.

Een heel belangrijke slotopmerking echter. Vaping of dampen mag dan tot 95% gezonder zijn dan een traditionele brandende sigaret. Het is natuurlijk nooit effectief gezond. De technologie inzake de e-sigaret is de afgelopen jaren zodanig geëvolueerd dat de oude vooroordelen, die gedeeltelijk ook gevoed werden door een panikerende tabaksindustrie, niet meer gelden. De markt is een stuk toegankelijker en mainstream intussen en dat heeft enkel voordelen. Maar helemaal niet roken, dat is natuurlijk altijd nog het beste. (as)

Foto’s: Ann-Katrien Van De Velde

Ook interessant

Kleurrijke LED-aandacht voor Hasseltse trekpleisters

17/09/2020

17/09/2020

Sinds de laatste week van augustus worden vier plekken in het centrum in de led-schijnwerpers gezet. Dat moet extra gezelligheid...

Hasselt kermis 2016 (de échte)

16/09/2016

16/09/2016

Zaterdagavond 17 september start Hasselt Kermis met een spetterend vuurwerk. Op het Kolonel Dusartplein en de Koning Boudewijnlaan maken 175...

Duurzame kerstpakjes helpen kleine beurzen en dakloze jongeren

25/11/2019

25/11/2019

Sinds vorige woensdag kom je in Galerij De Ware Vrienden in Hasselt de Empty Books & Toys Shop tegen. Leeg...

Een plons in de roos

26/07/2016

26/07/2016

Twee jaar na start van de werken ging afgelopen vrijdag het nieuwe zwembad eindelijk open voor de genodigden. Bad Republic...

Deel van Kapermolenpark heropent midden juli

15/06/2019

15/06/2019

Enkele delen van het vernieuwde Kapermolenpark in Hasselt worden tegen de start van het bouwverlof opnieuw opengesteld voor het publiek....

Onze kippen leggen eieren in de openbare ruimte

07/11/2017

07/11/2017

Afgelopen zaterdag werd de Kippodroom voorgesteld, een buurtinitiatief rond een gedeeld kippenhok in de Tuinwijk in Hasselt. Het proefproject krijgt...

Hasselt legt een digitale buurtlijm over 22 wijken

27/03/2020

27/03/2020

Stad Hasselt gaat het digitale buurtplatform Hoplr versneld uitrollen naar aanleiding van de huidige Coronacrisis. Dat voornemen vermeldde schepen Lies...

Bloemen moeten zorgen voor blije shoppers

23/03/2019

23/03/2019 1

Shoppen in lentesfeer, dat is wat in de Hasseltse binnenstad centraal staat dit weekend. Voor de fleurige bloemenaankleding zorgt Blossoming...

PKP19 kan beginnen

14/08/2019

14/08/2019

De Pukkelpopweide ligt zo goed als helemaal klaar om drie dagen en één pre-avond 198 artiesten en 66.000 bezoekers per...

Afbouw van noodopvangcentrum Leopoldsburg vanaf 15 september

29/07/2016

29/07/2016

Het kernkabinet van de federale regering heeft beslist dat het noodopvangcentrum van Leopoldsburg eind oktober 2016 zal sluiten. Vanaf 15...

Kunst onder de toren, en met handleiding.

10/07/2016

10/07/2016

Dit weekend opende een nieuwe tentoonstelling tekenkunst in de Hasseltse kunstzaal ‘onder de Toren’. Je kan werken gaan bekijken van...

Pukkelpop 2017: de jaarlijkse lokroep van de Kiewitse grassprietjes

11/08/2017

11/08/2017

Volgende week, tussen woensdag 16 en zaterdag 19 augustus, loopt het equivalent van het totale inwonersaantal van Hasselt weer rond...

Wie was eerst: de kip, het ei of Koen Vanmechelen?

02/08/2016

02/08/2016

De Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen lanceert aanstaande vrijdag 5 augustus in Zimbabwe zijn nieuwste project, de Planetary Community Chicken. Tijdens...

Nieuw vakantiepark in Duitsland kiest voor Genkse houtskeletbouw

05/09/2017

05/09/2017

Machiels Building Solutions uit Genk gaf vandaag details vrij over de grootste order uit de geschiedenis van het bedrijf. De...

Virtuele pannenkoeken bakken om te leren

02/03/2017

02/03/2017

Klanten bij IKEA Hasselt kunnen twee virtual reality (VR)-toepassingen testen die hen op termijn kunnen helpen bij het plannen en...

Reageer
  • Online controle voor ouderdom gaat wel, zie Duitsland, hier kan je zeker als minderjarige bestellen, maar bij de levering wordt de paspoort gevraagd van degene die besteld heeft en deze moet ook aanwezig zijn, dus val je als minderjarige meteen door de mand. Maar in ons klein landje maken zich gewoon er gemakkelijk vanaf en verbieden gewoon online verkoop. Dank u Maggie DeBlock en de pharma sponsors van u.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.